Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciamérő
Lapozás: OK   35 / 74
(#) havranarpi válasza pucuka hozzászólására (») Júl 26, 2013 /
 
Ezt vettem: Bővebben: Link
A felxibilitással nincs gondom.
Csak azt nem tudom ,hogy milyen szerelvényt tegyek a másik végére.
Banándugót? Mérőcsipeszt? vagy Krokodilt?
(#) pucuka válasza havranarpi hozzászólására (») Júl 26, 2013 /
 
Ha még nincs, majd lesz. A középső ér legalább sodrott legyen. Van olyan is.
Én banán dugót tennék, a kábel végét ahol szétbontottad zsugorcsövezve. A banándugóra dughatsz csipeszt, klipszet, mérőcsúcsot, amit akarsz. Ez még nem olyan nagy frekvencia, hogy pár cm sokat számítana.
(#) havranarpi válasza pucuka hozzászólására (») Júl 26, 2013 /
 
Végül a 3*-os árnyékolást választottam ,mert a lokátorkábel igaz belül sodrot ,de az öregsége miatt olyan kemény hogy a blankoló 2 kése csak megkaparta.
Ilyen BNC csatit tettem fel:Bővebben: Link-Jobb mint a forrasztós roppantós.Letépni sem lehet a vastag koax miatt.
Illetve vettem kis krokodilokat és egy ilyen mérőtűt.Bővebben: Link
A suliban használtunk pici klipszes tűket ,de ez 2* akkora.
(#) havranarpi válasza pucuka hozzászólására (») Júl 26, 2013 /
 
Illetve még 1 valamit nem kérdeztem meg.
A Frekimérő max 10V-os bemenő feszt enged.
Valami kis előtét áramkörrel nem lehetne kitolni?
(#) pucuka válasza havranarpi hozzászólására (») Júl 26, 2013 /
 
Lehet, egy feszültség osztót kell elé tenni. Csakhogy a 60 MHz miatt az osztót kompenzálni kell, vagy csillapítót kell elé tenni. Egyik sem egyszerű.
Talán, ha veszel egy szkóp mérőfejet, nem olcsó, de legalább korrekt. (apróban nézz körül)
(#) havranarpi válasza pucuka hozzászólására (») Júl 26, 2013 /
 
Értem.Egyébként a 60 MHz honnan jött?
(#) pucuka válasza havranarpi hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Bocs, a 36 -ból, elnéztem. Az is már elég magas frekvencia.
(#) nemgyuri hozzászólása Aug 18, 2013 /
 
Sziasztok!
Segítségeteket, véleményeteket kérném. PIC-es frekvenciamérő bemenetét "tervezem".
LTspice IV áramkörszimulátorom van. Az interneten vagy itt talált néhány kapcsolást kipróbáltam a szimulátorral és a 0-50MHz -es tartomány, bemeneti - kimeneti jelszint nagyon nem jött össze. Elkezdtem bűvészkedni és a frek_bem.jpg - szerint változat tűnik még a legjobbnak, de még ennél is túl nagy bemenő jel kell magas frekvenciákon. (az alacsony frekvenviákkal nincs baj mert csak a bemeneti kondit kell nagyobbra cserélni) Szimulátor szerinti "mérési" eredményt is mellékelem.
(#) nemgyuri válasza nemgyuri hozzászólására (») Aug 18, 2013 /
 
Elfelejtettem leírni, hogy a "K" az áramkör kimenete a mögötte levő 100p és 2db ellenállás a PIC bemeneti terhelését jelentené!
(#) nemgyuri hozzászólása Szept 5, 2013 /
 
Sziasztok!
Furcsa jelenségbe botlottam. Teszteltem a frekvenciamérőmet, A jel útja: MB 501 előosztó (1:64), a bemenete katalógus szerint, 1 tranzisztoros illesztő, majd a PIC bemenete. 5 tokozott oszcillátorral (25-44,9MHz) stabilan mér.
A bemenetre kötött kb 20 cm-es vezetékkel (másik vége vagy testen, vagy szabadon szinte mindegy) 35MHz-es modellirányító adó frekvenciáját pontosan méri. De ha a PMR készüléket (446MHz) kapcsolom adásra a kijelzett érték 61,9 MHz környékén mászkál. A távolság a két készülék között 10cm és 1m között lehet. Ha nincs ebben a tartományban a kijelzőn semmi sincs. Valami magyarázat, vagy ötlet? Túlcsordulás a PIC-ben elvileg nem lehetséges, mert 5 byte-os matekkal írtam. (azért 5 byte, mert lusta vagyok és egy másik progimból vettem át)
(#) Feki hozzászólása Szept 10, 2013 /
 
Sziasztok ! Akadt egy kis gondom egy rádiós erősítővel , melyben elköltözött az örök vadászmezőkre a digitális frekvencia kijelzés . Nos arra gondoltam ,hogy készítenék bele , egy digitális frekvencia mérőt , az "Építsünk Fm vevőt" topik 2009- óta halott , viszont van benne egy előosztós kapcsolás , konkrétan ebben a hozzászólásban ITT .
Viszont sem a u664-et sem az mb501-es előosztót nem lehet már kapni sehol , viszont ebben van egy 100as osztású előosztó konkrétan SP8629. Azt szeretném tudni ,hogy kell-e valamilyen átalakítást végezni a kapcsoláson ,hogy FM sávot tudjon kijelezni ezzel az előosztóval , illetve tudhatja-e a superheterodin elvnek megfelelő kivonást ? A hex-fájlt mellékeltem , mivel én nemtudok pic programot írni (még..) így szeretném ha valaki ezt kiderítené nekem. Hálás köszönetem a segítségért !

PIC_FPRE.HEX
    
(#) pucuka válasza Feki hozzászólására (») Szept 10, 2013 /
 
Feltehetted volna a kérdésedet az eredeti helyén is. Az a topik élő, amelyikbe írsz. Valószínűleg annak, aki válaszolni tud, amúgy is be van jelölve értesítésre.
Olvasd el a Ferkógyerek linkjén levő dokumentumot alaposan, és láthatod, hogy menüből milyen osztásarányokat, és milyen KF értékeket, ill. alsó felső keverést lehet beállítani. Sajnos az 1:100 nem szerepel közöttük, úgyhogy a hex -et át kell írni.
Úghogy a lehetőségeid elég korlátozottak, hacsak nem tudsz PIC -et programmozni.
(#) Feki válasza pucuka hozzászólására (») Szept 10, 2013 /
 
Szia! Igazad van , bár úgy gondoltam ,hogy 4 év után már közel sem biztos , ennek meg péntekre készen kéne lennie , így választottam egy látogatottabb topicot . Igen eléggé korlátozott lehetőség készlettel rendelkezem , bár van b-tervem , de akkor azt megpróbálom ott feltenni. Minden esetre köszönöm szépen a válaszod!
(#) SKY hozzászólása Szept 30, 2013 /
 
Üdv!
Megépítettem Vicsys frekvenciamérőjét a mellékelt nyáktervvel. A problémám a következő: üresen hagyott bemenettel az áramkör 8-30KHz közötti értékeken ugrál, a bemenetet rövidre zárva szintén nem stabil a kijelzés. A bementi kondenzátor után, a fet gatejét a földhöz kötve nem jelenik meg érték vagy stabil 1 ill. 2 Hz marad. A 47K bázis felhúzó ellenállás a + tápra van kötve.
Mi lehet a probléma? Túl érzékeny bemenő fokozat? Esetleg rossz tranzisztor bekötés?

frekimero.jpg
    
(#) bgibgi hozzászólása Okt 3, 2013 /
 
Sziasztok.

Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Megépítettem a Vicsys-féle frekimérőt egy MAX038-as függvénygenerátorhoz.
Ha négyszögjelet mérek stabil a kijelzett frekvencia, szinusz, vagy háromszög esetén viszont össze-vissza ugrál, és néha nagyságrendi eltérések is mutatkoznak a négyszögjelhez képest.
A MAX038-nak 1V-os a kimenete. Próbáltam az utánakötött műveleti erősítő kimenetével is (ez kb. 2,2V), de a probléma továbbra is fennáll, bár nem olyan nagy mértékben és főleg kisebb (1kHz alatti) frekvenciákon.
Kicseréltem mind a két BF-et a frekimérőben, de semmi javulás.
A frekimérő nyákja (és az alkatrészek is) lhanzitól vannak, tehát azzal elvileg nem lehet gond.
Van-e ötlete valakinek, hogy mi lehet a gubanc? Esetleg van-e valakinek valami más erősítési megoldása a Schmidt trigger elé a tranzisztoros helyett?

Előre is köszi,
Robi
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2013
(#) ktamas66 válasza bgibgi hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
(#) CHZ válasza bgibgi hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
Szia!
Próbáld meg a 14 kivezetéséről vezérelni a frekimérőt.
(#) etm hozzászólása Okt 20, 2013 /
 
Sziasztok! Meg tudja-e valaki mondani ,hogy hogyan kell ezzel a multiméterrel frekvenciát mérni? Párhuzamosan kell a műszert kapcsolni az áramforrásra? Mire kell ügyelni?
(#) Ferkógyerek válasza bgibgi hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Szia! Ahogy CHZ írta a 14. lábon állandó TTL kompatibilis négyszög jel van, függetlenül a kimeneti jelalaktól. A 16. lábra pedig +5V-ot adj.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2013
(#) pjg válasza etm hozzászólására (») Okt 20, 2013 / 1
 
Ezzel sehogyan sem.
(#) mate_x válasza etm hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
Szia! Lehet, hogy én látok valamit rosszul, de szerintem ezzel nem lehet frekvenciát mérni.
(#) gerenk válasza etm hozzászólására (») Okt 20, 2013 /
 
A manual amit kaptál hozzá nem ehhez a tipushoz való.
(#) nemgyuri válasza nemgyuri hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Csak tanulságként: (a cucc: PIC16F628A kétbemenetű frekvenciamérő + max 500 kHz jelforrás) 1. bemenet TIMER1-re max 50MHz ?? 2. bemenet TIMER0-ra megy az MB501 előosztóról.
Nem jó helyen kerestem a hibát! A PIC pdf-ből kiderült, hogy a belső órajellel szinkronizálva van hajtva a TIMER0 regiszter. Ezért a maximálisan feldolgozható frekvencia kb a kavics/4*0,8. A programozható előosztóval viszont gond nélkül lehet 1GHz-ig mérni (MB501 1:64) - 446MHz-en tudtam tesztelni. 0,1 sec kapuidővel mérek frekvenciát 1:16 belső előosztóval, majd ettől függően beállítom az osztót 1:1 - 1:16-ig. Ezzel a módszerrel a 6. számjegynél előfordul hiba. - Igy sikerült...
(#) etm válasza gerenk hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Szia,köszönöm a választ,de bocsánatot kérek,de ezt a képet a neten találtam,és már látom,hogy nem pont ugyanaz ami az én multiméterem,mivel azzal lehet Hz-t mérni 2kHz,és 20kHz méréshatárral.A típusa DT9208A. Most ez a kép róla van.Rátettem próbaképpen egy 1.5 Voltos adapterre a gretz elé a műszer piros kábelét,és mutat 60-at. A műszer fekete kábelét nem érintettem sehova.Azt is kell? Lehet,hogy hülye kérdés,de nem tudom hogy hány Voltot bír ki? Pl.ha 220 Volton akarom mérni a frekvenciát,akkor rá állítom a 2 kHz-re,és bedugom az aljzatba és úgy meg tudom mérni az 50 Hz-et?(mintha feszültséget mérnék?)
(#) gerenk válasza etm hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Életvédelmi szempontok miatt csak leválasztó transzformátoron keresztül kapcsold a műszert
hálózatra !!!!!
Manuál szerint max 250 V p-p feszültséget kapcsolhatsz rá.
A kapcsolási rajzon a frekvenciamérő bemenete 220 kohm és 10 nF soros RC tagon keresztül
jut az LM358 mérőerősítő bemenetére.
Két fokozatban 0-2000 Hz és 0-20000 Hz mérhetsz.
Ha ilyen nagy váltakozó feszültség frekvenciáját szeretnéd megmérni a műszer meghibásodásának elkerülésére ajánlatos még 100 kohm körüli előtétellenállással a bemeneti
ellenállást megnövelni.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2013
(#) etm válasza gerenk hozzászólására (») Okt 22, 2013 /
 
Köszönöm a válaszodat,amellyel sikerült választ kapni a kérdésemre! ÜDV!
(#) bgibgi válasza CHZ hozzászólására (») Okt 22, 2013 /
 
Szia!

Próbáltam már régebben is, de akkor nem jártam sikerrel.
Most valamivel jobb lett a helyzet: be tudtam állítani egy olyan kimeneti jelszintet a függvénygenerátor utáni műveleti erősítőn, amelynél már elfogadható volt a frekimérő működése (alacsony fekin volt egy kis eltérés a különböző jelelakok között).
Próbáltam még egy offsetet bevinni a kimenő jelbe (hogy +-2V helyett 0-4V körül legyen a jel), de közben hazavágtam a generátor táprészét és lehet, hogy ezzel együtt a MAX038-at is.
Még meglátom, hogy hogyan tovább. Lehet, hogy hagyom az egészet, vagy próbálkozom egy olcsóbb kapcsolással.

Köszi, Robi
(#) elektroncso hozzászólása Okt 28, 2013 /
 
Sziasztok, frekvenciamérő építésére adtam a fejem. Először egy csupa TTL ic-s kapcsolást akartam megépíteni, de arról lemondtam.Találtam a neten egy PIC-cel megépített frekvenciamérőt, megépíteném, de nem akarok hozzá LCD-t venni. Van egy darabom, csak az a gond hogy 2x20 karakteres (vagy minek nevezik azokat a négyzeteket amikből kirakja a betűket. Valahogy meg lehet oldani, hogy ezt alkalmazzam a mérőműszeremben?Természetesen a kis panel el lesz távolítva a hátuljáról, mert az nem az LCD-nek a tartozéka eredetileg.
Na link meg lemaradt:frekimérő
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2013
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 29, 2013 /
 
Kutakodtam a neten, találtam valamit ami lehet hogy ennek az adatlapja. Szerintetek?

LCD.pdf
    
(#) elektroncso válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 29, 2013 /
 
Kösz, már csak az a gondom, hogy a kapcsolásban 14 lábas az LCD, de az enyémnek 16 lába van ezt hogy oldjam meg, mert nincs ötletem.
Következő: »»   35 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem