Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Futófény
 
Témaindító: NBalage, idő: Szept 16, 2005
Lapozás: OK   19 / 25
(#) _JANI_ válasza headshoot939 hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
Szia! Ezekkel a paraméterekkel már lehet kezdeni valamit! A megadott nyitófeszültséggel sajnos csak 3db LED köthető sorba. Így 16-füzér * 3db-LED = 48db-LED lesz egy csatornán. ( Ha jól számoltam. ) Én azt javaslom, hogy minden LED-füzérnek ( LED sornak ) külön áramkorlátozó ellenállást tegyél. Sok gondtól kímélheted meg magad. ( Bővebben: Link )
3.2V nyitófeszültséggel és 20mA nyitóárammal számolva, ( Az előbbi LINK kapcsolási rajza alapján. ) a szükséges áramkorlátozó ellenállás értéke 120 ohm és 0.25Watt. ( Számolt teljesítmény 0.048Watt. Huzalkivezetéses ellenállás esetén célszerű 1/4W-os fém rétegellenállást választani. ) Kicsit lehet túl méretezettnek tűnik. De nem baj ha egy ellenállásnál van egy kis teljesítménytartalék.
Egy csatorna ( 16 * 0.02A = ) 0.32Ampert fog a tápegységből felvenni. Tehát a 12V 1A-s tápegység elég lesz ha csak egyetlen egy csatorna fog világítani egyszerre.

Javaslom olvasd el a Kezdő - Alapkapcsolások: Link megfelelő írásait. Meg fogod találni a normál LED-ek bekötését is.

Ajánlom figyelmedbe a fórum segedprogramjait: Link. Könnyebb lesz kiszámolni a pontos értékeket a VALÓS adatok alapján.

Sok sikert a projektedhez. Üdv.: _jani_
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2013
(#) headshoot939 válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 30, 2013 /
 
Hello!

Köszönöm szépen a sok segítséget, kissé több melónak tűnik 16füzér végül is, de megoldható hogy még design-os is legyen
Így utólag belegondoltam hogy a 48led nem is olyan sok, ha esetleg 2x venném, tehát csatornánként 96db-al is bírná? tápellátást tudok biztosítani neki.

Üdv.:Imre
(#) Mdavid válasza headshoot939 hozzászólására (») Jan 30, 2013 /
 
Hát lehetne, de akkor már az 5 csatornát nem tudod erre az áramforrásra kapcsolni, mindegyiknek kellene egy ilyen. Szerintem.
(#) _JANI_ válasza headshoot939 hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Szerintem Proli007 áramköre: Link ( ahogy írta is ) "A kimenő fokozat 2-3A-el terhelhető. " csatornánként. A kimenő áram az alkalmazott MOSFET típusától függ. De az IRF540-es is biztos elég lesz akár 96 LEDhez is. Legfeljebb ha melegszik a tranzisztor, akkor teszel neki hűtőbordát.
Ha a LED-ek nyitófeszültsége engedi akkor, minél többet köss sorba. Ezzel csökkentheted a tranzisztorra jutó áramot. Pl: ha a piros LED nyitófeszültsége 1.2Volt lenne, akkor akár 9 LED-et is sorba köthetsz. A szükséges ellenállás 60 ohm lenne. Ösz-eredő áram egy csatornán, soronként 9Db LED-del számolva, ( 6 sor * 0.02A = ) 0.12A ! Szóval megéri kimérni a LED-ek paramétereit és egyedileg méterezni az egyes színeket.
(#) _JANI_ válasza Mdavid hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Proli007 áramkörében, egyszerre csak egy kimenet világít. Így csak egy csatorna áramát kell a tápegységnek elbírni. A tápegység teljesítménye és túlterhelésvédelme, egy másik kérdés...
(#) headshoot939 hozzászólása Feb 4, 2013 /
 
Köszöntem minden információt, neki kezdtem a projektnek majd eldől mi sül ki belőle.
(#) _JANI_ válasza headshoot939 hozzászólására (») Feb 4, 2013 /
 
Melyik áramkörrel kezdesz? A LED-reflektorokat vagy a vezérlő áramkört építed meg elsőnek?
(#) headshoot939 válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
vezérlő áramkört, megnézem terheléssel hogyan birja az IRF540, ill. meleGSZik-e.

Nem a chat-en vagy!
Frankye
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2013
(#) _JANI_ válasza headshoot939 hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Szerintem is megéri legelsőnek az IRF540-est tesztelni.
(#) Fefy hozzászólása Feb 25, 2013 /
 
Üdv mindenkinek!

Egy "egyszerű" problémában kérném a segítségét minden kedves fórumozónak.

Egy fényújságot szeretnék összehozni, mely az alábbi elvek szerint működik:
- a fényújság kétirányú legyen (tetszőlegesen, akár menet közben is változtatható legyen a fényújság iránya)
- moduláris felépítésű (8x8 ledes, de ez a használt alkatrészek miatt változtatható, nem kötelező pont ekkorának lennie egy modulnak)
- mivel moduláris, így "végtelen" számú modult lehessen egymás mellé tenni
- egy modul (3+LED-ek száma)xLED-ek száma cm méretű (maximálisan) a vezérlés is maximum ekkora lehet, a két oldalas nyák megengedett
- ne mátrix vezérlésű legyen a modul, hanem shift regiszteres (vagy ehhez hasonló működésű, vagyis minden led világítson egyszerre, ha kell)
- a modulok vezérléséhez szükséges IO lábak száma maximálisan 24 (a Propeller többi lába a külvilággal való kapcsolattartásra, inicializálásra + egyéb vezérlésre van fenntartva)
- minél olcsóbb legyen (a teljes modul ára/ledek száma arány lehetőleg minél kisebb legyen)
- beszerezhető és kézzel forrasztható (tehát a BGA és társai nem játszanak) alkatrészekből álljon (ez nem olyan vicces, mint amilyennek tűnik)

Kiegészítő információk (a probléma szempontjából lényegtelen adatok):
- a fényújság működés közben is bővíthető (gombnyomásra átvált bővítés üzemmódba és ismételt megnyomásra lefut egy modul inicializálás), a modulok méretéről a vezérlőszoftver visszajelzést kap
- egyedi nyelven, az eredeti szoftver piszkálása nélkül lehet majd programozni
- a megjelenítendő szöveget/ábrát sd kártyáról, vagy valamilyen soros protokollon keresztül érkező adatból veszi (későbbi projekt, először a statikusan, kódba égetett adatokat jelenítse meg)


A fenti követelményeknek megfelel a 74HC(T)194-es 4 bites bidirectional shift regiszter, amivel könnyedén meg is tudnám valósítani egy pár kiegészítő alkatrész felhasználásával, viszont ennek az ára egyáltalán nem baráti. 16 darab kellene egy 8x8-as modulhoz + egy-két inverter (ez árban jelentéktelen), így ~1500+ Forintba kerülne a vezérlés modulonként (23,5 Ft/LED + konstans költségek).

Először gondolkoztam azon, hogy nézek kétirányú D-tárolókat és két shift regiszter sorral + egy pár kapuval oldom meg az oda-vissza váltást (MHz-es vezérlésnél fel sem tűnne a váltás), de árban ez sem olcsóbb, mint az előbb említett megoldás, arról nem is beszélve, hogy ilyen D-tárolókat szinte lehetetlen beszerezni.

Egy másik megoldásként felmerült az, hogy megépítsem a kétirányú shift regisztert kapukkal + tárolókkal, de ezzel kb 100 forintot nyerek modulonként, ami hibahatáron belül van.


A fenti hosszú bevezetés után a kérdés tehát a következő:
Tud-e valaki a 23,5 Ft/LED-es árnál jelentősen olcsóbb (nem feltétlenül egyszerűbb) megoldást? Mivel ez egy hobbi alkatrésztemető projekt, így nagyon nem mindegy, hogy végül mennyi is lesz az annyi, főleg, hogy 5 modult szeretnék kezdetnek, hogy legyen is értelme (8x40 led).
(#) proli007 válasza Fefy hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Hello!
Ezt azért ugye nem gondoltad komolyan? Mert már bocs, de Te össze téveszted a fórumot, egy rendelőintézettel. De ha már ilyen pedánsan összeírtad a követelményeket, akkor szépen leülsz, megtervezed és megírod hozzá a programot.
Jó munkát!
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2013
(#) Fefy válasza proli007 hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Már bocsi, hogy belekötök a hozzászólásodba, de ha elolvastad volna, akkor nem a megtervezéssel van a bajom, hanem azzal, hogy az említett megoldással (74HC(T)194) r..dt drága és elejét akartam venni annak, hogy jöjjenek a kvázi használhatatlan(a probléma szempontjából)/sokkal drágább ötletek (ilyen például a modulonkénti mátrix vezérlés).
Szóval ha a nézeteltérésen túllépünk, akkor mondhatnál vmi javaslatot arra, hogy a 74.. shift regisztert milyen olcsóbb megoldással lehetne kiváltani, amivel az eredeti funkcionalitást megőrzöm. A többi csak kiegészítő információ, hogy végül mit fogok csinálni és senkitől nem várom el, hogy komplett kapcsolást adjon. Egyedül az említett shift helyett kellene olcsóbb alternatíva.

Szerk.: Ezen felül ha elkészül, akkor egy cikk formájában lehet, hogy meg is osztom a fórum olvasóival, mert biztosan lesz benne pár érdekesség, másnem az alkalmazott mikrovezérlő (Propeller) miatt.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2013
(#) proli007 válasza Fefy hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Hello!
Ha így rövidebben írod, lehet nem értem félre. Én amit találtam, 74HC299 8bites kétirányú, és a RET-nél 150Ft.
üdv!
(#) _JANI_ válasza Fefy hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Szia! Az ötleted nem rossz. Ha szoftveresen oldod meg a hátra léptetést, akkor olcsóbb vagy nagyobb lépésszámú típusok között is lehetne keresni. Szoftveres talán egyszerűbb.
Szabad bővíthetőség. Ezt csak visszacsatolással lehetne megvalósítani szerintem. Vagyis egy jelet végig kell léptetni az összekapcsolt mezőkön és figyelni, hogy mennyi lépés után érkezik vissza. (Pl: SPI-74595: Link) Az részlet kérdés, hogy ezt automatikusan vagy manuális kérésre teszi-e meg. Ezzel a módszerrel akár menet közben is lehet tesztelni a regisztermezőket.
Villogásmentes kép - szöveg. EZT a mátrix elrendezéssel el is lehet felejteni az időosztásos vezérlési elv miatt. ( Más kérdés, hogy D-tárolókkal és logikai kapukkal a mátrixból is lehet villogásmentes képet "elővarázsolni". De ez a megoldás egy alkatrész temető. ) Shift regiszternél csak ki kell küldeni a megfelelő mennyiségű ( lépésszámú ) adatot és el kell tárolni. A következő frissítésig a kimeneteken ez az információ statikusan kijelezhető. Igazából csak adatkiírás és tárolás sebességén múlik a folyamatosnak tűnő előre vagy hátra futás. ( A propeller óra is időosztásos vezérlési elvvel dolgozik. Kíváncsi leszek, hogy mennyi marad meg az alap projektből mire egy működőképes verzió elkészül. Biztos lesznek kompromisszumok. )
S hogy ajánljak is valamit: Shift Register IC vezérlése: Link
Üdv.: _jani_
(#) Fefy válasza proli007 hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Ez egy fokkal már barátibb ár. Ha jól számolom, akkor ezzel 18,75Ft/LED árra csökken a vezérlés, az eredeti funkcionalitás 100%-os megtartásával. Szóval egyelőre a 74HC194 helyett 100%-ban használható.
(#) Fefy válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Az elvi részével tisztában vagyok és a gyakorlatban sem veszek el. A mátrix vezérlést az említett villogás miatt, a mátrix vezérlés + kapukkal + d-tárolóval tárolást pedig az irreálisan nagy alkatrészigény/helyigény miatt vetettem el (el is kellene férni azon a tenyérnyi helyen). A modul méretet valami olcsó "tesco gazdaságos" számlálóval/shift regiszterrel/stb. terveztem lemérni (amelyikkel a legolcsóbb és legegyszerűbb), ahogyan te is írtad.
Az írási/tárolási sebességgel nem lesz gond, mert a MHz-es tartományban tudok dolgozni (proli007 által linkelt shift is 17 MHz-et tud, a Propeller 80 MHz-re is képes, szóval nem sok korlátozó tényező van). A frissítési frekvenciát pedig maximum 10-15Hz környékén akarom tartani, mert már ez is nagyon gyors és nem biztos, hogy el lehet olvasni.

Ami pedig a kompromisszumokat illeti, az egyedüli kompromisszum legfeljebb az ár lehet, a funkcionalitásból és a helyigényből nem engedek.

A megoldási javaslatodat viszont köszönöm, ahogyan proli007-nek is a 74HC299-et.
Ha esetleg valaki még talál olcsóbb megoldást, az ne tartsa vissza, viszont ha nem lesz, akkor jövőhéten irány a RET.
(#) proba válasza Fefy hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Esetleg ha egy olcsóbb soklábú mikrovezérlőt teszel bele? Bár ennek lehet a max disszipáció lehet a korlátja.
(#) _JANI_ válasza Fefy hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Ha lesz kész prototípus remélem teszel fel pár képet a ki mit készített témába ( s persze ide is pár linket ). Remélem hamarosan elkészül az első modul. Utána a többi már sokkal könnyebben megy.
(#) Fefy válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Természetesen ha már túlleszek az első modulon, akkor ellövök pár képet (kb 1 hónapon belül azért szeretnék elkészülni az első modullal + szoftverezés nagy részével (valami legalább jelenjen meg), csak az idővel én is hadilábon állok) + ha igény lesz rá, akkor egy cikket is firkantok, ezen ne múljon.

proba: Egy sok IO-s mikrovezérlő is megfelelne, szóval ha tudsz a célra megfelelőt, akkor ne tartsd magadban (helykihasználás szempontjából tuti, hogy jobb lenne).
(#) Pontiac hozzászólása Márc 12, 2013 /
 
Sziasztok egy ilyen fény effektust szeretnék meg építeni vagy analóg esetleg digitális pic programozásával ha valaki tudna benne segíteni nagyon meg köszönném
segítségeteket előre is köszönöm

Üdv:Zoli

ani1.gif
    
(#) kaqkk válasza Pontiac hozzászólására (») Márc 12, 2013 /
 
Ezért kár volt új témát nyitni! Nézz be a knight rider, vagy a futófény témába, mindkét témában találsz ezer megoldást! (egy pici segítség :4017+555)
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2013
(#) gyuszóka válasza proli007 hozzászólására (») Jún 25, 2013 /
 
Szervusz proli007!

Megcsináltam 4017-el és 555-el a futófényt,ami jól működik
De nekem egy olyan kérdésem lenne,hogy lehet úgy megcsinálni,hogy a 10. (led) után NE induljon újra.
Válaszod előre is köszönöm.

Üdv:gyuszóka
(#) proba válasza gyuszóka hozzászólására (») Jún 25, 2013 / 1
 
Ha megelégszel a 9.-ig futással , akkor a 10. kimenetet a 4017 órajel tiltó lábára vezeted, és nem teszel rá ledet. Ha a 10. leden szeretnéd ott hagyni a kijelzést, akkor ugyanez csak teszel rá ledet. Ha meg azt szeretnéd, hogy szépen fusson végig, 10. után sötét, és leáll, akkor van az a lehetőséged, hogy az első kimenettel tiltod a tápját az egész számlálónak, a bekapcsológombbal ezt feloldod és addig nyomod amíg a második ütemre kerül sor,ekkor szépen végigfut mikor újra az elsőre jut, akkor áramszünet. A 4017 egyik kimenete mindig aktív, így a teljes sötétet az összes led felhasználásával csak plusz alkatrészek beiktatásával lehet megoldani (szerintem)
(#) gyuszóka válasza proba hozzászólására (») Jún 25, 2013 /
 
Köszönöm a minden eshetőségre kiterjedő választ.
A hétvégén kipróbálom.
(#) szaszer hozzászólása Szept 27, 2013 /
 
Sziasztok!

Azzal kéréssel fordulok hozzátok, hogy tudtok-e nekem egy olyan kapcsolási rajzot küldeni, ami úgy vezérel 8 db ledet, hogy egymás után sorra kigyújtja a ledeket, és amikor már az összes világít, akkor kialszik mind, és kezdi előröl a folyamatot.
NE555 és 4017-es IC-kel az a bajom, hogy mindig csak egy led világít. Lehet hogy van a 4017-es helyett valami ami kisegítene? Annak örülnék, ha az 555-ös megmaradna a kapcsolásban, mert be tudnám vele állítani a léptetés sebességét.
A segítségeteket előre is köszönöm.

Üdv
(#) proli007 válasza szaszer hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
Hello! Nem 4017-et kell használni, hanem Shift regisztert. Amikor meg a végére ér letörölni. Pld. valahogy igy. (Az 555-ös ütemadódat megtarthatod.) üdv!
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2013
(#) szaszer hozzászólása Szept 27, 2013 /
 
Szia proli007!

Köszi a segítségedet, de ezzel nem vagyok előrébb. Nem vagyok egy számítógép mágus. Valami konkrétabbat tudsz mondani, hogy oldhatnám meg ezt a kapcsolást?

Köszi.
(#) proli007 válasza szaszer hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
Konkrét dolgot akkor lehet mondani, ha valakinek konkrét igénye van. De nem tudom mire gondolsz. Ott a link, (ha az "így" szövegre kattintasz) abból látható hogyan lehet megoldani. Vagy mi a gond?
(#) szaszer hozzászólása Szept 27, 2013 /
 
Konkrétan arra gondoltam, hogy van-e olyan ic ami ilyet tud. A rajzot meg hiába nézem nekem nem jó.
(#) szaszer hozzászólása Szept 27, 2013 /
 
Még egy kérdés Proli. Mi az hogy a végére ér és törölni? Még az első hozzászólásodba írtad.
Következő: »»   19 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem