Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   40 / 141
(#) nzozz válasza ISF79 hozzászólására (») Szept 28, 2013 /
 
Mire akarsz kilyukadni?
(#) qvasz2 válasza ISF79 hozzászólására (») Szept 28, 2013 /
 
Hűtés nélkül, csak a csillag? Semeddig se!
(#) _vl_ válasza ISF79 hozzászólására (») Szept 28, 2013 / 1
 
Ez a hűtőcsillag magában kb. 0.2-0.3W teljesítményig bírja.
(#) qvasz2 válasza ISF79 hozzászólására (») Szept 28, 2013 / 1
 
A csillag csak arra való, hogy könnyen fel lehessen szerelni a bordára, de nem pótolja a bordát!!
(#) ISF79 válasza qvasz2 hozzászólására (») Szept 28, 2013 /
 
Ok, köszi.
(#) rockersrac hozzászólása Okt 9, 2013 /
 
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy okostelefon af segédfénynek használt ledjét mekkora feszről, és áramról használhatom tartósan? És mekkora hűtőfelület kell hozzá, hogy ne menjen tönkre? Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
A feszültség tökmindegy, az áram a lényeg. A LED áramvezérelt eszköz, a rajta átfolyó áram hatására világít (és melegszik a rajta eső feszültség függvényében). Az adatlap nélkül nem lehet biztosat mondani, ehhez meg ugye kellene a pontos típusszámot tudni, az meg nincs feltüntetve rajta.
Az biztos, hogy ha hosszú életet akarsz engedni, akkor a réteghőmérsékletet kell 70-85Co fok alatt tartani. Ez függ az átfolyó áramtól, a tokozástól, és a hűtőfelület nagyságától, szellőzésétől.
Az "okostelefon af segédfénynek használt ledje" elég laza megfogalmazás, 20mA az, amit nagy valószínűséggel hosszú távon is elvisel a legtöbb LED, (néhány kivételtől eltekintve, mert lehet még kevesebb is, akár 2 mA). Az "igazi" power LED viszont hűtés nélkül akár 150mA áramot is elvisel négy-öt másodpercig is. Ebben az esetben azonban nagy valószínűséggel sima SMD LED a céltárgym, maradjunk a 20mA áramnál.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2013
(#) rockersrac válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Ezzel tisztában vagyok, hogy áram vezérelt eszköz, csak nem mindegy hogy a 2mA áramhoz mekkora feszültség tartozik. Nem mindegy hogy 2V esik a leden, vagy 12V. Mindenesetre köszi a választ...
(#) Kovidivi válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Helló!
Hasonlítsd össze a LED fényerejét egy 1W-os LED fényerejével. Ha hasonló, akkor 1W-os LED-ről van szó jó eséllyel, 3V-300mA mehet rá. Ha nagyságrendekkel kisebb a fényerő, amit produkál, akkor pedig 3V-20mA. Ezen két teljesítmény között tudomásom szerint nincs más érték. Ha a telefonnal ki tudod próbálni, akkor szakítsd meg a LED előtti vezetősávot, és mérj áramot. Esetleg nyitófeszültségből is következtethetsz. Adj 20mA-t a LED-re, és nézd meg. Ha túl alacsony a nyitófeszültség (mihez képest, ez jó kérdés), akkor 1W-osról van szó. Ha a normál értéken van, akkor sima LED. Esetleg net-en utána kereshetnél a telefon típusának, és nézz meg LED-del készült képeket. Ha teljes sötétségben nagyon-nagy területet bevilágít, akkor valószínű, 1W-os. Óvatosan próbálkozz! Ha tönkremegy a LED, nem vállalok felelősséget
(#) nzozz hozzászólása Okt 17, 2013 /
 
Sziasztok!
EZ alkalmas max. 700mA -es, 3W -os led meghajtására 1db 18650 -es vagy 3db AAA -s aksiról , ha a 3. IC -t eltávolítom?

Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2013
(#) nedudgi válasza nzozz hozzászólására (») Okt 17, 2013 /
 
Igen.
(#) nzozz hozzászólása Okt 19, 2013 /
 
Sziasztok!
1,5m 5630 -as led szalagot (12V, 19,2W/m) szeretnék fényerőszabályzóval ellátni. Milyen kapcsolást ajánlanátok ehhez?

Köszönöm
(#) nedudgi válasza nzozz hozzászólására (») Okt 19, 2013 /
 
A LEDszalagnak fix/szabályozható, legfeljebb 12V feszültség kell, míg a powerLED a maximált áramot hálálja meg. Van LED szalag topik, ott nézz körül.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2013
(#) nooorbi hozzászólása Nov 6, 2013 /
 
Sziasztok!
Egy LED-es lámpát építenék, a LED paraméterei:
Nyitófeszültség: 32-36V
Áramerősség: 700mA
Meghajtása 5-6db 18650-es aksiról menne. Ezek sorba lennének kötve természetesen.
Milyen kapcsolást ajánlotok ehhez?

Mennyire lenne bonyolult tenni bele egy "lemerülés" jelzőt? Egy LED lenne ami akkor kapcsolna ha adott érték alá csökkenne a feszültség.
(#) Kovidivi válasza nooorbi hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
Szia.
Szerintem minden cella feszültségét külön-külön kellene figyelni, és ha az egyik 3v alá csökken, lekapcsolni a LEDet. Áramgenerátor is kellene, azt keress hozzá. Legjobb a kapcs. üzemű lenne. Egy probléma van, hogy 6db cella 18-24v közötti feszültséget ad le, tehat olyan áramgenerátor kell, ami step up üzemmódban tud dolgozni.
(#) nooorbi hozzászólása Nov 6, 2013 /
 
Néztem EZT a set up tápot, bár méretre elég nagy, de lenne hozzá?

Cellákat külön figyelni elég nehézkes lenne a lámpa kialakítása miatt(lényegében egy alu cső, egyik oldalán esztergált alu házban a LED, a másik vége levehető, abban van az elektronika, legalábbis a "kistestvére" ilyen. Az csak 7-800 lumenes, és természetesen ütésálló, ennek vízállónak is kellene lennie...) Egy olyan elektronikát tudnál linkelni esetleg ami adott feszültség alatt kapcsol?
A LED-et semmi esetre sem kapcsolhatja ki merülés miatt(nyilván ha már nagyon lemerült akkor kikapcsol, de addig mennie kell, még akkor is ha csak pislákol). Csak figyelmeztető céllal kellene ez bele, hogy ideje cellákat cserélni
(#) Kovidivi válasza nooorbi hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
Azt csinálhatod, hogy olyan cellát veszel, amiben van védelmi áramkör, az elvileg lekapcsol, ha túlságosan lemerül a cella. Probléma: ha lesz egy gyenge cella, ami hamarabb lekapcsol, míg a többi cellában még bőven lenne töltés, akkor megszűnik a tápod, mert sorban vannak kötve a cellák. Azt ugye tudod, hogy 6db cella, ha 4000mAh-sak, kb. 1órát fogják vinni a LED-et, vagy még kevesebb ideig? Jobb lenne sokkal több cella, mert én úgy tapasztaltam, hogy minél kisebb áramot veszel ki egy Lithium ion cellából, annál nagyobb teljesítményt tud leadni.
Ezzel a pár W-os konverterrel nem fogod meghajtani ezt a LED-et 20W-on... Nem lesz ez olyan egyszerű. A cellák töltéséről még nem is beszéltünk. Ha egyszerre akarsz 6 cellát tölteni, amik sorosan vannak, akkor ahhoz 6 töltő áramkör kell, 6 külön táppal, vagy valami balanszeres megoldás. Utóbbit nem ismerem.
(#) proli007 válasza nooorbi hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
Hello! Lemerülés jelzésére egy ajánlat. A Led árama kb. 12mA Ha az aksi a küszöbfeszültség alatt van, ha felette kb.1mA. Jelenleg a potival 15..18V között állítható, de R1 és R2 ellenállások változtatásával a kívánt tartományra állítható be. De a poti akár el is hagy ható, ha az ellenállás egyik tagját két ellenállásból állítjuk össze így az jusztírozható. üdv!
(#) nooorbi válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
Az, hogy csak 1 órát bírna nem probléma. Barlangba kell fotózáshoz segédfénynek(vakut és egyebeket nem épp célszerű lecipelni, meg nem is lenne hosszú életű a csúszás-mászásban. Ezt meg beállítja úgy hogy jó legyen a megvilágítás és lehet is csinálni a szép képeket)
10W-os "kistestvére" 3db 1500-1800mAh-s aksival már 3 órát ment, és még nem sokat merültek az aksik.
Aksik töltése pedig kiszedés után külön töltővel történne.

Viszont a konverterrel lehet hogy lenne probléma. Tudsz javasolni valami jobbat ahelyett amit linkeltem? Örülnék valami biztosan jó megoldásnak.

(#) proli007, ez a megoldás szimpatikus. Majd lehet hogy kipróbálom ezzel.

És pár kép a 10W-os lámpáról, bár még egy kicsit fejleszteni kell
Bontott laptop cellák vannak benne épp, 2 újabb, és egy ami több mint 10 éves(bár a másik kettő se valami fiatal, az is van vagy 6-7 éves)
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2013
(#) Kovidivi válasza nooorbi hozzászólására (») Nov 7, 2013 1 /
 
Helló!
Jól néznek ki!
Ami step-up-os és 20-30W-os, olyat nehéz találni. Talán nem is építened kellene, hanem ebay-ről rendelni egyet. A kulcsszavak, amikkel kereshetsz: step up led driver, meg esetleg hogy hány W-os a LED-ed. Nem lesz drága.
Szerencsés a helyzet, ha nem kell tölteni a cellákat.
Egy dologtól félek, hogy mikor sorba vannak kötve a cellák, akkor az egyik cella gyorsabban veszti a feszültséget, mint a többi. Teszteld le szerintem. Állítsd össze a kapcsolást, meghatározott időnként mérd meg az akksik feszültségét. Ha nagy az eltérés a cellafeszültségek között, akkor az baj. Én csináltam nemrég egy hasonló tesztet, borzalmas lett az eredmény. A vicces, hogy nem is a leggyengébb cellának a feszültsége esett a leggyorsabban...
A cellák ha laptopból vannak, akkor védelem nélküliek. Ha elfogadod, hogy károsodhatnak a cellák, akkor nincs gond. Esetleg egy egyszerű visszajelzést lehetne még készíteni, minden cellára egy mini kapcsolást, ami jelez, ha 3V-nál kisebb az akksi feszültsége. Ahogy merülnek az akksik, sorban gyúlnak fel a LED-ek. Ilyenkor tudni fogod, hogy ahány LED ég, annyi cella fog hamarosan károsodni, és tudsz mérlegelni, hogy mi a fontosabb. A fényképezés, vagy néhány cella.
Erre a visszajelző kapcsolásra jó is lenne Proli007 kapcsolása, az áramgenerátor nem is lényeges, mert a feszültség 3V lesz pontosan, ahogy csökken a feszültség, annál gyengébben világít a LED, egészen a nyitófeszültségéig, mondjuk 2V-ig. Ha már a LED is kialszik, akkor már tényleg nagy gond van
(#) nooorbi válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 7, 2013 /
 
Idézet:
„Talán nem is építened kellene, hanem ebay-ről rendelni egyet.”

Kizárt. Kör alakú kell, közepén lyukak (levehető felső részbe kel elhelyezni, bár a mostaninál valamivel nagyobb átmérő és hossz lesz neki, de minél kisebbre kell. )
Idézet:
„Állítsd össze a kapcsolást, meghatározott időnként mérd meg az akksik feszültségét. Ha nagy az eltérés a cellafeszültségek között, akkor az baj. Én csináltam nemrég egy hasonló tesztet, borzalmas lett az eredmény. A vicces, hogy nem is a leggyengébb cellának a feszültsége esett a leggyorsabban...”

Ezt ki fogom próbálni. Ha hasonló eredményt kapok akkor egy lemerülés jelzőnek sok értelme nem lenne, de ez esetben inkább nem rakok bele semmi ilyet(jó eséllyel úgyse lenne lemerülésig használva)

Szóval valami jó set up-os táp kéne. Aztán beszerzem hozzá a cuccokat és összerakom a kapcsolást.
(#) rockersrac válasza nooorbi hozzászólására (») Nov 7, 2013 /
 
Meghajtónak valók: Step up led driver
(#) rumtzice hozzászólása Nov 12, 2013 /
 
Üdv mindenkinek.

Kezdem a dolog cikis oldalán(persze ez számomra ciki)sza villanyszerelő lennék,sajnos csak az utóbbi időben kezdtem el foglalkozni ledes fényforrásokkal,"mertperszeaparasztnakledkellabudiba",addig ameddig fix a feszültség(stabil 12v,szallag,trafó)nincs semmi gubanc,megforraszt,összerak,culomb,és "lőnvilágosság",nade szeretnék a verdának az elejére a következő ledekből(persze semmi E jel,stb,stb,de ezt talán hagynám) valami nappali menetfény jellegűt rakni,viszont mindjárt az elején mély a víz,merthogy:
1.nincs fix áram,gondolok itt,álló helyzetben az akksi 12 voltjára,és járó motornál a feszszabályzó által adott 14,4-re(akksisarun mérve)

2.helyzetjelző tápján szintén ezek a feszültség szintek jelennek meg,bááár ott is ledes t10-es van,de az valahogy eddig bírja(persze az azért hellyel-közzel gyári dolog,és nem valami buherált tákolmány)

Sza kérdéseim a következőek:

milyen bekötést preferáljak?soros: játszak ohmbácsival aztmajdleszvalami,vagy párhuzamos
minden led elé megfelelő előtéttel?

hűtőcsillag minden ledre,hőpasztával,vagy elég a megfelelő illeszkedés?
milyen hűtést biztosítsak neki?elegendő pár mm vastag fémszalag vagy rendesen ahogy a nagykönyveb meg van írva hűtőborda,sajnos nem igazán tudom h mekkora hőt kellene elvezetni,persze most mondhatjátok,kiscsávó számolj 1 w/mm2-t,de nekem a gyakorlat sokkal többet ér,és olyan emberek szava akik már láttak ilyet közelebbről

mekkora előtétre lenne szükségem az ingadozó táp miatt,vagy ne is foglalkozzak vele mert a led ezt a feszültségingadozást elviseli?(persze nem fesz hanem az áram a fontos tényező,de...?)


Áramerősség: 700mA
Feszültség: 3.2V~ 3.8V
Megvilágítási szög: 140 deg
Fényerő: 220 lm
Kimeneti teljesítmény: 3w
Színhőmérséklet: Hideg Fehér 6000-6500K

előre is köszönettel,minden megoldás érdekel
(#) bbalazs_ válasza rumtzice hozzászólására (») Nov 12, 2013 /
 
Ekkora aramra mar erosen illik aramgeneratort epiteni. Es akkor nem kell foglalkoznod a feszultseggel. Sorbakotsz kettot es akkor meg inditaskor sem valtozik a fenye...

Ha viszont sokat akasz hasznalni, akkor inkabb step-up, aramgeneratornak bekotve.

Elvileg meg lehet oldani ellenallassal, de vagy a fenye lesz keves vagy szeteg a szelsoseges feszultsegeken.
(#) rumtzice hozzászólása Nov 12, 2013 /
 
Thanx

Ugye-ugye,milyen jó h kérdez az ember
Oldalanként 5-5 db-ot szeretnék,mert kb ennyi fér el(nem gagyi kinézettel)
Ebben az esetben áramgenerátor vagy step-up-ot?
(#) Csongi_ hozzászólása Nov 12, 2013 /
 
Sziasztok!
Ma erkezett meg a 100W-os LED-em, amit ebay-en vettem. Mekkora meretu huttobodrat kellene szereljek ra, hogy gond nelkul uzemeljen akar egy fel napig is, lehetoleg ventillator nelkul? Valaki mondta aki jobban ert hozza, cegnel szerelnek be LED-eket bevasarlokozpontokba, hogy kell egy aramkor, ami figyeli a hutoborda homersekletet, es ha egy bizonyos homersekletig melegedik, akkor visszavesz a LED-re juto aramerossegbol. Mekkora lehet a hutoborda maximalis homerseklete, ahhoz, hogy a LED elettartama legalabb a megadott 50.000 ora legyen?
(#) rumtzice hozzászólása Nov 12, 2013 /
 
Bővebben: Link

Ezzel megoldható a stabilizálás?
(#) djsms hozzászólása Nov 12, 2013 /
 
Sziasztok! 10,20,30,50 és 100W-os ledekből szeretnék kültéri világítást csinálni. A problémát a led hűtése okozza, vagyis ezzel kapcsolatban lenne kérdésem. Van elfekvőben néhány számítógépből kitermelt cpu hűtőm. Vegyesen 478-as és lga775-ös procihoz valóak.
A 478-as szériában volt olyan proci, ami 60-80W-ot evett (100%-on hajtva), így gondolom hasonló teljesítményű ledet is hűsíteni lehet vele. Természetesen aktív hűtés mellett! Akvárium felett üzemel egy 10W-os led egy 775-ös bordáján ventillátor nélkül, azt még kézzel kényelmesen tudom fogni (max 40 fokos) Szóval jó az elgondolásom, hogy ha 60-65W-os procihoz jó volt akkor 50W-ig lednek is megfelel majd? 100W-hoz hol lehetne venni olcsón passzív bordát?
(#) djsms hozzászólása Nov 12, 2013 /
 
Illetve lenne még egy elmebeteg kérdésem
Mi lenne, ha 10db led-et sorba kötnék és ezt kötném graetz után a 230-ra? (Csarnok világítást szeretnék megoldani.)
(#) bbalazs_ válasza rumtzice hozzászólására (») Nov 12, 2013 /
 
Nem jo hozza.

Az aramgenerator is step-up modban menne. Ennek a lenyege, hogy egy step-uppal addig noveled a feszt, amig a ledekkel sorba kotott kis erteku figyelo ellenallason eso fesz el nem er egy bizonyos erteket. Ilyenkor a feszultseg az idoben kismertekben csokkenni fog, ez viszont minket nem erdekel, hiszen a melegedessel csokkeno ellenallas miatti nagyobb aramot visszaszabalyozza. A led arammal mukodik es ezt szabalyozzuk. A step-up feladata az, hogy a sorba kapcsolas miatt szukseges legalabb minimalis feszt eloallitsa.

Ha csak kettot kotsz sorba, akkor 12V-bol stepdown aramgeneratorral is megoldhato.
Ha csak menet kozben akarod hasznalni, akkor ugyanez, de 3 sorba kotott leddel.

Ha a potival belotted a megfelelo aramerosseget, akkor a helyedben helyettesitenem fix erteku ellenallassal, mert ha elmaszik vagy kontaktos lesz, akkor siman elegetheti a ledeket a hibas erteku aramra belott cucc.
Következő: »»   40 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem