Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp számítógépre
Lapozás: OK   22 / 29
(#) neocska válasza pucuka hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Tehát ha jol értelmeztem, c1-94, tipusu szkopom, tovább tudom fejleszteni?
Talán kibövithetö két csatornára is? (ez szerintem nem érné meg mivel kicsi a kijelzö része)
Sok esetben kell két csatorna és nincs, s azért akartam épiteni egy korszerübbet...
A licibe tanultuk a szkop felépitését, hogy hogyan is müködik, az elmélet könnyebbnek tünt mint az elektronikája.
(#) slimtomi válasza pucuka hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Rendben, köszönöm a választ!
(#) pucuka válasza slimtomi hozzászólására (») Júl 11, 2013 /
 
A mérőfejben egy soros 9 Mohm -os ellenállás van, valamint egy ezzel párhuzamos, néhány pF -os, állítható kapacitással. A jobbakban van még egy trimmer kondenzátor közvetlenül a szkópra csatlakozó BNC mellett. (ezzel lehet kiegészíteni a szkób bemeneti kapacitását, ha netán kevés lenne).
A 10 -es osztás a mérőfejben levő 9 Mohmos ellenállás, és a szkóp 1 Mohmos belső ellenállása, mint feszültségosztón jön létre. A hangkártya 10 - 20 kohm körüli, de nem tudni pontosan mennyi, bemeneti ellenállásán egy jóval nagyobb osztás jön létre.
(#) slimtomi válasza pucuka hozzászólására (») Júl 11, 2013 /
 
Akkor Noris által javasolt egyszerű feszültségosztót ha megépítem, az jó lesz gondolom.
Azt írta, hogy ezzel csak az a gond, hogy terhel. De pl egy autóban az ECU-t képes terhelni oly módon, hogy abban kárt tegyen?
Megmondom őszintén, hogy atom zavaros már előttem minden :/ Például az 1 MOhm-os feszültségosztó bekötését sem értem, mivel erre gyakorlatilag párhuzamosan van rákötve a PC hangbemenete. Párhuzamos kapcsolásnál nem oszlik meg a feszültség, hanem csak soros kapcsolásnál nem?
(#) pucuka válasza slimtomi hozzászólására (») Júl 11, 2013 /
 
Nem tudom, nem vagyok ECU specialista. Félvezetős eszközök vizsgálatához a 10 Kohm -os, vagy annál nagyobb terhelés már elegendő szokott lenni, a mérésekhez kell a nagyobb terhelő impedancia. A logikai áramkörökben, a processzorokat is beleértve, a kimenetek eléggé kis impedanciásak. Hogy beterhel, attól még tönkre nem megy, legfeljebb nem a valós képet látod. A 9 Mohmos ellenállás sorban van a mérő műszer bemenetével, ezzel van párhuzamosan a kompenzáló kapacitás.
(#) slimtomi válasza pucuka hozzászólására (») Júl 11, 2013 /
 
Közben megkerestem a sulis fizika tankönyvemet, hogy letisztázzak magamban néhány dolgot.
Van itt a topikban egy IC-s 'előtét' vagy hogy nevezzem a hangkártyás szkóphoz, de annak kell +12/-12 Volt, amihez megint csak nem értek. Ez állítólag nem terhel és az tán jó.
Szóval vegyek szkópot 50000Ft-ért és nem lesznek ilyen gondjaim
Nem terhelem a topikot, mert egyszerűen nem értem ezt az egészet. Mindenesetre köszönöm fejtágítást!
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Júl 11, 2013 /
 
a noris féle megoldás azért kifogásolható, mert a hangkártya bemeneti impedanciája annál jobban beterhel, minél kisebb az osztásarány. A megoldás úgy lett volna korrekt, hogy az osztó alsó tagja 1 kohm, ezzel párhuzamosan a hangkártya 10 kOhm -nál nagyobb terhelése már elhanyagolható, és az osztó felső tagját kellett volna csereberélnie az osztásaránynak megfelelő értékűre.
(#) pucuka válasza slimtomi hozzászólására (») Júl 11, 2013 / 1
 
Nem feltétlen fontos 50000 Ft-ot szkópra költeni, az már használtan egy komoly szkóp. Egy kisebb tudású is bőven megteszi.
Azt az IC - megoldást is elfelejtheted, teljességgel felesleges. Elég mindkét bemenetre egy egy két ellenállásból álló feszültségosztó. Ez igazán nem nagy pénz, és fáradság.
Az alsó tagja lehet 1 kohm, a felső 9 kohm, akkor 10 -es osztást kapsz, ha a felső tagja 99 kohm, akkor 100 -as osztást kapsz. A bemenet tranziens védelmére a két két diódás kapcsolást alkalmazhatod. Ez minden.
(#) slimtomi válasza pucuka hozzászólására (») Júl 11, 2013 /
 
Hálás vagyok a fáradságodért! Akkor maradjunk annyiban, hogy holnapra megrajzolom a kapcsolást és belinkelem ide - mint 'házi feladatot'. A diódás védelmet hál' istennek értem.
Kondenzátor sem kell gondolom.
(#) slimtomi válasza pucuka hozzászólására (») Júl 12, 2013 / 1
 
Tehát a kapcsolás. Ez így 100-as osztást eredményez.
A diódákból miért kell 2-2? Nem elég 1-1? Gondolom olyan dióda kell ide, aminek 0,5V körüli a nyitófeszültsége, mivel ennél nagyobb feszültség nem eshet a hangkártya bemeneten. A kondenzátornak mi lenne a szerepe egyébként?

A feszültséggel tisztában vagyok már, de az áramerősség még homályos előttem. Mekkora áramerősség mehet a hangk. bemenetre? Mert pl lenne egy max. 12V - 8A-es jel mérésre. Ez káros lehet?
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2013

fesz_o.JPG
    
(#) pucuka válasza slimtomi hozzászólására (») Júl 12, 2013 / 1
 
Igen, ez így 100 -as osztást eredményez.
A hangkártya bemenete kb. 1 Veff bír el, torzítás nélkül. Ennek a feszültségnek színusz esetén a csúcstól csúcsig mért feszültsége 2,8 Vcscs. Egy SI dióda nyítófeszültsége nagyjából 0,65 - 0,7 V. Ha kettőt teszünk sorba, az kb. 1,4 V, mivel ellenparalell vannak kötve +/- 1,4 V -nál határolni fognak. Ez megfelel az 1 Veff érték határolásának, ezért a bementet az ennél nagyobb, esetleges tranziens tüskék, nem fogják tönkretenni.
Ohm törvényével kiszámolhatod, hogy ha a 100 kohm -os osztódra 12 V -ot kapcsolsz, akkor az osztón 0,12 miliamper fog folyni. Ez az áram olyan kicsi, hogy egész biztos nem terheli azt az áramkört amire párhuzamosan ráteszed.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2013
(#) slimtomi válasza pucuka hozzászólására (») Júl 13, 2013 /
 
Köszönöm szépen! Megnyugodtam végre, mert azt hittem, hogy az ilyen egyszerű kapcsolásokhoz is kuka vagyok. De így elmagyarázva + utána olvasva már megértettem.
Most már csak kellene szereznem egy olcsó USB csatolós hangkarit, és kiforrasztani azt a bizonyos kondit a bemenetről, hogy tudjak mérni egyenfeszültséget is. Természetesen nem biztos, hogy ilyen egyszerű lesz, de egy próbát megér és mások is csináltak hasonlót itt a topikban. No meg ahhoz lehet már másmilyen szintű védelem kell. De ez ráér még.

Még valamit elfelejtettem! Annak van jelentősége, hogy hány Wattos ellenállást használok ebben a max. 15 Voltos méréstartományban? Illetve a kondenzátor akkor nem szükséges?
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2013
(#) pucuka válasza slimtomi hozzászólására (») Júl 13, 2013 / 1
 
Ha nagyon akarod, az osztó áramából kiszámolhatod az ellenállásokon fellépő teljesítményt.
P=I2*R
Nem lesz valami nagy. Ha egyenfeszültség van az osztón, akkor is, ha csak váltakozó feszültség (hangfrekvenciás feszültség) akkor is, Ha mindkettő egyidejűleg rajta van, akkor a két teljesítmény összege.
Nem vagyok abban biztos, hogy ha a hangkártya bemenetéről kiveszed a kondit, egyenfeszültséget tudsz vele mérni. Nem ismerem a hangkártyák felépítését részleteiben ezért erre válaszolni nem tudok.
Ha ez megoldás lenne, gondolom az eredeti fejlesztője erre is kitért volna. Mindenesetre az USB -s hangkártya jó ötlet, bármi gond esetén nem a gép károsodik.
(#) Alex2 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 26, 2013 /
 
Annyi a bibi a számításoddal, hogy a dióda nyitóirányú feszültségén már jelentős áram folyik a szkóp szempontjából (1-10 mA). Ilyenkor már rég nem a jelalaknak megfelelő feszültséget kap a hangkártya bemenete.
Pl. 1N4148-on ha 1 uA folyik, akkor 271mV esik rajta. 1N4007-nél 1uA-nél 322mV esik. Persze gyártási szórás van, ezek saját mérések. A zenereknek kicsit magasabb a nyitóirányú feszültségük, de nagyobb a kapacitásuk is. De pl. piros LED 1uA-nél 1532 mV nyitó feszt. produkál. Ebből elég lehet 1-1 is.
Táblázat
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2013
(#) pucuka válasza Alex2 hozzászólására (») Júl 26, 2013 /
 
Bibi, az nincs. Pont az a cél, hogy a dióda (ill. két dióda) nyitóirányú feszültségén, felette "zárja rövidre a hangkártya bemenetét. Ez azért nagyjából teljesül. Így védi meg a káros feszültségtől, tranziensektől, ami egy autó gyújtás vizsgálatánál reális veszély.
A diódáknak kapacitása záró irányban vannak, és az a pár pF ami a diódánál fellép, a hangkártya bemenetén nem oszt, nem szoroz. A zénereknek valóban nagyobb a záróirányú előfeszítésnél a kapacitásuk, (úgy 100 pF körüli) de még ez sem akkora, hogy problémás lenne, mindom érzésre, de ha fontos lenne, kiszámolnám. Csakhogy a kisfeszültségű (2,7 V os) zéner diódák nem zéner diódák, csak annak nevezik őket, mert spec. szennyezéssel alakítják ki a "töréspontot", és nyitó irányban is kell használni őket.-
(#) resystance hozzászólása Júl 27, 2013 /
 
Sziasztok, végigolvastam a topicot, egész szép megoldást dolgoztatok ki. Ezt szeretném megépíteni később, kérdésem, hogy a mérőkábelhez kell-e valami, mert olvastam valami kondenzátort, de már nem emlékszem, mi és miért is volt az pontosan.
(#) Router hozzászólása Okt 21, 2013 /
 
Sziasztok!

Egy 555 ic kimenetét szeretném méregetni számítógép segítségével. Egy egyszerű frekvencia mérő program is elegendő lenne. Milyen szoftvert tudnátok ajánlani erre a célra és mit kell tennem ahhoz, hogy mérni tudjak? A válaszokat előre köszönöm!
(#) Buvarruha válasza Router hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
ARTAí software, ha spektrum analizátor kell.
(#) Mampo hozzászólása Okt 21, 2013 /
 
Sziasztok!
Remélem jó helyen érdeklödöm.Keresek ScopeCard 220-as szópkártyához drivert.Nemrég került hozzám a háttér az megvan hozzá a kiprobáláshoz: P3-as gép+ Win95+ISA foglalat csak telepitöm nincs.Szeretném megtudni,hogy használhato-e valamire.Adatlapja szerint kétsugagas 20MHz-es szkop lenne.
Elöre is Köszönöm!
(#) Router válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Csak annyira kell, hogy egy potival be tudjak állítani pontos 7.83Hz-et de a multim nem tud tizedest mérni, ide pedig század kellene. A bemenetre mekkora ellenállást tegyek?
(#) bbatka válasza Mampo hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Szia!
Szerencséd van. Nekem is van egy. Meg vagyok vele elégedve.
Sajnos a fórumba csak 2MB-os mellékleteket lehet feltölteni.
Mindjárt megnézem van-e emailed és küldöm a drivert. 2 x 4MB

Win98-at használj hozzá.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2013
(#) resystance hozzászólása Okt 27, 2013 /
 
Végigolvastam a topicot kétszer. Az aktív előtétet építem meg, csupán egy dolgot nem értek:
Az aktív előtéthez jó a 9Mohmos szkóp mérőkábel? Mert volt szó róla, hogy passzív előtét esetében nem jó a hangkártya bemeneti impedanciája miatt, de az aktív előtét esetén jó lenne?
(#) pucuka válasza resystance hozzászólására (») Okt 27, 2013 /
 
Nem az a lényeg, hogy aktív, vagy passzív.
A szkópoknak szabványosított bemeneti impedanciájuk van, 1 Mohm II 20 - 40 pF. A hangkártyáé nem ilyen, igazából nincs is definiálva, hogy mennyi.
A mérőfej ehhez a szabványos bemeneti impedanciához illeszkedik, a 9 : 1 Mohm 10 -es osztót alkot, a 9 Mohm -al párhuzamos állítható kapacitással az osztót lehet frekvencia függetlenné tenni. (bár ennek a hangfrekvenciás tartományban nem sok jelentősége van)
(#) resystance válasza pucuka hozzászólására (») Okt 27, 2013 /
 
Ezt mind értem, csak következtetni nem tudok a válaszra. Még ott tartok, hogy 1 helyett 4 IC-t vettem, mert nem tudtam, hogy a 4 műverősítő 1 tokban van. (bár a lábszám gyanús volt)
Tehát... működne az aktív előtét szkóp mérőzsinórral?
(#) pucuka válasza resystance hozzászólására (») Okt 27, 2013 /
 
Ha biztosítod, hogy a bemeneti impedanciád 1 Mohm legyen, akkor igen.
(#) resystance válasza pucuka hozzászólására (») Okt 27, 2013 /
 
Akkor is biztosítanom kell, ha nem számít a 10-es osztás? Gondolom az állítható kapacitás értéke miatt fontos.
(#) pucuka válasza resystance hozzászólására (») Okt 27, 2013 /
 
Igen, de ha aktív hálózatod van a hangkártya előtt, akkor nem okozhat gondot. Ha nincs, akkor is megoldható, két ellenállással csinálsz egy osztót, aminek az összértéke 1 Mohm, és a bemenet egy leosztott pl. 1 kohm -os ellenállásra csatlakozik. Ez ugyan további 1:10 -es osztás, de lehet más osztásérték is, figyelemmel arra, hogy a hangkártya bemenete 10 kohm körüli impedanciájú.
(#) resystance válasza pucuka hozzászólására (») Okt 27, 2013 /
 
Tehát ebben az esetben akár minden további nélkül rádughatom a kábelt? Vagy meg kéne variálnom az osztó tagjait?
(#) pucuka válasza resystance hozzászólására (») Okt 27, 2013 /
 
Persze rádughatod. Mondjuk én nem így csináltam volna, dehát ízlések, meg a pofonok.
(#) resystance válasza pucuka hozzászólására (») Okt 27, 2013 /
 
Az a lényeg, hogy viszonylag alakhelyes jelalakot kapjak, meg tetszik a szkóp mérőfej használata... Köszönöm!
Következő: »»   22 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem