Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   160 / 314
(#) eyess válasza spgabor hozzászólására (») Nov 22, 2013 /

Akkor a trafó az jó , és azon az oldali részen kell keresni a hibát ahol a sötét képet adja.
(#) bbalazs_ válasza spgabor hozzászólására (») Nov 22, 2013 /

Ugy probaltad ki, hogy mindegyik cso az eredeti felallasban volt rajta MIND es LATHATOAK voltak a dupla fenycsovek? Es igy jonak tunt?
(#) spgabor válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 22, 2013 /

A csöveket teszt inverterrel próbáltam. Úgy, hogy kiszedve eredeti felállásban összerakva nem próbáltam, de gondolom ahol a sötétebb rész van, ott a csövek sem világítanak annyira.

Na akkor teszek fel neked egy kis segédletet hátha , így könnyebben tudsz haladni.
A trafó az jó a trafó előtti fettek is jók.Ugyanis ennél a monitornál a trafó közös pontról kapja a meghajtást , majd a trafón belül mivel egybe van a trafó onnan már külön választódik a két két cső meghajtása.De viszont a csövek másik oldali meghajtásai diódákon keresztül történik.Itt szerepet játszanak a diódákkal párhuzamosan kötött kondenzátorok ezeket ki kellene mérni , illetve mindent ebben a körben.Könnyű dolgod van hisz az egyik oldal megy a másik nem , így a mérés még összehasonlítás által is könnyebb .De azért inkább a megfelelő mért érték legyen mérvadó. A pdf rajzon szaggatott vonallal bejelöltem neked mely alkatrészeket kellene kimérni .A szaggatott részen belül mindent .
Ha lesz eltérés , mert biztos lesz , akkor jelezd.

inverter.pdf

(#) matyusz válasza spgabor hozzászólására (») Nov 22, 2013 /

Szokott még gondot okozni az ilyen kis elkó is még az 1µF-os is.

Ott konkretan vagy az egyik vagy egyik cso sem fog vilagitani...
(#) spgabor válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 22, 2013 /

Teszt csövet dugtam rá egyesével minden kimenetre és világított külön. Így tehát a kimeneteket kapnak feszt. Csak valamelyik vagy mindkettő a rossz oldalon kevesebb fényerővel világít.

eyess: diódákat mértem, azok egyeznek a két oldalon, de a többire még nem volt időm sajnos..

A kondenzátorok nagyon lényegesek.A 682 pf , és az 5 pf főleg.
(#) spgabor válasza eyess hozzászólására (») Nov 22, 2013 /

Érdekes, mert már néztem korábban is ezt a rajzot a panelhoz képest. De a panelon hiányzik több dolog is. Pl csak egy fet van összesen. Hiányzik mindkét körön a felső ccfl szálakhoz tartozó OLR körök, illetve a számozás ott sem stimmel a rajzal teljesen. Valamint a jelölésekben is vannak furcsaságok, pl pl a C7 és C8 az inverter trafó egyik középső bemenetét kötik össze. Kondikat nem tudom most megmérni pontosan, mert nincs nálam megfelelő műszer, meg valamelyiket ki is kellene vennem hozzá, ami szintén körülményes jelen pillanatban. Tehát a tranyó jó, diódák jók, az ellenállások nagy része jó (amiben nem vagyok biztos, azt hétvégén kiveszem és megmérem áramkörön kívül.)

Kerlek, hogy gondold vegig. Mielott kapkodsz ossze-vissza, a SAJAT, KIVETT csoveit probald ra.
Eloszor eredetiben, majd megforditva. Azt irtad, trafot mar csereltel es a hiba maradt. Szerintem ha csoveket felcsereled, a hiba vandorol. Es ebbol csak egyetlen dologra tudok kovetkeztetni: a cso hibas. A tesztcsovek lehettek rovidebbek, mas rendszeruek, kevesbe hasznaltak, stb.

Ha a fent leirt modszerrel NAGYJABOL kizarod, hogy a cso legyen hibas, akkor erdemes tovabblepni (pl. a trafok kozotti minimalis kulonbseg elegendo lehet arra, hogy megjavuljon a rossz oldal). Mindenkeppen legyen KINT a cso (vagy legyen DIREKT ralatasod az LCD eltavolitasa utan rajuk).

Ugy erzem, ezzel mindent megtettem, ha meg mindig nem erted, akkor jo merest a panelen... nem azt mondom, hogy biztosan a cso a rossz, de amig nem zartad ki, addig olyan vagy, mint akinek nem eg a villanya es a kapcsolotol kezdve az Elektromos Muveket es a villanyorat piszkalja, pedig csak a korte van kiegve.

Mindenképpen vedd majd ki a kondikat , és mérd ki.Ha esetleg ohm , vagy k ohm állásban tudsz mérni a 680 , vagy az 5 pf kondikon ellenállás értéket , akkor az kuka.Ja még az érdekelne , hogy milyen elő élete van ennek a monitornak.Ugyanis írtad , hogy egy két dolog hiányzik róla.
(#) spgabor válasza eyess hozzászólására (») Nov 22, 2013 /

Hibásként vettem. Nem volt javítva elöttem, gyáriak voltak a forrasztások. Úgy hiányzik róla, hogy pl a vezérlő ic valamely kivezetése ami a rajz szerint megy valahová, pl OUTD, az csak le van forrasztva, így az egész ág, ami a rajzon rá csatlakozik hiányzik. Bocs, ha nem voltam egyértelmű, a hiányt úgy értettem, hogy gyárilag nincs rajta minden, ami a service manualban szerepel. Sőt jelölés eltérések is vannak.

Értem lehetnek változások , mert készült biztos nem egy féle verzió.De talán valamelyest egyező.
(#) spgabor válasza eyess hozzászólására (») Nov 23, 2013 /

90%-ban ugyanaz.
(#) zoollerman hozzászólása Nov 23, 2013 /

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, szerelésben jártas fórumtárstól.
Adott egy Lenovo A760, aminek egy hét után meghalni látszik a kijelzője, bár reménykedem hogy még sem.
A kép széle halványan villódzik, középen jóval sötétebb a tónus, és az egész szellemképes.
A képeken látható "beégés" szerű tünet idővel halványul, de mindig felváltja a később megnyitott, majd háttérbe került kép.
Abban reménykedtem hogy esetleg kontakt hiba, de szétkaptam megpiszkáltam a csokit, semmi hiba. A fő kérdések a következők:
1. Azt gondolom hogy ez hardver hiba, de ha kicserélem a kijelzőt (talán menni fog, varrógép műszerész vagyok, az meg ugye majdnem android...) akkor nem fogja egy hét után az új kijelzőt is megfőzni az esetleg hibás vezérlés?
2. Érdemes nekem nekilátni tudva azt, hogy elvben a garanciát vállalná a kínai eladó, viszont
az oda vissza kb 2 hónap. Egy kijelzőt beszerzek 2 hét alatt.
3. Elég sok hasonló IdeaPhone screen problémával keresik a Lenovo hivatalos fórumát, pl A780 esetében egyenesen "Mass defect" - ről beszélnek az orosz romgyárosok.
Szóval tud valaki tanácsot adni?
Ps.: Recowery képernyő is ugyanezt csinálja.

A fórummotor megszerkeszti a hozzászólásodat, nem kell telepüfölni enterrel.
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2013
(#) eyess válasza spgabor hozzászólására (») Nov 23, 2013 /

Akkor van kiindulási alap , és könnyebb lesz átnézni.
(#) Mayan hozzászólása Nov 25, 2013 /

Sziasztok, a 81cm-es LG tv/monitor -unk egyre nehezebben kapcsol be, elsőre 2 mp-re bekapcsol, majd ki. Újra próbálkozva kell vagy 10 mp mire reagál, és akkor bekapcsol. Mi lehet a hiba, táp, kondi ? Vagy mit nézzek meg ? Köszi!
(#) Buvarruha válasza Mayan hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Előbb nézz bele, utána kérdezz, mert valószínű a kondihiba.
(#) Kriszta76 hozzászólása Nov 25, 2013 /

Sziasztok!
Nem túl nagy műszaki érzékkel megáldottan szeretném a segítségeteket kérni.
Van egy kb 3 éves szép nagy LG LCD tv-m. Eddig tökéletesen működött HDMI-vel néztem UPC-t, ám egyik nap hirtelen normál hangerőből iszonyú hangos lett. HDMI-vel nem is változik, pár perc után minden bekapcsoláskor ezt csinálja, DE régi AV kábellel tökéletes a hang. Eddig oké, ám tegnap egyik pillanatról a másikra elviselhetetlenül kivilágosodott a kép (AV-vel, majd HDMI-vel is) szinte semmit nem látni rajta. Ki-be kapcs, áramtalanítás... semmi hagyományos megoldás nem segít. Mi lehet a baja? Kuka vagy javítható?

Előre is köszönöm mindenkinek a segítségét.
Kriszta
(#) Buvarruha válasza Kriszta76 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Nézz bele, lehet, hogy a táppal nem stimmel valami, ezért sem működik rendesen már a kijelző sem. Pupos kondenzátort keress kezdetnek.
(#) kirally hozzászólása Nov 25, 2013 /

Sziasztok!

Kaptam egy Acer 19"-os monitort. Kb. 3 éves.
Helyzet vele az, hogy bekapcsolom, bejön kb 5-7 másodpercre, majd kikapcsol a háttérvilágítás.
Kikapcs-Bekapcs után ugyanezt produkálja.
Van mikor megy csomó ideig gond nélkül.
Mi lehet a gond?
Tápját megnéztem, púpos kondit nem láttam.
Viszont zizeg az inverter. És olyan fura szag van mikor megy, vagy a cső sarkából jön, vagy ahol csatlakozik a táppanelhez.
Ha kikapcsolom ilyen szag nincs. Nem az a büdös műanyag szag, hanem mintha valami gáz keletkezne.
Ez csak a felső két CCFL-nél van.
Viszont ha a gyári bekötést megfordítom a felső csöveknél (ezalatt azt értem, hogy az 1-es cső helyére a 2-es csövet, a 2-es cső helyére az 1-es csövet kötöm), akkor semmi baja, nem kapcsol ki.
Attól félek, hogy ez csak ideiglenes megoldás.
Mi lehet a probléma?
Cső, inverter? Vagy hogy deríthetném ki?

Előre is köszönöm a segítséget.
Bence
(#) Buvarruha válasza kirally hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Lehetséges a szimpla kontakthiba és amikor fordítva kötöd be a csöveket, pont úgy hajlik a kábel, hogy nicns kontakthiba. A szag amit érzel ózon, szóval ne nagyon szívogasd, az elektromos ív miatt van, ami a kontakthiba miatt.
(#) kirally válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Köszi a választ!
Akkor jól gondoltam. Mármint az ózont.
Hogy lehetne a legkönnyebben kiszűrni hogy hol, melyik kábel kontaktos?
(#) Buvarruha válasza kirally hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

ahonnan hallod a cicergést, majd bontás.
(#) bbalazs_ válasza kirally hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Szetszeded. Kiserlethez osszerakod szetkapva. Fuggonyt behuz, villanyt leolt, varsz kb fel orat,hogy a szemed hozzaszokjon a sotethez. Utana bekapcsolod. Ahol kekes szikrakat latsz, ott a bibi.
B valtozat: szetszedve, kikapcsolva, a magasfeszultsegu resznel a trafotol kezdve egesszagot, egesnyomokat keresel a cso fele. Csatlakozo belseje, lab-forrasztas talalkozasi helyek, teflonvezetek es a haz kapcsolatanak ateges-bizonyiteka.
(#) kirally válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

a villany lekapcs, nem működik, mert a cső a hátlap felé is világít, viszont a hang úgynéz ki, hogy a cső sarkáról jön, a szag is, meg ott forróbb a takaró fém is.
(#) bbalazs_ válasza kirally hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Akkor a takaro fem fele athuz.
(#) kirally válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek!
A hiba oka valóban az áthúzás, konkrétan a két fénycső össze van olvadva, meg is van picit repedve, tiszta fekete, valószínűleg ott húz át, én meg azt nem bolygatom, hátha elpattan.
Amíg jó lesz jó lesz, utána meg alkatrész, esetleg a csövek kiváltása valamivel.
Azért érdekes, ha fordítva van a kábel akkor, hallom hogy zúg, meg áthúz, de nem tilt le legalább a táp.
(#) pjg válasza kirally hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Inkább most cseréld jóra. Ne várd meg, míg visz magával mást is. A kár csak nagyobb lesz.
(#) Buvarruha válasza kirally hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

pjg kolégának nagyon igaza van, ha kinyírja az inverter transzformátorait, ami hamar meglesz, akkor semmit sem fogsz tudni vele kezdeni.
Következő: »»   160 / 314
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem