Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   31 / 125
(#) Szpisti válasza vanzerr hozzászólására (») Dec 22, 2013 /
 
Köszi átfutottam, van pár variáció tényleg!
Kár hogy ezt a nyelvet nem birtoklom, így a leírások elég nehezen értelmezhetőek számomra a gugli transzlátorral.
(#) pjg válasza vanzerr hozzászólására (») Dec 22, 2013 /
 
Nem a kapcsolás megtervezésével van bajom, hanem a PIC tartalmával.
(#) vanzerr válasza pjg hozzászólására (») Dec 22, 2013 /
 
Feltöltök valamit, vigyázzatok rá, mert ez egy kincs. Fullos termosztát...
(#) pjg válasza vanzerr hozzászólására (») Dec 22, 2013 /
 
Köszi. Ez nagy tudásúnak látszik.
16F628A-s is jó neki? Már találtam is választ a weboldalon: a processzor PIC16F628 vagy PIC16F628A.
Jaj az a kvarc.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2013
(#) Szpisti válasza vanzerr hozzászólására (») Dec 22, 2013 /
 
No, találtam egy "gyári" termosztátot, ami tudja ezt a fűtési meredekséget mérni... Viszonylag nem is drága. De azért ha valaki elkezd ilyent programozni, nem lenne rossz ha képes lenne az alábbiakra:
Idézet:
„A maximális fűtési meredekség beállítása:
Hosszú fűtési szakasz után (például program szerint 18°C-ról 21°C-ra), a kazánban, a csövekben, a
fűtőtestekben, padlófűtésnél a padlóban nagy energia mennyiség halmozódik fel. Ezért hiába
kapcsol le pontosan a termosztát a beállított hőmérsékletnél, a szobahőmérséklet nagy mértékben
túllendül. Ez jelentős energia veszteséget jelent. Ebben a termosztátban egy olyan különleges
szoftver van, ami 10 percenként mintát vesz, kiszámítja a fűtési meredekséget. A fűtési
meredekségből számítja az elérési időt, és ha ez túl kicsi, akkor leállítja a fűtést 10 percre. Ilyenkor
a kijelzőn megjelenik a „↕”, a túlfűtésgátlás jele. 10 perc múlva újabb kalkulációval dönti el, hogy a
fűtés visszakapcsolható-e vagy sem. A fűtési meredekség maximuma három fokozatban állítható,
vagy „0” beírásával kikapcsolható a túlfűtésgátlás a „Füt mere” menüpontban. A „Füt mere”
menüpontba is az „OK” gombbal lehet belépni, a „↑” vagy a „↓” gombbal a megfelelő fokozatot
kiválasztani, majd az „OK”-val rögzíteni.”
(#) vanzerr válasza pjg hozzászólására (») Dec 22, 2013 /
 
Nyugi, a Farnell forgalmazza. Igen jó neki a 628A is. Ja és a hőmérőszenzort itt a HEStore-ban vásároltam. Nem olcsó, de kárpótol érte a termosztát tudása. Ilyen tudásút csak őrült drágán kapsz...
(#) Szpisti válasza vanzerr hozzászólására (») Dec 22, 2013 /
 
Köszönöm én is hogy megosztottad...
Nekem a leírásból nem jön le teljesen, milyen felbontással és logikával rendelkezik, mitől nagy tudású. Ha nem terhelne meg , pár sorban leírnád mik a jellemzői ?
Mondjuk a napi 4 különböző beállítható hőmérséklet , és a naponkénti eltérő beállíthatóság nálam nem számít, egy mechanikus időzítőóra éjszakára amúgy is lekapcsolja a rendszert.
Esetleg van-e a menühöz magyarítási lehetőség?
(#) vanzerr válasza Szpisti hozzászólására (») Dec 22, 2013 /
 
Az. .asm file-ban sokmindent megtalálsz. A hiszterézise 0-25,5 fokig állítható 0,1-es lépésekkel. A napi 4 állítási lehetőség 4 különböző hőmérsékletre szerintem igen csak jónak számít. Sok ezer forintos készülékek sem tudják ezt. A készülékek többsége egy nappali és egy éjszakai hőmérsékletet tud kapcsolgatni ide-oda.
Nálam amikor átalakítottuk a ház fűtését és termosztátot kellett vásárolni a több eltérő hőfok állítás alapfeltétel volt. Akkor csak a Computherm Q7RF készüléke volt képes erre. Sajnos hamar meg is adta magát és akkor keresgéltem a neten egy valamire való termosztát kapcsolási rajzot. Szerencsére lementettem róla mindent, mert hamar el is tűnt a honlapról. Használtam elég sokáig, mire sikerült megjavíttatnom a gyári termosztátot. Most ezt éppen tartalékos állományba helyeztem...
(#) hun005 hozzászólása Dec 24, 2013 /
 
Kellemes Ünnepeket mindenkinek!

Jelenleg egy ilyen van feltéve Bővebben: Link

Az 1-es Barna
2-es Zöld-Sárga
4-es Kék
Így van bekötve.
Egy ilyen lenne helyette Bővebben: Link
Mit hova kell kötni?
Használ valaki ilyen CM707-et mert egy videón azt láttam hogy van benne háttérvilágítás de ebben csak a helye van meg és nem világít.Lehet bele tenni valami led égő szerűséget?

köszönöm
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2013
(#) proli007 válasza hun005 hozzászólására (») Dec 26, 2013 /
 
Hello, viszont! A pontra a barnát, a B-re a zöld-sárgát. Kéket meg vagy kösd ki a kazánnál, vagy szigeteld le. Mert itt elemes táplálás van, nincs szükség a nullára, sem a hiszterézis csökkentése, sem az éjszakai üzem miatt sem. (Nekem nincs, de a háttérvilágítás felzabálná az elemet, szerintem azért nincs benne.) üdv!
(#) hun005 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Köszönöm jó lett úgy néz ki.
Csak az a furcsa hogy az analóg 20-ra volt állítva és akkor jó volt a hőmérséklet,ezt meg 22-re kell mert különben nem indul el.Gondolom az előfűtő áramkör miatt dolgozott másképp.
(#) proli007 válasza hun005 hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Hello! Általában nem pontosak ezek. De az elhelyezése és a Te elhelyezkedésed miatt, ez alapvetően nem számít. Úgy sem a hőfok abszolút értéke a fontos, hanem, hogy fázol, vagy sem. A lényeg, hogy következetes legyen. Vagy is ha valamire beállítod, arra szabályozzon. üdv!
(#) hun005 hozzászólása Dec 29, 2013 /
 
Valaki elmagyarázná mezei nyelven hogy a ciklusszám és a minimum bekapcsolási idő mit takar?
Tudom hogy kazán,közeg meg minden függvénye hogy mennyire kell állítani de mégis mit kell figyelni?Konkrétan egy nyílt égésterű kazánról van szó tehát nem kondenzációs.
(#) Szpisti hozzászólása Jan 10, 2014 /
 
Sziasztok!
Rendeltem egy kis elektronikát, egy 0,1 C felbontású modult Ebayről. Meg is jött, szépen működik is ami az alap funkciókat illeti.
Van viszont progamozási lehetősége is, de a világon nem találok hozzá európai nyelvű leírást, csak kínai "gépkönyvet" A termék mellé is ilyent kaptam. Már megreklamáltam az eladónál, de gondoltam hátha valaki itt már találkozott vele.
Amúgy rendkívül okosnak tartom, és a precíz felbontása miatt örülük is neki. Szerintem ki/bekapcsolási időzítéseket is lehet állítani, de valahogy a P0-P6 menüpontok alatt nem tiszta, mit is lehet még belőni.
Itt van a link: Bővebben: Link
Ezen pedig az instrukciók is láthatók : Bővebben: Link
(#) Szpisti válasza Szpisti hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
Nos kicsit mélyebben kutatva a neten megtaláltam a beállítási paramétereit ennek a kis modulnak. Azt kell mondjam, egyszerűen nincs értelme pákát fogni meg pic-et programozgatni, mikor 2 doboz cigi árából kapunk egy olyan precíz felbontású és stabil megoldást, amit már csak dobozolni kell. Azért a hobbizás így is csak megmarad, és az itthon kapható gyári megoldások tizedéből megoldható a szobatermosztát kérdése.
Akit esetleg érdekelnek a beállításai, keressen privátban, vagy ha gondoljátok bemásolhatom ide is, de nem szeretném ha esetleg a reklámozás vádja érne.
(#) pjg válasza Szpisti hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
Nem hinném, hogy reklám lenne.
Légy szíves küld el nekem.
(#) kanyi77 hozzászólása Jan 21, 2014 /
 
Sziasztok

Segítségeteket kérném. Van egy lángmodulációs Vaillant vuw 240 kazánom és egy legegyszerűbb VRT 40 -es termosztátom hozzá, ami elvileg 24V-os, és lángmodulációt is támogat. Szeretném ezt a termosztátot lecserélni egy okosabbra, amit saját magam programoznék, arduino-san. Jelenleg ott tartok, hogy az Arduinóra kötött DS18B20-as hőmérés tökéletesen megy, etherneten elérem, grafikont rajzolok a wifis routeremmel . Most jönne az a rész, hogy a kazánt kellene vezérelni, és nem a programozós oldallal vannak gondjaim...

Ha jól értem három módon tudom vezérelni a kazánt:

1: 220V-os relével, kapcsolgatom a kazán 3-4 es lábán a kontaktot, ekkor fűt vagy nem fűt. Ez a legegyszerűbb, ezt minden további nélkül el tudom készíteni (ha tényleg csak ennyi, hogy egy mezei relével / kapcsolóval ki-be kapcsolgatom a kontaktot a két port között.
2: 24V-on "digitálisan"
3: 24V-on "analogon"

Itt jönnek a kérdések

Kiméregettem a termosztát 7 8 9 lábain a feszültséget... és nem értem

Ha kétpontos a szabályozás, akkor a feszültségek:
7 - 8 : -20.4V -> ha nem fűt
7 - 8 : - 1.7V -> ha fűt
8 - 9 között minden esetben +21.6 - + 22 V a feszültség.

Amennyiben folyamatos vezérlés van, akkor a 7 - 8 lábakon -20.4 és -1.8V között változik az érték kb lineárisan.

Namost. Lehet én mérem rosszul, de létezik, hogy míg a kazán +24 (vagy +22) Voltot küld a termosztátnak, a szabályzása -1.8 - -20.4V ig megy? Tehat hogy nem plusz 2-20V hanem minusz? Ez így életszerű? Esetleg akinek hasonló termosztátja van meg tudná mérni, hogy tényleg így van-e?

A másik, ha ezen túl vagyunk, hogy mivel Arduinóval szabályoznék, ezért ott kellene nekem egy külső kütyü, ami ha jól sejtem egy négy lábú állat: egy GND, egy +5V, amit az arudino ad, egy 0-5V -os szabályzó láb, amin én állítom a feszültséget, ennek megfelelően a kütyü kiad a kazán fele a negyedik lábon -1.8V - -20.4V-ig azt, ami arányosan tartozik a szabályzó feszültséghez... Ha jók az elképzeléseim, akkor egy ilyen szabályzó cuccra lenne szükségem leginkább (feltéve persze ha jók a méréseim). Foglalkoztok Ti itt ilyennel, össze tudna nekem valaki rakni egy ilyet? Vagy csak ha kapcsolási rajza van akkor összeforrasztom, nem gond Természetesen nem ingyen kérném.. az arduinós részt csinálnám, csak ez a kiegészítő kütyü a kérdés...

Elnézést, ha nem szakszerűen fogalmazok, sajnos gyerekkoromból kimaradt a knigh rideres futófény, és elektronikát nem nagyon tanultam, ellenben kb tudok programozni, meg érdekelne ez az egész kütyüzés Ellenben nem akarok 50-100e -ret kiadni olyan intelligens megoldásokért, amit saját pénzből max 15-ből megúszok, és még játszhatok is vele egy kicsit

Előre is köszönöm a segítségeteket!

Kanyi
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2014
(#) rambo4444 hozzászólása Jan 28, 2014 /
 
sziasztok előre bocsánat ha hülyeséget kérdezek van egy Siemens RDE10.1 szoba termosztátom
tojás keltetőmbe szeretném beépíteni valahogy megoldható hogy egy izot szabályoznak vele hogy mikor kapcsol ki be a dobozban levő hőfok alapján ha igen akor enek hogy kéne kinéznie válaszotok elöre is köszönöm
(#) proli007 válasza rambo4444 hozzászólására (») Jan 28, 2014 /
 
Hello! Az nem gond, hogy ki-be kapcsoljon valamit. De az érzékelő a termosztátban van, azt ki kellene vezetni. Viszont nem hinném, hogy a hőfokot be lehet abba a tartományba állítani ami a keltetéshez szükséges. Azt viszont a program határozza meg, amit nem fogsz tudni módosítani.. üdv!
(#) rambo4444 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 28, 2014 /
 
ez ahova be kéne kötnöm az M- B1 jelzésü hej lenne a panelen ?
(#) proli007 válasza rambo4444 hozzászólására (») Jan 28, 2014 /
 
Hogy miképpen kell bekötni, itt az oldalon is megtalálod. (Ha rákattintasz az aláhúzott részre.)
Az M-B1 nem tudom micsoda, mert csak a katalógus alapján mondom amit írok. (De légy oly kedves nem mindent összeírva írni a fórumon, és a mondatokat nagybetűvel kezdeni..) üdv!
(#) moele válasza rambo4444 hozzászólására (») Jan 28, 2014 /
 
Szia !
A keltetés első felében az ajánlott hőmérséklet 37,8-38 C fok, a második felében 37,5 C fok, a bújtatás alatt 37,2 C fok!
Ez a termosztát ezt nem tudja mivel nagy a hiszterézise !
Nagyon pontos hőfokot kell tartani.
Erre a célra vannak külön szabályzók !
Pl.: ET012 Keltető termosztát
(#) rambo4444 válasza moele hozzászólására (») Jan 28, 2014 /
 
Térjünk el a tojás keltetéstől 25C - 30C(gondolom ez megvalósítható a készülékkel) kéne nekem nem tojás keltetéshez de az elve ugyan az.
Ha esetleg feltöltök egy képet a panelről tudtok segíteni hogy hova kéne kötnöm és hogy megoldhat-e ?
Sajnos ne nagyon értek ezekhez a dolgokhoz . Segítségeteket előre-is köszönöm.
(#) rambo4444 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 28, 2014 /
 
35 C Feleit hőmérséklet kéne hozzá amúgy. * Tudtok segíteni a dologba vagy rossz helyen járok ?
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2014
(#) Szpisti válasza rambo4444 hozzászólására (») Jan 28, 2014 / 1
 
Most akkor mi a kérdés? Hogyan kell egy égőt ki-bekapcsoltani vele?
A hátulján van egy 3érintkezős csatlakozó.
Mivel a gyári doksiból sem derül ki egyértelműen melyik milyen felirattal bír, csak elmondom hogy ilyen feliratok szoktak lenni : Com (közös) Nc (húzáskor bont) No (húzáskor zár).
Ennek megfelelően az izzóval sorba kell egszerűen a Com és az No kontaktusokra kötni, mintha egy kapcsoló lenne az áramkörben.
Mondjuk ahhoz elég komplikált, hogy egy egyszerű keltető jellegű eszközt ilyennel vezérelj.
(#) rambo4444 hozzászólása Jan 28, 2014 /
 
Köszönöm szépen ere voltam kíváncsi.
(#) Tsunami hozzászólása Feb 1, 2014 /
 
Sziasztok.
Olyan segítségre lenne szükségem, hogy van egy saunier duval kazánom, amihez adtak egy SD2000-es analóg termosztátot. Ezen 6 hely volt, abból a 2. és 3.-ba volt bekötve a fekete és a kék vezeték. Vettem egy q7-es vezetékes programozható digitálist, elvileg annak az 1-es és 2-es állásába kell bekötnöm őket. Ha a fekete/kék 1/2 a kötés, akkor azonnal bekapcsol a kazán és megy amig ki nem kapcsolom, ha fordítva, akkor egy kicsit később kapcsol be. A termosztátot 9 fokra állítottam, a belső hőmérséklet pedig már 28 volt.
Szerintetek hogy kéne bekötnöm, vagy mi a megoldás? Köszi.
(#) Kastler válasza Tsunami hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Használati utasítás
Ez a leírás alapján az 1-es 2-es pontot kell bekötnöd.
(#) Tsunami válasza Kastler hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Igen, de ahogy leírtam, ha fekete/kék 1/2 akkor azonnal bekapcsol és megy, ha meg fordítva, akkor pár perc múlva kapcsol be, pedig a szobában 28 fok volt, én meg beállítottam direkt 9-re.
Úgyhogy csak ez a két verzió létezik.
(#) Szpisti válasza Tsunami hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Nincs véletlenül a programban késleltetett indítás, azért kapcsol csak pár perc múlva?
Ha 9-re állítod, elvileg be sem szabadna kapcsolnia 28 fokos környezetben.
Ne 9-re állítsd a programot,hanem mondjuk 32-re, és úgy kösd be. Így a hőérzékelőjét kézzel megfogva tudod turbózni a "külső hőmérsékletet", és mikor 32 alá megy, akkor kéne bekapcsolnia valamelyik érintkezőpáron.
Következő: »»   31 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem