Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Van egy esztergagépem, amin elromlott a fokozatnélküli sebváltó, ezért érdekelne, hogy az 1,7Kw-os fékes villanymotorra felszerelnék egy frekvenciaváltót akkor bírni fogja a féket? Illetve pontosan 1,7Kw-os frekvenciaváltó kell, vagy lehet nagyobb is? Új vagyok a témában.
üdv: Gábor
Szervusz!
A frekiváltó nem helyettesíti a fogaskerekes, nyomatéknövelő hajtásokat. Ha kicsi átfogásról van szó, akkor segíthet. A pár száz és az 1000-en felüli fordulatok és a hozzá tartozó munka, előtolás, etc. nem nélkülözheti a mechanikus áttételezést.
Szevasz vasporgeto!
Rakhatsz nagyobb teljesítményű frekvenciaváltót. Ide mondjuk egy 2-2.2kW-osat (vigyázat NEM KVA, hanem kW! Csak mert sok frekvenciaváltón feltüntetik a kilovoltamper adatot is.). Sokkal nagyobbat azonban nem javasolt, mert az már nem tudja korrektül ellátni a motor védelmét. Ahogy Orbán József írta azzal számolnod kell, hogy a frekvenciaváltós motor (jobb esetben) minden fordulaton a motor névleges nyomatékát fogja leadni maximum. Ez annyit jelent, hogy míg mechanikus sebességváltó használatával a fele fordulat dupla nyomatékot jelent (így azonos teljesítményt), addig frekvenciaváltóval a fele fordulaton azonos a nyomaték (így a teljesítmény a fele). Más szóval lassítva "gyengül".
Elméletileg működne egy olyan frekvenciaváltó, hogy nem híd lenne és a 6 gate pwm-el, hanem csak 3, és csillagba lenne a motor kötve?(FET Gate-re leválasztás után 3 fázisú PWM jel, Drainre a tekercsvégek, Source-ra a negatív csillagpontba meg a pozitív)Ez is pwm, csak 3 (nem kellene a dead time-okkal foglalkozni, mert mivel csak egy-egy FET, nem nyitna egymásra mint a hídban.) Szerintetek működne ez így ha igen akkor hány százalékkal lenne gyengébb a motor? Ha nem működne akkor miért nem?
![]()
Szerbusz!
felhid meghajto a baratod (pl. http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/ir2111.pdf) udv.g A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2014
Akkor ahogyan elgondoltam, úgy semmiféleképpen nem hajtanak 3 fázisú motort. Mindenféle képpen hídba kell lennie? Azt hittem lehet egyszerűbben is
![]()
Szia!
Nem véletlen a 6 db fet (IGBT)! Az egyes fázisokban színuszhullám úgy alakul, ki, hogy az alsó és a felső fet átlag nyitási értékéből, tehát 0 foknál 50-50% a 90 foknál a felső 97% az alsó 3% stb.valamint 120 fokkal el vannak tolva időben. Ráadásul, ha 1 fázison csak 1 fet lenne, hova folyna az áram??? tán a másik két zárt feten keresztül? A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2014
Nincs elektronikai végzettségem, nem értek hozzá, azért kérdeztem, hogy működne-e. Egyenáramot "modulálunk(?)" PWM-el, mivel nem váltóáram én laikusan, gondoltam hogy működne. Az áram a csillagponton kapna pozitívat, szóval meg lenne az áram irány. De viszont most az jutott eszembe, hogyha a másik tekercsre is kerül eltolva a pwm, akkor azon a feten is.. Kipróbálnék egy ilyet azért kicsiben egyszer, de szerintem tényleg nem lenne jó... Köszi szépen az építő hozzászólást !
![]() Ráadásul írtad is, lehet arról jutott eszembe, de nem csak ott folyna áram, csillagba kapcsolnám, nem deltába A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2014
Én egyszer csináltam egy "lágyindítót", triakkal. A csillapontot megbontottam, ott volt a 3 triak és fázisonként egy egyszerű diacos vezérlő. A triakok Mt1 elektródája közösítve és az odavezetett nulla vezetőre kötve. Működött. Csupán az indulási nagy nyomatékot kellett néhány tized mp-re korlátoznia.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2014
Udv!
Az en altalam tanult frekvenciavaltos hajtasoknal a motor mindig csillagba volt kotve. Amit te szeretnel az 3db DC szaggato, igy szinusz alaku feszultseget csak Umax/2-vel eltolva tudsz eloallitani. PWM-mel nem modulalsz semmit, alapjelet modulalsz vivojellel
Helló gellert!
Jellemzően kb. 4kW-ig csillagba, 4kW fölött deltába vannak kötve a motorok.
Sziasztok,
teljesen laikusként kérném a segítségeteket. 3 fázis 1,5kW motorhoz kerestem 1 fázisról frekvenciaváltót (a motor adott, meg az itthoni 1 fázis is). Hobbi késkészítés szalagcsiszológépét hajtanám meg. Kell a 1,5kW és a szalagsebesség állítás is - azonban semmi egyéb. De akármennyit nézem, digitális kijelzés, programozhatóság, ilyen-ilyan interface, stb. _nélkül_ semmit sem találok. Tudnátok esetleg segíteni, mi módon tehetnék szert egy egyszerű megoldásra (két kapcsoló és egy potméter az előlapon, egy 1f be- és egy 3f kimenet tökéletesen elég volna a boldogságomhoz ![]() Gyárt valaki, vagy készít valaki ilyet? Vagy ne is keressek ilyesmit? Hálásan köszönök minden segítséget!
Üdv!
Idézet: „Gyárt valaki, vagy készít valaki ilyet? Vagy ne is keressek ilyesmit?” Gyakorlatilag minden gyártó, amelyik gyárt frekvenciaváltót.
Esetleg ez a frekiváltó: http://www.agisys.hu/Synthesis_frekvenciavalto
Szokatlanul kevés beállítandó paraméterrel rendelkezik.
Köszönöm a segítő hsz.-aitok. Megnéztem ezt a Synthesis-t, meg még az Iramko-nál az ODE-2 ajánlották mások, de ezeknél is a felhasználói könyv fele-harmada csak a programozásuk... Kezdek elszontyolodni, hogy az általam elképzelt "egyszerű" típus csak a fejemben létezik (akárcsak egy szimplán telefonálásra való "egyszerű" telefon
![]() Mindenestre mégegyszer köszönet!
Helló Slyven!
Idézet: „de ezeknél is a felhasználói könyv fele-harmada csak a programozásuk...” Nem lehet ezeket programozni (felhasználói szinten) ezek csak paraméterezésről szóló oldalak ![]() A sokoldalúság következménye a sok paraméter.
Szia.
Omron J 7 ,poti az előlapon. Egyszer kell felprogramozni,de neked apbeállításokkal is jó.
Helló Slyven!
Mindegyik paraméterezhető a többcélúság miatt. Ha lenne olyan frekvenciaváltó amin csak start bemenet van meg egy potméter, semmi paraméterezés, semmi kijelző mert neked annyi pont elég, az a telefonos hasonlattal élve olyan lenne mint az a telefon, amivel csak egy bizonyos telefonszámot lehet hívni mást nem. Egy gomb, megnyomod, hívja. Te olyat keresnél ami a feleséged hívására lett kifejlesztve. Ezt természetesen meg lehetne csinálni, mert a technikai lehetőségek adottak hozzá, azonban ha a gyártó oldaláról is megvizsgáljuk a dolgot, nem lenne nehéz megjósolni hogy nem fogyna belőle túl sok.
Ühümm... kezdem kapisgálni.
Idézet: „Te olyat keresnél ami a feleséged hívására lett kifejlesztve.” Lévén, hogy az általam elérhető készítők is fejvakargatások közepette nem mondtak ugyan nemet, de nemigen mondtak igent se ![]() Mégegyszer köszönöm az ajánlásokat, akkor ezek alapján elindulok a hegy felé ![]()
Helló Slyven!
Légy szíves használd a "válasz" linket az "új hozzászólás" gomb helyett ha egy hozzászólásra válaszolsz. Kényelmetlen lehet így keresgélni kinek is válaszoltál. Idézet: „Lévén, hogy az általam elérhető készítők is fejvakargatások közepette nem mondtak ugyan nemet, de nemigen mondtak igent se úgy érzem tudatlanságomban azt vártam, hogy a hegy jöjjön Mohamedhez...” Készítők? Elzarándokoltál a frekvenciaváltók gyártóihoz? Nekem eleve úgy tűnt, hogy gyári készülékről van szó és nem maszek készítésű frekiváltóról. Az utóbbi esetében ugyanis sokkal kézenfekvőbb az, hogy csak egy poti van rajta meg egy kontaktus indítja. Hiszen az a lehető legegyszerűbb akar lenni és nem a lehető leguniverzálisabb. Szerintem ez teljesen egyértelmű.
Igen, PIC18f2431 tud mindent. 4kW.os motort hajtunk vele 16A-es automatáról megy 1 fázisról. Deltába van kötve, csak csökkentve van a fordulat.
két nyomógomb van, start stop,és 1 kapcsoló az irányváltásra. 4digites led kijelző van a fordulatnak, 2sec alatt fut föl és 2sec alatt áll le. A pic mellett van 3db ir2111 Fetmeghajtó és valamilyen IGBT . Az áramfigyelést a kijelzőkezelést mindent ellát a PIC. Ráadásul képes a 400Hz frekire is.
O.K. bocsánat a kényelmetlenségért...
Idézet: „Készítők? Elzarándokoltál a frekvenciaváltók gyártóihoz?” Készítők alatt azokat értem, akik készítenek áramköröket egyedi megrendelésre. Igazából már a legelső hsz. is őket értettem alatta, lévén éppúgy megfelelne nekem a "maszek" épített, mit a gyári - csak egyszerű legyen ![]() Sajnálom, ha ködösen fogalmaztam...
Szia, foxi63!
Azt hiszem éppen ilyesmit keresnék! De teljesen laikusként sajnos nem bírok a varázserővel, amitől az általad megadott infók alapján a műhelyfalamra kerül az eszköz ![]() Készít esetleg az, aki a tiéteket csinálta? Varázsló kerestetik... ![]()
Üdv!
Idézet: Az inkább a motornak szokott problémát okozni, nem a frekvenciaváltónak... „Ráadásul képes a 400Hz frekire is.” A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2014
Ez a frekiváltó engem is érdekelne! Hozzá lehet jutni a dokumentációjához?
Üsv!
Látot már valaki Nordac SK 1.300/1 ferekiváltot ? Vagy esetleg ért is hozzá? Be van építve, egy szállító szalagot vezérelne, de csak fix fordulaton hajlabdó müködni hiába probálom rávenni másik frekvencián való müködésre nem hajlandó! A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2014
Hozzáértők figyelem...
Már másodjára bajlódok Lenze frekiváltóval, most egy Lenze SMD típussal küzdök. Nem tudom, nagy kaland lett volna-e a némettől, ha néhány sémát, ajánlást tesz a használatáról. Arra gondolok, egy csomó frekiváltón egy 3 állású, 1 áramkörös kapcsolóval mindkét irányba tudom forgatni a motort, a fel, lefutási időkkel. No, ennél a Lenzénél még ezt nem sikerült elérnem. Ha az engedélyező bemenetről állítom meg, nem lassít ki, megáll egyből. Ha programból engedélyezem az egyik-másik bemenetet E1-E2,onnét azt tudtam elérni, hogy forog mindkét irányba, ki is lassít, de csak akkor, ha egyúttal elindulhat a másik irányba. Az is lehet, hogy a németeknél ez az igény még nem merült fel? Elindul, kilassít, megáll, másik kapcsolóállásban meg fordítva forgással végzi ugyanezt? Jó lehet nekik. Egy régebbi típusnál ezt meg tudtam oldani 3 állású, 2 áramkörös kapcsolóval, ennél ebben sem vagyok biztos... Ha tudja valaki a titkát, kérem...
No, jobban nézegetve, talán a potméter +/- kimenetéről, és a CE1-CE2 menüpontban kell ügyeskednem és kell 3 állású 2 áramkörös kapcsoló hozzá.
Nem örülök, lehetne egyszerűbb...
A problémán túl vagyok. A magyar fordítás pontatlansága, valamint a - szokásos - saját figyelmetlenségem miatt áldoztam értékes órákat az életemből.
Természetesen 1 db 3 állású, egy á.k. kapcsolóval tudja a dolgát a masina.
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni. Van egy cnc gravírozó gépem , bipoláris motorok vannak rajta , volt rajta egy kefés felső maró amivel tökéletesen működött. Ezt a marómotort lecseréltem egy 3 fázisú maró motorra amihez van egy frekvencia váltó (huanyang) nó name , nagyon jól működik ,azt leszámítva ha bekapcsolom a motor forgását a cnc-n lévő bipoláris motorok rezegni kezdenek és össze-vissza mennek. A cnc géphez menő vezetékek árnyékoltak , a motorhoz menő vezetékek szintén árnyékoltak , földelések rendben vannak. Ha kikapcsolom a cnc gépet vezérlő pc-t akkor is csinálja ezt a jelenséget . Valahol a hálózaton keresztül megy át egy nagy zavar. Milyen zavarszűrővel lehetne ezt megoldani hogy ez megszűnjön ? Próbáltam zavarszűrőt bekötni a freki váltó elé és a cnc táp elé is eredménytelenül. Valami nagyon erős zavar lehet. Ha a lakás másik végébe dugom a frekiváltót akkor enyhül a jelenség de ahogy bekapcsolom igaz nem rezegnek a cnc-n lévő motorok de a vész stop a gépen egyből bekapcsol.Tehát ez a jelenség áll fenn , lenne valami komoly zavarszűrőt venni ,építeni , vagy esetleg valakinek kölcsön és kipróbálni hogy működik e ? Köszönöm : Csaba |
Bejelentkezés
Hirdetés |