Fórum témák
» Több friss téma |
Helló xplod!
Sajnos csak próbálkozni lehet... Két tanulsága azért mindenképp van a történetnek. 1. Valószínűleg a huanyang nem teljesít semmilyen EMC követelményt 2. Az olcsóbb sokszor drágább Lehetne esetleg a PWM vivő frekvencia megváltoztatásával (már ha a huanyang tud ilyet). Vagy kimenő LC szűrő alkalmazásával (a frekiváltó és a motor közé) feltéve persze hogy a huanyang ilyesmire fel van készítve mert anélkül más következményekkel lehet számolni. Próbáld meg a frekiváltós motort közvetlenül egy nagy keresztmetszetű és a lehető legrövidebb hosszúságú vezetékkel leföldelni. Ha ez nem segít, akkor próbaképpen függetlenítsd a motor fémtestét a gép fémvázától és csak ez a külön földelő vezeték földelje. Egyébként meg nagyon kevés az ismert körülmény. Ki ne derüljön pl. hogy a gépet egy földelt elosztóba csatlakoztattad, ami meg egy földeletlenbe van bedugva valahol máshol...
Szia Szirty
Ezeket amiket írtál mind végigcsináltam már az első körben , sokan ezeket tanácsolták . 4 csatlakozója van a 3 fázisú motornak , ebből 1 nincs bekötve , üres nem megy sehová . Ezek után leföldeltem , nem segített ![]() Azért furcsállom a dolgot mert sokan használják és másnak működik ! Ezen a kisfilmen mach 3 felületről lehet vezérelni és működik . http://www.youtube.com/watch?v=3TbeSifxr_A
Van lehetőséged megmérni a step/dir jeleket?
Arra gondolok, hogy attól remegnek a motorok, hogy ezek zajosak. Ha így van, ott lehet valamit kitalálni. A tápon, gondolom, jó nagy kondijaid vannak, ezért én nem arra indulnék. Esetleg még egy soros induktivitás a kondik előtt... Meg hát ha stabil a step/dir jel, akkor nem remeghet a motor zajos táp esetén sem. Nyilván jobb volna megszűntetni a zajforrást, de nem hangzik egyszerűnek belemászni a frekiváltóba.
A frekiváltó elé milyen zavarszűrőt tettél?
Mert van ezekhez gyári, amiben megfelelő induktivitások, kondenzátorok vannak, hogy visszafelé a hálózatra ne zavarjanak a frekiváltók.
Helló xplod!
Idézet: „Ezeket amiket írtál mind végigcsináltam már az első körben” Egy kicsit blöffnek tűnik ez nekem, de ha így van akkor sajnos nekem nincs több tippem jelenleg ![]()
A frekvenciaváltóban gyárilag általában a minimum van meg. Ehhez ajánlanak bemeneti-kimeneti, ... szűrőket, amiből egy-egy db kb. annyiba kerül, mint maga a frekiváltó.
Ha a bemenetre teszel egy PC tápokban is (néha) megtalálható szűrőkombinációt, kettős fojtó+3 db kondi és a kimeneti, legfeljebb 1 m hosszú árnyékolt (!!!) kábeled elmenő szálait egy menettel belefűzöd egy vaskos ferrit vagy porvasmagba (ez utóbbi jobb), talán eredményre jutsz. Akadnak frekiváltók, ahol a Manual-ban "max 0,75 m" bekötőkábelről regélnek. ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2014
Szia.
Nem szoktam kamuzni . Írtam a cnc fórumra is ,ugyan ezeket tanácsolták. "Földeljem le az egyik végét az árnyékolt vezetéknek, kössek be zavarszűrőt , húzzak be egy kábelt közvetlen a villany órától...stb ellenőrizzem a földelést , vigyázzak nehogy hurkok alakuljanak ki ...stb" Tanácsolták hogy sima transzformátort kössek elé 220V be 220V ki talán az segít, ferrit magot is próbáltuk. ilyen zavarszűrővel próbálkoztam.
Szia.
A tápom egy 8A toroid , elég nagy puffer kondi van rákötve , most pontosan nem tudom mekkora de holnap megnézem . Ha bekapcsolom a frekiváltót minden rendben , ha elindítom a főorsó forgását akkor jön a zavar sajnos , mint írtam a pc-t kihúztam és simán a cnc vezérlő volt bedugva ,így is jelen volt ez a jelenség valahol a 220 V on keresztül megy vissza a zavaró jel. H2 vezérlő van a cnc re kötve .
Lehet növelni a frekiváltó PWM frekvenciáját?
Ha lehúzod a PC-t, akkor lebegnek a bemenetek? Vagy van értelmes fel/lehúzó (nem 100k)? Ki tudod próbálni, hogy akksiról járatod a motorokat? Ekkor a 3 vezetéket (L, N, PE) egyenként visszakötve előjön a zavar?
Így néz ki egy kisebb váltó gyári szűrője:
Szia.
Igen lehet növelni a frekit , alacsony frekin is csinálja. Ha csak simán a cnc vezérlő van bekapcsolva akkor is idegesek a motorok pc nélkül.
Szia.
Ez kicsit komolyabb zavarszűrőnek tűnik mint amit én próbáltam. Próbáltuk scoppal mérni a zavar nagyságát de kicsi volt a scoop . Nem akarok vaktában vásárolgatni komolyabb zavarszűrőt mert nem olcsó dolog. 200-20 000 ft ig is vannak szűrők.
Itt az inverterem , nem hiszem hogy ilyen rossz invertert gyártanának , lehet írok a gyártónak ők többet tudnak az egészről mint én?!
http://www.hktdc.com/suppliers-products/Variable-Frequency-Drive/en...73681/
A CNC léptetőmotor vezérlője le van választva valamivel a PC felőli oldalon? Már csak valami ilyesmire tudnék esetleg gondolni.
Helló xplod!
Idézet: „Nem szoktam kamuzni .” Tehát próbáltad változtatni a frekiváltóban a PWM vivőt, tettél LC filtert a frekiváltó és a motor közé, elszigetelted a motor testet a fémzáztól ÉS külön vittél neki földelést Ezek mind kipróbáltad... ![]() Mindegy. Továbbra is kevés az ismert részlet, így továbbra is csak találgatni lehet. De nekem is olyasmi a gyanúm, amit a fórumtársak már pedzegettek, hogy a vezérlő nincs galvanikusan leválasztva a motormeghajtóktól és a frekvenciváltó "kúszóárama" ami a földelésen folyik feszültség esést okoz a GND vezetéken. Ez a fesz. esés pedig hozzáadódik a vezérlő jelhez.
Szia.
Nincs leválasztó kártya .Elképzelhető hogy ez a gond?! De ha a 220V-os hálózaton megy vissza a zavar akkor teljesen mind 1 hogy le van-e választva vagy nincs?! Csaba A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2014
Rossz tanácsot adtam.
![]() Nem vettem figyelembe, hogy a frekvenciaváltó zavarjele nem nagyfrekvenciás (~100 kHz), hanem hangfrekvenciás tartományba esik (7-15 kHz). Emiatt nagyobb induktivitású fojtók és nagyobb kondenzátorok szükségesek. ~10-szer nagyobb. ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2014
Nem teljesen! A leválasztókártya teljesen galvanikus leválasztást biztosít még a jeltestvezetéket is leválasztja. Így nem keveredhet össze a számítógép teste a "frekiváltós" testel. Még a visszahatás is lehetetlen az optocsatolós leválasztás miatt. Egy próbát megérne szerintem, mert jóval olcsóbb mint egy komolyabb hálózati szűrő!
Értem, hogy PC nélkül is remeg, na de ilyenkor a step/dir bemenetek lógnak a levegőben, vagy stabil szinten vannak? Szkóppal meg tudod nézni?
Azért mondtam, hogy próbáld ki akksival, hogy kiderüljön, hogy a tápon jön-e be a zavar, vagy csak valamelyik 220-as vezetéken, vagy a bemeneteken. A vezérlő valamelyik tápja rá van kötve a PE-re? A leválasztó fokozat nem zavarszűrő. Megvédi a PC-t a vezérlő tápjától, meg nem engedi a vezérlőre a PC zajait. Esetleg akkor is segít, ha a jelvezeték földje miatt egyébként földhurok lenne.
Szia.
Nincs itt a scoop így nem tudom megnézni , egy biztos amikor bekapcsolom a cnc vezérlőt halkan zúgnak a motorok és megmozdíthatatlanok , gondolom ez a tartóáram miatt van és stabilan állnak! Hétvégén kipróbálom az akksis verziót . Ha valamire jutok jelentkezek , megpróbálok írni a gyártónak ugyanis azt hallottam hogy a 1.5Kw os freki váltóban nincs zavarszűrő , kicsit furcsán hangzik de.... Köszönöm a segítséget .
Hali!
Sok neves frekiváltóban sincs szűrő. Ezt vásárlás előtt érdemes megnézni, nyilván jóval drágább a szűrős a szűrő nélkülinél, egyéb azonos paramétereiket tekintve.
Szia.
Ha sok jófajta frekiváltóban nincs zavarszűrő akkor csak gondoltak arra a gyártók hogy külső megoldással a zavart kilehessen szűrni?!
Szia!
Természetesen gondoltak rá, az általam mutatott szűrő Mitsubishi frekiváltókhoz készült, a 3 csavarral lehet rá rögzíteni a váltót és komlett az egész. Ahol nincs szükség a szűrőre, olcsóbban talál az ember váltót a bajára...
Helló xplod!
Mindegyikben van szűrés, de csak minimális. Éppen hogy megfeleljen valamilyen minimális EMC követelménynek. Ez pár kisebb kondenzátort jelent, meg pár ferrit gyűrűt, amire kétszer rátekerték a motor meg a betáp vezetéket. Komplett szűrés nincs beépítve (vagy csak igen ritkán). Egy valamire való LC szűrő egy 22kW-os frekvenciaváltóhoz olyan 15-20 kiló és a frekvenciaváltó méretével kb. azonos. A leggyakrabban szükség sincs rá. Így érthető ha nem építik be. Működés közben olyan zajt csap, hogy hosszan nem lehet megmaradni mellette és fűt mint a kályha. Cserébe a motorfeszültség szinte maradéktalanul szinuszos lesz és nem lesznek csapágy áramok, amik tönkreteszik a csapágyakat. Nem lesz jelentős kúszóáram még hosszú árnyékolt motorkábelen sem. Nem lesz sok kisugárzott zavar, földelésen folyó egyéb kiegyenlítő áram. Valamit valamiért...
Üdv! Adott egy Lenze 33.8204_E típusú frekiváltó. A baj ott kezdődik, hogy meghalt benne 2db IGBT. A típusa neki: IRGPC40UD2 Mivel ilyet nem találtam csak chinamart-ost, ezért szétnéztem és a HE Store-ban leltem olyat, hogy HGTG 20N60B 3D. Ez elvileg ha jól olvasgattam, ugyan azt tudja, mint a kérdőjeles IGBT. A kérdés a következő: Helyettesíthetem ezzel a típussal, amit legaláb lehet kapni, a másik meg, hogy elég csak azt a kettőt, vagy cseréljem ki mind a hatot? Biztosra szeretnék menni és nem akarok felesleges pénzkidobást, úgyhogy előtte érdeklődök.
![]() Csatoltam a két pdf adatlapot.
Sziasztok!
Került hozzám egy Telemecanique Altivar 08 tipusú 750 Wattos hibás frekvenciaváltó. Keresek hozzá kapcsolási rajzot, vagy valami segédletet a javításához! Hol kezdjem egyáltalán? Köszönök minden hozzászólást, mellékelek néhány képet. Egyáltalán mi az a középtájon lévő zselészerű anyaggal kiöntött alkatrész?
IGBT modul a zselével kiöntött rész.
Értem, és ennek típusát hogyan lehet beazonosítani? Egyáltalán ha kiveszem méregetni, akkor milyen zselével kell kiönteni ? Egyáltalán forrasztva vannak a kötései vagy milyen megoldással vannak rögzítve? Arra gondolok ,ha eltávolítom a zselés anyagot, akkor nem mozdulnak el a kivezetések? Köszönöm a választ.
Sziasztok! Egy Delta frekiváltóm kimult. A Deltánál aztmondták az árammérő modul ment tönkrebenne, cf3. hibakód. Ilyet ők már nem tudnak beszerezni hozzá,mert már3 éve nem gyártják ezt a tipust. Nem lehet kihelyettesíteni a modult? Vagy valakinek nincs egyotthon elfekvőbe?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |