Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   325 / 1002
(#) Bakman válasza zootyo hozzászólására (») Feb 22, 2014 /

Lehet közös földelés, elég az 1.5 -ös is.
(#) kameleon2 válasza zootyo hozzászólására (») Feb 22, 2014 /

Igen - sőt szállodáknál is hasonlóan van kialakítva a rendszer Van egy vastagabb gerinc és arról ágazik le minden szoba. Csak a keresztmetszet csökkentést kell valahol megoldani dobozban, sorkapocsban, vagy elosztótáblában.
(#) Hellraiser hozzászólása Feb 23, 2014 /

Sziasztok ! Kérdés: Épített már valaki olyan áramkört ami jelzi ha a L1 L2 L3 fel van cserélve, ill. megmutatja, hogy melyik pl. az L1 ? Láttam a neten ilyen műszert ( Voltcraft ST-16 ), de elég drága.
(#) erbe válasza Hellraiser hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Idézet:
„megmutatja, hogy melyik pl. az L1 ?”

Hogy pontosan melyik az L1, azt nem tudja, de a fázissorrendet meg lehet állapítani egy nagyon egyszerű készülékkel, ami áll két glimmből, néhány ellenállás és kondenzátorból.
Skori fázissorrend ellenőrzői
Még egy.
Bárcsak annak idején az NDK-ban lemásoltam volna a rajzot! De akkor olyan természetes volt, hogy van ilyen, használjuk, ráadásul kevesebb alkatrész volt benne, mint a fentiekben.
Márkus: "-De mi kerül ezen a fotelen 3000.-Ft-ba?"
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2014

Ez nekem teljesen megfelel. Köszönöm szépen !!! Egyébként szervizeltem régebben a tűzoltóságnak MAST szivattyúkat és azokban is volt egy elektronika ami mindig a helyes irányban indította el a szivattyú motorját, mind1, hogy volt bekötve az aljzat. Csak akkor nem nagyon foglalkoztam vele
(#) granpa válasza Hellraiser hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Nekem megvan az eredeti rajz, de nem tudom bemásolni. A 'Skori'-féle, 4. fázissorrend mutatóban: a dupla ellenállások helyén 160k van; a kondik 22nF, és 70k-val sorban. Tehát 4-4-4 db. 160K Ohm, 70k Ohm, 22nF.

Megépítem aztán kiderül mit mutat Köszi szépen !
(#) proba válasza Hellraiser hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Fázis sorrend figyelőnek hívják, 3 glimm néhány ellenállás, meg talán kodenzátor Rég láttam már). Azt hogy melyik az L1 nem tudhatja, mert semmiben nem különbözik a többitől.
(#) zootyo hozzászólása Márc 4, 2014 /

Egy hetvenes években épült házat kábelezek épp át.
A melegpadlós helységekben nincs védőföldvezető. Minden dobozban kék és piros alukábel van, amiből a kék a fázis a piros pedig a nulla.
Ez valaha szabályos volt? Mármint a kék fázis. A piros védővezetőről hallottam már.
A konyhában pedig még mellé van húzva zöld sárga is a földelt aljzatokhoz.
(#) yulo5310 válasza zootyo hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Hali! Nem is értem,miért nincs védőföld!? Én egy öreg szakitól úgy tanultam,ha több színű a kábel, mindig a legelütőbb szín a védőföld,utána a nulla!
(#) Gafly válasza zootyo hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Melegpadlós (pl. parketta) helyiségbe régen nem kellett védőföld. Ma már igen...
A kék színű fázisvezeték viszont szerintem soha nem volt hivatalos, ámbár rémlik olyasmi, hogy megfelelő színes szigetelőszalaggal lehetett jelölni a vezetékeket (brrr...). Könnyen lehet hogy éppen ilyen vezeték volt csak. Régen nem volt ám mindíg minden....

Mindenképpen jól teszed, hogy átvezetékeled. Kérdés hogy a régi csövezést fel tudod-e használni? Ott is lehetnek meglepetések...
(#) mraulajos válasza yulo5310 hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Hali!
Csak érdekesség végett, én úgy tudom, nem vagyok villanyász, mindig a legsötétebb színű a fázis, a legvilágosabb a föld, a közben eső a nulla.
(#) proba válasza mraulajos hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Régen azért más világ volt, találkoztam olyan házzal ahol minden vezető piros volt.A tulaj szerint azért mert az volt olcsó. Amúgy nagyon korrektül meg volt csinálva, normális keresztmetszetekkel,kötésekkel, a védőföld egy mérettel vastagabb mint a többi, nulla fázis sehol felcserélve....
(#) mraulajos válasza proba hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Igen, - ez velem is megesett, és pont piros színnel. Legalább a fázisra rakott volna a mester valami jelölést.
(#) .colin hozzászólása Márc 4, 2014 /

Üdv!
Segitséget szeretnék kérni. Mellékeltem a rajzot. A fogyasztásmérötöl hogyan vigyem fel a kábelt az oszlopra hogy szabványos legyen?

Hobbi.JPG

(#) .colin válasza .colin hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Kimaradt még annyi az elözö kommentből hogy a légkábel bontott és méretre lett vágva.
(#) usane válasza .colin hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Idézet:
„A fogyasztásmérötöl hogyan vigyem fel a kábelt az oszlopra hogy szabványos legyen?”

Létrával?
Viccet félre téve, almérőről van szó, vagy csak a főmérőtől akarod tovább vinni az áramot?
Mérőnél kell valami amire feszíteni lehet.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2014
(#) granpa válasza .colin hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

A rajzot nézve: mérőtől földkábel (megfelelő védelemmel), fel az oszlopra (rögzítve, burkolva); oszlopra feszítősodrony rögzítése, csavaros horoggal, hurokkal (légkábelé), rátekerve a vezeték (ha nem egybeburkolt), tetőtartón sodrony-rögzítés, csőben levezet, a feszítősodronyra kötött nullával együtt (ha olyan kivitel).Nézz meg egy légvezetékes oszlop-rákötést.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2014
(#) kameleon2 válasza mraulajos hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Bár nem teljesen így van közel jársz az igazsághoz. A legsötétebb mindig fázis. A kék nulla, a zöldsárga pedig mindig föld. De.... a szürke és a fehér lehet akármilyen világos, akkor sem védőföld. Jó múltkor csináltam egy szép táblázatot a színekről, feltúrom, mert ott szépen látható melyik mire való hivatalosan.....
(#) kameleon2 hozzászólása Márc 4, 2014 /

Húúúú keresgélés közben akadtam erre. Megállt bennem az ütő. A 19 oldalon van egy vakolat alatti szerelésről fénykép - és kifejezetten az "így ne csináld" iskolapéldája. Vízszintesen soha nem szoktunk dobozból kilépni és én jórészt nem szoktam mellmagasságban vízszintesen végigdarálni a falat - mert ott kényelmes. Miért? Mert ha jobbról, balról, azaz oldalról állunk be a dobozba - óhatatlan, hogy szerelvényezéskor a szerelvény két oldalsó körmét beleméllyesztjük a vezetékbe..... Én mindig függőlegesen állok be és mindig a felső sávban viszem a vízszintes szakaszokat - soha nem alul, ahol felszerelhetnek valamit. Mindez egy oktatóanyagban! Nem csoda hogy itt tart a szakma!
(#) erbe válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Említeném a négyeres kábel 3 fázisú bekötését. Teljesen szabályosan zöld-sárga a föld (védő...), fekete-barna-kék a három fázis.
(#) kameleon2 válasza erbe hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Látod....... - ebben nem értünk egyet. A kék soha nem lehet fázis. Ebben az esetben 5 eres kábelt kell alkalmazni.
(#) tibibalogh520 válasza erbe hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Szia!
Idézet:
„Teljesen szabályosan zöld-sárga a föld (védő...),”

Igen ez szabályos.

Idézet:
„fekete-barna-kék a három fázis.”

Ez viszont szabálytalan!
Ezért nem is gyártanak már 4 eres kábelt kék színű érrel. Ha jól meg figyeled, "át meszelték" szürkére.
(#) kameleon2 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Ha ilyen az oktatás - ne csodálkozzunk semmin. Találtam egy szép, színes oldalt a vezetékek színeiről. Nem olyan szép mint az enyém, de a lényeg azt hiszem korrektül rajta van. Ha modi lennék - feltenném a téma elejére - kicsi sárga boxba - mert ez állandó kérdés: Kábelek színkódjai.
(#) kameleon2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Na végre.... csak megtaláltam. Nem most készült, de jó segédlet. Az egyik mérnök barátommal ollóztuk össze, mert mindig gondban voltunk az elosztók automatikáinak a vezetékezésénél, melyik szín a korrekt.
(#) erbe válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Azt a bíbor színt még soha egyetlen kábelben sem láttam. Pedig már jónéhány náció gépeit javítottam.
(#) kadarist válasza erbe hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

A megjegyzésben szerepel a szürke szín, ami gyakoribb.
(#) erbe válasza kadarist hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Csodálatos ez az egyöntetűség. Ugye, ahol nincs megjegyzés a bíbor mellé, meg ahol White, Grey vagy éppen Black a nulla.
(#) granpa válasza erbe hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Azért leginkább persze az angolok ....
(#) .colin válasza usane hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Igen a fömérőtől kell az áramot az oszlopig vinni. Esetleg ha a mérőtöl földben menne a kábel? (persze csőben)
Következő: »»   325 / 1002
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem