Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zene készítés számítógéppel
Lapozás: OK   1 / 3
(#) SzervízMacska hozzászólása Máj 2, 2014 /
 
Sziasztok!

Bizonyára vannak a fórumon szép számmal, akik zenét állítanak elő számítógép segítségével különféle kontrollerek, hangminta könyvtárak és virtuális hangszerek használatával. Nekik nyitottam ezt a témát, amely elképzelésem szerint a következőkkel foglalkozna:

- a szükséges eszközök, perifériák elkészítése, javítása;
- a témával kapcsolatos szabványok, illesztőfelületek kitárgyalása (MIDI, ASIO és társaik); továbbá
- kötetlen beszélgetés és tapasztalatok megosztása a rendelkezésre álló hardver illetve szoftver eszközökről;
- és végül, de nem utolsó sorban az elkészült produktumok bemutatása.

Kellemes fórumozást kívánok mindenkinek, akit lázba hoz ez a témakör és azoknak is, akik csak véletlenül tévednek ide!
(#) SzervízMacska hozzászólása Máj 2, 2014 /
 
El is kezdeném egy kis bemutatkozás félével. Kisiskolás koromban tanultam zongorázni, ami sajnos családi okok miatt abbamaradt. A közelmúltban kezdtem ismét a zene felé fordulni, az internetes videóim kapcsán. Szinte lehetetlen hallgatható zenéket találni aláfestésnek - jogtisztán. Ezért döntöttem el, hogy majd házon belül megoldom. Első körben elmentem egy hangszer boltba kíséretautomatikás hangszereket próbálgatni, de rá kellett ébrednem, hogy az élő zenéléshez a kihagyott évtizedek miatt rengeteg gyakorlásra volna szükség. Az igényeimnek megfelelő hangszerek ráadásul nem az én pénztárcámhoz vannak szabva. Itt jött képbe a számítógépes zenélés lehetősége. Ehhez már rendelkezésemre állt egy megfelelő erőforrásokkal rendelkező PC, melyet tavaly állítottam össze videószerkesztési célzattal. Hosszas keresgélés után beszereztem egy hibrid szintetizátort, majd kicsivel később egy hozzá illő dobgép kontrollert. Kellett még egy külső hangkártya a bemenő jelek és a megszólaló hang közötti késleltetés (latency) minimalizálására. Felvevő szoftverként a hangkártyához csomagolt Ableton Live szoftvert használom. Teljes egészében saját produktum még nem készült, de ezen a videómon már a dobgép gyári ritmus-képleteiből összerakott, és minimálisan itt-ott módosított zörej-egyveleg hallható. Jelenleg még az eszközök kezelését tanulom, illetve gyakorlok a billentyűzeten, hogy a majdani produkciók a legkevésbé se legyenek "izzadságszagúak".
Lenne rögtön egy kérdésem is. Elektromos orgona szoftvert keresek a virtuális zenekarba. Google barátommal már hetek óta próbálkozom, de nem segített. VST verzióban kellene, mert a Live azt kezeli. Az ingyenesek, melyek fellelhetők, meg sem jelennek a pluginek között, hiába teszem be őket a megfelelő könyvtárba. (Lásd a képeken...) Fizetős pedig tudtommal nincs jelenleg forgalomban.
(#) janikukac hozzászólása Máj 2, 2014 /
 
Tetszik a téma, de van már hasonló fórumtéma szóval ne lepődj meg , ha az admin bácsik véletlen kitörlik..
Nekem az érdeklődési köröm ezen a szinten a "timecode" rendszer, tehát egy olyan rendszer kialakítása, amely az analóg bakelites lemezjátszó jelét át tudja alakítani, és a számítógépen vezérli a lemezlovas programot.
Ha valakinek van már ilyen téren tapasztalata, és ismeri a legolcsóbb technikát ennek a kialakítására azzal szívesen elbeszélgetnék a fórumon!
Üdv!
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2014
(#) zenetom válasza janikukac hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
Az általad említett rendszer más téma! A timecode rendszer zenék keverésére való, ez a topic (ha jól látom) pedig azok létrehozására!
(#) janikukac válasza zenetom hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
Így van, de ott senki sem tudott évek óta semilyen segítséget sem nyújtani, viszont itt is hasonló dologról beszélünk:
Idézet:
„Bizonyára vannak a fórumon szép számmal, akik zenét állítanak elő számítógép segítségével különféle kontrollerek, hangminta könyvtárak és virtuális hangszerek használatával. Nekik nyitottam ezt a témát”
(#) SzervízMacska válasza janikukac hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
Szia! Ha van hasonló, megköszönném, ha belinkelnéd - mert szívesen átolvasnám. Én többszöri kereséssel sem találtam a témanyitás előtt.
A timecode névről nekem egy régi szinkronizáló metódus jut hirtelen eszembe, mellyel a hangot a filmhez idomították a mesebeli analóg időkben...
Felőlem ez is belefér, legalább tájékozottabbak leszünk.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2014
(#) janikukac válasza SzervízMacska hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
Itt sok MIDI-s téma van, sokan foglalkoznak pl. midivezérlők építésével , de láttam már olyanokat is , akik komplett DJ pultot építettek a számítógéphez.
(#) vicsys hozzászólása Máj 2, 2014 /
 
Ha valaki zeneszerzésre adná a fejét, találtam egy jó kis oldalt, ahol ingyérbe lehet komponálni. Nekem ezt sikerült 10 perc alatt összedobni. (A vége felé van egy kis ritmus kavarodás, de elsőre ez még belefér...) A ritmus elvileg 120bpm, jó lesz a következő órás videóhoz. A fájl elejét levágtam, hogy beleférjek a 2MB-os korlátba.
Bővebben: Link
(#) SzervízMacska válasza janikukac hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
Én a midit csak példának szántam, vagyis jobban érdekel a működési elve, a felhasználhatósága, mint a házilagos megépítése. Ezért eszembe sem jutott pont a midi kifejezésre keresni a téma megnyitása előtt. Ugyanúgy, daw és a szintetizátor szavakra sem. Mivel ezt egy nagy összefoglaló témának szántam, melybe az összes említett dolog békében megférhet egymás mellett. És akkor a különféle effektekről, processzorokról még nem is beszéltünk. Mert azoknak is lenne itt létjogosultsága, akárcsak a mixeléssel kapcsolatos kérdéseknek. Amúgy már olvasom a midis témákat, köszönöm!
(#) SzervízMacska válasza vicsys hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
Nagyon ígéretes, ha valóban 10 perc volt. Kissé műanyag hangja van, de ingyért mit várjon az ember... Sajnos, az oldal nem nyílik meg androidon és ájfónon sem. Nyilván flash alapú, mert mindkettő azt reklamálja. Majd otthon megnézem.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2014
(#) tcs52 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Máj 3, 2014 / 1
 
Ingyeneseket nem tudom, hol kerestél, én ezeket ajánlom, ha nem ismernéd:
VST Planet
VST4Free
VST4You

Egyébként pedig sok VST Host van, amelyekkel még próbálkozhatsz a Live helyett. Én azt tapasztalom, hogy ugyanúgy, mint a számítógépes grafikánál, itt is alkalmazások tömkelegét kell ismerni, és használni, hogy elérjük azt amit szeretnénk, mert mindegyik valami mást és mást tud egy picit jobban, és nekünk - véletlenül - pont ezek a jelentéktelen, de számunkra pótolhatatlan lehetőségek szükségesek.

Néhány VST Host:
Cantabile
Live Professor
SVAr Tracker
Vsthost
Vst Player App
De pl. az FL-Studio is kezel VST-ket, no meg sok más lehetősege van (csak - fogalmazzunk úgy - "fizetős" a becsületesek számára).
(#) SzervízMacska válasza tcs52 hozzászólására (») Máj 3, 2014 /
 
Szia! Tegnap például a felső linket túrtam át. Általában egy tömörített állomány jön le, amiben a leíráson kívül csak egy dll file lapul. Az egyikhez volt telepítési utasítás, ami szerint csupán be kell másolni a vstplugin könyvtárba. Ezt megcsináltam. A fentebbi képeimen látod, hová tettem be őket mindkét helyen a megvásárolt hangszerek is ott szerepelnek. Sajnos, egy sem indult el, pedig a gépet is, meg a Live-ot is újra indítottam. Amelyiknek megnéztem a dátumát, mind 2003-2005 közöttiek voltak. Talán ez mind olyan régi vst verzió, amit a live aktuális kiadása nem támogat? A hangkártyához a 8le verziót csomagolták, amit ingyenesen lehetett 9le-re frissíteni. A másik kérdésem az, hogy ezekhez külön kell még ilyen vst host program is? Mert erről most hallottam először. Legszívesebben a cubase-t használnám, de jelenleg nincs rá keret, a pult alatti telepítése pedig kivitelezhetetlen nálam, mivel közös licenszelési metódust alkalmaz a hangszereimmel. Köszönöm, hogy segítesz!
(#) tcs52 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Máj 3, 2014 /
 
Valóban nagyon nagy terület fedhető le, és mindezekre alig-alig van külön topik. Éngem pl. a hagyományos "elektronikus zene" érdekelne. Ez azonban nem az, amit ma annak neveznek, és az elektronikus eszközökkel végzett zenekészítést fedi le már vagy két évtizede, elorozván az elnevezést attól a zeneszerzési módtól, és stílustól, amely a 60-as, 70-es években indult, az akkor korszerűsödő műszaki lehetőségek által, amely nem csak a mechanikus, hanem az elektromosan generált rezgések, és azok elektromos módosításait, a hangszínt, a struktúrákat helyezte a komponálás előterébe. Sajnos a kortárs zene szűkös rétegek által befogadható hatása rányomta erre e bélyegét, és e zene nagy alakjainak (K. Stockhausen, J. Cage, vagy magyar: Pongrácz. Z., Dubrovay L., stb) művei háttérbe szorultak.

Én ezek felelevenítéséhez keresek eszközöket, hogy tanulván az elmúlt évtizedek eredményeiből, és tapasztalataiból, befogadható stílusú, és hangzású műveket lehessen alkotni. Ezekhez a műszaki életben közismert, s egyes szintetizátorokban alapmodulokként is jelenlévő primitív egységekre lenne szükség, ezeket tetszőleges módon összekapcsolhatóan, az egyes kimenetekkel a másik bemeneteit vezérelve:

1. Jelalak generátor: Meghatározható a jelalak (szinusz, háromszög/fűrész, négyszög/impulzus, vagy valamilyen előregyártott minta). Vezérelhető a frekvencia, a kitöltési tényező. Ezek egyben LFO-k is lehetnek. Szintén tekinthető "jelalaknak" egy hangminta is mely tetszőleges sebességgel lejátszható.

2. Összegző: 2 vagy több jel súlyozott összegzése.

3. ADSL generátor: A szokásos 4 fázisánál (A,D,S,R) akár több fázis is, egyenként megadható, illetve vezérelhetó az egyes fázisok paraméterei.

4. Szorzó: 2 jel szorzata ringmoduláció, vagy vezérlési (pl. ADSR, v. LFO) célra

5. Integrátor: Megadható v. vezérelhető az időállandó

6. Differenciátor: Megadható v. vezérelhető az időállandó

7. Szűrők (alul, felül áteresztó, sáv, lyukszűrő): megadható, ill. vezérelhető vágási frekvencia, és a jóság (Q)

8. Késleltető: Megadható, vezérelhető késleltetési idő

9. MIDI-vezérlőjel átkódoló: A MIDI kódban érkező információt vezérlőjellé alakítja át, az adott igényeknek megfelelően.

Mindezek, vagy ezek egy része megtalálható volt már az "őskorban" is analóg eszközökkel kivitelezve, melynek műszaki csúcsa a nagy Moog szintetizátor volt. Egy másik lehetőség akkor az volt, hogy személyi számítógépek létének hiányában (még C64 se volt!), nagy ipari számítógépekre készítettek szimuláló programokat. Ezeknek - fáradságosan - meg lehetett adni az alkatelemekből képzett kapcsolást, és az aztán akár több órai számítás után képezte a sokszor csak pár másodperces hanganyagot, az akkori gépekre külön elkészített D/A konverteren át.

Ma mindezek "könnyedén" szimulálhatók lennének, és a mai PC-k kapacitásának köszönhetően Real Time-ban is. Csupán nem komplett szintiket, hanem a fenti alapelemeket kellene legyártani pl. VST modulokként.

Ha valaki tud ilyeneket, akkor szóljon!
(#) SzervízMacska válasza tcs52 hozzászólására (») Máj 3, 2014 /
 
Szia! Ezzel tudok szolgálni. Szinte az összes termékükben tetten èrhető az alkatrész szintű fizikai modellezés, tehát bármilyen hang kitekerhető belőlük - valós időben. Eddig csak maximálisan jó tapasztalataim vannak a cuccaikról...
(#) vicsys hozzászólása Máj 3, 2014 /
 
Egy saját szerzemény: Bővebben: Link
(#) tcs52 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Máj 3, 2014 / 1
 
A hangkártyádhoz adott Ableton Live SW-t nem ismerem.

A VST plugin-ek használatához mindenképpen kell egy olyan szoftver ami azokat kezelni tudja. Azok a szoftverek, amelyeket felsoroltam, mind gyakorlatilag csak a VST plugin-okat tudja egymáshoz kapcsolni (esetleg még a hangkártya bebenetét), illetve egyszerű szekvencer is lehet bennük, s ezeket VST host-oknak nevezik. Természetesen létezik sok olyan alkalmazás még, amelyek zeneszerkesztésre valók, de mellékesen hajlandók beimportálni VST plugin-okat is (mint pl. az FL-Studio). Maguk a host-ok is egymástól nagyon különbözőek tudnak lenni, és kezelésüket külön-külön ki kell tapasztalni (esetleg egy gyér angol leírásból, ha van). Ugyanígy különbözhet a zeneszerkesztőkben az importált VST-k kezelésének módja is, akár még a kezelőfelület előcsalogatása sem egyértelmű.

A pluginok lényegi része maga a .dll vagy - ritkábban - .exe kiterjesztésű fájl. Legtöbbször csak kicsomagolni kell, és ott van. Ritkábban a letöltött VST plugin installálást igényel (le kell futtatni az installáló .exe fájlt).

Most jön a lényeg:
Általában a pluginokat egy közös mappában tároljuk, melyet meg kell adni a pluginokat kezelő programnak. De! A gyakorlat szerint nem ebbe a mappába, hanem annak egy-egy tetszőleges nevű almappáiba kell tenni a .dll-eket! Amikor egy .zip-et kibontunk, gyakran már az almappával együtt jelenik meg a plugin. Ha az nincs, csak .dll van. akkor csinálnunk kell egyet. Okosabb host-ok további almappákat is elfogadnak, tehát ott a pluginokat csoportosíthatjuk is. A kibontott .zip-ben néha ott van a plugin kezelése .pdf-ben, illetve további fájlok lehetnek ahhoz, hogy a plugin előre legyártott beállításokat be tudjon tölteni, ha erre utasítjuk.
(#) tcs52 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Máj 3, 2014 /
 
Egyelőre pillanatnyilag nem jelenik meg az oldal (talán majd holnap), de kösz.
(#) SzervízMacska válasza tcs52 hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Lehet, hogy leterheltek, mert 30-án tették elérhetővé a Spark dobszoftverük 2.0-s vadonatúj, tartalmilag is kibővített verzióját. Én ingyenes upgradeként már boldogan használatba is vettem. Ebben is vannak fizikailag modellezett készletek, érdemes ránézni. Valami moduláris bigyóval is bővült, de azt még megnézni sem volt időm. Jelenleg nálam sem jön be az oldal. Nekem erre fáj a fogam, csak még nem kapható.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2014
(#) SzervízMacska válasza vicsys hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Na ez még jobb az előzőnél! Az érdekelne - mert az oldalt nem volt még érkezésem megnézni - , hogy az ének miképpen kerül bele?
(#) SzervízMacska válasza tcs52 hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Köszönöm a részletes leírást, bízom benne, hogy ez alapján jutok majd valamire. Az én szoftvereim nem csak pluginek, hanem önállóan is működnek. Csak egy telepítő exét kellett megfuttatnom, s minden a helyére került. Ezt a könyvtárasdit máris kipróbáltam - egyelőre a Live alatt. Sajnos, nem segített. Következő lépés az általad ajánlott vst hostok próbálgatása lesz, de nem ma, mert aludni is alig maradt időm. Üdv!
(#) vicsys válasza SzervízMacska hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Ez a legutóbbi egy Magix music maker nevű programmal készült. Az ének is sample, egyszerűen beledobtam.
(#) Szpisti válasza SzervízMacska hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Pedig ezzel a Vox-al legfeljebb pár Doors nótát tudsz elorgonálni, annyira jellegzetes a hangja.
Ha már orgona vst-t keresel, próbáld ki (ha eddig nem tetted) a GSI VB3 nevű Hammond klónját Bővebben: Link, vagy a Native Instruments-től a B4 II-t.
Én is csak javasolni tudom a host programokat: Vsthost ingyenes (és egyszerű de csak egy hangszert kezel egyszerre), vagy a Cantabile Performert (elérhető de nem ingyenes, viszont presetelhető több multi patchba tőbb vst egyidejű alkalmazásával), illetve amit legjobban szeretek a Brainspawn Forte - akár színpadi élő előadásra is stabil.
(#) SzervízMacska válasza vicsys hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Hogy mik vannak... Szédület!
(#) SzervízMacska válasza Szpisti hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Szia! Természetesen első körben csak kipróbálni akarom, aztán ha megérint, akkor veszem csak meg. Igazából én nem az eredeti hangszerelést szeretném utánozni, hanem bizonyos nótákat átdolgozni, illetve sajátokat létrehozni. Amiket ajánlottál, végig fogom nézni. A B4-ről már rengeteg jót hallottam, az mindenképpen tervben van. A végén úgyis azok maradnak, amelyek inspirálnak.
(#) SzervízMacska válasza SzervízMacska hozzászólására (») Máj 7, 2014 /
 
A nagy orgona keresgélés vége az lett, hogy a "fejemre pottyant" egy komplett zenei programcsomag, mely a hőn áhított orgona hangzást is tudja. Hangminta könyvtár alapú, így sokkal erőforrás igényesebb, de ez még pont kezelhető. Viszont a hangzás csodálatos. Mivel saját vst lejátszója van, így a vst hostok próbálgatásától most megszabadultam. Egyetlen fájó pont, hogy a telepítéssel 200 GB tárhelynek kellett fájó búcsút intenem...

A képen az örök etalon kezelőfelülete.

Üdv mindenkinek!
(#) attrax hozzászólása Máj 8, 2014 /
 
Meg kéne tanulnom ezt az Abletont ,mert a legtöbben talán ezt használják de képtelen vagyok a Reasonra ráhangolódott agyamat átprogramozni erre. Nem is igazán találtam jó tutorialt reá. Azonkívül idegesítenek a pici potik és a teljesen más struktúra. Avst-k meg folyton kiakasztják a hangkarimat.Viszont a gyönge reasonos hangzást már unom.Szóval dilemma az van...
(#) SzervízMacska válasza attrax hozzászólására (») Máj 8, 2014 /
 
Szia! Régebbi verzióhoz lehet kapni magyar nyelvű könyvet. Azt nem tudom, mennyit segít, mert még nem vettem meg. Bővebben: Link
Másik ajánlatom számodra a Cubase, ha már minőségi váltást szeretnél. Fejlesztője, a Steinberg hangkártyákat is készít és a vst szabvány is az Ő gyermekük. Bővebben: Link Talán így lehetne elérni a legnagyobb stabilitást és kompatibilitást. Egyáltalán milyen hangkártyád van jelenleg?

Egyébként kaphatók kifejezetten daw vezérlők is, melyekkel állítólag egér nélkül kezelhetők a programok. De feltételezem, hogy egy általános midi kontrollert is fel lehet erre programozni.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2014
(#) attrax válasza SzervízMacska hozzászólására (») Máj 8, 2014 /
 
Köszi a linkeket.Megprob beszerezni a könyvet.A cubase nálam nagyon instabil volt.Ráadásul egy project több gigabyte is lehet.Azt csípem a rezsóban hogy iszonyúan stabil.Mind a cubase mind az FL folyton kiakad. Egy mac-kel nem lenne gond az biztos.Egyébként SB X-fi-m van.
(#) SzervízMacska válasza attrax hozzászólására (») Máj 8, 2014 /
 
Szerintem ezek csak kompatibilitási gondok lehetnek. Másik drivert próbáltál? Ha köhög a gyári, érdemes kipróbálni az asio2all valamelyik verzióját. Ez ingyenes és univerzális. Jómagam is ezt használom, mivel a - fentebb linkelt - hangkártyámmal nálam is gondok voltak a gyári driverrel.
(#) attrax hozzászólása Máj 9, 2014 /
 
Azon túl vagyok.A vst-ket nem birja a gépem és ha kiakad (ész nélkül recseg) akkor oda a munkám.Na ezért nem vst-zek.A hardver pedig birná sztem.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem