Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Régi számítógép
 
Témaindító: szuperman2007, idő: Jún 23, 2007
Lapozás: OK   7 / 11
(#) elektroncso hozzászólása Ápr 17, 2014 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek a választ, átállítottam 800x600-as felbontásra, de teljesen szétesett a kép egyáltalán nem olvasható. Egy IBM 8550-es géppel szép képet csinál. Kipróbáltam 16 bites módban is, de ugyanaz.
(#) eSDi válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /
 
Idézet:
„Sajnos egér nem lett, és a billentyűzetek sem soros portosak, hanem már PS2-ek.


Ha a monitorhoz tartozó gépek voltak ott, akkor azokon már bizony abban az időben is PS/2-es bill. és egér csatlakozó volt. Érdekesség képpen megemlítem, hogy a 386SX-es proci integrálva volt az alaplapra. A memória ezekben már SDRAM volt, bár bővíteni csak IBM-essel lehetett. A meghajtók mind SCSI portra csatlakoztak, beleértve a 3.5"-es Floppy meghajót is, aminek a maximális kapacitása 2.88MB volt. Némelyik 1.44MB-os lemezt le is lehetett formázni erre a kapacitásra.
(#) eSDi válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /
 
Akkor sajnos csak 640x480-as felbontás tud.
(#) elektroncso válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /
 
Kösz, érdekes kis kortörténet.
Viszont rákötöttem arra a gépre amiről visszább beszéltünk, gyönyörűen működik vele. Csak ki kell fújatnom belőle a port.
(#) elektroncso hozzászólása Ápr 17, 2014 /
 
Bekötöttem a mellékélt ábrák alapján a PS2 csatlakozót, és elindult szépen. Vissza kellett venni az egér sebességéből, mert túl gyors volt. Szépen megy a gép.
(#) didyman válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 17, 2014 / 2
 
Ezeket nem értem. Ezek akkoriban sem voltak általános dolgok. A CPU volt forrasztva is és foglalatban is. SDRAM biztosan nem létezett 386 mellé ('93ban mutatta be a Samsung az első JEDEC szabványosított áramkört), SIMM DRAM volt az általános, meg az FPM, EDO/BEDO. A SCSI ugyan létezett, de egyáltalán nem volt általános, az akkori megoldás a multi-I/O volt a flopihoz, soros/párhuzamos portokhoz, ezek lassan lekerültek az alaplapra, illetve az IDE-kártya, ami szintén, és ebből volt ISA meg VL buszos 386-ok körül.
(#) didyman válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /
 
A színmélységnek nincs szerepe, a képfrissítési sebességet kellene levenni. Akkoriban nem volt még DDC.
(#) elektroncso válasza didyman hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /
 
Sajnos 800x600-asnál kisebbre nem lehet levenni.
Viszont elindítottam azt a gépet amit a suliból hoztam, IBM 8550-eset. Betöltött, MS DOS van rajta. Ezzel egyelőre nem szándékozok foglalkozni, csak kipróbáltam hogy megy-e.
(#) didyman válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /
 
Ez a felbontás. A képfrissítés a speciális gomb alatt van, a monitor fülön többnyire.
(#) elektroncso válasza didyman hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /
 
Rendben bocs, ennyire még nem másztam bele a számítógépek lelkébe. Megnéztem, 60 Hz-re van véve. Ez a legkisebb. De mindegy, mert úgysem ehhez a géphez akarom használni, hanem a másikhoz, ahhoz meg tökéletes.
(#) eSDi válasza didyman hozzászólására (») Ápr 18, 2014 /
 
A memóriával kapcsolatban igazad volt, az én emlékeim voltak már elhomályosulva. 4MB FPM volt benne. Közben meg is találtam, nekem ilyen volt: Bővebben: Link
(#) kallaci hozzászólása Ápr 22, 2014 /
 
Sziasztok! Takarítgatás közben rátaláltam egy 486dx2-es, és két darab 5x86-os alaplapra. Nosztalgiából ki szeretném próbálni őket, de itt jön a bibi, hogy nincsen csak atx-es tápom. Van rá mód, hogy elindítsam őket erről a tápról?
(#) kallaci hozzászólása Ápr 25, 2014 /
 
Senki nem jár erre?
(#) kallaci válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /
 
Szia! Köszi szépen, így már menni fog!
(#) kallaci hozzászólása Máj 4, 2014 /
 
Sziasztok! Kezem közé akadt egy albacomp activa alaplap (intel se 440BX-2, serial number IUS 293710355) Ami indulás után a következőt közli : Serial presence detect (SPD) device data missing or incosclusive properly SPD data is required for reliable operation, majd rögtön ezután: Do you wish to attempt to boot at 100MHz bus speed? Y/N (Y) Type (N) To shut down (ezek után rem reagál bármilyen billentyűt nyomok le), mind ez sokévi háttértelep nélküli tárolás után történt, mit lehet ilyenkor tenni vele a kidobáson kívül?
(#) eyess válasza kallaci hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Bios beállítási gondok lesznek.
(#) kallaci válasza eyess hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Szia! Ezzel csak annyi a probléma, hogy mivel nem reagál az üzenet után semmire bizony nem tudok belépni a biosba. De azért köszi!
(#) eyess válasza kallaci hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Há nem kell azt az üzenetet megvárni , addig kell belépned a biosba.
(#) kallaci válasza eyess hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Váá ez milyen egyszerű, hogy erre nem is gondoltam! Mindjárt ki is próbálom. Már csak arra nem emlékszem, hogy az f2-re, vagy a del -re kel "rátaposnom". Abban esetleg tudnál segíteni, hogy mit kell beállítanom 100, illetve 133- as sd ramok esetén (van mindkettő)
(#) kallaci hozzászólása Jún 29, 2014 / 1
 
Sziasztok! Csak érdekesség képpen írom le, hogy eddig egy 400-as pentium 2-est használtam netezésre és töltögetésre (256M ram 4 M videokari) A nagy melegben megfeküdt a crt monitor és nem volt itthon csak egy ősrégi mono svga monitorom, ami nem ment 60Herzes frekin. Mit tegyek....a 233-as laptopom tetű a net, ekkor előkaptam a lomtárból egy 1 Megás pci-os videokarit, ami 800x600 4bit 56 Herccel küldi a monitort. Na ez a retro érzés, azt hiszem utoljára egy p1-esen volt hasonló helyzetem, csak akkor jó ha volt vagy 8Mega edo ramom meg win 95-öm.
(#) elektroncso hozzászólása Okt 25, 2014 /
 
Sziasztok.
Valaki le tudná nekem írni (vagy belinkelni magyar nyelven) szájbarágósan hogyan kell FreeDOS BOOT CD-t készíteni. Eddig kettőt csináltam, de egyik sem lett jó. A program itt van. Letöltöttem, kicsomagoltam a RAR-ból. De tovább nem tudom.
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) Szárnyas válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 25, 2014 /
 
Szia!
Nem tudom te melyik állományt töltötted le, én rar kiterjesztésűt nem látok, csak iso kiterjesztésűt. Ennél nem kell mást tenni, mint hogy a letöltött fájlt egyszerűen megadod a CD író programnak, mint képfájlt, vagy image állományt (pl. ImgBurn-nek), és kiírod. Ezután gép újraindítása és a BIOS-ban a bootsorrend beállítása után, ha mindent jól csináltál, már a CD-ről kell indulnia a rendszernek. Viszont az oldal azt írja, hogy ez még csak az install cd, tehát ha erről indítod a rendszert, még telepíteni kell a FreeDOS-t a telepítő utasításait követve.
Nem tudom hová szeretnéd telepíteni a FreeDOS-t, Floppyra-e, vagy merevlemezre, de ha ez utóbbira, akkor arra ügyelj, hogy ha már van valamilyen op.rendszer rajta, akkor a freeDOS ezt felül fogja írni!
(#) Ge Lee válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 25, 2014 /
 
Vannak pici egyszerű programok is (USB DVD tools, ISOto DVD stb.) amiknek csak megadod az iso file-t, és megcsinálják a bootolható lemezt, vagy pendrive-ot.
Mindazonáltal nem nagyon értem hogy minek, mert ugye semmilyen értelmes programot nem fogsz tudni futtatni rajta, mert mindent windows-ra írnak. Ez valami hasonlóan "ésszerű" dolog lehet mint a linux.
(#) elektroncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 25, 2014 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek, kipróbálom őket.
Azért van rá szükségem mert van itthon mindenféle kétes állapotú alaplapom, RAM-om, processzorom. Ezek teszteléséhez kell. Mivel nincs tartalék, ilyen célra rendszeresített HDD-m, ezért CD-ről BOOT-olok. Amúgy jó kis kísérletezgetés, tanulás.
(#) elektroncso válasza Szárnyas hozzászólására (») Okt 25, 2014 /
 
CD-re kell felégetnem, onnan BOOT-olni. Nincs a gépben merevlemez. Ezek szerint kellene bele tenni egyet, arra telepíteni. Nekem csak tesztekhez kellene, nem szeretnék telepíteni. Szimplán CD-ről működtetni addig amíg ki nem kapcsolom.
(#) Szárnyas válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 25, 2014 /
 
Én ugyan nem használtam vagy próbáltam ki ezt a FreeDOS-t, de a leírása szerint csak telepítő cd-t lehet vele készíteni, tehát kell merevlemez vagy Floppy amire telepíti magát.
Esetleg próbálj ki más fajta DOS-t ami CD-re, DVD-re tud bootlolható rendszert létrehozni. Például ezt: Bővebben: Link
(#) elektroncso válasza Szárnyas hozzászólására (») Okt 25, 2014 /
 
Ez utóbbi jó lett. Bejött az MS-DOS. Csak nem a szokásos
  1. C:/>

hanem ugyanez csak nem C betű van az elején hanem A betű. És nem is értelmezi azokat az utasításokat amiket a C betűs. Pl. abba ha beírtam hogy HELP előjött a HELP menü. Ebbe azt kapom, hogy hibás vagy értelmezhetetlen utasítás.Ez valami újabb típusú DOS lehet? Az egyes számmal jelölt ikont töltöttem le.
(#) Ktulu válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 25, 2014 /
 
Szia.
Írj ki CD-re egy Hiren's Boot CD-t. Azzal szinte mindent tesztelhetsz, jó kis gyűjtemény.
Sima DOS is van benne...
(#) elektroncso válasza Ktulu hozzászólására (») Okt 25, 2014 /
 
Hogyan lehet innen letölteni valamit? Például rámegyek a mini windows XP-re, (ez mondjuk érdekelne) akkor kijön egy oldal, ott rámegyek hogy download és ezt írja ki:
Idézet:
„Oops! That page can’t be found.”
(#) Szárnyas válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 25, 2014 /
 
Elvileg ez a Microsoft utolsó önálló DOS verziója, gondolom a CD-ről való bootolási lehetőséget később készítették hozzá. Valószínűleg azért nem C: betűjel szerepel a prompt-ban, mert nincs merevlemez a gépben, a C: ezt jelölte. Általában az A: meghajtó a floppyt jelentette a DOS rendszerben. Gondolom itt az A: meghajtó a CD-ROM-ot jelöli, bár ha jól emlékszem, ennek használatához külön meghajtóprogramot kellett elindítani és beállítani. Nem tudom itt miért az A: jelöli a CD-t.
Nagyon régen használtam dos-t, de ha emlékezetem nem csal, voltak neki belső, és külső parancsai. A belső parancsok a dos rendszer betöltődése után bárhol használhatók voltak, ezt a DOS tartalmazta és a gép alap memóriájába betöltődtek. A külső parancsok, csak a futtatás idejére töltődtek a memóriába, ezeknek valahol valamelyik háttértáron, általában azon a meghajtón kellett lenniük, amelyről a DOS indult, egy külön könyvtárban. Ezeknek a futtatásához, vagy bele kellett lépni az őket tartalmazó könyvtárba, és onnan indítani, vagy a rendszer konfigurációs állományban meg kellett adni ezt a könyvtárnevet, mint környezeti változót, ekkor már bárhonnan lehetett ezeket indítani.
A HELP parancsot valószínűleg ezért nem tudod futtatni, mert egy külső parancs. Meg kellene nézni mit találsz a CD-ROM-on egy DIR paranccsal, ekkor látni fogod a rendszerállományokat és hogy milyen könyvtárakat is tartalmaz a meghajtó.
De, ha ennyire bele akarsz mélyedni a DOS lelkivilágába, utána kellene olvasnod, sok leírás elérhető hozzá, pl: Bővebben: Link, vagy Bővebben: Link
Következő: »»   7 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem