Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   79 / 123
(#) bekeipeter válasza steelbird hozzászólására (») Máj 9, 2015 / 1

A Videotonnak szerintem minden rádión legalább pár ezer forintos vesztesége lehetett, főleg az AIDA megjelenésél. Az AIDA rádió 2 ezer forinttal volt olcsóbb, mint a Cleopatra! Áramkörileg az akkori áérakat figyelembe véve kv. 100-150Ft-tal volt olcsóbb az előállítása. Ez nagyon jó fedőtevékenység volt a Videoton katonai tevékenységének álcázására, csak egy kicsit költséges
(#) ronin75 válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 9, 2015 / 1

Miért vagy miben is téved? Nem egy olyan nagy minőség ez a rádiós erősítő. Csak manapság van így felmagasztalva (no meg akkoriban volt talán), mert retro meg magyar. Hasonlatos az egész a Pannonia motor misztikumához. Ezzel nincs is semmi baj, csak a helyén kell kezelni.
(#) P_Laszlo válasza ronin75 hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Sok benne a felkiáltójel, nagybetű, meg az ellenőrizhetetlen állítás, amúgy, egy véleményként ez is felfogható, nincs vele semmi baj.
(#) ronin75 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Erre számíthatok még? (Mármint arra a hozzászólásra, amire most választ nyomtam.)
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2015
(#) videoton6363 hozzászólása Máj 9, 2015 /

Üdv! Videoton RA 6363 S típusú rádióerősítőben szeretném kicserélni a végtranyókat. Jelenleg csak BD203/BD204 tranzisztor páros van itthon. Ezek jók lesznek bele? Mellékeltem az adatlapot.

bd203.pdf

(#) bekeipeter válasza videoton6363 hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Ha eredeti Philips, akkor tökéletes!!!! Ha kínai, akkor...
(#) videoton6363 válasza bekeipeter hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Hát ööö.. egy Philips rádiós bakelit lemezjátszóban vannak (még) a tranyók.
(#) P_Laszlo válasza videoton6363 hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Az adatlap indiai, de az is tökéletes lenne, meg a fülöpsz is jó.
(#) P_Laszlo válasza ronin75 hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Aha, több tervem is van, csak készüléket vadászok hozzá.
(#) videoton6363 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

J7731 ez van még a tranyókra írva

A BD203/204 eredetileg Philips gyártmány, de azóta már sok kínai gyártó is hamisít ilyen tranyókat!
Csak néhány ízelítő: MEV (Mikroelektronikai Vállalat - leégett 1986-ban!!!) Az alábbi lista csak olyan tranzisztorokból áll, amit Kínából meg lehet venni és sohasem gyártotta/gyárthatta a MEV Vicces
(#) P_Laszlo válasza videoton6363 hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Gyártási sorozat, gondolom.

Végül is, maga a Fülöpsz lemezjátszó szól mint az őrült, viszont erősítőként tudnám csak felhasználni, mert a rádió és a bakelit rész nem működik, na meg maga az egész gép akkora, hogy sehova nem férne el. A Vidinek meg volna ugyan helye, működik minden része, csak egy házibulin elnémult. Még DC fesz sem volt a kimeneten. Persze ezt egy biztosíték cserével elértem, szépen behúzta a membránt, de csak a jobb végfok, a bal szól szépen. Ezért gondoltam arra, hogy a Fülöpsz végtranyóit is felhasználva szépen újra tranyózom az egész jobb végerősítő modult.
(#) bekeipeter válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Gyártási sorozat??? Kínai hamisítványok mind egytől-egyig! Amikor a MEV leégett, ezek a típusok egy része még nem is volt/már nem is volt sehol sem gyártásban. A MEV sohasem gyártott japán jelöléssel félvezetőket!

Ha Plilips lemezjátszó a donor, akkor hadd menjen, nincsen ok aggodalomra a minőség felől!

Rendben, köszi az infót. További szép estét!
(#) P_Laszlo válasza bekeipeter hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Ez nyilvánvaló, viszont nem ebben a témában van a helye.

A J7731 nagy valószínűséggel gyártói azonosító, sorozat, stb.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2015
(#) gyuszo válasza bekeipeter hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

MEV = My Electric Vehicle ( személyes elektromos jármű ) gyártásával foglalkozó cég Kínában is.
Azért nem kell mindent hamisnak mondani egyből.
Tudom a MEV, a magyar, élt kb, 6 hónapot....
Sajnos nem ehhez a témához tartozik, de itt tudtam ehhez hozzászólni.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2015
(#) steelbird válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

"Tudom a MEV, a magyar, élt kb, 6 hónapot.... "
3 évet kb.
1983 -ban jött létre a MEV, a HIKI és a hajdani Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. bázisán egy kormányhatározattal. 1986. május 26-án leégett, az utólagos híresztelések szerint biztosítási csalás miatt.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2015
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

1984 áprilisában átadták az első, úgynevezett CMOS technológiával működő gyártósort, majd 1985 novemberében a másik, a bipoláris gyártósort is. Persze még nem a termelésnek, hanem csak próbaüzemelésre. Az első fokú tűzvédelmi hatóságnál nyitott MEV-dossziéban használatbavételi eljárásról tanúskodó jegyzőkönyv nincs. A létesítmény használatba vételét a Fővárosi IV. kerületi Tanács V.B. műszaki osztálya által kiadott ideiglenes engedély biztosította.

1985 novembere és 1986. májusa között szerintem az 6 hónap, de ami igazi termelés talán annyi se.

Igazából tényleg nem ide tartozik, de amivel szerelgetünk, forrasztgatunk, innen is kikerülhetett volna .
(#) steelbird válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

Kár érte. Azt gondoltam, több ideig gyártottak. Érdekes, én rengeteg félvezetőjükkel találkoztam, sokat használtam belőlük. Még katalógusom is volt tőlük.
(#) gyuszo válasza steelbird hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

Bizony, kár, én a katalógust azóta is méltó helyen a könyvespolcon tartom.
(#) P_Laszlo hozzászólása Máj 11, 2015 /

Na most nekem lenne kérdésem. Van az RA6386-os receiver, a lapos utolsó verzió, és minden szabályzópoti mozdításra erőteljes membránmozgással reagál. TDA1074-ekkel szabályoznak, és valószínűleg ez eredetileg is így lehetett, de azért eléggé zavaró. Van valakinek ötlete, hogy hol keressem a jelenség okát?
TDA7047
Ra6386
(#) bekeipeter válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 11, 2015 / 1

Én kiírtottam belőle a loudness áramkört és kicseréltem a TDA1074 körül az elkókat kerámia multilayer kondikra és megszűnt a probléma. A loudness áramkör nem befolyásolja ezt a jelenséget, csak zavart!
(#) P_Laszlo válasza bekeipeter hozzászólására (») Máj 11, 2015 /

Igen, ha rontom a mélyátvitelt, akkor valószínűleg mérséklődik a probléma, megnézem ezt az opciót is, de ehhez mérni kell. A csatolókondik nem hinném, hogy lényegesek, azért megnézem, viszont 2,2µF kerámiát nem is hiszem, hogy árulnak, max. SMD-ben.

Egyelőre tüneti kezeléssel orvosoltam a dolgot, a vezérlőfeszültség bemenetén (TDA1074 9,10 láb) lévő RC tag időállandóját növeltem annyira, hogy ne lehessen belőle membránmozgatás. Így lassabb a szabályzás, de legalább biztonságos.
(#) bekeipeter válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 11, 2015 /

A lomexmél kb 25Ft/db
2.2µF 16V RM 5.0 +80-20% Y5V MULTI SSM16Y225Z16 (S-S) 4x3.8mm CER [07-10-27]
(#) steelbird válasza bekeipeter hozzászólására (») Máj 11, 2015 /

Az a +80/-20% -os tűrés elég durva. 1,8u és 3,96u között bármilyen értéke lehet.
(#) djhans válasza bekeipeter hozzászólására (») Máj 11, 2015 /

Nekem is van egy ilyen készülékem. Azzal nincsen ilyen gond. Minden alkatrésze eredeti.
(#) P_Laszlo válasza djhans hozzászólására (») Máj 11, 2015 /

Na akkor kíváncsi vagyok. Biztos, hogy semmi erre utaló jel, gyors szabályzópoti (szinte bármelyik) tekergetésre semmi indokolatlan membránmozgás? Nagy engedékenységű hangszórón néztem freeair, doboz nélkül.

(#) bekeipeter
Ok, lomextől nem holnap rendelek sztem. De valamit kitalálok. Mondjuk ezekben is SMD van, csak lábat forrasztottak neki.
(#) P_Laszlo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 12, 2015 / 1

Rájöttem. Egyébként teljesen logikus a dolog, amíg a potik nem kontaktosak, és normálisan érintkeznek, addig nem áll fenn a probléma. De amint kezdenek szétkopni, és szakadozva vezetnek (recsegnek), rögtön jelentkezik, tehát a csatolókondiknak alapból nincs köze hozzá, a kerámiára cserélés, vagy a loudness megszüntetése nem a hiba forrását kezeli. Ráadásul itt elég nagy egyenfeszültségek, +-15V vannak a potenciométereken, ez is tovább rontja a helyzetet. Mivel ezeket cserélni szerintem elég lehetetlen feladat, marad a tüneti kezelés.
Következő: »»   79 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem