Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   117 / 161
(#) lewi válasza Peter65 hozzászólására (») Jún 8, 2015 /
 
Köszönöm először is a válaszaitokat, Massawa, Peter65!

Valószínűleg a CNC vezérlőegység irányába fogok továbbindulni, mert viszonylag alacsonyabb az ára, és biztos a működése.

Ehhez már szerintem pofon egyszerű lesz megépíteni a motorvezérlőt.
Egyetlen kérdésem maradt, hogy a motoron feltüntetett 0,85A névleges áramfelvételt véletlen se lépjem túl a beállítható tartományok között, vagy az is szűkebb értékekkel növelhető azért? Gondolok itt egy 1,2A max terhelhetőségre a modul beállításánál, vagy nézzek más motorvezérlőket, amik rendelkeznek kisebb áramerősséghez tartozó beállítható fokozattal?
(#) csatti2 válasza lewi hozzászólására (») Jún 8, 2015 /
 
Ne lépd túl. A léptetőmotorokon folyamatosan jelen van a teljes áram (kivéve ha ártalmatlanítottad persze ) , akkor is amikor áll (ilyenkor a tartónyomatékot biztosítja). A fel nem használt energia tehát hőként fog eldisszipálni a motor tekercsein (ha az I^2 * R -re gondolsz, akkor láthatod, hogy ez az energia négyzetesen nő az áram növelésével). Tehát ha túláramot kap a motor, tönkre fognak menni a tekercsek, mert nem bírják majd a hőt.

Annyit még hozzátennék ehhez, hogy a nagyobb nem feltétlenül jobb. Mivel mint írtam a fel nem használt energiát csak eldisszipálod ezért inkább érdemes csökkenteni a beállított áram értéket, hogy spórolj az árammal (nincs ingyen ugye). Azt az áramot kell tehát megkeresned, ahol a motorod lépéstévesztés nélkül meg tudja hajtani a mechanikádat (legyen az bármi), majd ehhez kell hozzáadni egy kis tartalékot, és meg is van mire állítsd a motorod (így a tekercsek se melegednek feleslegesen, főleg jó ez most ilyenkor nyáron a hőségben).
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2015
(#) Peter65 válasza lewi hozzászólására (») Jún 9, 2015 /
 
Elvileg nem értek egyet Csatti2 véleményével. Egy jobb léptető motor vezérlő csak léptetéskor használ nagy áramot (általában ezt állítjuk be a limittel), utána egy úgynevezett pihentető áramra esik vissza a motoron folyó áram, ami kb. 20-40%-a a maximális áramnak. Ez alapján rövid ideig nyugodtan meg lehet haladni a névleges áramot. A kétszeresénél nem szokás följebb menni, amint Csatti2 is írta, négyzetesen nő a veszteség. A lényeg a hosszabb időre (a motor termikus időállandója szerint) vett effektív (RMS) érték.
Azzal viszont teljesen egyetértek, hogy az áramot csak akkorára állítsad, amennyi kell a biztonságos működéshez.
A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a vezérlőkön sokszor a csúcsáramot tüntetik fel (minél erősebbnek tűnjék a szabályzó), miközben a mikrolépéses vezérlők a motor tekercsein szinuszos lefolyású áramot küldenek át, aminek kisebb az effektív értéke. A kettő között a kapcsolat a gyök2 szorzó.
Ha abból indulunk ki, hogy szeretnéd viszonylag nagy fordulaton használni a motorodat tartósan, akkor ebben az esetedben nem lesz idő a pihentető áramra. A 0,85A-es effektív áramhoz 1,2A csúcsáram tartozik, ezért azt is mondhatjuk, hogy az 1,2A-es szabályzó pont a te motorodhoz való szabályzó (feltéve hogy mikrolépéses és a csúcsáramot adták meg). Az áramcsökkentés lehetősége azonban továbbra is jó lenne, hogyha a technológia nem igényli, mérsékelni lehessen azt.
A vezérlő kiválasztásakor nagyon sok szempontot mérlegelhetünk, és ha valamiért egy nagyobb áramú a kedvező, akkor azt is meg lehet venni, ha van kellő elszántság és tudás az áramkorlát módosításához (ez általában sönt cserét jelent, azaz néhány nagyobb teljesítményű ellenállás cseréjét). Egyébként a kínai szabályzókon feltüntetett áramok korántsem tekinthetők egy pontos áramlimitnek, érdemes méréssel ellenőrizni azokat.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2015
(#) lewi válasza Peter65 hozzászólására (») Jún 9, 2015 /
 
Ismételten köszönöm a válaszokat!

Ebben az esetben még tovább érdeklődöm a témában, és megnézek egyéb motorvezérlőket.
A vezérlő belsejébe semmi képp. nem nyúlnék, mert nem érzem, hogy megfelelő tapasztalatom lenen benne. (mindenki maradjon annál, amihez ért, a többiben meg másokra kénytelen hagyatkozni)
Amint haladt a projekt, netán kinéztem egy vezérlőt, mindenképp kérdezek még a vásárlás előtt, aztán meg majd tanácsaitok alapján ellenőrző mérést csinálok.
(#) hzsolt90 hozzászólása Jún 11, 2015 /
 
Sziasztok!

Adott egy 12V bipoláris léptetőmotor: Bővebben: Link

Jelenleg 12V-ról üzemel, viszont a nyomaték gyakran cserbenhagy (nem forog). Hogyan tudnám a nyomatékot növelni? Helyhiány miatt fogaskerekek kilőve. Kb óránként forog egyszerre 50-et, szóval nincs folyamatos terhelés alatt. Ebben az esetben mi történne, ha rákötném 24V-ra? Azon kívül, hogy felforrósodik.

A vezérlése egyébként arduino+SN754410NE motor vezérlő.

Köszi a segítséget!
(#) Bakman válasza hzsolt90 hozzászólására (») Jún 11, 2015 /
 
Úgy növeld a feszültséget, hogy 1 A-t ne nagyon haladja meg az áram, az IC kb. ennyit bír. Ha nem elég, nagyobb áramú meghajtót készíts pl. L298N -nel, az bírja 2 A-ig is és könnyebben hűthető.

A motor addig bírja, amíg le nem ég. Mit jelent az az 50 lépés egyszerre? Ezt az 50 lépést mennyi idő alatt teszi meg? Ha pár másodperc alatt, akkor nagy baj nem lehet, de nyílván érdemes előtte tesztelni, mit is szól hozzá.
(#) H2opok hozzászólása Jún 12, 2015 /
 
Üdv
Tudna valaki esetleg ötletet,tanácsot adni?
Egy projekthez kellene egy olyan motor+vezérlés, ami pontosan 12óra alatt fordul körbe, de lehetőleg nagyon pontosan. Egy kb. 250-300 mm átmérőjű 3mm es plexitárcsát forgatna. Folyamatos forgás gondolom áttételes lehetne, vagy max. a percenkénti léptetés lenne jó. (Ami percenként lépne egyet, vagyis 60*12=720 lépés.)
Minél egyszerűbb (max.12V-os )megoldás kellene, léptető vagy DC motoros.
Előre is köszi
(#) Peter65 válasza H2opok hozzászólására (») Jún 13, 2015 /
 
Üdv!
Egy ötlet: Régebben voltak olyan szinkron motoros órák, amik csak 50Hz-es tápfeszültséget igényeltek (talán 24V-ot). Ha egy ilyen órát sikerülne szerezned, csak a kismutató helyére kellene felszerelni a lapodat. A hálózati 50Hz eléggé pontos.
Külföldi oldalakon lehet kapni viszonylag olcsón áttételes léptető motort, 28BYJ-48 a típusa. 5V-os, 50ohmos unipoláris (de áthekkelhető bipolárissá), az áttétel 1:64, a lépésszáma egy fordulaton belül is 64, azaz 4096 lépést kellene megtenni 12 óra alatt. Ez visszaszámolva kb. 10,5 másodpercenkénti léptetést igényelne. A vezérlő áramkört egyedileg hardveresen is össze lehetne építeni, de mikrovezérlővel , vagy valamelyik léptető motoros fejlesztő panellel is meg lehet oldani. Ilyen ritka léptetésnél illene csak rövid léptető áramokat használni.
(#) Massawa válasza Peter65 hozzászólására (») Jún 13, 2015 /
 
Minden régebbi automata mosogépben egy ilyen motor hajtja a programozot.
(#) hzsolt90 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 13, 2015 /
 
egy PLC kimenetre kötném, 24V/2A. Viszont az IC csak annyi áramot vesz fel, amennyi szükséges neki (~1A), nem így van? Vagy mindenképp szükséges korlátozni az áramot? Ezt hogy tudnám a legegyszerűbben megvalósítani? Az sem probléma ha a feszültség 18-20V-ra csökken.
(#) Peter65 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 13, 2015 /
 
Igen, de szerintem azokban nincs benne az a fogaskerék áttétel, ami 12óra/1fordulatra lecsökkentené a forgást. Továbbá azok 230V-osak.
(#) Peter65 válasza hzsolt90 hozzászólására (») Jún 13, 2015 /
 
Az ilyen egyszerű meghajtók nem korlátozzák az áramot. A terhelés impedanciája (tartósan a tekercs ohmos ellenállása) és a tápfeszültség határozza meg a kialakuló áramot (ha csak nem készítesz te egy pwm szabályzót fölé). Az áram növelésére ezért ajánlotta Bakman a feszültség emelését.
(#) Bakman válasza hzsolt90 hozzászólására (») Jún 13, 2015 /
 
Peter65 leírta már, de leírom másként fogalmazva is, hogy biztosan megértsd.

Nem az IC szabályoz, hanem a léptetőmotor tekercsének az ellenállása. A kialakuló áram pedig a fogyasztóra kapcsolt feszültség és a fogyasztó ellenállásának hányadosa: I = U / R. Ha duplájára növeled a feszültséget, dupla akkora árammal kell számolni ami viszont már négyszeres teljesítményfelvétel. Tehát növelheted a feszültséget, de csak óvatosan, ne egyből duplázz!

A léptetőmotoroknál (és úgy egyébként a vasmaggal rendelkező eszközöknél) a vezérlőáram növelésével egy idő után már nem arányosan, hanem sokkal kissebb mértékben nő a forgatónyomaték. Jobban melegszik, mint ahogy nő az áram, telítődésbe megy a vas, lásd kép (piros vonallal a lineáris nyomaték jelölve, fekete a valóságos). Ha az áram növelésével nem lesz elég erős a motor, akkor nincs más megoldás, mint áttétel és/vagy eleve erősebb motor használata.

Shot_520.jpg
    
(#) Massawa válasza Peter65 hozzászólására (») Jún 14, 2015 /
 
Milyen nehéz az a dolog amit forgatni akarsz? Mert pl. ha könnyü lenne, akkor egy mezei oramüvel ( elemes orák szerkezete) a kismutato pontosan egyszer fordul meg 12 ora alatt ( amugy a mosogép motorjában van áttétel, meg van 12-24V tipus is).
(#) sunside hozzászólása Jún 14, 2015 /
 
Csak egy ötlet: CD4060 adna impulzust léptetőmotor vezérlésnek. Szinte tetszőleges osztást ki lehet nyerni belőle 214 -ig.
A pontosságot meg hőkompenzált oszcillátorral megoldani.
(#) ktamas66 válasza H2opok hozzászólására (») Jún 14, 2015 /
 
Szkennerekben szokott lenni valamilyen hasonló megoldás. A 48 lépés ilyen esetben előny lehet.

DSC02795.JPG
    
(#) luxenn hozzászólása Jún 14, 2015 /
 
Sziasztok.
Beszereztem egy ilyen motort:
42HS48-1504A léptetőmotor
Egy motorvezérlőt:
SK6560T motorvezérlő
És egy USB-s csatoló kártyát:
DDLMV1
Azért választottam USB-s csatoló kártyát, közel kétszer annyi pénzért, mert laptopról szeretném üzemeltetni, amit még a csatoló kártya megvételekor nem állt rendelkezésre, és nem tudtam, hogy lesz e rajta LTP port.
A motorvezérlőhöz egy 24V 50W tápot vettem. Összekötöttem mindent a megadott leírás szerint, de valamiért (valószínűleg azért mert még nem értek hozzá) nem működik
Sikerült már valakinek a fenti összeállítást összehangolni?
Válaszokat előre is köszönöm
(#) H2opok válasza Massawa hozzászólására (») Jún 14, 2015 /
 
Gyakorlatilag ez lenne az alapötlet.
Clock

Amit forgatnia kellene,az egy kb. 250-300mm es tárcsa. Még egy buktatója van,hogy középen van a furat ahol beesik a golyó, igy csak áttételes (1:1) megoldás a jó. De ha a tárcsa méretét nézzük, jó nagy áttétel is lehetséges.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2015
(#) kaqkk válasza H2opok hozzászólására (») Jún 14, 2015 /
 
Sőt még egy buktató a fordulás sebessége is folyamatosan csökken , mert a golyó által megtett út is a spirál miatt egyre rövidebb . Ezt egyszerű áttételes motorral nem lehet megcsinálni, maximum ha folyamatosan csökkented a fordulatszámot majd maximumról indítod amikor kibukkan a golyó a "likon"pwm vezérléssel mikrovezérlő segítségével .
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2015
(#) Massawa válasza H2opok hozzászólására (») Jún 14, 2015 /
 
Az ilyesmire egy toronyora, vagy vasuti ora meghajtása lenne jo. De természetesen magad is csinálhatsz léptetö vagy szinkronmotorral meg egy áttétellel ( gumiszij stb).
(#) kaqkk válasza H2opok hozzászólására (») Jún 14, 2015 /
 
Ahogy néztem ez éppen 5 kör tehát egy 200 lépéses stepperrel éppen 1000 lépés ha kiszámolgatnád hogy melyik órában mennyi a szögelfordulás már egyszerű lenne kiszámolni hány lépés az aktuális óra . Egy pic egy jól átgondolt program + egy léptetőmotor meghajtó (vagy akár egy uln 2003) és már kész is van a cucc
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2015
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 14, 2015 /
 
A forgási sebesség állandó, a számok vannak a spirálhoz igazítottan elhelyezve.
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Jún 14, 2015 /
 
Azért én kiszámolgatnám az óránkénti szögelfordulást ha belefognék egy ilyen órába , de ha neked van igazad akkor még egyszerűbb lehet a pic programja .
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2015
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 14, 2015 /
 
Biztos, hogy nem változik a forgási sebesség. A számok éppen azért nincsenek egyenlő távolságra, mert a golyó a külső részeken nagyobb utat tesz meg, mint a belsőkön.

A forgáspontból vonalakat húztam a számokon keresztül. A kör éppen 12 részre van osztva "egyenletesen", mint ahogy egy normál óránál megszokhattuk. A 12 óra és 1 óra között öt körcikk van. Az 1 és 2 között is, 2 és 3 között is úgy, mint minden szomszédos szám között. Ez azt jelenti, hogy óránként 150° -ot fordul el a tárcsa.

óra.jpg
    
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Jún 14, 2015 /
 
És tényleg !
(#) H2opok válasza Bakman hozzászólására (») Jún 15, 2015 /
 
Amilyen egyszerűnek tünik, annyira bonyolult. Megvalósítani.
Ezt gyakorlatilag meg lehetne oldani kisebb méretben is. Pl. 180-200mm átmérőben. Kisebb golyó (pl. csapágy) kell csak.
Tényleg gondolkodtam egy sima falióra mechanikában is, kismutató helyére jó lenne pont. De mivel pont a közepén van a lyuk, így azt is csak áttétellel lehetne megoldani. 3db egyforma fogaskerék. (?)

A spirál hossza meg mind 1, max. a beosztás lesz ritkább vagy sűrűbb.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2015
(#) ktamas66 válasza H2opok hozzászólására (») Jún 15, 2015 /
 
Ha már tengelyed nem lehet, akár dörzshajtás is lehet.
(#) Moderátor hozzászólása svegacomp hozzászólására (») Jún 15, 2015
 
Erre való az apróhirdetés rész!
(#) svegacomp hozzászólása Jún 15, 2015 /
 
Kedves moderátor!

Mivel külföldi a telefonszámom, nem enged oda regisztrálni, próbáltam. Tudna ebben segíteni? Nagyon fontos lenne. Előre is köszönöm.
(#) Peter65 válasza H2opok hozzászólására (») Jún 15, 2015 /
 
Ha jó lehet az óramechanika, akkor csinálj dupla hátfalat. A hátsóval szereled fel, a kettő közé esik be a golyó, és az elsőn van a csigavonal.
Következő: »»   117 / 161
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem