Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 1, 2005
Témakörök:
Eagle leírások a neten:
Eagle alkatrész-könyvtárak: http://www.snapeda.com
és a leírás hozzá.- http://www.piclist.com/images/www/hobby_elec/e_eagle.htm - http://pa-elektronika.hu/hu/cikkek/75-eagle.html
Igen, leraksz egy (vagy több) via-t és elnevezed azokat is GND-nek.
Köszönöm! Olyat lehet, hogy huzalozásnál ideiglenesen láthatatlanná tegyek adott nevű vezetékeket (pl. GND, mert a végére akarom hagyni)?
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2015
Idézet: „Mondjuk ez nem értem miért maradt ki az útmutatókból...” Nem maradt ki, pl: manual_en.pdf, 76. oldal A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2015
Lehet. Jobb egérgomb a GND légvezetéken - Properties - a felugró ablak bal alsó sarkában jelöld ki az "Airwire hidden"-t és már el is tűnik az összes azonos nevű jel légvezetéke. (A felugróablak Signal Name mezőben azért ellenőrizd, megfelelő nevű jelet jelölted-e ki.)
Visszaállítás: A parancssorba írd be pl. "route gnd". A program elkezdi routolni a még nem látható GND légvezetéket. Kösd össze az első két padet. Majd a vezetéken újra előhívod a tulajdonságok ablakot és törlöd az "Airwire hidden"kijelölést. És megjelenik az összes további azonos nevű légvezeték. A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2015
Eltüntetni úgy lehet, ahogy elektrocad is írta (jobb klikk "hide...")
Vagy "ratsnest ! GND" Újra előhívni: "ratsnest GND" vagy "ratsnest *" A második minden rejtett vezetéket láthatóvá tesz ismét. Én ezt ki is raktam billentyű kombinációra, mert elég hasznos funkció.
Köszönöm mindkettőtöknek!
Helló Mindenkinek!
Eagle-ben szeretnék egy alkatrészt arrébb tenni de azt írja ki, hogy az objektum túlnyúlik a megengedett területen, esetleg valaki tudja e hogy ezt a "megengedett" területet hogyan lehetne megnövelni? ![]()
Egy ideje ismerkedem a programmal, de van egy felmerült kérdésem, hátha tud valaki segíteni.
A pad méretet a boardon nem tudom változtatni, csak a könyvtárban az alkatrész tok szerkesztésével. Ez elég komplikált út, de ez elvileg csak így megy, ha jól tudom. Ami viszont zavar, hogy nem tudom ellenőrizni egy-egy pad méretét a boardon, csak az alkatrész szerkesztőben. Lehet valahogyan egy "tulajdonságot" nézni 1-1- kiválasztott pad esetén?
A pad méretét a Boardban ugy tudod változtatni ha először leteszel egy padet egy üres részre valahova a kereten belül mindenkepp....utána pedig kijelölöd és felül az állapotsávban megtudod adni az atmerőjét illetve a furatátmérőt!
A pad méretét a Boardban ugy tudod változtatni ha először leteszel egy padet egy üres részre valahova a kereten belül mindenkepp....utána pedig kijelölöd és felül az állapotsávban megtudod adni az atmerőjét illetve a furatátmérőt!
Egész alkatrész esetében nem, csak a szerkesztőben.
Külön pad esetében a tulajdonságokban látható. Ha minden pad méretváltozása is jó, akkor DRC ikon restring. Érdemes összeállítanod, megrajzolnod azokat az alkatrészeket amiket használsz, ez jó esetben pár óra elfoglaltságot jelent, és minden olyan amilyent szeretnél, plusz ezeket szépen be tudod rendezni 4-5 könyvtárba és nem kell keresgélned 965423 alkatrész között. Vannak alap alkatrészek amiket csak egyszer kell megrajzolni és a kapcsolás 80% lefedik. Kondenzátor, ellenállás dioda...stb ezekből szinte mindig ugyanaz a méret használatos. Más egyedi alkatrészt meg elég akkor megszerkeszteni amikor szükség van rá. Talán 30-40 alkatrészről van szó. Ennyit érdemes rászánni ha az eaglevel tervezel hosszabb távon.
Köszönöm a választ, sajnos nem lettem boldogabb. Minden használt alkatrészt a saját ízlésemre alakítok a szerkesztőben, de a kész terven jó lenne ellenőrzésképpen belekattintani 1-2 forrszembe h biztosan olyan-e, mint szeretném, de pont ezt nem lehet...nem is értem miért.
Pedig érthetőnek és logikusnak tűnik.
Ha minden alkatrészt amit használsz magad alakítottad, akkor minden alkatrész ellenőrzött és ismert számodra. Ezt már nincs miért ellenőrizgetni tervezés közben. Ha nem vagy biztos abban amit csináltál, vagy több információra van szükséged, hogy megerősítsd magad, az alkatrész szerkesztésekor írj magadnak tájékoztatást a Device - description részbe. Ezt látni fogod minden alkalommal ha szükséged van rá.
Sziasztok
A kapcsrajznak egy részét kellene másolnomde úgy hogy a nyákterv hozzá tartozó része is másolódjon. Hogyan tudok ilyet csinálni?
Sziasztok! Olyan problémába ütköztem, mint még soha... Az Eagle (5.11) kiírta, hogy a rajz és a board nem konzisztens. Gondoltam hibáztam valahol, még gyorsan újrarajzolhatom, az elején vagyok. Azonban ha csak a schematic marad a könyvtárban és létrehozatom a brd-t, akkor már az új brd-nél is ezt a hibát dobja. Itt megállt a tudomány. Valamelyik alkatrésszel lehet baja?
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2015
A hiba csak nálad áll fenn: én ha letöltöm a schematikot és létrehozom belőle a brd-t, nekem nem
jajong ![]() (eagle 6.5 van nálam fönt) A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2015
Közben találtam valamit.... A Javám kicsit megpunnyadt. Lehet, hogy amiatt van a zűr, mert a pcbgcode.ulp sem megy.
Nem hiszem, hogy a java miatt lenne probléma. Az Eagle nem igényel java-t.
Nincs ezekkel semmi baj, konzisztensek. Nálam a 7.2 és a 7.3-as is annak mutatja. Mondjuk, ha már elmentem, más formátumban (XML) menti, de az a 6-ostól változott. A fő, hogy a régi formátumokat az új verzió betölti, de már csak az újabb formátumban menti.
Telepítsd újra a programot, vagy egy újabb verziót.
Valami kell neki, mert reklamált is miatta. Lehet, persze, hogy csak a képnézője java - nem tudom. Most újraindítok minden drivert, aztán hajrá. Nos.. újraindítás után megszűnt a hiba. A hibakeresés ablakaihoz használja a java motort.... Megint tanultam valamit.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2015
Az EAGLE-t C++-ban írták Qt framework-el, kizárt, hogy Javat használna bármi.
Lehet.... Mi a cpp dll-je? Mert akkor nem vágom ki a rendszerből legközelebb. Kicsit felmegy bennem a pumpa, amikor a gép a sok kacat driver miatt már önálló életet él én meg csak várok a semmire.... A rendszer alapból 400MB memóriát használ. Ez megszalad 2-300megával, ha valamit futtatok. Akkor szoktam besokallni, amikor tényleges munkavégzés semmi a memóriahasználat meg 1-2GB... Ilyenkor gyomlálok... szerintem ennyi történt - bocs a kérdésért.
Eagle erőforrásigénye közel van a semmihez.
Sziasztok!
Egy két érdekesebb kérdésem lenne eagelel kapcsolatban: A viákat hogyan tudnám lezárni? Tehát hogy lötstop borítsa a felületét, ne legyen szabadon vezető felület (a furatba lényegtelen csak a két rétegre kéne). Ehhez van valami egyszerű beállítás vagy rakjak poligont mindne egyes via fölé? Csak azt nem tudom, hogy olyankor is elfedi-e. Másik, hogy forpontoknak van olyan beállítása, hogy csak az egyik oldalon legyen? Mondjuk ha erre nincs valami két kattintásos megoldás akkor valószínüleg egyszerűbb megrajzolni új alkatrészként. Illetve, hogy a differenciális párokba lehet bevenni kettőnél több vezetéket is? Persze ilyenkor már teljesen más a szerepe, de fontos lenne hogy párhuzamos adatvonalak ugyan olyan hosszúak legyenek Előre is köszi a válaszokat.
1. DRC -> Mask fül -> Limit. Én 0,6mm-re állítottam, mert nálam a via-k mindig 0,6mm alatt vannak.
2. Ha egy oldalas a nyák-od akkor csak egyik oldalt lesz pad (egyértelmű)... viszont ha kétoldalas, akkor a furatgalván és gyártástechnológia miatt kell mindkét oldalra pad. 3. Csak két vezetéket tud. Vezeték hosszat lehet mérni vele, de kézzel kell beállítanod a hosszakat, ha több van. A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2015
Köszi a gyors választ.
Közben megtaláltam én is DRC-ben külön be lehet állítani mekkora átmérő fölött hagyja ki a lötstop-ot (ahogy te is írtad) Kétoldalas lesz a nyák, de úgy hogy rá megy egy lcd hátuljára, ami meg ugye fém házas és nem lenne jó ha rövidrezárna valamit. Úgyhogy akkor keresek valami megoldást rá, hogy a teljes bottom oldalon legyen lakk, vagy csak sima pad-eket rakok rá furatok helyett. Ez a differenciális pár így nem hangzik valami jónak. De majd utánaolvasok annak is, legalább az usb jelvezetékeit jó lenne azzal megcsinálni
Idézet: „Ez a differenciális pár így nem hangzik valami jónak.” Pedig az úgy jó, ahogy van. Neked másra van szükséged. A differenciális párnak vannak feltételei, amelyek szerint annak lehet őket nevezni és a leírás szerint alkalmazni. Lásd manual_en.pdf a doc mappában 6.8 Differential Pairs And Meanders fejezet (183. oldal). De ha van kedved játszadozni a net nevekkel, fokozatosan párosíthatsz egymással több vezetéket is - de csak mindig kettőt, és a hosszukat az elsőhöz igazítod. De ez már: ![]()
Idézet: „Másik, hogy forpontoknak van olyan beállítása, hogy csak az egyik oldalon legyen?” Az SMD forrszem egyoldalas, a furatszerelt PAD pedig mindkét oldali.
Nem is tudtam, hogy gyárilag tartalmazza a manualt. Ezer köszönet, egy fokkal egyszerűbb mint a netet bújni mindne egyes felmerülő kérdésnél.
A "nem hangzik oyan jónak" arra értettem, hogy kézzel kell utána állítani a hosszukat. Multkor altiumban mutatták, ott egyszerre vitt minden vezetéket. De eagel-ben nem láttam még, lehet csak félreértettem valamit. Úgyhogy megyek is végig nézem a manualt még mielőtt több hülyeséget beszélnék. |
Bejelentkezés
Hirdetés |