Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Ez a szöveg nekem is nehéz, meg rengeteg oldal... Más irányból kell a kérdésre választ találnom.
Szerintem ez az egyeduli irany ami jarhato ebbe az esetbe. Elmeletileg az a fajl kell hogy tartalmazza a szerzoi jogokat, vagyis a tovabbi felhasznalasi felteteleket. Mondhatni a jog teruleten dolgozom es ugy velem hogy a szerzo az egyeduli szemely aki eldonti elsosorban hogy mi legyen a sajat szerzemenyevel, hogy milyen feltetelekkel adja kozre, publikalja.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2015
Tapot csereltem a szervonak es amr nem mocorog. Tehat a tap stabilitasanak nagy szerepe van, "rajottem".
Nézz utána pl. a Wikipédián a GPL-nek és az LGPL-nek!
Mivel csak használni/terjeszteni akarod a bootloadert, nem pedig átírni, nem látom semmi jogi akadályát. Arra kell ügyelni, hogy az általad használt bootloader (és a hozzá tartozó licensz) elérhetősége legyen megadva.
Sziasztok!
Szilveszterre szeretnék építeni egy arduino alapon működő tűzijáték időzítő szerkezetet. Ematch-okat használnék hozzá, tehát felesleges lenne relé, mert 12volton az áramfelvétel nem érné el a 2-3 ampert sem, úgyhogy valószínű FET-eket használnék hozzá. Sok csatornásat akarok csinálni, de az Arduinonak csak 12 kimenete van. Lehetséges valamilyen úton-módon 12-nél sokkal több FETet kötni rá, és egyesével "beidőzíteni" minden FET kivezetését?
Shift regiszterekkel "akárhányszor 8 bitet" megtudsz mozgatni 3 porton keresztül.
74hc595 : ardu és shiftreg Vagy multiplexereken keresztül 4 portról-> 16 kimenet. Persze a shifterek kimenetei mögé megfelelő teljesítmény elektronika kell (FET) ami az érdemi beavatkozást eltudja végezni.Erről a témáról van másik topic is tűzijátékra keressél rá. tűzi játék vezérlés A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2015
Kérdés menyi is az a több csatorna?
Szerintem vegyél Arduino mega klónt! (Ha jól emlékszem van 5*8 Pin kimenete!) Olcsóbb és egyszerűbb lesz a kivitelezés, mintha egy unot bővítgetnél külső port bővítőkkel.
Köszönöm a válaszokat!
Közben találtam egy képet: http://i491.photobucket.com/albums/rr277/skwisdemon/TransistorMultiplex.jpg Így helyes a multiplexelés? Jól értelmezem hogy 5+5 kimenetre kell bekötni a rendszert?
Bonyolíthatod a mátrix vezérlésével az életedet.
Meg némileg drágábban beszerezhetsz P-s teljesítmény eszközöket pláne fetek esetében. N-es FETek olcsóbbak ugyanakkora áram teljesítmény esetén. Annyival nem jársz jobban mintha 1esével bitenként vezérelnéd. A készenléti és ellenőrzési hurkok vizsgálata is bonyolultabbá válik így a mátrixoddal. Jobban járnál ha egyesével szépen sorban tudnád a kábeleket , indító portokat vezérelni. Átláthatóbb és egyszerűbb lesz az életed úgy. Amint láthatod a rendszer működését ellenőrzési , visszajelző rendszer elemekkel látják el. Azokat mátrix estén bonyolultabb kivitelezni. Elsütés előtt a hurkok folytonosságát kis áramú ledes áramkörök jelzik .... stb. Olvassál másik topicba át. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2015
Sziasztok,
Magyar nyelvü App Inventor fórumot tudtok ajánlani? Kitűnő telefonos applikációkat lehet vele készíteni arduinóhoz.
Arduino környezetben be lehet kapcsolni valahogy a kódvédelmet? és ha igen hogyan?
google barátomon találtam egy olyan lehetőséget, hogy ha a lock biteket beállítom akkor nem lehet olvasni/irni csak chip törlés után. (de ha van rajta bootloader azon keresztül megmarad az irhatóság olvashatóság ami nekem nem probléma)
Ha bootloaderen keresztül ki lehet olvasni a csip tartalmát, akkor az mióta elegendő védelem? És mivel tudsz ellenőrizni írás után, így vissza is olvasható. Akkor teljesen felesleges a LOCK BIT-eket is piszkálnod, hiszen nem ér semmit.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2015
Egy nyílt forrású rendszeren nem etikus dolog.
Miért?
Adhatsz hozzá - ha licensz is megengedi - olyan részt ami saját szellemi tulajdon és nem szeretnéd 1...5 nap múlva viszontlátni.
Bootloader a kiolvasás is engedi. Módosítani miből áll hogy csak a feltöltést + ellenőrzést tudja? (Diecimila bootloadert és Uno optiboot teszteltem: ír, olvas)
A célnak elegendő úgy értem ha ez a megoldás tényleg úgy működik ahogy írták. Egy gyártott készülék másolását szeretném ezzel megakadályozni, nincs a panelen semmi programozó kivezetés tűágy kapcsolódik programozáskor. ( a bootloader módosítás tetszik köszönöm a tippet )
Qju: Üzleti érdek, hogy ne másolják le akkor minden nagy gyártó is etikátlan. Egyébként maga az Arduino persze ingyenes környezet de ebből nem következi, hogy a rajta készített dolgok is annak kellene legyenek.
De akkor meg minek a bootloader? Ha ICSP-n töltöd fel a programot, nincs rá semmi szükséged.
Esetleg a későbbiekben a programfrissítés lehet egyszerűbb, pl. USB-n keresztül.
Tavir: Arduino környezetről volt szó, ha már módosítja a bootloadert, akkor már csinálhat akár jelszavas beléptetést is. Ha személyesen megy frissíteni az ember, akkor nem sok baj lehet.
Program/firmware frissítés.
Amúgy: ha ekkor a HEX-et nem kódolod/véded - már le is nyúlták! Szóval mindenképp egyedi vagy módosított bootloader kell. Ne lehessen a firmware-t egy frissítéssel/frissítéskor megszerezni.
Sziasztok!
Van egy HC-06 Bluetooth modullal készített projektem, ami elbukni látszik, mert amivel szeretném kommunikációra bírni, párosítást igényel. Sajnos nem tudom, hogy hogyan párosíthatnám a két eszközt. A párosításhoz megvan a PIN: 1234, de kódban hogyan néz ki ez? Köszi.
Így van a bootloadernak a firmware frissítés miatt kell maradnia(külföldre is megy a termék így személyes updata nem mindíg megoldható), illetve a fejlesztés alatt kényelmesebb volt így mint ICSP-vel. A tűágyat úgy csináltam hogy csatlakozzon a TX, RX vonalra és az ICSPhez szükséges lábakra is így végülis mindegy hogy melyikkel töltöm fel a programot.(mondjuk a bootloader módosításnál jól jön az ICSP ha elcseszek valamit nagyon)
A sorosporti információból megfejthető a program, ha nem kódolod. Simán visszacsatolva a PC-re elmenthető a program probléma nélkül.
Mármint bizonyára nem két egyforma HC-06 modult akarsz egymással kommunikáltatni, mert azt nem lehet. A párosítást a mester eszköz végzi, pl. egy okostelefon vagy PC.
Ha össze akarod mégis kötni a két eszközödet, akkor egy HC-05 modul kell az egyikbe, amit át tudsz állítani AT parancsokkal mesternek, és annak már vannak csatlakozáshoz való AT parancsai. Ha rákeresel (pl. Google-ban ) csak a típusra, kb az elsô 5 találat közt lesz. Nem bonyolult egyáltalán.
Sziasztok!
Kérnék egy kis segítséget. Van egy Mega lapom 2.8-as TFT kijelzővel. Tömbökben tárolt adatokkal szeretnék műveleteket végrehajtani. A kijelzőn a Le-Fel gombokat nyomkodva választanám ki a kívánt programot, majd az OK gomb megnyomásával kellene hogy megkapjam a például a program001[] tömb értékeit. Ehelyett a program[i] a program001 karaktereinek a DEC értékeit adja vissza. Mit csinálok rosszul?
Kösz.
Ha megnézed a referenciákat!
Elég sok stringel kapcsolatos függvényt találsz. String: Bővebben: Link Az első ami a számot stringé konvertálja: Bővebben: Link A 38. sorban ’ program[i];’ elfelejtettél értéket adni?
Bocs, lehet hogy nem voltam érthető.
Épp ez a problémám, a program[i] -nek kellene felvennie a program001[]={1,11,111,1111}; értékeit 1, 11, 111 stb. Azt szeretném, hogy a listából ki tudjam választani, hogy melyik tömbön menjen végig a for ciklus. Ez a kódom ami működik:
Kétdimenziós tömb nem lenne jobb?
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2015
Boccs, de elég sok hiba van a kódban:
1.) Fel-Le gomboknál az ((index)) változó csökkentése és növelése ellenőrizetlenül megy. Így ha hardware vagy szoftver debounce kezelés nincs akkor anélkül, hogy észrevennéd több ciklusban is idejuthat a program azaz, ((index)) értéke kétséges. Ha van akkor, pedig kézzel nyomhatod túl a [0..2] helyes értéktartományon. Magyarán, vizsgáld le az ((index)) értékét: if (--index < 0 ) index = 0; 2.) a 38. sor értelmetlen. Ha direkt, akkor kommentezhetted volna, hogy ne gondolkodjunk rajta. 3.) A 37. sorban használt ((numTones)) változó nincs inicializálva a 2. sorban, későbbi példádnál pedig az érthetetlen 10 értéket veszi fel, miközben a tömbök elemszáma 4. Válaszok: Bell válasza alapján többdimenziós tömböt kell használnod. Az ((index)) változóval címzed a tömb első elemét [0..2] tartományban, a kiíratásnál a ciklusváltozóval a második elemet [0..4] értékekkel. A print/println olvasható módon írja ki a kapott értéket, ezért a soros vonalon a ((program001)) tömb első eleme (ami integer 1) , '1'-es karakterként fog kimenni, tehát ez valójában a 49 értékű bájt. Ha az 1-es értékű bájtot szeretnéd kiküldeni, akkor használj Serial.write-ot. |
Bejelentkezés
Hirdetés |