Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   155 / 189
(#) kaqkk válasza alex900202 hozzászólására (») Jan 10, 2016 /
 
Idézet:
„Impulzusüzelmű akkutöltő létrehozása a cél,”
Egy akksitöltőhöz minek 4MHz-es 100v -os pwm ???????
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2016
(#) alex900202 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 10, 2016 /
 
Regenerálásra.
(#) Bakman válasza alex900202 hozzászólására (») Jan 10, 2016 /
 
Kezdésnek valami ilyesmi: Bővebben: Link?
(#) alex900202 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 10, 2016 /
 
Nem értek az áramkör tervezéshez, ezért érdeklődöm, hátha valakinek van kedve bíbelődni ezzel. Nem feltétlenül szükséges 4Mhz-es frekvencia, igaz jó lenne, ha tudná. Kompromisszumképes a dolog, így ha valamiből engedni kell, nem probléma. Nem kell tökéletes jelalak és atompontos szabályozhatóság.
(#) alex900202 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 10, 2016 /
 
Hmm. Ez érdekes, köszi az ötletet. Utána nézek.
(#) Bakman válasza alex900202 hozzászólására (») Jan 10, 2016 /
 
Ott a komplett cikk, benne minden, amit tudnod kell, csak meg kell építeni a leírások alapján.
(#) Karma1 hozzászólása Jan 23, 2016 /
 
Sziasztok!
Nemrégiben kaptam egy ismerősömtől egy rakat 555-ös ic-t (NE555P) és ezekhez kellene egy ellenőrzőről egy kapcsolási rajz, ami lehetőleg 6V-ról üzemel minél egyszerűbb annál jobb.
(#) ferci válasza Karma1 hozzászólására (») Jan 23, 2016 / 1
 
Szia!
Kb. 1 sec ütemben fog villogni.

555..JPG
    
(#) Karma1 hozzászólása Jan 23, 2016 /
 
Köszönöm!
(#) sany hozzászólása Feb 7, 2016 /
 
Sziasztok!
Megépítettem a következő kapcsolást, tökéletesen működik. Csak egy kicsit gyorsan kapcsolja a szervót. Melyik ellenállás értékkel tudnám lassítani a működését? Egyáltalán tudnám?
Próbálgattam már különböző ellenállás értékekkel, de akkor nem akarja működtetni a szervót.
(#) sunside válasza sany hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Az 1 és 2 ms a két véghelyzetre vonatkozik. Ha rákapcsolod akkor szinte egy pillanat alatt felveszi azt az állást. Lassítani akkor tudod ha a két érték között folyamatosan változtatsz.
(#) sunside válasza sany hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Ha az R1 ellenállást kicseréled 1 KOhmra akkor az RP1 potival tudod állítani folyamatosan a poziciót a kapcsolók 1 ms állásában.
(#) sany válasza sunside hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Igen lassítani szeretném őket.
Ajjaj, akkor az bizony megbonyolítaná az áramkört.
Ha az ötös lábra kötnék PWM jelet az esetleg segítene?
(#) sunside válasza sany hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Hol is van a bonyolítás? Egy ellenállást kell csak cserélni és használni a pótmétert.
Vagy mit is szeretnél?
(#) sany válasza sunside hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Azt, hogy a két végpont közötti váltás ,ha a kapcsolót átkapcsolóm, lassabban történjen. De ekkor a potméterekhez ne kelljen nyúlni. Remélem érhető.
(#) sunside válasza sany hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Ja, értem. Sajnos nem fog sikerülni szerintem. Mindenféleképp az impulzus-szélességet kell folyamatosan változtatni a két szélső érték között.
(#) sany válasza sunside hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Ha az R2 -höz teszek egy 100 µF -os kondenzátort , akkor már elég lassan megy, de nem éri el a beállított végpozíciót.
(#) proba válasza sany hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Eléggé kétséges az eredmény ebben a formában. Ha az oszcillátorhoz nincs szinkronizálva a gomb, nem megoldható hogy a szervónak megfelelő felfutású PWM legyen.Esetleg az 555 5.lábára megfelelő háromszög jelet előállítva lehetne szépen járatni, de azt a jelet még szinkronizálni kellene a nyomógombbal.
(#) sany válasza proba hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Akkor RC taggal semmiféleképpen nem lehet megoldani, hogy lassan váltson pozíciót a szervó?
(#) proba válasza sany hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Ha többet akarsz ezen a módon vezérelni, szerintem nem. Talán ha a gombokat lecseréled másmilyenre (talán két független zárósra) , és az 5 lábon változtatod a referencia feszültséget a gombnyomással együtt egy RC taggal, de ezt még én sem látom elég világosan. Valamint akkor csak egyet lehet egyszerre állítani. ( és lehet két állítás között is szünetet kell tartani.)
(#) sany válasza proba hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Akkor más áramkört keresek.
Találtam is egyet. Ez lehet, hogy megvalósítaná az elképzelésemet? Igaz itt nincs kettő végpont, de ha kettőt építenék belőle lenne.
(#) proli007 válasza sany hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Hello! Félek, hogy nem érted a feladatot és amit írnak a kollégák.
Az első kapcsolásodban van két monostabil multi, aminek a kitöltését lehet állítani. Ha a kettő között átváltasz, a szervo átugrik a másik állásra. Méghozzá olyan sebességgel, amilyennel csak képes. Ha Te ezt az átállást lassítani akarod, akkor egy monostabil kell, aminek a kitöltését lassan állítod át egyik kitöltésről a másik kívánt kitöltésre.
Vagy is egy monostabilt kell építeni, aminek a kitöltését feszültséggel lehet vezérelni. Aztán ezt a vezérlő feszültséget kell átkapcsolni az egyik beállításról a másikra. De hogy ne ugorjon a szervó, a vezérlő feszültség útjába egy RC tagot kell alkalmazni, amivel a két poti állása közötti feszültség lassan megy át egyikről a másikra. Így a monostabil kitöltésének lassú változtatását fogja követni a szervo.
Ha ugyan a működésnél tényleg ezt akarod és jól értem amit szeretnél.
(#) sany válasza proli007 hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
Igen ezt akarom megvalósítani, jól gondolod.
Őszintén, nem igazán értem amit írtál. Akkor az áramkört ki kell egészítenem egy MMV -vel és annak az órajelet RC taggal rá kell kapcsolnom a szervó jel vezetékére?
(#) proli007 válasza sany hozzászólására (») Feb 9, 2016 / 2
 
Inkább lerajzoltam, mert nemigazán érted azt amit teszel..
- Egy szervónak egy állandó ismétlődésű, de változó impulzus szélességű jel kell. Az impulzus szélessége fogja meghatározni a szervó pozícióját amit felvesz.
- Az U1 egy astabil kapcsolás, ami kb. 25ms ismétlődéi idejű lefutó trigger jeleket állít elő. Ez fogja indítani a monostabil multikat.
- A P1 és P2 potméterek feszültségével fogjuk a szervó két helyzetét beállítani. A szemléletesség kedvéért én most L és R-nek neveztem el. A szervók maximális jobb és bal helyzetét lehet beállítani a P3-P4 trimmerekkel. Ez után a P1-P2-vel a két véghelyzet között, már tetszőleges pozícióba állítható majd be a szervó.
- A K1 kapcsoló szolgál a szervó két pozicionált helyének átváltása.
- Az U2 a monostabil multi. Az U1 az U2 2-es lábán indítja a monostabilt. A C4 ekkor el kezd feltöltődni. Ha a C4 feszültsége eléri a P1 (vagy P2-vel) beállított feszültséget, U3a komparátor visszabillenti az U2 monostabilt alapállapotba. Így a Potikkal beállított feszültség értékétől fog függni a monostabil impulzus szélessége. Ismétlődési ideje állandó lesz, mert az impulzust mindig az U1 fogja elindítani.
- Hogy a K1 átváltásakor a monosatbil vezérlő feszültsége ne ugrásszerűen változzon meg, arról a R2-C3 egyszerű integráló tag fog gondoskodni. Ennek idejétől függ majd az "átállás sebessége". Enek a két elemnek az értékét majd a gyakorlatban fogod meghatározni, milyen sebességgel kívánod változtatni a szervó helyzetét.
- A fekete szaggatott vonaltól balra eső részt csak egyszer kell megépíteni, a jobbra eső részt annyiszor, ahány szervót szeretnél működtetni róla. De ekkor minden szervó két pozícióját a P1 és P2 állása fogja meghatározni.
- A P1-P2 Max/Min értékének beállítását, kissé korrektebben is meg lehet valósítani, mindössze egy LM324 alkalmazásával. De azt is megrajzolom, ha tényleg ez a szándékod, amit megrajzoltam. Mert félő, nem tudok még mindent a feladatról. Remélhetőleg Te igen..
(#) sany válasza proli007 hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
Köszönöm szépen a rajzot és a részletes leírást is!
Most már értem, hogy működik a szervó és az áramkör is. Ez így teljesen megfelel a célra.
Esetleg, annyit kérdeznék még, hogy a komparátort nem lehetne helyettesíteni egy tranzisztorral?
(#) proli007 válasza sany hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
Az IC-ben is tranyó van, csak kb. 50db. De nem azért rajzol az ember egy műveleti erősítőt valamibe, mert oda egy tranyó is elég helyette. Egyébként pedig egy 50Ft-os LM324-ben, négy műveleti erősítő is található, valamint NE556-ban két NE555 is van.
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
Idézet:
„Esetleg, annyit kérdeznék még, hogy a komparátort nem lehetne helyettesíteni egy tranzisztorral?”

Ha megnézel egy komparátor belső kapcsolását, pl. LM393 Bővebben: Link adatlapja, akkor láthatod, hogy végül is abban is csak egy tranzisztor van. Csak azt megelőzi egy igen nagy erősítésű kapcsolás, ami a tranzisztort vezérli. Így lehet elérni, hogy az a bizonyos tranzisztor, ami a komparálást végzi, megfelelő pontossággal végezze a dolgát. (nomeg biztosít még egypár lehetőséget)
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016
(#) sany válasza proli007 hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
Az igaz van az IC-ben is tranzisztor.
Köszi csak egy ötlet volt.
(#) nyta1 hozzászólása Márc 3, 2016 /
 
Sziasztok!

Nemrég elszabadult a drónom (nem nagy cucc syma x5) több száz méterre repült el egy erdős, aljnövényzetes részen. Hála Istennek megtaláltuk egy fél óra alatt, de nem volt rá valami nagy esély. Szeretnék építeni hozzá egy áramkört ami sípol ilyen esetben. A kihívást (számomra) az jelenti, hogy az alábbi módon kellene, hogy működjön: kb. fél percenként 10-15mp sípolást kellene produkálni (vagy valami ilyesmi). Jó lenne, ha a sípolást a motor üzemeltetése letiltaná 1-5 percre (így normál üzemben nem sípolna). Az áramkörnek nagyon könnyűnek kellene lennie (1-2 SMD IC + néhány passzív elem?). Az akkumulátora 3,7V-os. Bármilyen ötletet szívesen fogadok.

Köszönöm
(#) pont válasza nyta1 hozzászólására (») Márc 3, 2016 /
 
Az alap 555-ös végül is tudná ezt az időzítést egy aktív buzzer-el (30-15 kitöltési tényezőt), de a 3,7 volt kevés neki, és viszonylag "nagy" kondenzátor kell ekkora időzítésre, plusz egy pár ellenállás. Egy mikrovezérlő egy szál magában jó lenne erre, akár még passzív sípolót is meghajt.
Következő: »»   155 / 189
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem