Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vízszintjelző építése
Lapozás: OK   5 / 7
(#) proli007 válasza pzsola hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
Hello!
- Majdnem jól működik, de a kapuk kimenetén nem lehetnek" fél egy-ek". Vagy is ott vagy nulla, vagy tápfesznek kell lenni. A hangszórónak nem tudom mekkora az ellenállása, mert ha kicsi, akkor az túlterhelheti az elemet, és esetleg összeomlik minden.
- Elég sötét a kép és kusza a kapcsolás, de nem látom a 10nF-os kondit. Ha az nincs benne, vagy kicsi a kapacitása, soha nem fog vinnyogni, vagy olyan frekin amit nem hallasz.
- A tranyónál a bekötés jól van odaírva (1-2-3 azaz C-B-E), csak éppen a mellette lévő áramköri jelölésen a C-E fel van cserélve. Ugyan is a nyíllal jelzett az EMITTER nem a kollektor.

Ha a 10nF helyett az áramkörbe egy 10µF-ot teszel, és a hangszóró helyére egy Led+ellenállást, (1kohm+Led, katód a tranyó felé) akkor nem sípolni, hanem villogni fog a 8 másodpercig.. Akkor mérhető, ha billeg a 10-es láb, és a tranyó emittere. . üdv!
(#) pzsola válasza proli007 hozzászólására (») Okt 7, 2013 /
 
Szia!
Köszönöm a kijavítást, tényleg a tranzisztor volt fordítva bekötve. A 10nF-os kondi is benne van (volt), és a hangszóró is szépen zümmög. Piezóval viszont meg sem szólal, de nem is lényeges annyira.
Köszönöm!
Üdv!
(#) proli007 válasza pzsola hozzászólására (») Okt 7, 2013 /
 
Hello!
A piezo-val azért nem szól, mert az inkább egy "kondi" mint egy ellenállás. Vagy is nincs a tranyónak egyenáramú munkaellenállása. De ha teszel neki pld. egy 100..220ohm-ot a hangszóró helyére, akkor szólni fog, a vele párhuzamos piezo is. üdv!
(#) lionsec hozzászólása Feb 28, 2014 /
 
Üdvözlet!
Kis segítséget szeretnék kérni mert nem igazán jutottam előre a dologban.
Szeretnék építeni egy folyadékszint jelzőt SYH-2RS - típusú érzékelővel egy modell hajóba melynek a célja az lenne ,hogy egy bizonyos vízszint elérésekor egy relén keresztül tudjak vele szivattyút indítani.És egy beállítható idő után álljon le mert az alkalmazott szivattyú nem folyamatos üzemre alkalmas.
(#) proli007 válasza lionsec hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Hello!
- Az érzékelő nem folyadékszintjelző, hanem relatív pára mérő. Nekem ugyan nem volt még ilyenem, de ha ez vizet kap, vagy megpusztul, vagy meg kel várni míg kiszárad. Hogy fogsz ezzel vízszintet érzékelni?
- Lehet célszerűbb lenne két galvanikus szonda (rozsdamentes vezeték), ami minimum és maximum értéket ad. Ha eléri a maximumot, akkor bekapcsol a szivattyú, ha eléri a minimumot, vagy lejár az idő, kikapcsol.
- De nem írtad a tápfeszültséget, a szivattyú fogyasztását, és a beállítandó időt sem. De talán valami ilyesmi lehetne a megoldás.
üdv!
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2014
(#) lionsec válasza proli007 hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Igazad van Elnézést kérek!
Most néztem jobban meg az érzékelőt!
A kapcsolás egy 12 egyenáramú szivattyút vezérelne és 2,8A vesz fel az adatlap szerint.KB 2-3 percig kellene mennie aztán leáll majd ha a vízszint nem csökkent továbbra sem akkor újraindul.Ez megvalósítható az alábbi kapcsolással? Szondának milyen vezeték ajánlott?
(#) proli007 válasza lionsec hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Hello!
Ez a kapcsolás a következőképpen működik:
- Ha a vízszint eléri a maximum szondát, akkor elindul a szivattyú.
- Ha a víz ezek után lecsökken a minimum szonda alá, akkor leáll.
- Vagy ha nem érte el a minimum szintet, de lejárt az idő, akkor leáll.
- Ha ezek után ismét eléri a maximumot, akkor újra indul a szivattyúzás és az időzítő.
- De ha nem hagyja el a maximumot sem a vízszint, akkor gyakorlatilag folyamatosan jár a szivattyú.

Amit Te írsz, az kicsit más. De tisztázzuk, tényleg erre gondoltál-e:
- Ha a vízszint eléri a maximum szondát, akkor elindul a szivattyú.
- Ha a víz ezek után lecsökken a minimum szonda alá, akkor leáll.
- Vagy ha nem érte el a minimum szintet, de lejárt az idő, akkor leáll a szivattyú egy időre. Aztán újraindul, majd ismét leáll.
- Ez addig folytatódik, míg a minimum szintet el nem éri.
- De mi legyen, ha a maximumot sem hagyja el az időzítés alatt?

Egyszóval nálad két időzítés van. Szivattyúzásra 2-3perc, de mennyi a megkövetelt leállási idő?
A motort lehet vezérelni egy Fet-el is. Szondának én UT18-as saváló hegesztőpálcát szoktam használni. A kritikus, a szonda "nyakrészének" kialakítása, hogy ne tudjon a víz átvezetni sem a szonda-test, sem a szonda-szonda között sem. Itt esetleg kondenzációra és vízfelverődésre is számítani kell. üdv!
(#) lionsec válasza proli007 hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Szervusz!
Szerintem megépítem ezt a kapcsolást és kiderül hogyan viselkedik mert alapból nem lehet egyáltalán víz a motortérben freccsenő víz meg pláne nem mert annak az csak a test megrepedésével kerülhet be.Azért szeretném védeni a modell motorjait és elektronikáját mert kb 100.000 ft van benne és zokon venném ha érné valami.
(#) proli007 válasza lionsec hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Hello! Oké, de akkor a hálózati táprész elmaradhat, a tranyó helyet egy IFR540-es Fet-et célszerű alkalmazni. A relé helyére megy a motor, a D2 pedig 1N5402 legyen. A D1 és R5 helyett rövidzár kell, és R4 10kohm legyen. Aztán próba.. üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2014
(#) F4ther hozzászólása Ápr 2, 2015 /
 
Sziasztok,

Egy analóg vízszintmérőt szeretnék építeni, kb 20 és 7 cm vízmagasság közöttre, aminek értékeinek a változását egy explorer 16 kit-be regisztrálnám

Lehetőleg olyat keresek ami nem befolyásolja a víz minőségét (ez fontos), és nem mechanikus elvű
(#) azxo1 hozzászólása Márc 21, 2016 /
 
Helló Mindenkinek!
Egy kapcsolási rajzra lenne szükségem, ami nem a vízbe merülő elektródákkal érzékeli a vizet, hanem egy 1 cm vastag üvegtálon keresztül. (pl ilyen van a jakuzzikban is, mint motorvédelem, ha nincs víz a kádban, nem indul az szivattyú).
Nekem is hasonló kellene, ha nincs víz az üvegtálban, akkor a relé nem húz be.
Nem tudom, hogy induktív közeledésjelző jó-e erre a célra?
Ha valaki tud ilyen rajzot (valami egyszerűt) azt megköszönném!
(#) proli007 válasza azxo1 hozzászólására (») Márc 21, 2016 /
 
Hello! Tekintve, hogy a víz nem mágnesezhető (csak az ezotériában), induktív érzékelő nem jöhet szóba. Maximum kapacitív közelítés kapcsoló. Azt meg házilag elég nehéz készíteni, főleg 1cm-es üveglaphoz. Pld..
(#) kaqkk válasza azxo1 hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Ha egy üvegtálról van szó miért nem használsz mérleget? (nyúlásmérő bélyeg)Vagy akár egy súlyra kalibrált mikrokapcsolót ?
(#) sunside válasza azxo1 hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Én EZT használom, erre a célra tökéletes és olcsó.
(#) pont válasza sunside hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Az hogy tökéletesen megfelel nem vitatom, de azért az olcsósága vitatható, még ha ebay-ról rendeled is, az olcsó az ez : Bővebben: Link, de ezt eleve kizárták.
(#) sunside válasza pont hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Idézet:
„ami nem a vízbe merülő elektródákkal érzékeli a vizet”

Ezért bátorkodtam ajánlani a linken szereplőt.
(#) azxo1 válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Azért, mert ez egy ultrahangos sópárologtató, fixen rögzített üvegtállal. Régebben tettem bele reed relét, de mindig beázott.
(#) tiggersoft válasza azxo1 hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Ilyesmihez legegyszerűbb megoldás a mosógépek vízszint kapcsolója...
(#) Andralin hozzászólása Ápr 4, 2016 /
 
Sziasztok!

Új vagyok itt a fórumon és a segítségeteket kérném, elektronikával kapcsolatos, de nem is annyira konkrétan elektronikai probléma megoldásához.

Adott egy víztartály vízmelegítővel, ami egy vízszintes pozícióban lévő 56 cm átmérőjű műanyag hordó. Készítettem hozzá egy profi kis vezérlő dobozt ATMega32 kontrollerrel, ami figyeli a vízszintet és a víz hőmérsékletét, ezeket ki is jelzi egy LCD kijelzőn, automatikusan kapcsolgat egy mágnesszelepet és tölti fel a hordót a felhasználó által megadott szintre és szintén kapcsolgatja a fűtőszálat hogy egy megadott hőmérsékletre melegítse fel a vizet és azt tartsa is.

Eredetileg ultrahangos vízszintérzékeléssel építettem meg a rendszert, amivel bár működött rendesen, de hamar kiderült, hogy ez kültérben használhatatlan, a napközbeni hőmérsékletingadozás miatt nagy mennyiségű kondenzvíz csapódik le az ultrahang szenzoron, ami tönkreteszi azt.

Most átalakítottam a rendszert és nyomásmérés elvén próbálom mérni a hordóban lévő víz szintjét. Egy MPX5010DP nyomásszenzort használok vékony műanyag csövekkel, a pozitív/nyomás mérőcsonkra csatlakozó cső végét a víztartály aljára kell helyezni, a negatív/vákuum mérőcsonkra csatlakozó cső végét pedig a hordó legfelső részére, a vízmennyiség feletti levegőmennyiség nyomását mérve.

A gondom a pozitív/nyomás mérőcsonk csövének elhelyezésével van. A neten elérhető leírások alapján ezt a csövet elég lenne a hordó tetejéről is belelógatni a vízbe úgy, hogy a cső vége a hordó legalján legyen. Egy kis vödörbe 30 cm-es vízoszloppal tesztelgetve tökéletesen működik is a felülről belógatott mérőcső, de a hordó esetében egyáltalán nem jó, egy fix értéket ad és nem változik a nyomás bármennyi víz is legyen a hordóban. Tehát alulról kell megfúrnom a hordót és oda applikálnom valahogy a mérőcsövet.

Ebben kérnék konkrét segítséget, mert nem szeretném elszúrni azzal, hogy a hordót megfúrom, és utána nem tudom tökéletesen, csöpögésmentesen beleilleszteni a csövet.

Műanyag PVC csövet fogok használni, a belső átmérője 3 mm, a külső 5 mm. A hordó falvastagsága 3-4 mm körül van, belülről sajnos egyáltalán nincs hozzáférésem, tehát csak kívülről tudom rögzíteni a becsatlakozást. Mit tanácsoltok, milyen átmérőjű fúróval fúrjam meg a hordó alját és milyen módszerrel csatlakoztassam a csövet hogy biztosan bírja a teli hordó víznyomását is és ne csurogjon vagy csöpögjön belőle a víz, valamint időjárásálló is legyen?

Átvezetésnek gondokodtam a csatolt képen látható csőtoldón, de nem tudom, hogy ez elég profi megoldás lenne-e. Esetleg használjak valamilyen speciális ragasztóanyagot? Vagy tudtok ennél jobb megoldást átvezetésre?
(#) zolika60 válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /
 
Egy mosógépből kitermelt nyomáskapcsolóval könnyen megoldhatod.
(#) habazutty válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /
 
Szia!

Esetleg ez: Bővebben: Link

Klímás csapatoknál keresheted, Pl. Hóbagoly áruházak
Egy furat, majd meg kell húzni kívülről az anyát és tömít szépen. Használtam már. A vastagfalú esővízelvezető csövekhez fejlesztették ki. 6/9-es és eggyel nagyobb (hírtelen nem tudom melyik a következő méret) mipolan csövekkel kompatibilis.

Ahogy nézem ez nem egy nyomás alatti rendszer. Ha megvágod a tetejét a hordónak (kb. 10 cm-es lyuk elég lehet, amit vissza is tudsz tömíteni), akkor egy ilyen Bővebben: Link örök életre kitart és kiválóan tömít.

Persze csak szerintem.
(#) proli007 válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /
 
Hello!
- Nem értem, miért akarod megfúrni a hordót, mikor a hideg vizes csonk alkalmas erre a mérésre. De a képen látok is ott egy nívójelző csövet. Oda nyugodtan csatlakoztathatod a nyomásmérőt is egy T elágazóval.
- A másik, hogy ez vélhetően nem egy nyomás alatti tartály. Akkor pedig a negatív nyomásmérő felét nem érdemes a tartályba vezetni. Ott is, mint a levegőben atmoszférikus nyomás van. De a fő gond nem ebből szokott adódni. Hanem hogy a tartályban vízpára van, ami idővel lekondenzálódik a negatív ágban is, így az feltelik vízzel.
Iparban egyébként a nyomás alatti tartályok vízszintmérését úgy oldják meg, hogy van a negatív oldalnak is egy referencia csöve a tartályon kívül. Tetején egy kis tartállyal a "gőzmalaccal". Innen a tartályba egy lejtős cső vezet vissza. A gőzmalacban lekondenzálódott víz mindig visszafolyik a tartályba. Vagy is a malacban és így a referencia oszlopban a víz szintje mindig állandó. A dP mérés két fele felcserélődik, a referencia oszlop szintje lesz a plusz ág. Vagy is a mérés "visszafelé fog működni". Akkor lesz a nyomáskülönbség a legkisebb, mikor tele a tartály, legnagyobb mikor üres. De ez már csak számítás kérdése. Egy gond van, hogy használatba vétel előtt, a referencia oszlopot is fel kell tölteni vízzel. De ha a tartályban nyomás is van és pára, más megoldás nem igazán adódik..
(#) Andralin válasza habazutty hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /
 
Húú, ez valami szuper, nagyon köszönöm a tippet, ez lesz a tökéletes megoldás számomra, nem is gondoltam, hogy ilyesmi létezik, fantasztikus ez a fórum!

Nézegettem az említett Hóbagoly áruház kínálatát, de nem találom benne ezt a videóban látott csodát, belinkelnéd nekem hol találom meg, hogy meg tudjam rendelni?

A nyomásérzékelőhöz 3mm-es belső átmérőjű cső kell, így majd még kell egy toldó 6mm-ről 3mm-re. Az általam berakott 4. képen lévő toldó akár jó is lehet, de úgy kell megcsinálnom, hogy biztosan légtartó legyen, mert a csőben a vízoszlop utáni levegőoszlop (a szenzor oldalon) nyomás alatt van és ha magas a vízszint és ha idővel lassan elszivárog a levegő a toldásnál, mert ereszt egy picikét, akkor megint működésképtelen az egész rendszer, a nyomásérzékelő semmit nem fog mérni.
Szerinted elég lesz ha a fenti toldóra ráhúzom a csöveket és vékony műanyag kötözővel nagyon szorosra meghúzom? Az elég lehet, hogy ne eressze el a légnyomást hosszabb távon sem?
(#) Andralin válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /
 
Köszönöm neked is a válaszodat!

Szerencsére nem ennyire bonyolult a helyzet, nincs nyomás alatt a tartály, így nincs szükség a gőzmalacos megoldásra.

És teljesen igazad van, a nyomásmérő negatív felét nem is kellene a tartályba vezetni, hagyhatnám szabadon is, hogy az atmoszférikus nyomást mérje. Csak mivel a hordó nem teljesen nyitott, csak kisebb furaton keresztül tud a levegő áramlani befelé vagy kifelé, ezért gondoltam hogy talán pontosabb eredményt ad, ha bevezetem a tetejére a negatív mérőoldat. A furat a hordó tetején már úgyis megvolt, ott volt beillesztve a félresikerült próbálkozás során az ultrahangos szintmérő mérőfeje. De ahogy néztem eléggé elhagyagolható a különbség a mérésben, szóval lehet a negatívot végül szabadon is fogom hagyni.

Valóban van egy nívójelző cső, jól látod! És pontosan ezen teszteltem az alulról elvezetett csővel a mérést a nyomásérzékelő pozitív oldalára kötve, és így tökéletesen működik!
Az egyetlen gond ezzel a megoldással, hogy a nivójelző cső a kifolyó szakaszon van és ha ki van nyitva a kifolyó, akkor áramlik alatta a víz és ilyenkor teszteléseim alapján nagyon hamis eredményt ad a nyomásmérés, kb. 10-15%-al kevesebb értéket mutat a valósnál, majd ha elzárom a kifolyó szelepet, azonnal visszaugrik a ténylegese szintre. Jó lenne nyitott kifolyószelepnél is pontosabb vízszintet mérni, ezért gondoltam arra a megoldásra, hogy megfúrom a hordó alját a kifolyóval átellenes oldalon és ott már szerintem helyes értéket fogok tudni mérni.
(#) proli007 válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /
 
Most néztem "tüzetesen át" a szerkezetet. Ebben villamos fűtés van?
Az nem egy életbiztosítás. Én nem állnék be alá zuhanyozni feszültség alatt a biztos. Ráadásul valami "ionkazán"? Mert egy csőben mi más fér el mint fűtés..
(#) Andralin válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /
 
Neeeeem ionkazán, annyira hülye nem vagyok.

Egy 900 W-os törölközőszárító fűtőpatron van benne, ilyen: Bővebben: Link

És értelemszerűen soha nem állunk be alá bekapcsolt állapotban biztonsági okokból, a fűtőszál mindig áramtalanítva van mielőtt használjuk zuhanyzásra.
(#) habazutty válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /
 
Én használtam már. Fel kell őket hívni, mert még kevesen ismerik ezt a kis csodát és ezért nem nagy rá a kereslet.

Sajna próbálkozni kell. Szerintem tudnak adni Neked.
A kondenzszivattyúk nyomócsonkját is gyárilag az ASPEN kábelkötegelőkkel rögzíti, iletve kell nekünk is a helyszínen rögzíteni. Bírni fogja a nyomást.

Az úszókapcsolós megoldás nem is érdekelt?
(#) Andralin válasza habazutty hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /
 
Időközben sikerült megrendelni, felhívtam őket és már postán van a cucc, holnap meg is kell jönnie!

A vízszintkapcsolóval amit linkeltél az a baj, hogy az csak kapcsoló, nekem meg analóg szintjel kell a vezérléshez meg a szintkijelzéshez is. Viszont lehet, hogy mégis jól fog majd jönni a lentebb leírt megoldáshoz.

A napokban sokat olvasgattam a témában és úgy néz ki, hogy mások neten leírt tapasztalatai alapján sajnos gond lesz a levegő benttartásával, a mérőcsőből idővel mindenképp el fog szivárogni a levegő, bármilyen szorosra is csinálom a csatlakozásokat. És így akkor hibás lesz a mérés, idővel egyre kisebb értéket fog mérni a nyomásszenzor állandó vízszintnél.

Szerintetek az működőképes megoldás lehet, hogy ezzel a kis levegőpumpával rendszeresen "felpumpálom" a mérőcsövet, vagyis pótlom az elszökött levegőt? Bővebben: Link

Azt találtam ki, hogy be lehetne rakni egy vízszintkapcsolót. ami mondjuk mindig 50% töltöttségnél kapcsol. És bekalibrálni, hogy normál esetben 50% vízszintnél mennyinek kell lennie a mért nyomásnak kPa-ban. Namost minden egyes feltöltés esetén amikor a szintkapcsoló jelez, hogy elértük a tényleges 50%-ot, leállna a feltöltés egy kis időre és végrehatódna egy ellenőrzés és a levegő feltöltés ha szükséges.
Ha a kapcsoló által jelzett 50%-nál az analóg nyomásérzékelő nem a bekalibrált értéket mutatja, hanem kisebbet, tehát elszökött a levegő mérhető mennyiségben, akkor a kontroller bekapcsolja a kis levegőpumpát és egy pneumatikus szelepen keresztül visszatölti a levegőt, amíg a nyomásérzékelő el nem éri az 50%-hoz kalibrált nyomásértéket. Ekkor lezár a légszelep, leáll a pumpa és kész, folytatódhat a víztöltés, a rendszer ismét kailbrált állapotban van, pontos lesz a kijelzés.

Szerintetek ez a megoldás működhet?

Kicsit hasonló az elv a neten buborékoltató szintmérésként leírt, iparban használt megoldáshoz, csak én nem folyamatosan buborékoltatnék, csak amikor elment a nyomásom a mérőcsőben.
(#) proli007 válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /
 
Hello! Hű de körmönfont dolgokat tudsz kitalálni egy ilyen egyszerű szerkezethez..
De ez a pumpálás, csak akkor fog működni, ha a nyomásmérő, a tartály felett fog elhelyezkedni. Különben ezzel az életben nem csalod ki a vizet a csőből.
Egyébként erőmérő cellára nem gondoltál? Az a bent lévő víz mennyiségét mutatná, nem a szintet..
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2016
(#) pont válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /
 
Az úszós szintjelzés nem jöhet szóba? Mármint, hogy egy karos úszó forgat egy potmétert. De lehet függőleges megoldás is, ha egy csavart szár forgatja a potmétert.
Következő: »»   5 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem