Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Elsőnek a Blink.
Üdv
A megoldás a PID inverszbe. Szerintem, es folyamatos allitast biztosit 256 lépcsőn
Kösz mindenkinek a válaszokat. Jól értem, hogy csak bootloader segítségével programozhatóak ezek a tokok? Olvastam valami ISP felületről is... vagy az más tészta?
Bocs a hülye kérdésekért, de még nem nagyon vagyok képben...
Pont egy ilyet néztünk a minap az egyik kollegámmal. Az a helyzet, hogy abban a tiny85-ben olyan firmware van, amivel nem ismeri fel a gép szabványos USB eszköznek a kütyüt, és a drivere az eszköz felismerése során szólítja meg, valami teljesen egyéni protokollal. Ezért van az, hogy amikor a letöltésre várakozik, akkor kell bedugni, hogy az eszközfelismerés elkezdődjön.
Elég agyament egy megoldás...
![]() De így legalább tudom, hogy nem nálam van a hiba, köszi az infót...
Egy pont ilyen STM32-es "core module"-okat használok mostanában mindenfélére. Natív (bare metal) ARM tanulgatás és azon keresztül ilyen-olyan apróságok megoldása. Viszont legutóbb feltöltöttem rá az oldalon lévő Arduino loadert, így roppant kényelmesen és gyorsan lehet kipróbálni dolgokat. A hardver szerintem elég erőteljes, és annyira olcsó, hogy egyszerűen kihagyhatatlan. Persze figyelni kell a 3.3V-os logikára.
Tulajdonképpen nem kellene az a buffer ahhoz, hogy a kijelzőt használni lehessen. Egy ilyen 128x64-esben van "videomemória", azt nem kell folyamatosan frissítgetni, mint egy CRT monitoron a képet. Ha nem akarsz pixelenként ki-be kapcsolgatva rajzolni rá (mert igazából ehhez kell a buffer, ami gyakorlatilag egy másolat a kijelzőn lévő képről, hogy azt olvasni is tudd), akkor bőven elég lehet egy karaktergenerátor, és fix pozíciókba lehet ennek segítségével karakterképeket íratni. Nagyjából úgy, mint ahogy a 48x84-es Nokia LCD-kre is szoktak a demoprogramok írni.
Persze lehet, hogy ezeknek a grafikus kijelzőknek a kezelésére nincs olyan "gyári" lib, ami ezt tudja, de akkor éppen meg is lehet írni azt...
Igen, ez így van. Viszont az a kijelző amiről szó volt az az Adafruit cég A938 OLED kijelzőjének a kínai másolata. Hivatalosan hozzá az Adafruit gyári library-ja van, ami viszont ilyen technikával készült, ki tudja milyen megfontolásból. Írtam is, hogy az összes GFX metódus a fő class-ban lévő setpixel utasítást használja, még a karakterek rajzolásához is. Magában a fő library-ban eleve úgy van létrehozva a buffer, hogy egy "copyright" kép van benne és a licenc szerint kötelező legalább egyszer megjeleníteni a program indulásakor. Azóta kerestem a kérdezőnek egy másik library-t ami "unbuffered ASCII only" és a sebessége bőven megfelelően gyors, pedig szinte alig használ memóriát.
![]() ![]()
Igen, oda is értem aztán az olvasásban az unbuffered libraryhoz
![]()
Ha már így a grafika szóba került. Nekem az lenne a kérdésem, hogy UNO REV3 -mal lehet színes TFT LCD 320 x 240 -es kijelzőt kezelni? Néztem már sok oldalt a neten, de általában csak SD kártya támogatással rendelkező típusokat vezérelnek, amit én feléleszteni szeretnék annak nincs még SD kártya támogatása.
Mindent lehet ha van elég memória.
![]() Az eddigiekben is az volt a probléma, hogy csak 32Kb program memória volt abba a Nano-ba amihez az OLED kellett és az Uno-ba is csak 32Kb van. Ha nem probléma ez, akkor lehet. Mondjuk TFT-t még nem kezeltem, nem tudom abban van-e belső video memória és ha igen akkor milyen. Ha van, akkor pixelenként vagy kis területenként el lehetne vele szórakozni, csak akkor a sebesség kérdéses. Viszont komplett képeket nem tudsz a vezérlőben eltárolni mert alapból nagyobbak lennének mint a teljes program memória. Összehasonlításnak a teljes képernyő memóriaigénye ha a programban el akarnád tárolni: (320x240)/8=9.600 byte (1 bit mono) 320x240x8=76.800 byte (8 bit színes 256 szín) 320x240x16=153.600 byte (16 bit színes hicolor) 320x240x24=230.400 byte (24 bit színes truecolor)
Sziasztok!
328P-PU hoz csatlakoztatok egyultrahang és egy gsm modult. A kérdésem az, hogy kell-e a modulok tápja mellé hidegítő kondenzátort tenni?
Megnéztem az Arduino oldalát, mivel én is kezdő vagyok. De én ezt a "ArduinoWindows-nigthly"-t nem találom. Nem linkelnéd ide esetleg? megköszönöm előre is a segítségedet!
Általában a modulokban van ilyen. Ha nincs, akkor is filléres alkatrészekről beszélünk.
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy Arduino Uno vezérelt midi vezérlőt Rotary encoderek segítségével. Külföldi fórumokat kutatgatva és beszélgetve, sikerült egy kódhoz hozzájutnom ami ez:
A gond az vele, hogy bármerre tekerom az encoder mindig csak növeli az értéket, sose csökkenti. Miért lehet ez?
Gondolom a rutin jól van megírva...
Ilyen hiba akkor lép fel, ha: - El van kötve az enkóder, pl. közös lábnak az egyik kimenet van kötve (ha most mechanikusról beszélünk) - Az enkóder egy lépésre más választ ad, mint amit a program vár (meg kellene nézni LEDekkel legalább a bejutó két jel szintjét/fázisát) vagy hiányzik egy felhúzóellenállás.
Szevasz!
Bővebben: Link Regtisztráció után tetszőleges oprendszerre letölthető. Üdv: StMiklos Tessék: Válaszom után rákerestem: > Google: http://www.freewarefiles.com/downloads_counter.php?programid=104735 (közben lejött) A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2016
Sziasztok!
ATmega644-re lehet bootloadert tenni? Kevésnek bizonyult a 32kb flash. ATmega2560 sajnos nincs DIP tokosban, ezért gondoltam, hogy a 644-es megfelelő lenne, ha lehet rá tenni bootloadert. Köszi!
Értem, köszi. SPI módban szeretném majd meghajtani.
Igen. ISP-n mukszi. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2016
Így kötöttem be, ahogy a képen látszik, bár kipróbáltam mind a 3 képpen, de csak így kommunikál, a két irányba. Megpróbáltam egy másik encoderrel is, de sajnos ugyan ez a hiba.
EC11-es encoder, aliról rendelve. Mi lehet a gond?
En azert tennem felhuzo ellenallast is. Az a biztos.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2016
Kapcsold be a belső felhúzó ellenállást mindkét porton.
Ránézésre jónak tűnik, próbáld ki 2 vezetékdarabbal a két fázist adni. Nekem ezek működtek mindig, valami más kutyaság lehet a dologban...
Próbáld ki ezzel a programmal: Encoder a 3-as és 4-es lábra. A középső a +5V-ra.
/* Read Quadrature Encoder * Connect Encoder to Pins encoder0PinA, encoder0PinB, and +5V. * * Sketch by max wolf / www.meso.net * v. 0.1 - very basic functions - mw 20061220 * */ int val; int encoder0PinA = 3; int encoder0PinB = 4; int encoder0Pos = 0; int encoder0PinALast = LOW; int n = LOW; void setup() { pinMode (encoder0PinA,INPUT_PULLUP); pinMode (encoder0PinB,INPUT_PULLUP); Serial.begin (9600); } void loop() { n = digitalRead(encoder0PinA); if ((encoder0PinALast == LOW) && (n == HIGH)) { if (digitalRead(encoder0PinB) == LOW) { encoder0Pos--; } else { encoder0Pos++; } Serial.print (encoder0Pos); Serial.print ("/"); } encoder0PinALast = n; } A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2016
Ezt, hogy tudom megtenni?
Bocsi, de elég kezdő vagyok! Az 5v-os módszer sajnos nem jött össze, nem kommunikált egyáltalán semmivel. ![]()
Így kötötted? Bővebben: Link
Sziasztok srácok!
egy kis segítség kellene van egy öntöző kütyü amit szeretnék megépíteni de nem tudom lefordítani a programot mert a fordító hibát generál. Arduino 1.6.4 -es fordítót használok de ilyen hibát ír ki:Arduino: 1.6.4 (Windows 7), Board: "Arduino Pro or Pro Mini, ATmega328 (5V, 16 MHz)" Using library Irrigation in folder: C:\Users\Jozsi\Documents\arduino-1.6.4-windows\arduino-1.6.4\libraries\Irrigation (legacy) Using library SPI in folder: C:\Users\Jozsi\Documents\arduino-1.6.4-windows\arduino-1.6.4\hardware\arduino\avr\libraries\SPI C:\Users\Jozsi\Documents\arduino-1.6.4-windows\arduino-1.6.4\hardware\tools\avr/bin/avr-g++ -c -g -Os -w -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -MMD -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10604 -DARDUINO_AVR_PRO -DARDUINO_ARCH_AVR -IC:\Users\Jozsi\Documents\arduino-1.6.4-windows\arduino-1.6.4\hardware\arduino\avr\cores\arduino -IC:\Users\Jozsi\Documents\arduino-1.6.4-windows\arduino-1.6.4\hardware\arduino\avr\variants\eightanaloginputs -IC:\Users\Jozsi\Documents\arduino-1.6.4-windows\arduino-1.6.4\libraries\Irrigation -IC:\Users\Jozsi\Documents\arduino-1.6.4-windows\arduino-1.6.4\hardware\arduino\avr\libraries\SPI C:\Users\Jozsi\AppData\Local\Temp\build5847022625721669338.tmp\balcony_irrigator.cpp -o C:\Users\Jozsi\AppData\Local\Temp\build5847022625721669338.tmp\balcony_irrigator.cpp.o balcony_irrigator.ino:14:24: fatal error: MySensor.h: No such file or directory compilation terminated. Hiba a fordítás során. Ebben kérnék egy kis segítséget mert már össze vissza másoltam minden könyvtárban de sehogy se akarja lefordítani. Előre is nagyon köszönöm a segítséget. Üdv:Józsi http://iot-playground.com/blog/2-uncategorised/61-nrf24l01-arduino-...roller A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2016
Elsőnek próbáld meg az 1.5.7essel lefordítani, ill a megfelelő lib-ek fent vannak? A boardot jól állítottad be?
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |