Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Nos a probléma részben megoldható. Az oka valami olyasmi, hogy a képernyő el van tolódva. Van egy [TFT_ILI9163C_settings.h] fájl a kijelző könyvtárában. Ebben szerepel egy bejegyzés (31 sor):
Ezzel a képernyőt lehet tolni függőlegesen, ami be is állítja szépen. A probléma továbbra is az, hogy kellene valami ami vízszintesen is tudja igazítani a képernyőt, mert a jobb oldalán az 1 pixel széles színes pontok még mindig látszanak... Ezen a fórumon taglalják a témát, és ott találtam a megoldást (25 -ös és 29 -es hozzászólás): Bővebben: Link De a vízszintes képernyő igazításról itt nem esik szó. ![]() Valakinek valami ötlet ezzel kapcsolatban? A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2016
mennyi most az offset-ed?
Most 1.
Ahogy állítom több számot is kipróbáltam, szépen annyi pixellel tolja lefelé a képernyőt. Ha negatív számot írok be, akkor meg felfelé tolja el... De a job oldalon az az egy pixel széles csík mindig ott van, nem változik... A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2016
Próbáld meg 127-el, 129-el is.
meg -127-el meg -129-el is.
Sajnos ez nem hozott eredményt.
A gondolatot követve kipróbáltam a 159, 161 -et és a -159 és -161 -et is, és a 200 -at és a -200 -at is, de csak függőlegesen megy mindig, nem akar se jobbra se balra tolódni... ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2016
Nem jót írtam, bocs
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2016
A PCB fekete, vagy vörös?
Piros...
A képen a csatlakozósornál látszik. A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2016
A *.h-ben a piros board van kiválasztva:
A tied pedig mintha Fekete lenne???
csak próbaképpen:
//#define __144_RED_PCB__//128x128 #define __144_BLACK_PCB__//128x128 //#define __22_RED_PCB__//240x320 Hátha átvertek kicsit.
Nem világos ez nekem egyelőre:
Miért abban az esetben van 32 offszet, mikor a memória megegyezik a képpel? 128*128 , akkor 32 Ha 128*160 akkor 1. Én fordítva tenném. A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2016
Igazából már próbáltam mindkettőt, a feketét is meg a pirosat is. A helyzet ugyan az. Csak függőlegesen működik az offset, vízszintesen nem...
Lehet ki kellene próbálnom egy ST7735 könyvtárat...
Nagyon rossz az Arduino lib próbálgatás szempontjából. Ki kell törölni az előzőket (vagy átnevezni). Az elérési utakat rossz helyeken keresi. Én pl. egy új fülön egy új fájlt létrehoztam, amiben fv.-eket tároltam, ezt beincludoltam a főprogramból, de se ""-vel, se <>-vel nem találta az Ardu. Újraindítás után sem, csak ha az egész elérési utat bemásoltam, tehát C:\mappa\mappa\fajl.ino . Pedig a két fájl ugyanabban a mappában volt, se ékezet, se semmi nem volt a fájl nevében: fvek.ino. Mikor lib-eket próbálgattam, már olyan hibákat is kiírt, hogy alap fájlokat nem talál... Kitöröltem az összes eddigi lib-et. Most működik, de ha ismét telepítek valami újat, félő, hogy nem fog menni a mostani programom... I2C LCD, DS18b20, meg NRF24 van egy mini pro-n.
És ez?
#define __144_RED_PCB__//128x128 //#define __144_BLACK_PCB__//128x128 //#define __22_RED_PCB__//240x320 . . .
Találni kell egy lib-et, ami ehhez jó, de azért próbáld ki 32 offsettel is, vörös PCB-beállításokkal. Indíts mindent újra. még keresgélek.
Csak azért írtam ,mert amit küldtél abban a vörösnél van a 128 vs 160, ahol az offset 1 re van állítva, a másiknál 32-re. erre írtam, hogy fordítva tenném, mint ahogy itt is:
Bővebben: Link Próbáld meg ezzel a lib-el is.
Ez volt a kiindulási pont, erről készült a kép is. Átolvasva a [TFT_ILI9163C_settings.h] fájlt, és az offsetet 1 -re állítva a teteje már beigazodott, de a jobb oldala még mindig nem...
Egyébként én is azt a könyvtárat használom, csak mint említettem, a 32 ofsetet átírtam 1 -re. Mindegy, hogy a fekete vagy a piros panelt választom ki, a jelenség ugyan az. A jobb oldali vékony csík megmarad. ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2016
Át kéne nevezni a topikot, TOTO-LOTTO Arduino-ra. Itt már szó sincs programozásról, csak a mások által megírt könyvtárak próbálgatásáról és tippelésről van szó.
(Szerintem mindegyik könyvtár működik, csak a hozzá tartozó "keretet-köretet" is el kéne olvasni...)
Elolvastam, de nem vettem észre mi a gond. Ha tudod, akkor miért nem árulod el, hol a probléma? Az Arduino topikhoz csak programozási feladatokkal lehet szólni? Mert az inkább a prog.hu.
Idézet: „csak a mások által megírt könyvtárak próbálgatásáról” Hiszen az arduinó pont erről szól. A világban milliók szeretik. Ezért.
Nem akarok vitát nyitni, hisz ez nem erről szól, de szerintem a tippelgetésnek a programozásban nem sok keresnivalója van.
Idézet: „Hiszen az arduinó pont erről szól.” Ebben teljes mértékben igazad van, de akkor az adott könyvtárhoz a pontos hardvert és a pontos keretrendszert is teljesíteni kell. Akkor működni fog.
Nem kell ezt olyan komolyan venni. Arduinóval nem igazán készül komolyabb éles termék. Tanulásra való. Ez segít a programozás megszeretésében. Próbálgatással ismerkedik meg vele a kezdő. Ha már haladó, úgysem Arduino-t fog programozni.
Össze lehet komolyabb programot is hozni Arduino-ban, de ahhoz át kell látni minden könyvtárat, mi miért van, mit csinál. Pl. a DS18b20 lib-ben két fv. van, az egyik a temperature.request, a másik pedig a getTemp, ami float-ban visszaadja az értéket. Normális programozó egyből kigyepálja a float-ot, és int-et vagy long-ot ad vissza, amibe bőven belefér a 12bites hőmérséklet információ. A másik, amit alapnak gondoltam, hogy a temperature.request csak elindítja a konverziót, és visszatér, majd ha getTemp fv. pedig ha kell, megvárja a konverziót, és ha kész, akkor ad vissza értéket. Nem így van alapból, hanem a temperaure.request kivárja, amíg készen lesz a konverzió, viszont ha a waitForConversion boolean változót átírod false-ra, akkor nem vár semmit, hanem neked kell figyelni programból, hogy elteljen a szükséges idő. Innentől nem fog a programod megakadni 1-2mp-ig, mikor hőmérsékletet kérsz le. Vagy ott van a kijelzőhöz gyártott Adafruitos könyvtár, amit átportolt valaki AVR-re, csak túl sok mindent szedett ki belőle. Pl. a kijelző tájolását beállító pár soros fv-t is, amit úgy kellett visszavadásznom az Adafruitosból. Ezen kívül kiegészítette a srác szoftveres SPI támogatással is, szóval szuper kis könyvtár lett. Én még finomítottam rajta, kapott elnyújtott karaktert is, gyorsítottam kicsit rajta. Össze kell gyúrni a kellemest a hasznossal.
Ami egyébként nagyon idegesít az Arduinoban, hogy meg kell minden parancsot jegyezni, ponttal vagy kötőjellel van-e írva, melyik karakter a nagybetű, stb. Nincs legördülő lista, nincs semmi segítség, csak a hiba, hogy nem megy. Pl. az lcd.setCursor(), vagy csak simán az analogRead, ha nem nagy R-rel írod, már hiba. Engem kiakasztanak az ilyenek.
Egyébként kiakaszt ez az Arduino IDE. Most két fájlom van, először nem akarta megtalálni sehogy sem, akárhogy include-oltam, aztán teljes elérési úttal megtalálta, lefordult a program. Később újraindítva a programot, fordításnál hibát dob ki, hogy többszörösen van definiálva egy fv. Átnézem, ez nem lehetséges. Már tényleg csak annyi van a fv-ben, hogy void fv(){}, semmi más, és még mindig hiba. Kitörlöm az include részt, és lefordul a progi. Visszakommentelem a fv(){} tartalmát, és megy a progi, a fv() is használható, tehát automatikusan a háttérben beinclude-olta a fájlt. Eldobom az agyam. Nem használhatok bármilyen változó nevet, pl. a char buffer[2][16] már újradefiniálás, habár a programban még 10 sort sem írtam. Igen, a háttérben már valami létrehozta a buffer változót, és kisajátította. A legjobb az lenne, ha nem is szólna, hanem csak hibás tartalmat tudnék visszaolvasni a változóból.
![]()
Mi az az fv? függvény?
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2016
Lefuttattam egy readreg.ino programot ezt dobta:
________________________ Bi-directional Read registers controller reg(0x01) = 0x00 ST7735 reg(0x04) = 0x5C89F0 ST7735 reg(0x09) = 0x610000 ST7735 reg(0x0A) = 0x08 ST7735 reg(0x0B) = 0x00 ST7735 reg(0x0C) = 0x06 ST7735 reg(0x0D) = 0x00 ST7735 reg(0x0E) = 0x00 ST7735 reg(0x0F) = 0x00 ST7735 reg(0x2E) = 0xFFFFFF ST7735 reg(0xDA) = 0x5C ST7735 reg(0xDB) = 0x89 ST7735 reg(0xDC) = 0xF0 ________________________ Ebből nem lehet kisilabizálni valamit? Legközelebb hétfő délután leszek csak...
További hátránya az Arduino-nak, hogy kel valami külső szerkesztő (pl.: Programmers Notepad!) hozzá!
Ha egyáltalán látni vagy szerkeszteni akarod az említett lib-eket a háttérben! Én általában külső szerkesztő üzemmódban használom, csak fordításra feltöltésre.
Tudja valaki hogyan lehet kodal resetelni az arduino olyanra gondolok mindha megnyomjuk a reset gombot valos hadveres ujrainditás csak szoftverböl!?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |