Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ST151 végerősítő
Sziasztok!
Annyi kérdésem volna, hogy egy hozzászólással fentebb látható (Zenebolond által kitett) ST-t építem és a T10, T14 pozícióban lévő tranzisztorok helyére (BC547, BC557) BC547B és BC557B típust kaptam. Nagyobb az erősítése, de gondolom a rövidzár védelem működését ez nem befolyásolja. Kérek egy kis megerősítést.... Üdv! A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2016
Szia!
Az enyémben az egyik C-s a máik B-s, mert én sem kaptam egyformát. Nekem működik.
Szia! Az R5 az erősítő érzékenységét befolyásolja. Ha a jelforrásod ki tudja vezérelni 820Ω-mal, akkor azt építsd be. Kevesebb zaj és kevesebb torzítás keletkezik szorosabb visszacsatolás esetén.
Sziasztok!
Lassan összeáll az én ST-m is. A kérdésem az lenne, hogy a T3, T6 pozícióban lévő MJE tranzisztorokra szánt hűtőlemezem elegendő-e, vagy elkélne egy kicsit nagyobb (60V-os verziót építem). Köszönöm.
Szerintem tökéletesen elég. Szép a panel amúgy, grat hozzá.
Köszönöm! Bíztam benne, hogy elég lesz, nincs kedvem újabbak után vadászni.
Sziasztok!
Szert tettem két darab tekintélyesnek mondható hűtőbordára a készülő ST151-hez. Két kérdésem lenne: 1, Eredetileg a két csatornát (sztereó lesz) két külön bordára terveztem. Él bennem a gyanú, hogy egy borda is elbír a két végfokkal. Passzív hűtés lesz, a bordák függőleges helyzetben. Elegendő lesz? 2, Ha a kettő mehet egy bordára, akkor melyik elrendezés lenne a célravezetőbb: 01.jpg, ill. 02.jpg, avagy egymáshoz közel, vagy egymástól távol fogassam fel a végtranyókat, vagy nincs különösebb jelentősége? A borda méretei: hossz: 21,5cm, szélesség: 13cm, magasság: 8cm. A tömör rész 1,6cm vastag, és legalább 2 kg egy borda. Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2017
Szia!
Szerintem elég egy borda is ,bár egy kis venti akkor egy király vezérléssel nem árthat. Mindenfélekèpp előnyös ,ha távolabb vannak a tranyòk. De ìgy ,hogy fogod ráültetni a bordára a tranzisztorokat?
Köszi a választ!
A tranzisztorokat alulról lesznek beforrasztva a nyákba és a nyákkal felűről leszorítom, de lehet, hogy a nyákot levágom és leszorító kengyelt fogok alkalmazni. Szeretném a hűtést passzívan megoldani, ezért is kérdeztem, hogy elég-e két végfoknak egy borda. Gyanítom ez üzem közben fog kiderülni, így a ventilátor utólagos beépítésének lehetőségét is fenn kell tartanom.
Egy ilyen erősítőnél nem érdemes egy csapágyazott ventit sem kispórolni. Hővédelem úgyis kell ha passzívban kísérletezel.
Lehet igazad van, de az én elképzelésem az volna, hogy a borda az erősítő dobozának két oldala lenne, bordákkal kifelé. Ehhez fogatnám az alját, az elő- és hátlapot. Így viszont a ventilátoros hűtés mechanikai kivitelezése nehézkes.
Szia én csináltam passziv hütéssel st.-t de nem lett jó.
Igaz lassan melegedett be de lassan is akart visszahülni kicsit meghajtva a végfokot 80 fokos bordánál lekapcsoltam. De legyen szerencséd vele.
Ez a borda kifejezetten ventillâtoros hűtéssel bajnok. Az egyik legkedvezőtlenebb ha ezt a bordát hosszában passzív hűtésre használod. Egy maróssal bele kell eszkábáltatni két kis ventit és nem lesz meglepi.
A bordák függőlegesen állnának a könnyebb hűlés érdekében, nem vízszintesen.
Igazad lehet abban, hogy felmelegedni lassan fog, de nehezen is hűlhet le, mert a tömegéhez képest kicsi a felülete. És ha csak egy végfokot teszek egy bordára? Vagy ez majd élesben fog kiderülni?
(Pedig olyan szép lenne kívülről két oldalt csak a natúr fényes borda) Azért a tanácsaitokra adva mindenképp gondolkodnom az aktív hűtés kialakításának lehetőségén. Köszönöm!
A puding próbája az evés. Próbáld terhelésen járatni az egyik oldalt passzívban,és akkor elválik hogy fogja e birni.
Szia! Itt egy passzív hűtésű Castone. Oldalanként 300W erősítőteljesítmény disszipációját viszik el a bordák. Ránézésre a Tiéd ennek a dupláját tudhatja. Ventilátoron kár törni a fejed.
Szia!
Huh, ez megnyugtatóan hangzik. Eredeti koncepció az volt, hogy építek kettő darab ST-t és készül egy sztereó erősítő. Menet közben úgy alakult, hogy 4 db ST épült, így egy dobozban lenne a négy végfok amiből 2-2 hidalnék. Ezért lenne szükség arra, hogy egy bordára két végfokot szereljek.
Mekkora tápfeszültséggel és hangszóróimpedanciával tervezed?
A tápfeszültség 2x60V DC lenne, a terhelés 8Ohm.
Megfordult nálam az elmúlt 3 évben jópár Castone, de ilyen puffer elrendezésűt nem láttam. Nemsemmi
Az már komoly, 500W körüli teljesítmény csatornánként. Ebben a kategóriában ugyan aktív hűtés járna, de a borda igen tekintélyes felületű. Egy csatornával próbáld le, mennyit melegszik.
Ha a bordák között nincs elegendően széles rés (mint a kérdésesnél), akkor a levegő meg fog szorulni, és rosszabb lesz hőátadás. Ablaknál pl. követelmény, hogy a két üveglap között nem lehet 1.5cm-nél nagyobb távolság, mert különben megindul a cirkuláció, és így a hőtranszfer az egyik pontból a másik felé. Teszt kell az erősítőnek, pont azon a teljesítményen, ahol a legtöbbet disszipál. Ezt majd segítetek kiszámítani neki?
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2017
Egy gyors kalkuláció: ±60V tápfeszültségű hídnál 60Veff kimeneti feszültségnél lesz a disszipáció maximuma, ami 8Ω-os hangszóróval 7,5A táp és hangszóróáramot jelent. 450W-ot kell elfűteni, ha ezen a feszültségen stabilan szinusszal járatjuk. Egy átlagos műsoranyag dinamikájával számolva, ezen teljesítmény harmada, negyede lesz a gyakorlati csúcsterhelés. Itt játszik szerepet a próba.
Feltétlen hőérzékelőt kell a bordára helyezni, mely 60-70°C-on megszakítja/némítja az erősítő jelét. A pontos érték meghatározásánál az alkalmazott végtranzisztor deratált terhelhetősége a mérvadó.
Huh. 450W nem kevés. Belegondolva nekem a hősugárzóm fél teljesítményen fűt ennyit.
Sziasztok,
Megépítettem az erősítőt már legalább 4-5 évvel ezelőtt, azóta sincs semmi baj vele, de az utóbbi másfél évben nem használtam. Most átépítem, továbbra is egy JBL GTO1014-et fog hajtani egy mély-ládában, de megcsinálom rendesen - ha őszinte akarok lenni, az előzőben a kábelezés és a táp kicsit össze volt gányolva, azóta tanultam meg építettem ezt-azt. Kérdésem a következő: Egy olyan toroid trafó áll rendelkezésemre, ami vagy 2x24, vagy 2x36,5 VAC kimenő feszültséget tud biztosítani. Eddig 2x24-ről ment, a "gyári" ajánlás szerint 2x28-ról kellene. Szabad a nagyobb feszültségű, 2x36,5VAC kimenetet használnom anélkül, hogy változtatnék a kapcsoláson, valamivel nagyobb kimenő teljesítmény reményében (a JBL bírja bőven), vagy maradjak az eddig is használt 2x24V-os változatnál? Köszönöm, szép estét!
Szia! A tápszűrő kondik és a tranyók feszültségtűrésén múlik. Ez a tranzisztorkészleted?
A kondikkal nem lesz gond, 63V az összes. Igen, ezeket a tranyókat használtam.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |