Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sztereó DAC
 
Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   77 / 99
(#) csigabiga1 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 2, 2017 /
 
Köszi, ilyesmire gondoltam én is a mikrovezérlön kívül. Most elsö sorban az ES9016 projektre koncentrálok, de elteszem tartalékba, hátha egyszer új életet lehelek a 1794-ekbe, mert jó kis IC-k azok...
(#) gordonfreemN válasza csigabiga1 hozzászólására (») Jan 2, 2017 /
 
Melyik tetszik jobban? Milyen i/v konvertert használsz? Milyen kimeneti szűrőt? Van valami amire felhivnád a figyelmem az épités során? Hasonló anomáliák mint az emlitett receiver miatti tranziensek.
(#) csigabiga1 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 9, 2017 /
 
Nincs összehasonlítási alapom, mivel nem hallottam még ESS DAC-ot. Van aki szerint jobb a PCM, de ez csak egy vélemény, nagyon sok múlik a körítésen is...

Én sima adatlapi I/V konvertert használok LM4562 opákkal és FKP szürökondikkal. Ez is egy vitatott téma, sokan sokmindenre esküsznek. Én a csöves kimenö fokozatokkal alapból nem foglalkozok, de egy passzív, esetleg trafós verziót egyszer azért meghallgatnék. Kérdés lehet még hogy normál oversampling üzemmód vagy "NOS". Sztereó, mono, vagy többes parallel kapcsolás, stb. Lehet ragozni...

Szerintem építsd meg az alap kapcsolást, ha jó alkatrészekböl csinálod és nem követsz el túl nagy hibát a nyák tervezésekor, egy nagyon jó kis felsö kategóriás konvertert kapsz.

Anomáliák nincsenek nagyon. A földelésre érdemes figyelni és teliföldet használni, a szürö és jelföldeket viszont elkülöníteni. A DAC IC analóg és digitális föld-lábai is ugyanarra a fóliára csatlakozzanak! Gondolom sima sztereó lesz a kapcsolás, akkor nem lesz földhurkokkal sem gondod. Ha van terved nyugodtan dobd fel ide, megnézzük.

Ezen kívül sok apróság van, de ahogy mondtam jó lenne látni valami konkrétumot...
(#) gordonfreemN válasza csigabiga1 hozzászólására (») Jan 9, 2017 /
 
Aha, köszi a választ. Leginkább az olyan anomáliákra, mint
-recsegés/pattogás- lennék kiváncsi. Lusta vagyok próbát épiteni, hogy teszteljem
De legalább bevallom
Én is a gyári kapcsolást preferálom.
Passziv IV elsősorban növeli a torzitást ami akár lehet jó is?
Ha lesz használható verzió szerintem feldobom majd ide.
(#) csigabiga1 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 10, 2017 /
 
Amire még figyelhetsz, hogy hajlamos a DAC IC a gerjedésre (én legalábbis belefutottam ebbe). Hirtelen többszörösére nö az áramfelvétel, és égett porszag üti meg az orrod...
Máig nem tudom mi okozta, egyik gyanúm az (de nem 100% hogy csak ezért volt) hogy nem kötöttem össze elsö élesztéskor a DGND és AGND pontokat közvetlenül az IC tok mellett, hanem csak a tápegységnél. Figyelgesd egy darabig hogy nem melegszik-e túl, ha idöben kikapcsolod nem fö meg...

Mint ahogy sokaknak nincs élet csö nélkül, sokan fújjolnak a müveleti erösítökre is. Én nem vagyok tapasztalt ilyen féle konkrét összehasonlításokban, de egyértelmü számomra hogy sokszor a hiedelmek és sznobizmus uralja ezt a piaci szegmenst is. Én amit tervezek új DAC-ot abban az I/V - szürö tagok külön panelen lesznek több okból is, és teljesen szimmetrikus opákat (1632) fogok használni.

Én sem akarok több tucat deszkamodellt építeni ha nem muszáj. Se idöm se büdzsé nincs mindig erre, leginkább az elöbbi....

Ja és még egy tipp: az analóg 5V-os szabályozót szerintem ne építsd rá fixen a panelra (pl. smd), hanem hagyd 3 lábú furatszereltre megfelelö szabad hellyel körülötte. Az ok: tudj késöbb esetleg cserélgetni, pl. sönt szabályozót beépíteni. Ezzel sokat lehet dobni a minöségen!
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2017
(#) fufuka válasza csigabiga1 hozzászólására (») Jan 10, 2017 /
 
Szia!

Nézd meg az OPA1612 adatlapját. Szerintem valamivel jobb az OPA1632-nél... ( ez persze az én véleményem! )
(#) csigabiga1 válasza fufuka hozzászólására (») Jan 10, 2017 /
 
A 1612-es az sima opa, nem "Fully-Differential"!!
(azaz nem az elképzelésemnek megfelelő)
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2017
(#) gordonfreemN válasza csigabiga1 hozzászólására (») Jan 10, 2017 /
 
Hát igen, erre az adatlap külön kitér, az AGND DGND között absolut maximum rating -0,1V-től +0,1V-ig mehet, ha ezt nem tetted meg, bizony a digit rész impulzusüzeme miatt elszállhat.
Én c-multipliert használok majd több fokozatban, ez maximálisan elég lesz tapasztalat alapján.
A diszkrét megoldások kedvelői pedig feltehetőleg azért nem kedvelik az IC-s megoldásokat, mert a nagy egységnyi erősitésük miatt intenzivebben hatnak egymásra a különböző fokozatok.
Amúgy majd inditásnál figyelni fogom ezt a melegedést biztos ami biztos.

Időzitett kikapcsolásra milyen megoldásokat használtok? FET? RELÉ? Én szeretném az összes kondiról elvenni a feszejt, hogy ne csökkentsem az élettartamát egy véletlen bekapcsolvahagyás miatt.
(#) csigabiga1 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
A c-multiplier-hez nem tudok hozzá szólni, ennyire nem vagyok benne az elektronikában...

Mihez kell neked idözített kapcsolás? Legrugalmasabb egy mini-kontrollerrel lenne természetesen.
Én a bekapcsolás késleltetéshez használok reléket, pár mp-ig földeni a kimenetet (ld. pdf).

Delay.pdf
    
(#) gordonfreemN válasza csigabiga1 hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Stand by tulajdonképp.
(#) fufuka válasza csigabiga1 hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
...értem!
(#) csigabiga1 válasza fufuka hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Valami ilyesmi...
(#) gordonfreemN hozzászólása Jan 15, 2017 /
 
Üdv!

Próbáltátok már a DIR9001-es AUDIO és ERROR lábakon LED-et meghajtani? Adatlap szerint 10mA-ig terhelhető, 2mA-es LED mehetne rá, de jól jönne egy gyakorlati tapasztalat.
Köszi
(#) CIROKL válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 15, 2017 / 1
 
Igen mehet ra... eppen villog de lathato.
(#) gyulank válasza csigabiga1 hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Na de én azért kérdeztem, mert PCI-os hangkártyáim vannak, az egyik SB0570, a másik SB0220, és 5.1, vagy 7.1-et akarok. Tehát nem átalakításra gondoltam, csak gép nélküli használatra, hogy mondjuk valamelyik lábán kapna tápot, valamelyiken megkapná a jelet, és szólna a kimeneten, mint mikor lejátszok valamit.
(#) fufuka válasza gyulank hozzászólására (») Jan 19, 2017 / 1
 
Kolléga úr! Ez azért ennyire nem egyszerű! 5.1-7.1 -hez olyan digitális forrás kell! Akkor pedig már megint ott vagy, hogy a kártya egy digit-analóg átalakító lenne, amit építeni érdemes ( akkor nagyon jó lesz), vagy venni az ebay-on...

http://www.ebay.com/itm/5-1-AC3-DTS-HD-Audio-Decoder-Digital-Sound-...xX4eNL
(#) gyulank válasza fufuka hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Hogy értve olyan forrás kell? A forrás a gép, és az a cél is, hogy azt csinálja, mintha a gépben lévő hangkártya ki lenne véve a gépből, és 2 vezetékkel lenne összekötve vele. Értem én, hogy véleményed szerint jobbat lehet építeni, vagy venni, de ez más kérdés. Én főleg azért kérdeztem, mert így valamire tudnám használni, plusz nem akarok rá sokat költeni, és mindent le akarok tudni játszani, amit a hangkártyával le tudok.

Amúgy mostanában jöttem rá, hogy már van ez a DTS:X meg Dolby Atmos, amik több csatornásak, és bár forrásom még nincs, érdekelne a dolog, és gondolom, véleményed szerint az összetákolt nem lenne elég jó minőségű, de mégis csak a hangforrás irányától függ főként az irányélmény, de azért többszázezres, meg milliós eszközöket nem vennék. Ha lehetne használni egy hangkártyát kívülről, akkor talán többet is lehetne használni, és a másikon a maradék csatornák mennének ki.

De hangkártya nélkül is érdekelne, hogy mi kell ahhoz, hogy minden formátumot ismerjen egy DAC.

Más: Ahhoz mi kéne, ha analógból opust akarnék küldeni, és opusból analóggá alakítani?
Szóval mondjuk lenne egy wifi modul, amin lenne egy hangszóró, és egy mikrofon, és a mobilon mondjuk egy weboldalt megnyitva opusban fogadom tőle a hangot, és opusban streamelem rá. Vagy több telefonra,-ról is egyszerre oda-vissza kommunikáció lenne.
(#) csigabiga1 válasza gyulank hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Sajnos nagyon kevered a dolgokat, azaz inkább nem vagy tisztában az alapokkal.
Szerintem hagyd a gépben a hangkártyát, és használd úgy mint egy rendes felhasználó...
(ezen a szinten nem érdemes nekiállni barkácsolni)

Az olcsó eBay-es cuccokkal azért vigyázni kell, ingyen vacsora azért ott sincs...
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2017
(#) gyulank válasza csigabiga1 hozzászólására (») Jan 20, 2017 2 /
 
Szerintem te kevered a dolgokat. Én kérdeztem, nem állítottam. Mit keverek?
Integrált hangkártyám van, és azért is kiveszem, mert hát azt írtam ugye?
Azt se állítottam, hogy az spdif kimenet rákötése, az oda-vissza kommunikáció.
Én azt írtam le, ami érdekel esetleg még az spdifen túl, vagy helyett, mert úgy tűnik, nem akarjátok érteni.
Azt írtam jó lenne, ha egyik hangkártya az első 6 csatornával foglalkozna, a másik pedig a másik hattal, ugyanazon multi jelből. De az alapkérdés az volt, hogy lehet-e arra használni egy PCI hangkártyát, amire a linkelt eszközt? Az érdekel mit miért lehet, nem lehet, éri meg vagy nem.
Azt írta, ahhoz 5.1 forrás is kell, mintha a gép nem lenne olyan. Aztán belinkelt egy DAC-t, ami ugyanazt a forrást kapná. Akkor most én honnan tudjam, hogy miért nem olyan forrás?
A külső hangkártyás dolgot azért mondtam, mert mi van, ha olyan formátumban van a hang, amit a linkelt nem ismer fel, veszek egy újat? A külső hangkártya meg lehetne valami USB-PCI átalakítón keresztül is.
Attól, hogy több dolgot kérdeztem, még nem hiszem, hogy egy dolgot kérdeztem.
A másik témában is részletesen leírtam, hogy hogy gondoltam, amit kérdeztem.
Legalább azt ne kéne találgatnom, hogy szerinted mit keverek!
(#) fufuka válasza gyulank hozzászólására (») Jan 21, 2017 / 1
 
Egyszer azt írod: gép nélküli használatra, aztán géppel használatra csak külsőnek...
Ha gépen kívüli használat, akkor ott azért nem csak a tápot kell vinni egy hangkártyának! Ha gép nélküli használatra, akkor ott még bonyolultabb a helyzet... A hangkártya egy cél eszköz! A számítógépre (be) fejlesztve... Létezik külső hangkártya, azzal mondjuk több esélyed lenne!
Ezzel szemben a DAC arra van kitalálva, hogy digit jelet analóggá fordítson. Nem kell részt vegyen a számítógép kommunikációs protokolljában. Adsz neki digit forrást, kapsz belőle analóg jelet... Ezt tudja a jó hangkártya is; de a számítógépben!!!
A minden formátum?!?!? Ma a kapható- építhető DAC-ok tudnak minden formátumot... MA!!!! Pont 1-2 év ( vagy kevesebb) és már nem fog ismerni minden forrást, mert azok a rohadt mérnökök naponta találnak ki újabb jobb eszközöket, kódolásokat... Szerintem, ne a hangkártya bűvöletében keresgélj... Ásd bele magad a DAC témába, ott mind vásárlás, mind építés szintjén végtelen lehetőségek vannak... És nem kell elmenni a milliós tételekig.
Egy HEED Audio canamp 130.000.- a "bótba". Építve 15.000.- !!! Gyanítom, hogy a DAC-ok világában is nagyjából hasonló lehet az arány... A "többszázezres" néhány "tízezerből" reprodukálható... Mellesleg a "hangkártya" képességei is végesek... Tehát a "mit ismer fel" - A "mit tud lejátszani" ott is elfogy egyszer... Arról már nem is beszélve... Az elektronikai eszközök olyan szinten fejlődnek, hogy ma egy sima telefon gyakorlatilag jobb hangképet ad, mint egy "egykoron sok százezres Pioneer deck". Tudomásul kell venni... a digit világban csak napokig vagy "napra kész"
(#) csigabiga1 válasza gyulank hozzászólására (») Jan 23, 2017 / 1
 
Megpróbálom összefoglalni kicsit bövebben.

Az általad említett SB hangkártyák fogalmazzunk úgy finoman hogy belépö szintü hangvisszaadási eszközök. A korabeli integrált alaplapi megoldásoknál talán jobbak, de ha hallgattál már komolyabb rendszert akkor tudnod kell hogy enyhén szólva is nagyságrendekkel elmaradnak! Nekem is porosodik még valahol egy SB0770 (CS4362 DAC) a pincében, melyet egy egyszerü eBay-es KIT-el és némi módosítással lazán felül lehet múlni...

Nem világos hogy mivel akarod meghajtani a kivett hangkártyákat. Ezen eszközök PCI csatolófelülettel és beépített DSP-vel rendelkeznek, melyet egy PC-s meghajtó illetve szoftvercsomag vezérel, úgy vannak tervezve, pont.
Amit csinálhatsz, hogy keresel olyan belsö pontokat a kártyákon, ahogy mondjuk I2S jellel rá tudsz csatlakotni. Ekkor csak táp kell adj neki a megfelelö módon, és kell egy digitális fogadó, ami a DAC számára emészthetö I2S jelet elöállítja az SPDIF vagy USB protokollból. De nem tudom Te hogy gondoltad meghajtani (ha egyáltalán felmerült ez a nélkülözhetetlen kérdés...)?

Egy szó mint száz, nagyon barkács megoldás és még költséges is, kb. NULLA hozzáadott értékkel! Még csak azt sem mondhatom tiszta lelkiismerettel hogy csóri magyar módjára nosza próbáld meg, mert többe fog kerülni a hús mint a leves.

Nem tudom továbbá hogy mit akarsz a "DTS:X meg Dolby Atmos" féle marhaságokkal, ezeknek semmi közük nincs a DAC témához! Ezek sokcsatornás tömörítési és keverési szabványok. Ha ilyennel akarsz foglalkozni, akkor ezt a lejátszó szoftvernek, esetleg DSP-nek kell tudnia, de NEM a DAC-nak. Én személy szerint nem élek ezen házimozis voodo büvöletében, a téma kb. 90%-a marketingröl és profitszerzésröl szól, a maradékot talán meg lehet közelíteni a minöség oldaláról is. De tudod kinek a pap kinek a papné...

Nekem van egy sokcsatornás aszinkron USB fogadóm, és 8 csatornányi DAC-om. Ezzel hajtom meg aktívan a SZTEREÓ hangfalamat (3 csatorna / oldal: magas, mély/közép, szub), természetesen 6 végfokkal. És tökéletesen meg vagyok elégedve vele....

Az én tanácsom: felejtsd el ezeket e kártyákat. Ha tetszenek, rakd be öket egy PC-be és hallgasd, ahogy már írtam. Többet nem érnek. Ha valami jobbra vágysz, és vannak elektronikai alapismereteid, vegyél egy DAC KIT-et! Korábban ajánlottam már többször is itt a fórumon. Ezzel megismerkedsz a lényegi dolgokkal, és meglátod milyen potenciál is rejlik a témában...

Szép napot!
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2017
(#) csigabiga1 hozzászólása Jan 25, 2017 /
 
Új fejlemény, hogy az ES9016-os DAC fejlesztésével nagy valószínüség szerint le fogok állni és más gyártót ill. IC-t keresek, pl. AK4458.

Az okok:
- az ESS nem járul hozzá semmiféle nyilvános projekthez az általuk gyártott termékek felhasználásával.
- a chip beszerzése csak irreálisan magas áron lehetséges, 1db-ot 47€-ért lehet rendelni a hivatalos forgalmazótól (több darab esetén 40€ alá kúszhat az összeg). Összehasonlításként, a fentebb említett IC kb. 10€-ba kerül, holott paraméterei hasonlóak.

Ennyit tudok csak üzenni nekik: bass*ák meg!! Ilyen pökhendi üzletpolitikát ritkán látott az audio piac...
(#) gyulank válasza csigabiga1 hozzászólására (») Jan 25, 2017 1 /
 
Hogyne lenne DAC? A DSP is lehet DAC. Ha meg ezt nem a DAC-nek kell tudnia, akkor a sztereó DAC is tudja a 8 csatornát is. Hiszen a több csatornát a DSP-nek kell tudnia vagy a szoftvernek. Szerintem simán hasraütésre írtad amiket írtál. Leírtad, hogy téged mi érdekel, és, hogy szerinted az a jó, mással nem is érdemes foglalkozni. De én nem ezt kérdeztem.
(#) csigabiga1 válasza gyulank hozzászólására (») Jan 25, 2017 /
 
No comment... Nem mindenkin lehet segíteni, és nem is kell feltétlenül...
(#) fufuka válasza gyulank hozzászólására (») Jan 25, 2017 /
 
Néha az az érzésem, hogy Te azt hiszed, hogy itt bárki azt tűzte ki célul, hogy félre informáljon, vagy elvegye a kedved... Pedig hidd el nem így van! Inkább próbálnak megóvni téged- engem -másokat, attól, hogy olyan "marhaságba" vágj (vágjunk) bele, ami ténylegesen idő és pénz fecsérlés... Én is próbáltam már olcsóság gyanánt olyan projektet indítani, amit szerencsére időben megfékeztek hozzáértéssel, bölcs tanácsokkal... A DAC és DSP ügyre pedig csak ennyit: https://hu.wikipedia.org/wiki/Digit%C3%A1lis_jelprocesszor
(#) gordonfreemN hozzászólása Jan 29, 2017 /
 
Sziasztok!

Volt már kötülünk valaki aki tesztelte a hallható különbségeket a DIR9001 esetében aközött, hogy regulátorral vagy csak ferit gyönggyel vagy semmivel sem választjuk szét a digit és analóg tápot? Mik a tapasztalatok ha volt ilyen?
(#) csigabiga1 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 30, 2017 /
 
Nekem nincs, nálam külön tápról (söt teljesen külön trafóról is) megy az Xmos és a DAC.
Ha van egy felesleges tápod próbált ki mindkettöt...
(#) gordonfreemN válasza csigabiga1 hozzászólására (») Jan 30, 2017 /
 
Magán a dir-en az analóg 3.3V-ot és a digit 3.3V-ot kérdezem. Ezt vagy beletervezem vagy nem később már kókányolni kell. A tuti megoldás a külön regulátor akkor marad igy.
(#) csigabiga1 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 30, 2017 /
 
Analóg kimenet egy digitális IC-n?
Szerintem is tervezz bele külön szabályozót, ha mégsem szükséges akkor egyszerüen csinálsz egy átkötést. Mindig jobb mint utólag "kókányolni"...
(#) csigabiga1 válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 30, 2017 /
 
Igazad van, special én sem építenék be ilyet (24bit/96kHz).
Én csak aszinkron USB fogadóban tudok gondolkodni, de ez az én speciális esetem...
Következő: »»   77 / 99
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem