Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   107 / 167
(#) bbatka válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Szerintem valami hasonlóról van szó.
Igaz ez két Rigol. Egy olcsóbb és egy jó drága. A 11. perctől érdemes nézni.
(#) Attila86 válasza bbatka hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Így van, erről van szó. A videóban 13:23-tól (Bővebben: Link) Egy igazi analóggal is összehasonlítja, elég beszédes a két szkópábra.
A kis DS1054Z is ugyan ezt tudja.
(#) elektroncso válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Mink meg az Országos Konstrukciós Versenyen (tavaly is és idén is) a ROHDE&SCHWARZ cég HMO1002 DSO-jával fogunk mérni. Amikor én tavaly először megláttam, nagyon repülőgép irányítópultnak tűnt. De azért sikerült a mérések nagy részét elvégezni. Itt a suliban OWON SDS5032E oszcilloszkópjaink vannak. Nem rosszak, jól kezelhetőek. Az XY módjával viszont nem vagyok kibékülve, az nagyon fapados, még csak a teljes képernyőt sem lehet kihasználni.
Utóbbi OWON-al kapcsolatban kérdeznék valamit. Szeretném a képernyőn kimerevített képet USB kulcsra vagy számítógépre menteni. Sajnos a számítógéppel USB-n keresztül nem akar kommunikálni, az USB kulcsomat meg nem ismeri fel. Ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Az USB kulcsom nem üres, elég sok adat van rajta, de nincs teli, a szkóp azt írja ki, hogy nem ismeri fel az USB kulcsot. Van itthon egy üres USB kulcsom, de nagyon pici a kapacitása (pár Mb), elférhet rajta 5-10 mentett kép?
Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2017
(#) Attila86 válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Formázd le más fájlrendszerrel a pendrive-ot!
(#) elektroncso válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Egy próbát megér, a kis USB kulccsal meg is próbálom. A nagyot inkább nem formázom le...
(#) RoliNyh válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Készítettem pár képet pendrivera, ha jól emléxem, Fat32 USB-t kezeli...
Viszont mintha úgy rémlene, a hálókábelen (LAN) keresztül működik. Az USB csak a pendrive-hoz van...
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2017
(#) elektroncso válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Köszönöm. FAT-nak van leformázva a kulcs (WINDOWS - jobbklikk - tulajdonságok), holnap megpróbálom egy üressel. A dokumentációja szerint az USB-A aljazat a USB kulcsé, a USB-B pedig a PC-é (olyan kábelt adtak hozzá mint amilyen a nyomtatókhoz van). Lehet, hogy a PC-s szoftvere körül volt a probléma, mert a internetről lett letöltve/telepítve mert a gyári CD-je el van repedve. Szerencsére két szkóp van, a másik CD-je ép, csak amikor próbáltuk akkor nem volt kéznél. Holnap ezt is megpróbálom.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2017
(#) RoliNyh válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Nos most hogy így mondod, való igaz, van rajta mindkét féle USB csatlakozó
(elővettem és megnéztem), szóval PC-hez kötve eszközként is működik.
Én is a hivatalos oldalról töltöttem le hozzá a szoftvert. Most hogy így belegondolok, szerintem USB-vel is próbáltam (csakhát régen volt már) nem csak LAN-al, mennie kell USB-vel is (bár én az UTP kábelt jobban preferáltam)...
(#) nagym6 válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 16, 2017 /
 
Nekem OWON XDS van, a WIN7-el csak akkor működik a szoftvere, ha a Win7 feltelepítés után nincs teljesen mai állapotig frissítve. Néhány más programom sem működik teljesen máig frissített Win7-el, ezért nálam egy régi időpontban frissítés leállítva.
(#) elektroncso válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 16, 2017 /
 
Ebben lehet valami. Ma sikerült a gyári CD-jén lévő programmal elindítani, XP operációs rendszer alatt. Szépen működik.
Próbáltuk annó LAN-nal is, de úgy sem ment.
Most már viszont megy, Köszönöm.
(#) Cinema válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 16, 2017 /
 
A Siglent SDS1102X azért tetszik, mert elég "hosszú" a memóriája, amire a jel kiértékeléséhez szükség van, ha jól értelmezem ennek a lényegét.
Négy csatorna nem kell, a színes kijelzés nem tudom milyen lehet, azt még tanulmányozom, hogy mit takar, mert elég érdekes, néha nevetséges fordításokkal találkoztam már ilyen műszerekkel kapcsolatban.
Én is szívesen látnék élőben egy ilyent.


Üdv!
(#) Ge Lee válasza Cinema hozzászólására (») Feb 16, 2017 /
 
Némi gagyi leírást találsz róla magyarul itt. Elvileg olyan dolgokat is meglátsz vele amit egy hagyományos DSO nem jelenít meg, de komolyabb tesztvideót nem találtam még róla.
(#) nagym6 válasza Cinema hozzászólására (») Feb 16, 2017 /
 
Nagyjából így kell elképzelni a színes kijelzést: Amelyik pontokat többször érinti a jelalak vonala, azok lesznek intenzívebb fényerejűek, minél többször, annál intenzívebb. Illetve a Siglentnél az intenzívebb fényerő jobb észlelhetőség miatt más színbe megy át, a pirosba, csupán azért, mert jobban látjuk a pirosodást, mint az azonos színű erősebb fényerőt. Tehát ott piros, ahol legtöbbször megy a jelvonal, ahol kevesebbszer, ott ennek arányában halványabb alapszínű sárga.
Azt nem tudom, hogy az elhalványulás hogy történik a Siglentnél, a Tektronix féle DPO a katódsugárcsöves foszfor jellemzőit utánozza pontosan, ott a foszfor gerjesztését, elhalványodását kell elképzelni, ugyanazt látni a DPO kijelzőn. Annyival bővítve, hogy a DPO-nál állítható az "utánvilágítás" idő.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2017
(#) nagym6 válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 16, 2017 /
 
Kimaradt, a fényerő még sebességfüggő is. Ezért halványabb a négyszögjel gyors felfutó éle, és erős intenzitású a vízszintes része, mit ahogyan a foszfort kevesebb ideig, így halványabbra gerjeszti a gyors jelrészlet.
(#) Cinema hozzászólása Feb 17, 2017 /
 
Kedves Mindannyian!

Értem, nem az első oszcilloszkópom lesz, ha lesz....( ma ez szinte csak pénz kérdése)
Érdekelne még vélemény a 12bites jószágokról, az Owon(XDS3102A, vagy XDS3062A) mennyire érdemli meg, hogy esetleg azt vásárolja meg az ember?
Elég gyorsan megjelenik a jel, ami a bemenetre jut? Mit várhat el az ember, a nagyobb felbontás nem ment a hagyományosabb paraméterek, - jelváltozás követése, megjelenítés sebessége - rovására?
-
Régen volt egy Hung-Chang DSO2100 szkóp-adapterünk a cégnél, kimondottan utazási műszernek, de kellet mellé egy LAP-TOP is, együtt már igen drága volt a két cucc és sérülékeny is. Ráadásul lassú volt, a jel feldolgozása és megjelenítése nehézkesen ment, így beállítani pedig, nehéz volt mechanikai, elektronikai cuccokat.
-
A YouTube-on látható demóktól kiütést kapok, egyáltalán, megkérdőjelezendő, hogy tudják-e kezelni azt a műszert némely önjelölt bemutatók?!
Nekem mérésekre kell, nem rajzoltatni, hogy hű, micsoda képeket lehet vele készíteni.

Üdv!
(#) szapcsika válasza Cinema hozzászólására (») Feb 17, 2017 /
 
"Elég gyorsan megjelenik a jel, ami a bemenetre jut? "
Ezt a kérdést nem is tudom értelmezni. Ha triggerelt, akkor kénytelen lesz megjelenni. Ha esetleg arra gondolsz, hogy egy lefutás után milyen gyorsan tud felkészülni a következő triggerre, az már másik kérdés, azt meg lehet találni az adatlapjában, hogy egy mp alatt hány lefutást tud. Waveform per second alatt keresd.
A 12 bitről már kifejtettem a véleményemet, miszerint minimális mértékben van értelme, és valószínűleg ezeknek a szkópoknak az analóg része több zajt és torzítást termel, mint, hogy a növelt felbontásnak nagy értelme lenne. De ártani nem árt.
(#) Ge Lee válasza Cinema hozzászólására (») Feb 17, 2017 /
 
Ha arra gondolsz a DSO-knak a megjelenítése jóval lassabb mint egy analóg szkópé, szóval "kivezérlésjelzőnek" nem jó, mert az analóggal ellentétben nem tudja a megjelenítés lekövetni pl. a zenei jelet. Hogy ebben egy SPO esetleg jobb-e azt nem tudom, mert ilyen videót nem láttam még.
(#) nagym6 válasza Cinema hozzászólására (») Feb 17, 2017 /
 
Téma lett az OWON 12 bites szkópok felbontásának értelme, itt képen látható a 12 bit felbontás előnye, mindenki maga tudja ez mit ér számára. OWON XDS3102A szkóppal készültek, ugyanaz a szkóp ugyanazon a jelen lett átkapcsolgatva 8 és 12 bit között, így készültek a képek.
A bemenő jel 10Khz négyszög, ez amplitudóban modulálva 500Khz, és 100Khz szinuszjelekkel. Nagyítás után a 12 bitesen kb. pontossággal mérhető az 500Khz, és a 100Khz.
"nagyít1" képen nagy jelalakból, "nagyít2" képen kis jelalakból készültek a nagyítások.
(#) nagym6 válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 17, 2017 /
 
Előbbihez még, hogy ha periodikus a jel, akkor lehet nagyítani újabb jelfelvételhez 8 bitnél is, amíg az adott típusnál a shiftelés lehetséges. Ha egy jelcsomagot kell elemezni, és nem lehet eléggé shiftelni, akkor van haszna a 12 bitnek.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2017
(#) Cinema válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Igen, ilyesmire gondoltam, bár nem kivezérlésjelzőnek használnám a drága oszcilloszkópomat.

nagym6
Köszönöm a képes bemutatót, az FFT módban mekkora lehet az eltérés, meg tudnád azt is "jeleníteni"?

Üdv!
(#) nagym6 válasza Cinema hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
FFT módban drasztikusan jobb mint a többi hasonló digiszkóp (amiket láttam), csinálok képeket, de csak holnap érek rá.
(#) Ge Lee válasza Cinema hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Én sem annak használom, csak elég gáz az amikor gyorsan be kellene állítani 4db hangszórókimenetet egyformára (vagy csak szimplán meghatározni a kimenő audió jelet) és elő kell venni ehhez egy analóg szkópot, mert a DSO kijelzője nem képes lekövetni egy tuc-tuc jelet. Vagy el kell indítani egy amplitúdóban nem változó jelet (pl. szinusz), és azzal beállítani a szinteket, amivel csak részben vagyok előrébb.
(#) szapcsika válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
De ez nem a DSO lassúsága miatt van, hanem az analóg szkóp utánvilágítása segít jól látni a jelet. A DSO-n csak villodózásokat látsz. DPO-val kéne próbálni, valami közepes perzisztenciával.
(#) szapcsika válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Ezt viszont elismerem. FFT-ben az algoritmusból eredően a nagyobb felbontás és a több mért pont valóban sokat jelent.
(#) nagym6 válasza Cinema hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
OWON XDS3102A szkóp FFT. Nem tudom összehasonlítani FFT-t 8 és 12 bites módban, FFT-nél nagyon korlátozott a 8 bitesbe átkapcsolás több ok miatt, nem sikerült megállapítani a különbséget 8, és 12 bit között. Így a képességeit, illetve határokat mellékeltem képeken. Különböző beállításoknál változik az FFT beállíthatósága, nem mindig tudja ugyanezeket a maximumokat, de nem sok az eltérés. Eddigi 8 bites szkópjaim -2
féle Rigol- meg sem közelítik a 12 bites OWON FFT tudását. Eléggé ki kell ismerni használatát, az időalap, rekordhossz, és FFT beállításokkal kell játszadozni, ezekhez a jó eredményekhez, könnyű sokkal rosszabb FFT képet kapni.
1 kép: A 10Khz spektrum kb. 12.5Hz tartományig nagyítható. 2 kép: 20Khz 5v jel mellett nagyon közel a 19.95Khz 5mv jelet még éppen megjeleníti, 4 kép: ugyanez 100mv 19.95Khz jelnél. 3 kép: 10Khz jel, és a 4Mhz jel is együtt látható, ekkora a max átfogás, pontosabban itt 5Mhz. 5 kép: 17Khz 2mV jel (zavarokkal együtt) ez van a 6, 7 képeken. 7 kép: 5 kép jele -2mV- úgy, hogy 1 V/DIV állásban a szkóp, a 2mv jelet így is jelzi FFT-n. 6 kép: 1Khz 5V jel mellett a 17Khz 2mV jel (5-ös képen) már éppen látható. 8 kép: 10Khz 5v négyszögjel spektrumának kijelzési hossza, 12.5Mhz-ig jelezve.
Szkóp üzemnél a 8 bites felbontás nagyítható akkor ha eltolható (shift) a pozíció, a jelalak pld. lefelé (vagy felfelé) vihető, közben V/DIV nagyítással a jel kiválasztott részlete a képben marad, már nagyítva látható, de csak a következő jelfelvétel után. Ameddig eltolható, és nagyítható, annyi nagyítás lehet.
Legtöbb szkópnál ebben a kategóriában ez az eltolás -shift- nem lehetséges, nincs nagyítási lehetőség. Nyilván a kép közepe táján lévő jelrészlet többet nagyítható -V/DIV- a kép tetejéig, de a jel teteje-alja nem, csak shifteléssel. A megállított jel nagyítása értelmetlen, nincs újabb infó, mert nem tartalmaz többet mint amit nagyítás nélkül látni.
A Rigol DS1054Z-t lehet shiftelni, nem tudom mennyit, probléma, hogy a kicsi pozíciógombbal keserves rengeteg tekergetés kell, gyakorlatilag megunjuk. OWON XDS-nél az érintőképernyő ide jó, pár húzással megvan akár többszáz div. eltolás is -méréshatártól függő, hogy mennyit lehet.
Érzékenyebb állásokban 40 div., felette -nem tudom, de 400 div biztosan lehet, ebből következve OWON XDS-nél talán a 8 bites változat is lehet, hogy sokat nagyítható ha shiftelhető, de azt nem ismerem.
Nálam a 12 bit azért kell, mert szenzorok kimeneti jelét kell alaposan vizsgálni, ezek egyenkénti jelek, sokszor nehezen ismételhetők, illetve ismétlésnél sem azonos a jelalak. Körülményes lenne nagyítgatni (V/DIV) újabb jelfelvételhez, és nem biztos, hogy az előre nagyított ablakba
beleesne a szükséges jelrészlet. De ha lehet, akkor itt is jobb nagyítás után ismételni jelfelvételt, így mindig jóval tisztább, zajmentesebb jelalakot kapunk a felvett jelből, mint utólagos nagyításnál. És sok másra is jobb a 12 bit, csak sokkal drágább, megéri-e.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2017
(#) Cinema válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 20, 2017 /
 
Köszönöm a képeket, elég szemléletesek.
Egyelőre maradok a kinézett Siglent oszcilloszkópnál, remélem sikerül megvenni még akciós áron.
Letöltöttem ennek az Owonnak és a Siglentnek is a manuálját, lehet belőle tanulni, meg kell is, ha majd a kezem közé kaparintom.

Üdv!
(#) nagym6 válasza Cinema hozzászólására (») Feb 20, 2017 /
 
Nem tudom hol veszed, itt is akciós: Bővebben: Link
A manual alig valamit, szinte semmit tartalmaz, többi menet közben.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2017
(#) Attila86 válasza Cinema hozzászólására (») Feb 20, 2017 /
 
Korábban azt írtad (Bővebben: Link) hogy azért tetszik a Siglent SDS1102X mert nagy a memóriája. Egész pontosan 14Mpts a memóriája neki. A Rigol DS1054Z-é alapból 12Mpts, ha beírod neki a kódot akkor pedig 24Mpts. Írtad azt is hogy a négy csatorna nem számít. Nos szerintem a kettő helyett négy csatorna az igen komoly előny egy szkópnál de rendben, elfogadom hogy nálad ez nem szempont. Így akkor a Siglent és a Rigol összességében kb ugyan olyan jó szkópok a számodra, hiszen minden más funkciójuk nagyjából hasonló. Na de akkor viszont miért nem veszed egész egyszerűen a kettő közül azt amelyik olcsóbb? A Siglentet legolcsóbban most bruttó 161518Ft-ért tudod megvenni, a Rigolt pedig 142817Ft-ért. Ezek a legolcsóbb árak amiket találtam. Azaz A Rigol 22%-kal olcsóbb mint a Siglent!
(#) Cinema válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 21, 2017 /
 
Persze, nagyszerű az a kis Rigol oszcilloszkóp is, de tényleg nem kell 4-csatorna. Ez kifejezetten digitális cucchoz van "kihegyezve", ahogy írják róla.
Azért a Siglent már 100MHz-es, igen kis jelet is "lát", meg a némileg nagyobb kijelző sem hátrány.
A manualok 120, illetve 210 oldalasok, nem éppen esti mese egyik sem.
Meghirdetem néhány ingóságom, hogy meg tudjam venni.


Üdv!
(#) Attila86 válasza Cinema hozzászólására (») Feb 21, 2017 / 1
 
Idézet:
„Azért a Siglent már 100MHz-es”

A Rigol-ra 50MHz van írva de ha beírod a kódot neki akkor hivatalosan is 100MHz-es lesz. De ez kb mindegy is, mivel 160-170Mhz közt van a -3dB-es pontja, kimértük:
Bővebben: Youtube
Kód nélkül pedig 150-160MHz-et tud. De mondok jobbat: egy másik ismerősöm Rigol DS1054Z-jét is megmértük, annak pedig 240MHz-nél(!!!) volt a -3dB-es pontja. Szóval ne érdekeljen senkit hogy a szkóp burkolatára az van rányomtatva hogy "50MHz".
Ráadásul, mint az a videón is látszik; egészen 440MHz-ig még rá tud triggerelni a jelre!
Idézet:
„a némileg nagyobb kijelző sem hátrány”

A nagyobb kijelző viszont valóban a Siglent előnye. Bár a Rigol menürendszere viszont szerintem jobban átgondolt és ez már abszolút szubjektív, de szerintem egyértelműen szebb.
Idézet:
„igen kis jelet is "lát"”

A Siglent legkisebb osztása 500uV/DIV, a Rigolé 1mV/DIV, valóban. Kóddal azonban a Rigol legkisebb osztása is 500uV/DIV lesz.

Lényeges lehet továbbá, hogy fejlettebbek a Rigol matematikai funkciói:
- Két MATH görbe.
- Két protokoll-dekóder.
- Nem csupán összeadás, kivonás, szorzás és osztás, hanem összesen 16db matematikai műveletet tud a csatornák közt.
- Egészen elképesztő, de a kis Rigol nem csak két, hanem akár három jelből is tud egyszerre matekozni! Ilyet legtöbbször még a sokmilliós szkópok sem tudnak...
- A mért adatokból tud számolni statisztikát, minimumot, maximumot, átlagot és mindezeket akár meg tudja jeleníteni grafikonon(!).
- Fejlettebb trigger funkciók: a Siglentnek 9 féle trigger módja van, a Rigolnak 15.

De nem akarlak meggyőzni úgyhogy itt be is fejezem. Bármelyik szkópot veszed, egy nagyon jó oszcilloszkópod lesz. Csak a Rigol jóval olcsóbb.
Üdv.!
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2017
Következő: »»   107 / 167
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem