Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)
 
Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   81 / 119
(#) Gafly válasza doktor hozzászólására (») Júl 17, 2017 /
 
Idézet:
„Figyelmesen elolvasod, kiderül az egyik oldalon van több évtizedes gyakorlat, felsőfokú szakirányú végzettség[ a másik oldalon a rengeteg megkérdőjelezhető, másokat kioktató hozzászólás.

Javaslom, a kereső használatát, és így több egymástól független forrásból kaphatsz információt.”


Erre nem tudtam görcsöt kötni.
(#) msteve válasza fery45 hozzászólására (») Júl 17, 2017 /
 
Bizonyára tarósabbak a textilből készült peremek,de azért igy is rengeteget kell cserélnem ezekből is.És nem csak a kinaiakban,hanem a sokak által istenitett Altec-Lansingokban ugyanúgy.A habperemek használatának szintén megvan az oka,sokkal engedékenyebb hangszórót lehet épiteni belőlük,ezáltal alacsonyabban lesz a rezonanciafrekvencia.A saját hangszóróimba is inkább ezeket épitem be,nem csak azért mert saját magam el tudom késziteni,és a préselendő szivacs vastagságával tudom befolyásolni a paramétereket,hanem azért is mert pl.nagyobb a belső csillapitása mint a gumié.
A membránra rakódott por pedig kevésbé befolyásolja a hangszóró paramétereit mint a sokéves használat,a páratartalom,vagy a pille nyúlása.
(#) fery45 hozzászólása Júl 17, 2017 / 2
 
Tisztelt Valamennyien, akik hozzászóltatok!
Örülök, hogy elmondjátok (írjátok) véleményeteket. Néhány hozzászólás is mutatja, hogy eltérő többünk véleménye ugyanarról a dologról. Sőt az egyik kolléga véleménye más által tudatlanság, hozzá nem értés. Próbáljunk ezen változtatni!
Én azt állítom, hogy a perem fizikai tulajdonsága befolyásolja a hangszóró hangzását, ugyan akkor más ezt cáfolja. A por lerakódásról is hasonló a véleményünk. A hangszórókról írt szakirodalomról is eltérő véleményünk hangzott el. A Hangváltók oldalon a Klinger Hangdoboz építés című könyvről is eltérő vélemény íródott. A Rádiótechnika oldalain 1962 óta íródnak cikkek a hangváltókról, hangdobozokról. Az internet ilyen irányú oldalai jelentősen szerények.
Kollégák (szabad legyen így szólítanom) indokolt a szakmai műveltség fokozása. Nem árt ha a villamosmérnöki tankönyveket beszerezzük , legalább elolvasás szintig, hogy lássuk a mérnöki képzés színvonalát.
Én mindenkit arra kérek, hogy írjon bármit, bármiről, de ne "kukacoskodjon".
Köszönettel F.
(#) fery45 hozzászólása Júl 19, 2017 /
 
Tisztelt Shany!
Milyen alapon állítja rólam "...a legalapvetőbb ismeretekkel sem rendelkezik ez ügyben.". Ismeretlenül becsületsértő kijelentést hogy merészel megengedni magának!
Amikor egy intézmény hangosító berendezésének telepítésénél 30-40 darab szivacs peremű hangszórói tönkre mennek 5-8 év után, és új peremeket ragasztanánk ugyancsak szivacsot, lesújtó véleménnyel találkozunk. Mi szerelők nem tehetünk arról, hogy az ipar ilyent gyárt. Ezek után ki nem rendelkezik alapvető ismeretekkel? Sőt honnét szerezhetne ismereteket? Városunk könyvtárában lévő számos elektroakusztikai könyv olvasatlanul áll a polcokon. A helyi több tucatnyi "szakember" nem olvas, nem tanul. Én könyvet írtam hangszórójavítás témából. 60 hangszóró hibát írok le és javítási módot ajánlok. A könyvkiadók arra hivatkoznak, hogy eddig megjelent könyvek tekintélyes mennyisége raktáraikban állnak eladatlanul. Sokan azt hiszik, hogy barkácsoló módon valaki itt az interneten "tuti" tippet ad, és csodálatos minőségű javítást fog végezni?
Ezek után vegye szemügyre a dinamikus hangszórók hátrányos tulajdonságait. Van belőle egy jó tucatnyi. Ez után gondolja végig, hogy a hangszóró fejlesztők mit tettek a hibák csökkentése, kizárása érdekében az utóbbi 10 évben. Hatásfok, frekvencia tartomány, torzítás főleg nagy teljesítményen, tekercs leégés ellen, hangdoboz konstrukció vonatkozásában, geometriai méretek, előre-hátra sugárzás 180 fokos fáziskülönbség ellen, stb.
Ilyen, a szakembereink színvonala!
Engedje meg, hogy én is "tuti" tippet adjak. A ragacsos impregnált membránt vágja le a pilléről és tekercsről, vigyázva a kivezetésre. Ez után azonos méretű membránt és peremet ragasszon a régi helyére.
Tisztelettel F.
(#) msteve válasza fery45 hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
Mint ezelőtt irtam,a szivacs szélű hangszórók más célra valók mint a saját anyagából kiképzett papir szélű hangszórók.Ugyanúgy mint a kisrádióknál,100Hz alatt az ember ne várjon tőlük értékelhető hangot.A gyártókat meg hol érdekli annak a néhány szervizesnek a véleménye?
Kapitalizmus van,a minőséget háttérbe szoritja a előállitási/eladási ár aránya.
De hát ezért is van sok munkánk...
(#) Peter65 válasza fery45 hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
Tisztelt Fery45!
Az Ön könyve elérhető/megvásárolható valahol valamilyen formában?
(#) -balint01- hozzászólása Júl 20, 2017 /
 
Sziasztok!
Vagy egy Bluetooth hangszóróm (TDK a33) és nem szól benne valamiért a mély... Néha mikor úgy döntök megszólal, de akkor is csak annyira, mintha egy műanyag pohár lenne a hangszóró.. a másik két hangszóró megy, de a mély nem.. mi lehet a baja?
(#) granpa válasza -balint01- hozzászólására (») Júl 21, 2017 /
 
Méréssel próbálkoztál már, csatlakozások nem kontaktushibásak?
(#) fery45 hozzászólása Júl 21, 2017 /
 
Tisztelt Peter!
A Hangszórójavítás című "könyvem" kéziratban van. Nem találtam kiadót. Magán kiadásra nincs pénzem. Ezért lehet, hogy nem fog megjelenni. A kiadók csak néhány ezres példány esetén hajlandók egy kéziratot kiadni. A Rendezvény- épülethangosítás ..... könyvem már megjelent, ez internet megrendeléssel elérhető. A teljes címet, szerzőt és kiadót nem közlöm itt, mert az reklámot jelentene ezen az oldalon.
Tisztelettel F.
(#) pjg válasza fery45 hozzászólására (») Júl 21, 2017 /
 
Elektronikus kiadásra nem gondoltál?
Engem érdekelne a könyv címe, szerzője, kiadója. Magánban elküldöd?
(#) msteve válasza -balint01- hozzászólására (») Júl 21, 2017 /
 
Mivel elemes hordozható készülék,kevés az esélye hogy leégett volna.Én a bevezető szálat nézném meg először,ha a méréskor nem mutat semmit.De ilyennél már találkoztam forrasztási hibával,és leesett mágnessel is...
(#) msteve válasza pjg hozzászólására (») Júl 21, 2017 /
 
Nem biznisz mostanában a könyvkiadás,az emberek alig olvasnak.Az elektronikus verzió meg valószinüleg másnap fent lenne vagy két torrent oldalon...
(#) pjg válasza msteve hozzászólására (») Júl 21, 2017 /
 
Igazad lehet. Meg egyébként a téma is kis réteget érint.
Ma vettem egy magyar elektronikus könyvet. 900 oldal. 17 euróról volt leárazva 1,7-re.
A címlapon vízjel az én e-mail címemmel, hogy én vettem meg. Mondjuk ezt 5 másodpercig tart eltüntetni.
Azért szívesen elolvasnám a könyved.
(#) -balint01- hozzászólása Júl 22, 2017 /
 
A hangszorohoz vezető egyik vezeték ki volt szakadva, de csak annyira, hogy ne lehessen látni. Visszafordulásra után tökéletesen duruzsol
(#) doktor válasza shany hozzászólására (») Júl 22, 2017 /
 
Megszólítottál válaszolok, értelemszerűen én is szubjektíven, és gondolatonként.

[i]Kicsit visszatekintve, a hangváltók témakörét érintve, nekem úgy tűnt, fery45 a legalapvetőbb ismeretekkel sem rendelkezik ez ügyben.
A szakember nem a szakmában eltöltött évektől lesz szakember, hanem a szaktudásától. A szaktudást pedig folyamatosan aktualizálni kell ( LLL –lifelong learning ). Az utóbbi évtizedekben igen jelentős változások történtek a hangsugárzókhoz-, a tervezésükhöz kapcsolódó ismeretanyagban. Korábban elképzelhetetlen eszközök és tudástár áll rendelkezésre azok számára, akik kicsit is komolyabban akarnak foglalkozni ezzel.


Az alap iskolai végzettség, gyakorlat nagyon sokat számít,és ezt erősiti az adott tevékenységgel eltöltött idő.
A nagy változást, valamint az eszköztárak bővülését én nem tapasztalom.
Az információ áramlás gyorsult fel,valamint szélesebb körben elérhetővé vált az internet segítségével, de nagyon sok megkérdőjelezhető véllemény, is teret kapott.

[i]Elhiszem, hogy fery45 hátrakötött kézzel is kicserél egy lengőcsévét, nyilván hatalmas tapasztalata van a mechanikai javításban, de ebből még nem következik szükségszerűen a magas szintű, modern ismerteket is magában foglaló aktuális elméleti háttér.

Számomra sokkal meggyőzőbb lenne, ha a „szakember” a szakmában eltöltött évekre való hivatkozás helyett végre valamilyen használható, konkrét, valós információval szolgálna. [/i]


A topic cime alapján, ez nem minden esetben megoldható.




Jelenleg egy magyar átlagember számára is könnyen elérhető egy mérőmikrofon ( pl. ECM8000 kalibrálva ) vásárlása, komolyabb igények esetén ( pl. torzításmérés ) persze mélyebben kell zsebbe nyúlni. Jól használható mérő- és hangváltószimulációs programok is elérhetőek. Ez utóbbiakhoz persze kell az elméleti háttér is.

Átlag felhasználó estében korlátokkal, még akár megoldást is jelenthet, de aki hangszóró mérésekkel tervezéssel gyártással foglalkozik már nem.

Egy valós, felmerült problémára mostanáig nem adtak konkrét megoldást a szakemberek:
Az enyhén ragacsos impregnálássál ellátott membránok portól, szöszöktől történő megtisztítása ?
[/i]
Megoldási lehetőséget írtak rá.
(#) golem hozzászólása Júl 23, 2017 /
 
Sziasztok!
Van egy kérdésem hangszóró közepén a kupot mivel lehet megragasztani mert egy ponton nem volt megragasztva vagy el vált hónapok során új hangsugárzó.
(#) P_Laszlo válasza fery45 hozzászólására (») Júl 24, 2017 2 / 1
 
Nem elég széles látókörűek ezek a vélemények. Nyilván papírral és textillel sosem lehet ugyanazt megcsinálni, mint habbal, gumival. Értelmetlen összehasonlítani ezeket a megoldásokat, mindig a felhasználási célhoz keresünk hangszórót, és nem egy később pótolhatü alkatrész élettartama az elspdlegesen fontos szempont, hanem az, hogy az adott hangszóró teljesíti-e az elvárásokat.

Minek tartson valami sokáig, ha eleve nem jó.

Ui: ha a gyártók nem készítenének elrontható hangszórókat, valószínűleg nem lenne lehetőség arra, hogy valaki a ajívtásból éljen, ezzel fogalakozzon.

Egyébként, szerintem is hagyjuk. Egyszerűen elavultnak gondolom ezt a látásmódot.
(#) P_Laszlo válasza msteve hozzászólására (») Júl 24, 2017 /
 
Hát, azért ez sem teljesen biztos. Nagyon sok papírszélű hangszóró rezonált eredetileg 100Hz alatt, persze, ezek nagy pontosságú gyártást és durva odafigyelést igényeltek, már a membránelőállítás tervezési fázisától. Kb. 35-40 évvel ezelőtti darabokról van szó, és a legjobb példa erre, amit a dánok csináltak. Nekik a nagy kitérések is mentek. De a Videoton, vagy Csigéné Erzsike is egészen jól értett ehhez a műfajhoz.

Mára tényleg nem maradt olyan új, és kapható membrán a piacon, amit nagy engedékenységű papír membránszéllel készítenének.
(#) P_Laszlo válasza shany hozzászólására (») Júl 24, 2017 /
 
Az ECM8000 alapból nem kalibrált, legalábbis régen nem volt az. Vagy már megmérik? Akkora szórásuk van mélyben és magasban, hogy 100-6000Hz-ig lehet csak valamit kezdeni velük mérés, összehasonlítás nélkül.

Amúgy, a porosodó hangszóróra több helyen, sok fórumban rákérdeztek már, többnyire a mechanikai tisztítás, és enyhén nedves törölgetés a válasz. Nyilván sosem lesz olyan, mint gyártás után. Ezek a bevonatok is változnak idővel.
(#) P_Laszlo válasza golem hozzászólására (») Júl 24, 2017 /
 
membránanyagtól függ. Miből készült?
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2017
(#) golem válasza P_Laszlo hozzászólására (») Júl 24, 2017 /
 
Szerintem Papir
(#) P_Laszlo válasza golem hozzászólására (») Júl 24, 2017 /
 
Akor szinte bármivel, palmatex, vizes papírragasztók, hobby diszperziós ragasztók, technokol, stb.

Ha igényesebb hangszóró, akkor kell csak gondolkodni többet rajta.
(#) golem válasza P_Laszlo hozzászólására (») Júl 24, 2017 /
 
pa hangsugárzó
Hibás rész
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2017
(#) pjg válasza golem hozzászólására (») Júl 24, 2017 /
 
palmatex
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2017
(#) FordPrefect válasza P_Laszlo hozzászólására (») Júl 24, 2017 /
 
Nem is kell kalibrálni. Ha 100-6.000 Hz között lineáris, tökéletesen lehet mérni a legfontosabb sávot. Ahol a 2 vagy 3 utasok váltási frekvenciái vannak. A mélyebb frekvenciákon (200 Hz alatt) a hangsugárzó úgyis a fizika szerint működik, max a mérési/hallgatási tér befolyásolja. 6K felett meg a gyári görbe szerint.
Mondjuk biztosan látványosabb egy teljes sávú frekimenet.
Más kérdés a torzítás, de az is első közelítésben szintén hangszóró függő.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2017
(#) P_Laszlo válasza FordPrefect hozzászólására (») Júl 25, 2017 2 /
 
Hát azért ez nem ilyen egyszerű. Látni kell az egyensúlyt.

A gyári vagy forgalmazói mérésekben nem lehet bízni, a nagy darabszámban gyártott hangszórók általában nem pont olyanok mint az adatlap. A mélytartományt pedig nem tudod pontosan modellezni baffle step és room gain miatt.

Talán kétutasat lehet megúszni ebben a frekvenciatartományban mérve, de annak is csak szigorúan a váltását.
(#) P_Laszlo válasza pjg hozzászólására (») Júl 25, 2017 / 1
 
Jók amiket írtam. Kb.
(#) fery45 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Júl 25, 2017 / 1
 
Tisztelt P. László!
Az elromlott hangszóró tulajdonosok véleménye lesújtó a termék minőségéről, élettartalmáról. Mi javítók csak javítunk. Az "elavult, ismerethiányos nézetem" és javítók nézete nem nálunk alakul ki! Ezt Neked és Többieknek észre kellene venni! Lehetőleg a gyári állapot visszaállítása a célunk. Ez a szándék csak cél, de lehetetlen elérni, mert külföldi hangszórók alkatrészei beszerezhetetlenek. Hazai alkatrészekkel dolgozunk. Minden ilyen esetben felhívjuk a tulajdonosok figyelmét arra, hogy meg fog változni a hangszóró hangzása. Ezt a hangváltozást az erősítő hangszínállítás korábbi állapotához viszonyítva meg kell változtatni a korábbi hangzás érdekében. A tulajdonosok szokták kérni, hogy tartósabb alkatrésszel javítsunk. Egyébként a hangszórókat nem úgy gyártják, hogy majd később szakműhelyben javítható legyen!
Közmondás szerint "minden cigány a maga lovát dicséri". A hangszórókba épített anyagokra és hangszórókra ugyan ez vonatkozik. Aztán az üzemeltetés után derül ki, hogy a dicsért (marketing) tulajdonságok mit érnek.
Én úgy érzem, hogy az egész itteni ceremóniáért nem én és sorstárs javítók tehetünk. A gyártók és azok tervezői tartósabb anyagokat használhatnának. Korrektebb marketing tevékenységet végezhetnének.
Nekem úgy tűnik, hogy a tervező mérnököket be kellene a javító műhelyekbe állítani, hogy egy kis javítási tapasztalatot szerezzenek. Aztán vitatkozhatnának a tulajdonosokkal is. Az emberek a pénzükért jó terméket akarnak kapni! Mostanában más import termékek minőségével kapcsolatban elmarasztaló vélemények terjednek.
Tisztelettel F.
(#) P_Laszlo válasza fery45 hozzászólására (») Júl 26, 2017 /
 
Az a helyzet, hogy minden felhasználásfüggő. Én arról nem tehetek, ha a hangszórójavítók ezt nem látják át. Inkább könnyebben értelmezhető irányokban gondolkodnak, mint például a tartósság. De nem ez a fő tulajdonsága egyetlen hangszórónak sem. A fontosabb, egy igényesebb felhasználás esetén, hogy teljesítse az elvárt paramétereket, nemlin. és lineáris torzítás szempontjából, elérhető legyen a kívánt alsó határfrekvencia, az elvárt maxmális hangnyomás mellett, adott doboztérfogatban, stb. Az élettartam egy következő szempont lehet, ezzel meg számolni kell a felhasználónak, és kész. Meg kell érteni, hogy a műanyaghab bomlik. Volt rá kb. 45-50 éve a szakmának és a felhasználóknak, hogy erre rájöjjenek, azóta léteznek ilyen hangszórók. És hiába keseregnek a javítók (már ha ez tényleg előfordul, hiszen emiatt van-lesz munkájuk), mert bizonyos paramétereket és tulajdonságokat csak korlátozott élettartamú alkatrészekkel lehet elérni, lásd: műanyaghab membránszél.

A véleményben egyébként nem látom az igazságot. Minden hangszórót tönkre lehet tenni, ha nem úgy használják, ahogy-amire a tervező készítette. Természetesen vannak nyúzható típusok, vannak hangosak, és vannak jó mélyátvitelűek. Olyan ez, mint Gombóc Artúr csokijai. Százféle választási lehetőség létezik. Arról meg senki nem tehet, ha valaki nem azt veszi meg, ami az ő igényeinek megfelelne.

És nem gondolom, hogy romlott volna a helyzet, a piac legárérzékenyebb alsó kategóriáit leszámítva. Régen is voltak alacsony terhelhetőségű, könnyen tönkretehető hangszórók. Sőt akkor voltak csak igazán, 30-40-50 évvel ezelőtt. Lásd: RFT összes az 5-15W-os (ilyen-olyan) papír csévetestre tekert nitrolakkos lengőcsévékkel, vagy a '70-es évek Videotonjai, bolgár Orionok, régi Teslák, BEAG stb. mind hasonló megoldás. A mai modern huzalokkal, csévetestekkel, sokkal nagyobb terhelhetősége lesz egy hangszórónak azonos fizikai méretek esetén, mint "régen", ezt a gyártók használják is, látszik is a termékeken.
Arról sem tehet senki, ha az átlag hangszórójavító csak olcsó, könnyen beszerezhető alkatrészekkel, egyszerű technológiákkal tud és akar dolgozni. Nyilván a többség nem fog tudni gyári paramétereket visszaállítani, megmérni a változásokat, stb. De ettől még van, aki saját alkatrészeket gyárt, nagy hangszórógyárakra jellemző módszereket, alapanyagokat használ, és tud ugyanolyan, vagy jobb eredményt is elérni, mint amilyen az eredeti állapot volt.

A jó terméket, jó munkát, jó alapanyagot mindig meg kell (és kellett) fizetni, ez (is) jelzi a különbséget a gyengébb lehetőségekhez viszonyítva. Így működik a piac, így árazza be mindenki a saját produktumát (a szélsőségektől megintcsak eltekintve), annyiért adja el amennyiért tudja. Aztán idővel a piac dönt és szelektál. Nem is értem, miért kell ezt magyarázni.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2017
(#) fery45 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Júl 27, 2017 /
 
Kedves P. László!
Én úgy látom, hogy Neked el kellene fogadnod mások véleményét (az enyémet is), még akkor is, ha az nem szimpatikus számodra. Keresed a magyarázkodás lehetőségét.
30-50 évvel ez előtt egy 30 cm kosárátmérőjű hangszóróra 12,5 watt teljesítményt közöltek a gyártók, és ez papír pereműek voltak. (pl. AUDIO) Ezek közül még ma is sok kifogástalanul működik. Az eredeti paramétereivel. (pl. 40 Hz-től 5 kHz-ig) Most ugyanekkora hangszóróra 120 W-től 800 W-ig találunk feliratot, aztán 100 W-os erősítőtől leég a tekercse. A vásárló vagy tulaj ilyen szakértelmű. Mi javítók már ezzel találkozunk. Nem mi adjuk a hangszórók és erősítők teljesítményét!
Más: Autórádió hangszórója most a nyári meleg Napon 50 C fok fölé melegszik a jelentős ultraibolya sugárzással. Ugyan ez van a koncerteken is. A gyártónak ez nem jut az eszébe?
A tölcséres AUDIO szabadban, télen- nyáron, esőben, fagyban és nyári hőségben miért bírt ki évtizedeket?
Valami a fejekből hiányzik! Dicsérni, korszerű anyagokra, termékre hivatkozni van képük.
Jön a kuncsaft, és mondja, hogy habszivacs perem helyett papírt kér. Próbáljak neki mást adni! Nem fizet ki és elmegy másik javítóhoz.
Tisztelt P.László! Nem velem kell vitatkoznod! Beszélj a tervezőkkel és gyártókkal! Nem minden az ár! Van itt luxus profit is.
Tisztelettel F.
Következő: »»   81 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem