Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   90 / 126
(#) RoliNyh válasza szapcsika hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Ez mind rendben is van, nem is ezért kérdeztem. Hanem azért, mert néha mindíg előjön ez a téma, hogy valaki kezdőként egy multit akar venni, és bemond egy két három típust, aztán próbálja kideríteni, hogy melyíket lenne jó megvenni. És folyton felmerül az, hogy akkor már inkább vedd "ezt" mert ez már tud trurmst is. Namármost úgy érzem, hogy ilyenkor épp az kerül kissé háttérbe, hogy egy kezdőnek, aki az első műszerét veszi, szerintem teljesen felesleges ez a trurms funkció, mert éppenhogy csak max a hálózati 50Hz -et fogja mérni vele. Arról meg ugyebár úgyis köztudott, hogy 230V AC lesz, legfeljebb a műszer majd 220-240 közt mutat valamit...
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2017
(#) Doky586 válasza szapcsika hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Idézet:
„azt jelenti, hogy a műszer nem színuszos jelalakok esetében is pontosan mutatja az effektív értéket”

Jól értelek hogy DC állásban egy sima és egy TrueRMS műszer is ugyanazt a (100Hz) lüktető egyen-fesz értéket fogja mutatni egy hálózati trafóra kötött grace híd kimenetén ?
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2017
(#) nagym6 válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
De ha mégis a kezdő az elején olyat mér, ami TRMS, akkor a tanácsadó miért nem olyat mondott, miközben árkülönbség kicsi. Nem tudni, mennyi ideig évig használja, amikor már kellhet a TRMS. Ha pld.: holnapután vesz egy egyszerű DDS függvénygenerátort, szkópja nincs, megmérheti beállíthatja vele a kimenő jelszintet bármelyik jelalaknál.
(#) nagym6 válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Másik dolog, jobb TRMS multik tudják a DC+AC, azaz DC-re ültetett AC esetén is a valós effektív értéket, ami külön választható funkció a forgógombbal. Másik multik nem tudják ezt.
DC állásban DC-re ültetett AC esetén bizonytalan amit mérni fog, típusfüggő milyen szűrős, stb. megoldású a DC bemenet.
(#) szapcsika válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Nem látná azt, mert egy TRMS műszer specifikációban a jel ismétlődési frekvenciáját adják meg, nem pedig a határfrekvenciát, ami két különböző dolog. Tehát amit 1kHz-re specifikálnak, az 1kHz-es négyszögjelre is jól működik.
(#) Doky586 válasza szapcsika hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Mondjuk ne legyen ismétlődés. Legyen egyetlen dirac-delta..
(#) szapcsika válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Nem. DC állásnak semmi köze hozzá. DC állásban a DC komponens értéket fogja mérni. AC állásban fogja mérni a helyes effektív értéket.
Műszere válogatja, hogy DC komponenssel is rendelkező jelnél mit mér de a legtöbb True RMS műszer esetében tipikus, hogy DC állásban a DC komponenst, AC állásban pedig az AC komponenst méri. A teljes effektív érték ebben az esetben Ueff=gyök(Udc2 + Uac2).
De van olyan műszer, ami egyszerre mutatja a kettőt esetleg a teljes effektív értéket mutatja. Ez le van írva a specifikációjában.
(#) Massawa válasza szapcsika hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Na persze, és fogj neki mondjuk egy 0,45V AC effektiv értéket átszámolni dB-re. Föleg ha percenként kell mérned egy 100 bemenetü keveröpulton.
(#) szapcsika válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Annak semmi köze az effektív értékhez. Effektív értéket váltakozó feszültségere (áramra) definiálunk, azaz feltételezzük, hogy periodikus a jel. Lévén a definíció az azonos teljesítményről szól.
(#) szapcsika válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Ebben igazad van, a legtöbb esetben teljesen felesleges a TrueRMS mérés, de ahova kell, oda nagyon kell. Viszont ártani nem árt, és manapság egyre olcsóbbak az est is tudó műszerek. Csak ugye a kinek hosszabba mérőzsinórja jellegű vetélkedésekből szokott kijönni, hogy mindenki úgy érzi, elengedhetetlen a TrueRMS mérés.
(#) Doky586 válasza szapcsika hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Maradjunk e topik fő csapásán a kézi olcsó (<25eFt) pl UNI-T kézi multimétereknél 1db kijelzővel.
Idézet:
„DC komponens értéket fogja mérni”

a DC komponens mely értékét? csúcs, átlag, stb ?
Vagy ahogy nagym6 mondja ezeknél már egységesítették hogy mit mérjen, addig a nem tRMS műszerek össze-vissza, egyik ezt, másik azt mér és böngészni kell mindig a manualjukat (amiben ez úgysincs leírva)
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2017
(#) szapcsika válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
DC-nek nincs csúcs meg átlag értéke. De a Fourier trnszformált 0. komponense tulképpen. Ha lesz időm ma, csinálok demo képeket hullámformákkal.
(#) sector99 válasza szapcsika hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Nos sztornózva az előző bugyuta kérdésemet, csináltál-e valamilyen összehasonlítást - más árkategóriájú műszerrel (Fluke, stb.) - az UT210E pontosságát illetően ?
(#) Massawa válasza sector99 hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
2 tizedes pontosságig alig van különbség az olcso meg a drága müszer között, legfeljebb az, hogy a drágát el lehet küldeni 2 évenként kalibrálni ( az olcson nincs nagyon mit).
Ez a pontosság a hétköznapi mérésekhez tökéletesen megfelel a mutatos sem tud ennél többet. A további tizedesek többnyire zavarok, mert össze vissza ugrálnak igy szinte lehetetlen leolvasni. A drágább müszereknek jobb a belsö árnyékolása igy valamivel stabilabbak a mérések ( kevesebbet ugrál) azonban minél nagyobb a frekvenciahatár annál több szemetet szed össze a mérözsinor, igy kimondottan jo, hogy az olcso müszerek, csak 4-500Hz-ig mérnek.
(#) sector99 válasza Massawa hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Köszi ! Akkor teljesen megfelel a céljaimnak. (max. 50 Hz lesz a határfrekvencia amit ezzel a műszerrel mérni fogok)
(#) Pafi válasza szapcsika hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Majdnem mindent jól írtál, csak az RMS-ből kifelejtetted az R-et, a gyökvonást (root), és a csúcsértéket nem kellett volna ide keverni, ugyanis gyakorlatilag nincs olyan multiméter, ami csúcsértéket mérne, hanem a true RMS-en kívül mindegyik abszolút középértéket mér, és azt számolja át. Vagyis négyzetre emelés helyett egy precíziós egyenirányító van benne, és ennek a jelnek az átlagát méri a "dual slope" vagyis "kétszer integráló" rendszerű ADC, majd ezt skálázzák át pi/(2*gyök(2))-vel.

Na jó, egy kivétel: az ultragagyi kategóriában precíziós egyenirányító helyett egy sima egyutas dióda van. Ezért nincs ezeken kis feszültségű méréshatár.
(#) Pafi válasza szapcsika hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
A lüktető egyenáramnak van átlag és csúcs értéke. Sőt mindenféle jelnek van, ha véges és értelmezett. Más kérdés, hogy egy teljesen tiszta egyenáram esetében ezek megegyeznek egymással, ezért nem szokás őket külön kezelni.

Szóval a helyes válasz az, hogy az átlagértéket méri DC állásban a multiméter. Méghozzá tipikusan n*100 ms átlagolási idővel, azért, hogy az 50 és 60 Hz-es hálózati zavarokból pontosan egész számú periódust átlagoljon ki, így a hálózati zavarok hatása szinte tökéletesen lenullázódjon (mivel az AC csatolt teljes periódusok átlagértéke 0).
(#) Pafi válasza szapcsika hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Pedig pont majdnem jól gondolta Doky, csak a mennyiségekkel kavarodott el picit.

A jelnek természetesen a teljes spektruma számít, nem pedig a periódusidő.

Azért használható mégis majdnem olyan nagy frekvenciáig négyszögjelre a műszer mint szinuszra, mert a felharmonikusok energiája négyszögjel esetén marha pici, 1/9-ed, 1/25-öd, 1/n2-ed része az alapharmonikusnak, és a gyökvonás során még tovább csökken a mérés hibája. Az ötödik harmonikus átvitele gyakorlatilag elégséges eredményt ad a legtöbb célra.
(#) szapcsika válasza sector99 hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Nagy összehasonlítást nem csináltam, de amira a UT210-et leginkább használom (DC lakatfogó) arra megfelelőnek tűnt. De ha érdekel valami konkrétan, azt meg tudom mérni, de nyilván ez arraaz egy példányra vonatkozik, ami nekem van.
(#) bugyi680 hozzászólása Aug 28, 2017 /
 
A multiméter pontosságát mihez tudom mérni?Hogyan tudom eldönteni hogy pontos-e?
(#) szapcsika válasza Pafi hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
De én nem a lüktető egyenáramról beszéltem, hanem annak a DC komponeneséről. Ami pl. szimmetrikus négyszögjel esetén 0. A műszer ezt mutatja DC állásban. Ez az a DC jel, amire rászuperponálva az AC komponenst (ezt méri a legtöbb truerms myűszer AC állásban), megkapod az eredeti jelet, ami a kettőnek a négyzetösszege.
(#) Pafi válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Idézet:
„Ha megnézed egy trafó szekunderét szkópon, soknál láthatóan csak hasonlít a szinuszra, ha szemmel látható, akkor már a torzítása igen nagy. A nem TRMS mérés csak a tökéletes szinuszra igaz, ezek csúcsértéket mérnek, annak a 0.707 részét írja ki. Egy tetőben horpadt trapéz szerű jelnél a nem TRMS eléggé hibázhat.”


Neked is leírom: nem csúcsot, hanem abszolút középértéket mérnek, ami egy trapézosodott jelre még meglehetősen közel van az effektív értékhez.

Ja, és a torzítás jellegétől függően 0,5...5 % torzítás már jól látható szemmel, miközben az effektív értékben az alapharmonikushoz képest 0,0025...0,25 % hiba lép fel.
(#) szapcsika válasza Pafi hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Ez is világos, de amikor a műszert specifikálják, akkor ez a periódusra vonatkozik, nem pedig a felharmonikusok frekvenciájára, hiszen akkor más RMS értéket kapnál ugyanolyan frekvenciájú, de más alaktényezőjű jelre. Ami pedig nyilván az egész mérés értelmét kérdőjelezné meg. (Egyébként csúcstényezőt (crest factor) határértékeket szoktak specifikálni műszerekre, amelyen belül érvényes a true rms mérés. Ez áttételesen valóban tartalamazza a legnagyobb felharmonikust, de a legtöbb műszernél elég extrémnek kell lennie, hogy ne mérje jól.
(#) nagym6 válasza bugyi680 hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Másik pontos multiméterhez, ami egy nagyságrenddel nagyobb felbontású és pontosságú.
Mérve mindkettővel ugyanazt V, A, ohm, stb. különböző méréshatárokban.
Nehézség, hogy sok mérésfajta van, ezeknek sok méréshatára, mindet végig lehet nézni.
(#) szapcsika válasza szapcsika hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Na, itt van, csináltam egy egyszerű kísérletet.
A képen látható 21kHz környéki fűrészjelet mértem. A szkóp az RMS mérésnél egyben méri a DC+ AC komponenst, 1,75V-ot mért. A Fluke ezzel szemben külön mér DC komponenst, 0,81 és AC komponenst, 1,58V. Ha ezt négyzetesen összegezzük, akkor SQR(0,812+1,592)=1,78V jön ki,
ami elég jól egybevág a szkóp által mértekkel.
Csináltam Fourier felbontást, a 0Hz-es komponensre 700mV-ot kapott, ami elég jó egybevág a 0,81V-tal, tekintve, hogy ez egy elég őskövület szkóp és az fft messze van a tökéletestől.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2017
(#) Doky586 válasza szapcsika hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Ugyanezt nem tudnád megmérni egy egyszerű kézi multiméterrel (pl My-64) és egy TRMS UNI-T -vel is?
(#) Massawa válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Egy egyszerü trükkel igen gyorsan meg lehet állapitani mennyire pontos a mérés. Állits elö egy ugyanilyen frekvenciáju négyszögjelet, majd kapcsold át fürészre. Ilyenkor a felét kell mutatnia.
(#) Pafi válasza Massawa hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Persze, ha nem épp effektív értékről lenne szó, ami gyök(3)-ad része a csúcsnak háromszög esetén.
(#) Pafi válasza szapcsika hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Ha 0,81-re elfogadod a 0,7-et akkor ezzel 16 % hibát kapásból bevittél, így hiába egyeznek a kiszámított AC+DC RMS-ek 2 %-ra, a hitelesítési módszer pontossága legjobb esetben is csak 16%. Van két pontatlan mérésed amik véletlenül egész jól kiegyenlítik egymást.

FFT helyett az amplitúdóból ennél pontosabban számolható az effektív érték a jelalak ismeretében.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2017
(#) Massawa válasza Pafi hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Ki beszél itt 3szögröl?...
Következő: »»   90 / 126
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem