Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   193 / 579
(#) gg630504 válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 15, 2017 / 2
 
Elfogadom, hogy az angolok a nevüket fordítva írják, a dátumokat is, az út rossz oldalán autóznak, de a 92-es alapú logaritmus használatát enyhe túlzásnak érzem.

AWG_Adr_d.png
    
(#) _BiG_ válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 15, 2017 / 1
 
Én tudom, hogy az oldalt kinyújtott kezem ujjainak vége és az ellenkező vállam között kb. 1 méter a távolság. Tehát ha megfogom a drót végét és odamérem vízszintesen magamhoz (pl. jobb kézzel fogom a végét, a ballal meg a bal vállamhoz teszem), akkor eléggé jól 1 méteres lesz. Az ujjvégeim meg 1,7 méter távot adnak, annyit, mint a testmagasságom. Farsangon könnyebben öltözhetek zollstocknak

A metrikus rendszer sem erőltetett annyira, mint hinnénk.
Például a Kheopsz (Nagy) piramis két oldalának hossza méterben mínusz a magasságával méterben kiadja a Pi értékéknek százszorosát. De csak méterben ad ilyen értéket. És ha a piramis csak fél méterrel nagyobb vagy kisebb, nem jön ki ez a szám.
A Nagy piramis felső kamrájának alapkerülete méterben megadva a Pi tízszeresét adja.
Ha ebből a kerületéből levonjuk a rövidebbik oldalt egyszer, akkor az aranymetszés (φ) számának négyzetének tízszeresét kapjuk. Ha az oldalakat csak centikkel növeljük vagy csökkentjük, akkor nem jön ki a szám a méterrel számolva.
Vagy ha a Nagy piramis köré húzunk egy kört, ami az alapjának sarkait érinti, majd bele is húzunk egy kört, ami az alapoldalait belülről érinti, majd ezek hosszát kivonjuk egymásból, elég pontosan megkapjuk a fénysebesség értékét, millió méterben kifejezve. De csak a méterrel igaz ez. Lábban, inchben megadva nem.
De ha a méter nem akkora lenne, amekkora, akkor sem jönnek ki az arányok és nem adna ki ilyen alapszámokat, mint a Pi és az aranymetszés, sem a fénysebesség. Véletlen?
(#) lazsi válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 15, 2017 /
 
Biztos, hogy nem véletlen... Csak meg kell találni azt a matematikai összefüggést, amivel ki lehet hozni az ilyen "meglepő" értékeket.
Ha figyelembe vesszük, hogy a métert az 1790-es években alkották meg, amikor a piramisok már álltak egy pár év óta, ebből legjobb esetben is csak azt a következtetést lehetne levonni, hogy a métert a piramisok méretei alapján határozták meg, ami viszont nem igaz.

Ha ilyen jól leírtad az összefüggéseket, meg tudnád adni a pontos értékeket is? (Melyik - hány méter? És a Pi hány tizedesjegy pontossággal jön ki? Hány tizedesjegy pontossággal kapjuk meg a fénysebesség értékét?)

De ha már itt tartunk: a méter 1799-es bevezetése után Napóleon 25 éven át (1812-1837 között) engedélyezte a korábbi mértékegységek használatát. Így az sem véletlen, hogy a piramis méretéből származtatott méter használatának felfüggesztése mellett Napóleon meg akarta semmisíteni a méter alapját adó piramist is, de előbb a szfinx-el kezdte, és annak is csak az orrát tudta lelövetni. (Mielőtt bárki is elhinné, amit írtam: Napóleon már a méter bevezetése előtt is járt a szfinx-nél, és akkor már hiányzott a szfinx orra vagy 50 éve...)
(#) sonajkniz válasza lazsi hozzászólására (») Nov 15, 2017 /
 
Idézet:
„(Mielőtt bárki is elhinné, amit írtam: Napóleon már a méter bevezetése előtt is járt a szfinx-nél, és akkor már hiányzott a szfinx orra vagy 50 éve...)”


Még jó hogy szólsz!
Már majdnem elkezdtem készíteni a transzparenst a tüntetésre, hogy NAPÓLEON MONDJON LE!
(#) kameleon2 válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 15, 2017 /
 
Szerintem olvass egy kis vasztut - és imádni fogod az angolszász mértékegységeket. Az ősi indiai, származtatott mértékektől kihullott a hajam. 1 nap volt mire megértettem egyetlen méretet - félig. Aztán elveszítettem a fonalat.
(#) wbt válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 15, 2017 /
 
...és akinek ez sem elég, akkor nézze meg az "Elvetemült veteménylény"-t (nyulakról (is) szól) c. tudományos felvilágosító filmet, ahol az RPM műszer a "rágcsáló per másodperc"-et jelenti
(#) zolika60 válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 16, 2017 /
 
Azon nem hálózati feszültség van. Ez ha jól sejtem egy powerbank. Azon a csatlakozón keresztül a laptopot tölti.
(#) Gafly hozzászólása Nov 20, 2017 /
 
(#) Secret hozzászólása Nov 21, 2017 /
 
(#) zolika60 válasza Secret hozzászólására (») Nov 21, 2017 /
 
Ezt már itt is olvashattuk. Szerintem kamu. Nem tudom mire jó, tán a tízperc hírnévre vágyott aki "találta".
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2017
(#) erbe válasza Secret hozzászólására (») Nov 21, 2017 /
 
Ami kérdéses a szövegben.:
Idézet:
„belül egyfajta átláthatatlan anyagba vagy anyag mögé lehet rejtve valamilyen belső szerkezet, amit a röntgenvizsgálat nem képes felfedni.”

Mivel a röntgenfelvétel negatív, az átláthatatlan területet hófehérként hozná, mint a fémes részeket. Azaz, mintha tömör fémből, vagy éppen ólomból lenne. A kép mást mutat.
(#) Gafly hozzászólása Nov 21, 2017 /
 
Ez is jó kérdés:
- Íves zárlat
- Altiszti akadémia gyakorlatozik
- Támadnak a gyíkemberek
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2017
(#) _BiG_ válasza Gafly hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
A Sorost kihagytad
(#) _BiG_ válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
A százezer éves kor is marhaságnak tűnik, ha gránitról van szó. A gránitok több tízmillió vagy százmillió éves mélységi kőzetek. A mélyben képződnek nagyon lassan és nem valami gyorsan kerülnek felszínre.
(#) BarnaPili válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
Ez egy időgép hálózati csatlakozó.
(#) Frankye válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
És a hangrobbanást is...
(#) lazsi válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
_BIG_: Nem hagyta ki... Ott van a harmadik Sorban...
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2017
(#) Inhouse válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
Te vagy a Leonardo festményen?
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2017

leonardo.jpg
    
(#) nagym6 válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
Most nagyokat röhög, olvasva a neten a művéről.
(#) _BiG_ válasza lazsi hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
Bocs, nem vettem észre, hogy ő all inclusive fogalmazott A cikk külön említi a spekulánst, ők kifejtik szépen, bár lehet hogy külön az én kedvemért, el vagyok kényeztetve
(#) _BiG_ válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
Ennyi kezem-lábam nincs, sajnos csupán két lábbal tudok a földön állni és sajnos a szakmai kvalitásaimat sem tudom plusz mancsokkal színesíteni, pedig tudjuk, hogy milyen jó lenne legalább egy harmadik kéz a páka-alkatrész-forrasztóón szentháromság magas szintű kezeléséhez
(#) _BiG_ válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
Lehetséges... Kérdés az, hogy egy időgépben mi szükség van kalapácsra, mert már azt is találtak 400 millió éves kőzetben beágyazódva.
Lehet, hogy az időgép karbantartó felszerelés része volt? Azzal verték be a csatlakozót, ha megszorult volna?
(#) Petyaa válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
400 millió éves?

Ez inkább úgy néz ki mint egy pár 100 éves bányász kalapács. 400 millió év alatt ha csak levegővel érintkezett volna, már akkor sem lenne belőle semmi csak egy kis por talán.

A Rákóczi várakban lévő vasból készült szerszámok közül sokat már kézzel szét lehetne morzsolni, pedig az ha azt nézzük nemrég volt
(#) _BiG_ válasza Petyaa hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
A vas ötvözetétől függ, hogyan bírja a kémiai igénybevételt. Ez a kalapács azóta sem rozsdásodik, hogy megtalálták. Ahogy a meteoritvasak sem. Az abból készült fegyverek nem fognak elrozsdálni. A közönséges vasak viszont tényleg szétmennek.

A kalapácsot a kialakítás alapján az 1800-as évek végére datálják, abban az időben használtak ilyeneket Amerikában (Texasban találták).
Volt egy olyan teória, hogy beeshetett egy résbe a kőzetben és az pár évtized alatt így "körülfolyta", azaz feloldódva köré kövesedett. Én ezt nem tartom valószínűnek, mert azért a kőzetképződés ilyen mennyiségben nem pár évtizedes folyamat, még cseppkövek esetében sem, pedig azok még a metróalagútban is képesek több centisre nőni pár évtized alatt.
Azonfelül, ha annyira oldékonyak lennének az egyes kőzetek, akkor nagyon gyorsan képződnének ott nagy barlangok. Azt sem tisztázza a teória, hogy ha oldódni ilyen jól tudnának a kövek, akkor mi készteti őket ilyen gyors visszakövesedésre - nem csupán kiszáradás a keményedés oka. Mi oltott meszet meg betont használunk, ami gyorsan köt, de ehhez ugye előbb ki kell hevíteni a vizet és a széndioxidot a kőzetből. Ilyennek viszont a megtalálási helyen nincs nyoma, nem említik sehol. Tehát a teória nagyon pongyola, nem támasztja alá semmi.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2017
(#) Gafly hozzászólása Nov 22, 2017 /
 
(#) Frankye válasza Gafly hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
Ezt otthon is lehet alkalmazni - hasonló célzattal?
(#) kameleon2 válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
Az átlagembernek két keze van. A műszerésznek tíz ujja... Én forrasztani is úgy szoktam, hogy két ujjal összecsippentem a szükséges drótot, alkatrészt, kettővel adagolom az ónt, fogom a pákát ( a hideg végén). a több ujjammal meg forgatok, igazítok. Ha két drótot kell forrasztnai, azt 2-2 ujjal igazítom.
(#) _BiG_ válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
Én segédcsipeszt alkalmazok drótforrasztáshoz
(#) Gery78 válasza Frankye hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
Nem biztos, mert a Sárkánypikkely tűzálló.
Következő: »»   193 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem