Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   113 / 167
(#) tbarath válasza abacs hozzászólására (») Nov 12, 2017 /
 
Többször volt már róla szó, javaslom a keresőt.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2017
(#) winkleer hozzászólása Nov 14, 2017 /
 
Üdvözlet!

Kérdésem, hogy ezekre a digitális szkópokra van e valami alkalmazés, skin ami feltölthető, (esetleg menüből kiválasztható) hogy a kijelzőn ha már képes 24biten szineket megjeleníteni , egy régi oszcilloszkóp kijelzőjét "utánozni"?
Én a régi iskolához vagyok szokva, és kicsit irritál ez a színes kavalkád ahogy a sugarakat megjelenítik. Nem beszélve a felratokról stb.
Jó volna látni a régi katódsugárcső szürkés alapszinét a barna , narancsos raszterrel és a zöld/zöldeskék sugár rajzolatot.
Sokszor már a Tektronixok monokróm LCD -jén látható rajzolat is nézhetőbb...
Van erre megoldás?
(#) nagym6 válasza winkleer hozzászólására (») Nov 14, 2017 /
 
Némelyik pc-s szkópnál választható a jelalak színe, a raszter is.
A sok színnek köszönhetően pld. megkülönböztethetők a csatornák rajzolatai. A 4 csatornás Rigolnál ha mind a 4 azonos színű, és egymásra kell rajzolni, nem tudni mi melyik csatorna. Ezenkívül az eltárolt jelalakok más színe is ezért előny, továbbá a mérőkurzorok más színe is. Gondolj bele, ha ennyi minden kell egyszerre a képernyőre. Nem igazán értem a problémádat, nagy segítség kielemezni a más-más színnel jelölt jelalakokat.
Idézet:
„Sokszor már a Tektronixok monokróm LCD -jén látható rajzolat is nézhetőbb...”
Dolgoztam ilyennel, nem győztem csatorna ki-be kapcsolásokkal megfigyelni, melyik vonal melyik csatorna.
Nem tudok róla, hogy ilyen igényt próbál volna kielégíteni gyártó.
(#) kissi hozzászólása Nov 14, 2017 /
 
Sziasztok!

Hátha segítség valakinek Bővebben: Link !
(#) winkleer válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 14, 2017 /
 
Köszi a választ!

Én dolgoztam FLUKE kombiszkópokkal . 4CH , kurzolok , KS cső stb. Valahogy sikerült megbirkóznom az oszcillogarammok azonosításával. Nem volt problémám.
Megértem amit mondasz de sztem ez szokás kérdése.
A Siglentemnél a CH2 bugyirózsaszín rajzolatától frászt kapok. Nincs bugyi parám
(#) nagym6 válasza winkleer hozzászólására (») Nov 14, 2017 /
 
A Tektronix DPO3000 sorozat az analóg szkópot utánozza -DPO- de itt is csak az utánvilágítás szimulációja lett megoldva, jobban mint a ks. csőnél. Eltérő színűek a csatornák, de választható monokróm megjelenítés, ekkor fekete-fehér a képernyő.
(#) winkleer válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 15, 2017 /
 
Na ez kellene nekem! A Siglentemben is van ez a SPO technológia ami szerintem nagyon hasznos. Sajna itt i0s szines minden és nem változtatható.
(#) winkleer hozzászólása Dec 6, 2017 /
 
Érdekelne esetleg valakit egy új RIGOL DS1054Z készülék olcsón és hivatalosan? Gyári állapot , 10 üzemóra, garancia stb.
(#) Ge Lee válasza winkleer hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Mennyi az az olcsón, és csak kp. érdekel vagy számítanál be analógot is az árába?
(#) winkleer válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
A bolti nettó ár minusz még egy pici engedmény. Kp érdekelne mert beforgatnám egy nagy digitálisba.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2017
(#) Ge Lee válasza winkleer hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Értem, akkor meghagyom másnak. Nagyot azt én vagy 20 éve szeretnék akár analógban is, de nem nagyon van nekem is tetsző árban. Egyszer volt egy 2GHz-es analóg szkóp százezer környékén, de még a hirdetés órájában megvették.
(#) winkleer válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Igen, sajnos nagyon ritkák az alkalmi vételek... Bár én most vettem az ebay-en egy 3217-es Philipset . Van már egy de ez nagyon egyben van és senki más nem licitált rá. Nem szeretik ezt a szkópot mert csúnya barna szine van. Ellenben ez a NATO minősítésű gép és soha nem romlik el.
Analógból van sok darabom. Vadászok még egy FLUKE 4CH-sat de csak azért mert régi álmom. Amim volt FLUKE kombiszkópom sajnos AD hibás volt s csak analógban működött, nem volt teljes értékű és ez zavart.

Azt gondolom a Rigol-ra kiírt árról, hogy aki szeretne egy ilyen készüléket annak ez az ár nagyon jó mert gyakorlatilag egy vadi új gépet vesz 40000Ft-al olcsóbban. Szerintem ez kedvező egy 10 üzemórás gépért. Mellesleg ebben az árkategóriában nincs jobb!
(#) Ge Lee válasza winkleer hozzászólására (») Dec 6, 2017 / 1
 
Ha egy két héttel előbb kérdezed akkor elgondolkodtam volna rajta, de épp most vettem meg Bassmester Siglentjét a másik Siglentem mellé. A 3215-ömet meg el akarom adni, mert nem férek el tőle az asztalon.
Három DSO nekem már felesleges luxus lenne. Nem kétlem hogy jó a Rigol, de nekem abban nagyon nem tetszik hogy a 2-2 potit lespórolták az előlapról. Nekem az alap hogy ha már 4 csatorna van, akkor adott időpillanatban bármelyikhez hozzá tudjak nyúlni ha hirtelen odébb kell tolni. A legolcsóbb gyártók is rá tudják tenni, rigoléknak meg nem megy...
Meg eleinte nekem is nagyon szimpatikus volt a 4 csatorna, én is olyan szkópot szeretem volna. Aztán rájöttem hogy az estek többségében inkább a kétszer kettő kell, mert eltérő potenciálon kell mérni, nem zárhatom rövidre a mérési pontokat egy közös GND-vel.
(#) nagym6 válasza winkleer hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
A Tektronix TDS3000 sorozat is tud monokróm megjelenítést. Ha ez a lényeg mint visszább írtad, mindenképpen nézd meg az adott típusnál, hogy tudja-e monokrómot. Azért írom, mert gyakori a módosítás frissítés, lehet, hogy amelyik tudja, másik változatban-szoftverrel nem tudja.
A 4 csatornás Fluke kombiszkóp annyira lassú 4 csatornás módban, hogy szinte semmi digitális feladatra nem jó már. Kb. másodpercenként néhány jelfelvétel van. Nekem van, de ezért nem sok mindenre tudom használni.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2017
(#) tbarath válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
A szkóp mérőfejek GND-je ha jól tudom földpotenciálon van. Vagy tévednék?
(#) Cinema válasza tbarath hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Általában igen, de az újabb DSO- műszereknél a kézikönyvében le van írva hogy földelt, vagy nem földelt a mérőkábel hideg vezetéke, vagyis a védőföldeléssel azonos potenciálú, vagy nem.
A Siglent DSO-m nem földelt. Le van írva a kézikönyvében.

Üdv!
(#) Ge Lee válasza tbarath hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Némelyiké igen. Nálam földeletlen aljzat van az asztalnál. Meg ha kell van akku konverterrel és akkor akkuról is mehet a szkóp. Meg ha nagyon muszáj leválasztótrafó is akad, de a 4 csatornás szkópnál ha megfeszülsz sem tudod szétválasztani a földeket.
(#) tbarath válasza Cinema hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Akkor értem.
(#) Ivan93 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Csak egy kósza gondolat: fejlődési/fejlesztési irányként elképzelhető, hogy idővel megjelennek olyan szkópok, ahol a csatornák függetlenek egymástól? Vagy van valami akadálya, például zajok?
(#) szapcsika válasza Ivan93 hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Pénz.
Drágább megvalósítani, pláne nagyobb frekvenciákra, és a legtöbb esetben megoldható másként, pl. elválasztással, vagy differenciális mérőfejekkel.

Egyébként vannak ilyenek, csak nem gyakori. Például: Link
(#) nagym6 válasza Ivan93 hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
(#) Ivan93 válasza szapcsika hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek!
Ami még eszembe jutott, az a nagy sebességű kommunikáció leválasztása a csatornák között is nehéz lehet. Differenciális mérőfejjel tényleg egyszerű megoldani és egyszerre akár 4 csatorna is látható, de némelyik annyiba kerül, mint egy külön DSO.
(#) Ge Lee válasza Ivan93 hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Ilyen izolált szkóppal még nem volt dolgom, nem tudom hogy van megoldva, de ha van köztük kapacitás is akkor az probléma. Ha kapcsolóüzemben turkálsz, már néhányszor 10pF kapacitáson is olyan zavaráramok mennek át, hogy akár összekavarhatják a két csatorna eredményét is.
Ott van példának a közönséges hálózati trafó, ami még csak nem is kapcsolóüzemű. Megmértem a pákatrafómat, mert ha a kézfejemmel vagy az ujjam külsejével érek a fém házhoz csíp, bizserget (nincs védőföld), mondjuk az én bőröm elég érzékeny. Szóval van a trafó primerje és a vasmagja között (ami le van a fémdobozhoz csavarozva) 268pF kapaciás, és ezen akkora áram folyik át 50Hz-en amit simán érzek a kézfejemmel.
A szigetelésén egyébként a töredéke áram folyik (folyna) mert az mérve 13 Gohm.
(#) nagym6 válasza Ivan93 hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Annyira nem csúcstechnika ez. Csatornánként komplett A/D, és a digitális jelek valamilyen nem galvanikus csatolással a közös további fokozatokra. A tápegységüknél nem gond az elválasztást megoldani.
(#) szapcsika válasza Ivan93 hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Szerintem nem a nagysebességű digitális kommunikáció leválasztása a gond, az egyszerűbb. Az analóg bemeneti fokozatot kell földfüggetlenül megcsinálni, annak minden zaj és jelalak vonzatával együtt. Pláne, ha mindezt sokszáz MHz-en vagy GHz-en kell.
Másrészt, ez inkább folyomány, ha már leválasztott, akkor viszont meg kell lennie mindazon megoldásnak, amivel valóban biztonságosan lehet földpontenciáltól függetlenül használni az egész készüléket. Teljes szigetelés és azok a megoldások, amik a multiméterek CAT akárhány besorolásánál is kellenek. Tehát meg kell oldanod, hogy egy nagyenergiájú impulzust elnyeljen a cucc anélkül, hogy belül ívet húz majd felrobban. Ezt egy multiméterben könnyű, hogy HRC biztiket, MOV-okat, meg miegymást raksz rá, de ezeket sokkal nehezebb ráaggatni egy kis bementi kapacitást igénylő bemenetre.
nem véletlen, hogy a legtöbb ilyen szkóp akkumulátoros, így legalább a táp felé menő szigetelést nem kell ilyen szinten megoldani, bár az is igaz, hogy eleve ezeknek a felhasználási területe is sokszor olyan, hogy kell a hordozható kivitel.
Nyilván nem megoldhatatlan, hiszen vannak ilyen eszközök, de eleve kisebb rá az igény, kisebb sorozatban készülnek, miközben az előállításuk is költségesebb, így aztán annyiba kerül, amennyibe.
(#) Ivan93 válasza szapcsika hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Egy egyszerű gondolat volt csak részemről, nem nagyon gondoltam bele a technikai hátterébe. Már ebből a pár válaszból látszik akkor az ok, nehéz és ezért drága elkészíteni, és a kereslet is kicsi.
Köszönöm mindenkinek aki hozzászólt.
(#) nagym6 válasza Ivan93 hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Pld.: a Tektronix, Fluke, Metrix sok éve csak izolált bemenetű hordozható akkus kézi szkópokat gyárt. Pontosabban a Fluke már Tektronix.
(#) B.I hozzászólása Dec 14, 2017 /
 
Sziasztok. Egy nem tökéletes külsőjü EMG 1567-es mennyit érhet manapság? Mennyire jó vagy rossz szkóp? Még mindig első szkópot keresek és ezt tudnám viszonylag olcsón megszerezni.
(#) Ge Lee válasza B.I hozzászólására (») Dec 14, 2017 /
 
Nem tudom hogy mennyi az a viszonylag olcsó, de nekem ingyen se kellene. Annak a szkópnak nem fogsz sokáig örülni ebben biztos lehetsz. Nem csak a mérete és a súlya miatt, hanem gyakorlatilag folyamatosan javítgatni kell, ha nem éppen valamelyik kontakthibát akkor a nagyfeszt, és még akkor sem lesz jó, mindig előjön rajta valami.
Inkább gyűjts hozzá és várj, 20-30ezer között szoktak lenni olyan darabok amit már érdemes megvenni. A vakeráról mondjuk én nem vennék semmit mert ott minden esetben pórul jártam, de ott most olcsóban talán ez a Hitachi a legjobb vétel. Ha a közelében laksz el kell menni személyesen és kipróbálni. Egy ilyentől rosszabb szkópot ne vegyél mert meg fogod bánni.
(#) B.I válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 14, 2017 /
 
Köszönöm a választ. Akkor elkezdek gyűjtögetni és majd csak jövőre kezdek el megint nézelődni.
Következő: »»   113 / 167
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem