Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   100 / 107
(#) pucuka válasza tintom hozzászólására (») Nov 2, 2017 / 1
 
A MAX2607 -el semmit nem vesztesz, ha ehhez a vevőhöz szeretnéd használni. Az is jó ezzel az áramkörrel, hogy nem kell izgulni, hogy rezeg-e, vagy sem. Biztosan működik. Még szignál helyett is megteszi, elég széles sávban hangolható. Továbbfejlesztéshez is jó lesz, nem tudom mennyibe fáj, de én mindjárt legalább kettőt rendelnék belőle. Az egyikből egy egyszerűbb szignált készítenék, a másikat pedig felhasználnám egy komolyabb, jó minőségű adó építéséhez.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2017
(#) tintom válasza pucuka hozzászólására (») Nov 2, 2017 /
 
Csak pár dollár az IC. A szignált fix jeladóra érted teszteléshez? (pl. 1kHz sinuszos jellel méregetni a cuccot?) Ha megjött az IC folytatom. Addig ha tudsz valami kapcsolást, elméleti dolgot ezzel kapcsolatban ajánlani, nagyon megköszönöm! Esetleg ha van valami konkrét dolog, amihez van PCB rajz is, külön jó lenne. Addig is köszönök mindent.
(#) e-sporadic válasza tintom hozzászólására (») Nov 21, 2017 / 1
 
Szia! szerintem végy egy szivargyújtós fm transmitter-t, és használd az fm sávot, a leghálásabb talán ez lenne számodra ár-eredmény-befektetett munka szempontjàból. Ja, és ez sztereó.
(#) tintom válasza e-sporadic hozzászólására (») Nov 23, 2017 /
 
Szia! Az a gond hogy van egy 200,300MHz-es vevőm, és ahhoz szeretnék adót.
(#) e-sporadic hozzászólása Nov 25, 2017 / 1
 
Érdemes elhagyni az efféle koncepciókat, mert műszerek nélkül igen nehéz lesz behangolni.
(#) dokidoki válasza tintom hozzászólására (») Nov 25, 2017 / 1
 
Legkönnyebben, kvarcoszcillátorral tudnád megcsinálni. 10.000MHz hússzorozva, csak az a kérdés, hogy 15kHz el lehet -e húzni, és ekkor vajon mennyire marad modulálható. A moduláció is hússzorozódik, de esélyes lesz, hogy halk lesz még ha működni is fog. Ezt szerintem minimum 3 fokozattal meg lehet valósítani. Egyszerűbb mint a PLL. Ha nincsenek RF áramköri ismeretek, akkor nehéz és kétséges végkimenetelű lesz.
(#) dokidoki válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 25, 2017 / 1
 
Persze lehet, hogy a páratlan felharmonikusokkal operálnál, nagyobb lehet a jelszint, illetve más alacsonyabb értékű kvarc is szóbajöhet. Ha kapható épp olyan, mert ez buktaforrás.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2017
(#) tintom válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 25, 2017 /
 
Köszi a tanácsokat. Az a baj, hogy ugyan van gyengeáramú ismeretem, de a rádiózás valahogy mindig háttérben maradt. Zenélek, és az audiotechnika amit szeretek. (illetve mindent ami érdekes, de a rádiót csak elvekben ismerem) Úton van 2 csomagom kínából, ha azokkal meg tudom oldani OK, de ha nagyon nem megy, lehet hogy megpróbálom inkább eladni a vevőt! Az viszont bosszant, hogy még ki sem tudom próbálni mivel.
(#) pucuka válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 25, 2017 / 1
 
Ó, azért ez így nem jó. A löketnek nagynak kell lennie, 75 kHz. Ekkora löketet nem lehet előállítani kvarc frekvenciájának elhúzásával, és lineárisan pláne nem.
A PLL előtti időkben ezt kevergetéssel oldották meg, egy viszonylag stabil alacsonyabb frekvenciájú mondjuk 10 MHz körüli vivőt modulálták FM -ben, és ezt keverték fel a kristályoszcillátor sokszorozott jelével az adási frekvenciára.
Ez a kristályelhúzogatós játék csak kicsi, 2 - 5 kHz löket esetén alkalmazható.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2017
(#) dokidoki válasza tintom hozzászólására (») Nov 25, 2017 / 1
 
HA van valami autós Fm transmitered, akkor 100.15 re állítva veheted a vevőddel, mert nem túl szép a spektrumuk, ezért a 2. harmonikus is kijut, igaz elég gyengén, de vehető. A baj, hogy a lökete is duplázódik ott, amin a halkítás nem igazán segít. Sőt némelyiknek még a lökete, és az előkiemelése is borzasztó. De így bármely FM kisadót fel tudod használni, mert ott is akad harmonikus sugárzás.
(#) dokidoki válasza pucuka hozzászólására (») Nov 25, 2017 / 1
 
Így igaz, írtam is, hogy kissé korlátolt a megoldás.
(#) pucuka válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 25, 2017 / 1
 
A transzmitteres megoldás kipróbálni jó, használni már nem biztos.
A fórumtárs beszerezni kíván egy integrált VCO -t, amit viszont közvetlen tud modulálni. Ez sem túl korrekt megoldás, ha egyszer eltalálta vele a vevő frekvenciáját, valószínűleg az AFC meg is fogja tartani. Mivel amíg pici (néhány mW) teljesítményről van szó, addíg az ilyen harmonikus dolgok nem nagyon számítanak. Annyi előnye van a dolognak, hogy nem kérdés, hogy működik-e az oszcillátor, így előbb utóbb eltalálhatja vele a vevő frekvenciáját, különösebb műszerezettség nélkül.
Mondjuk a löket beállítása más kérdés, de ha minimális torzításra beállítja a moduláló jelszintet, és csak szobán belül használja, túl nagy problémát nem okoz.
Ha szabad térben nagyobb teljesítménnyel kívánja használni, az más kérdés, azt már múszerek nélkül nem lehet.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2017
(#) Max26 hozzászólása Nov 29, 2017 / 1
 
Sziasztok!

Van egy 100mW-os stereo fm transmitter, mely tartalmaz PLL-t.
Hogyan erősítheném fel ennek a transmitternek az RF kimeneti jelét hőfokfüggetlenül?
(#) HA5AWS válasza Max26 hozzászólására (») Nov 29, 2017 / 1
 
Szia!
Ezt azért fejtsd ki jobban. Az erősítés és a hőfokfüggés hogy jön össze?
Üdv: Gábor
(#) HA5AWS válasza Max26 hozzászólására (») Nov 29, 2017 / 1
 
Szia!
Azért, hogy válaszoljak is, a 2n3866 tranzisztor 1W kimenő teljesítményt produkál ekkora meghajtásra. A 100 mW az mért vagy adatlap adat. Én mértem már több FM transmittert de átlagban 0dBm (1mW) jön ki belőlük.
Üdv: Gábor
(#) pucuka válasza Max26 hozzászólására (») Nov 29, 2017 / 1
 
Egy ilyen FM transmitter jelét nem egyszerű csak úgy felerősíteni, nembeszélve arról, hogy jogilag nem is teheted meg.
Egy ilyen transmitter kimenő jele tekintettel a kis kimenő teljesítményre, semmilyen műszaki követelménynek, előírásnak nem tesz eleget, sem sávszélesség, sem sávonkívüli sugárzás tekintetében. Ha ezt a jelet felerősíted, mind sávon bellül, mind azon kívül zavarást okozol, aminek igen sokan nem fognak örülni, ráadásul a közvetlen közelében, és a harmonikus tartományban is eléggé kényes, zavarokra érzékeny szolgálatok (repülés) vannak.
Tehát nem a hőfokfüggéssel van baj, nem is a frekvencia stabilitással. A frekvencia stabilitásra szinte csak azért van szükség, hogy a modern PLL -es autórádiókkal egyáltalán használni tudd.
(#) tintom hozzászólása Dec 3, 2017 /
 
Köszi a sok tanácsot, infót! A cuccaim még nem jöttek meg, így marad az FM transzmitteres próbálás. Legalább ha megszólal, akkor remélhetőleg jó a vevő, mert erre nincs azért garancia. Így töményen megkaptam Tőletek a sok információt, és már kezdek némileg képben lenni!
Szép hétvégét!
(#) tintom hozzászólása Dec 13, 2017 /
 
Üdv Mesterek!
Kaptam egy transzmitter-kit-et. Összeraktam, és kis hangolás után bejött a jel a rádión. 200.300MHz-en. Mit kellene csinálnom ezzel a cuccal, hogy eleve 200.300MHz-en menjen? Persze a piezo miksi helyébe bemenet jönne. Helyből ott van rajta a 3,5-ös jack aljzat. A rajz azt hiszem megegyezik, de nem együtt találtam meg. Megjött az IC is (MAX2607), de azt kicsit később venném kézbe!
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2017
(#) pucuka válasza tintom hozzászólására (») Dec 13, 2017 / 1
 
Ez a kapcsolás ilyen, nem sokat tudsz változtatni rajta. A moduláló jel a tranzisztor paraméterek változtatásával modulálja a Q2 tranzisztor báziskörében levő rezgőkört. Ha ezt kicseréled kvarcra, vagy rezonátorra, akkor a frekvencia ugyan stabil lesz, de ebben a kapcsolásban modulálni nem fogod tudni.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Dec 13, 2017 / 1
 
Még ha kérhetem, a frekit inkább úgy írd, hogy 200,3 MHz. Vagy, ha precíz akarsz lenni, akkor 200,30. Ez a 200,300 MHz forma nagyon zavaró, annak ellenére, hogy a készülékeden valószínűleg ez van.
(#) tintom válasza pucuka hozzászólására (») Dec 14, 2017 /
 
Köszi Pucuka az infót. A cuccon van ez, (200,3) és valószínűlag a pontossága miatt írták rá a plussz 2db 0-át. A kapcsolást rendeltem kínából, hogy ne kelljen bajlódni a teszteléssel. Akkor mi lesz, ha mint ahogy említették, megfelezem a rezgőkör tekercsét, és hátha fel lehetne tornászni 200,3 megára? Mást nem kellene megváltoztatni? A MAX2607 is megjött (smd, akkora mint egy pici pók ), de most ezzel csinálnék 1-2 kisérletet!
(#) Kera_Will válasza tintom hozzászólására (») Dec 14, 2017 /
 
Idézet:
„Akkor mi lesz, ha mint ahogy említették, megfelezem a rezgőkör tekercsét, és hátha fel lehetne tornászni 200,3”


Vaktában nehéz lesz bármit is látnod, elérned legalább egy frekvencia mérő kellene (rendelhetsz ezt is) vagy inkább egy usb-s rtl-sdr rádióvevő donglét pár dollárért. Azzal majdnem 30MHz - 2 GHz között láthatod merre fröcskölsz az fejlesztés alatt álló adóddal.(persze nem egyszerre de kb 2 MHz szeleteket a sávból, nézd ezt el a hiányosságát mert csak pár dollár és nem pár ezer .
RTL-SDR kütyü alkalmazások egyik gyüjtő oldala
(pl az egyik program az SDR SHARP ami jó lesz hozzá)
RTL2832 chipsetet tartalmazó eszközök listája
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2017
(#) pucuka válasza tintom hozzászólására (») Dec 14, 2017 /
 
Megpróbálhatod, de frekimérő nélkül nehéz lesz. Az antenna előtti szűrővel is tenni kéne valamit, szerintem az biztos nem engedi át a kétszeres frekit, direkt harmonikus szűrő, és antenna illesztő a szerepe.
(#) Kera_Will válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 14, 2017 /
 
A dongléval akár az antenna kimenő köri passzív LC szűrőköröket is behangolhatod 200 MHz-en.
Ehhez nem kell más mint egy zajgenerátor , kb 3 4 db "filléres" nagyfrekis tranzisztor amik szélessávú RF erősítőt alkotnak az elején az egyik tranzisztor BC lezárt átmenet / zener dióda zaját erősítik fel.
A vevő spectrum ábráján pedig követhető hogy hol szív le ,enged át a széles zajspectrumból az LC köröd.
Ez is olcsóbb mimt egy trackinggenerátor/spectrumanalizátor kombó (1-2 mill Ft)
(#) Inhouse válasza tintom hozzászólására (») Dec 14, 2017 / 1
 
Idézet:
„Persze a piezo miksi helyébe bemenet jönne.”
Electret az a mikrofon.
(#) tintom válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 14, 2017 /
 
Köszi fiúk!
Van valahol egy DVB-T USB vevőm, előkerítem, hátha alkalmas.
Gondolom a drivere kell, és a program, amit írtál.
(Lehet hogy egyszerűbb lenne a MAX2607-el megépíteni valamit?)
Mindenesetre engem boldogság tölt el már azért is hogy megszólalt a doboz. Ahhoz képest, hogy semmi állítási lehetőség nincs, egész tűrhető hangja van. Csak egy fülest dugtam a kimenetbe, és ahhoz hogy halljak benne valamit, elég erősen kellett beszélni a piezo-ba. Ettől persze a vevőn meggyulladt a Peak LED, és torzított, de ezek csak apróságok. Mivel nem sürget az idő, lehet hogy rendelek még frekimérő szettet is. (Ezért imádom a hangfrekit mert egy pc-n van generátorod, szkópod, stb..) Valami konkrét javaslatnak örülnék, ha még nem unjátok!
(#) pucuka válasza tintom hozzászólására (») Dec 14, 2017 / 1
 
Idézet:
„ahhoz hogy halljak benne valamit, elég erősen kellett beszélni a piezo-ba”

Az a gond, hogy a vevőd egy szabványos FM modulációt vár, ami 75 kHz löketű, a kapcsolásod meg csinál,, amit csinál. A gond az, hogy az oszcillátorban nagyfrekis tranzisztor van, ami az oszcillátor szempontjából jó, de a löket igen kicsi lesz, mert az RF tranzisztor kapacitásai kicsik, ezért ezek változtatása kevéssé befolyásolják az oszcillátor frekvenciáját.
Ezekben a nagyfrekis tartományokban már kevés, és drága szkóp használható, és nem is igazán informatívak. Viszont érdemes foglalkozni a Kera_Will által említett megoldással.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2017
(#) tintom válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 14, 2017 /
 
Igen! Tudom. Csak volt egy kis zárlat. És rövidebb is a piezo szó! És azt is tudom hogy sokan kondenzátor mikinek hívják, ami szintén nem helyénvaló!
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2017
(#) pucuka válasza tintom hozzászólására (») Dec 14, 2017 / 1
 
Pedig a kondenzátor mikrofon a helyénvaló, mert a "kerámia" ezesetben csak (polarizált) dielektrikum, kapacitás változik a mechanikai behatásra. A polarizált dielektrikum helyettesíti a kondenzátor mikrofon működéséhez szükséges külső feszültséggel előállított elektromos térerőt.
A piezo pedig a piezo elektromosságon alapul. Mechanikai behatásra feszültség keletkezik a kristályban, speciális kerámiában, amit lehet erősíteni.
(#) tintom válasza pucuka hozzászólására (») Dec 14, 2017 /
 
Köszi! Minden hasznos ami előrébb visz a dologban. Arról nem is szólva, hogy olyan ugrik be amit már hallottam tanulmányaim során. Csak soha nem használtam. Akkor szerintetek jobb lenne a MAX2607-tel kezdeni valamit? Persze, régi olcsó szkópjaim vannak. Egy orosz N-313, egy jó régi kézi digitális (LCD) 2 csatis, és most van úton kici occo kínai set. (elhagyásra) Alkatrészcsere belefér a dologba. Ha van olyan tranyó ami ellátná a funkciót, kicserélhetem.
Következő: »»   100 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem