Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1991 / 2208
(#) bigfunk válasza szajo hozzászólására (») Feb 15, 2018
Aha! Köszi. Akkor cdsak valami el van írva.
(#) bta válasza FordPrefect hozzászólására (») Feb 15, 2018
Idézet:
„Vitatkoznék. ARC-VT60-nál minden épeszű és vudu próbálkozás után ez első E88CC egyenáramú fűtésnél lett brumm mentes. Mint a gyári kapcsolásban”

Érdekes, régebben váltófeszültségű fűtés mellett is meg tudták oldani a teljesítményerősítők brummentességét. Vagy egy egészen extrém példa: Kondo Neiro. Talán az én fülemmel van baj, de nagyérzékenységű hangsugárzón sem szólalt meg medve koma*. Pedig ott egy SRPP a bemeneti fokozat: eltérő katódpotenciálon lévő triódák, ugyanarról a fűtőszálról és fűtőtekercsről melegítve! Nem bújtam bele a hangszóróba, az tény...

* Na jó, 104dB/W/m -es tölcséren már mocorog a maci. Mondvacsinált probléma szintjén...
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2018
(#) bigfunk válasza bta hozzászólására (») Feb 15, 2018
Te váltóáramú fűtést csinálsz az erősítődbe? Miért jobb úgy a hang? Tényleg nem búg?
Csak azért kérdem, mert ha csinálok egy erősítőt, akkor nehogy elrontsam a hangját. Tudod drága dolog egy ilyen csövest összehozni. Ha már sok pénzbe kerül, akkor legyen a lehető legjobb.
(#) bta válasza bigfunk hozzászólására (») Feb 15, 2018
Nekem nem búgott a gyári állapotú EA057 sem... s.k. erősítőben, ha másképp nem megy, és előrelátóan tervezzük meg a hálózati trafót, adott az utólag beépíthető egyenirányítás lehetősége. (Ezen a részletkérdésen kevéssé múlik a hangminőség, dehát miért bonyolítsuk, amit nem muszáj.)
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2018
(#) bigfunk hozzászólása Feb 15, 2018
Túlbonyolítani tényleg kár, teljesen egyetértek veled.
(#) bigfunk hozzászólása Feb 15, 2018
Miért nem tudok Orbán Józsinak levelet küldeni?
(#) goreny válasza bigfunk hozzászólására (») Feb 15, 2018
Biztos letiltott, mert nem voltál "kedves" vele.
(#) mek-elek válasza bigfunk hozzászólására (») Feb 15, 2018
Józsit kedveljük, még, ha Ő minket megszakításokkal is!
Addig is, ha akarsz, írjál nekem.
(#) pucuka válasza bigfunk hozzászólására (») Feb 15, 2018
Idézet:
„Én sem a nagyobb vasat alkalmaznám, hiszen arra több drótot kell feltekerni, ami nem biztos, hogy jó.”

Éreztem, hogy ezzel a kijelentéssel van némi bibi.
A vasmagos induktivitás képlete: (a kimenő trafó induktivitása az alsó határfrekvencia befolyásolója)
L=(μ0rA*/l)*N2
Ami azt jelenti, hogy az induktivitás a tekercs (vasmag) keresztmetszetével arányos. A keresztmetszet viszont a vasmag lineáris méretének négyzetével. Ez viszont végső soron a vas lineáris méretének (nagyságának) növelésével az azonos induktivitás eléréséhez kevesebb menet kell. A menetszám is négyzetes összefüggésben van az induktivitással. Az igaz, hogy valamivel hosszabb huzalra lesz szükség, de ez is csak lineáris összefüggésben van az induktivitással.
viszont az ablak keresztmetszet is nagyobb, ami nagyobb keresztmetszetű huzal használatát teszi lehetővé, ami a rézveszteséget csökkenti.
Úgyhogy én egyáltalán nem vagyok abban biztos, hogy rossz dolog a kimenőtrafó méretének növelése. Persze a nagyobb trafó költségesebb is, de ha az ár nem számít, akkor szerintem jobb a nagyobb méretű kimenő.
(#) Cinema válasza bigfunk hozzászólására (») Feb 15, 2018
Az előerősítőkben, és a csöves végfokok bemeneti csöveinél jó az egyenáramú fűtés, ha megoldható.
Csökkenthető a brumm, valamint ha stabilizált a fűtőfeszültség, vagy a fűtőáram (P-fűtés!) akkor a csöveink élete is biztonságosabb.
A 723-as IC-vel és megfelelő áteresztő tranzisztorral nagyon stabil és áramkorlátozással ellátott fűtéstáp építhető. Az áramkorlátozás azt jelenti, hogy a hideg fűtőszál alacsony ellenállása miatt csak lassan fűtenek föl a csövek, lassan áll be a névleges fűtőfeszültség is, ezzel is kímélve a csövek magukat.
Ezt a stabil DC-fűtést elerősítőkben, RIAA korrektorokban, meghajtó fokozatokban még fel lehet, vagy kell emelni valamekkora, a csőhöz megfelelő, pozitív anód feszültségből nyert kb. 35-120V-os potenciálra. Ez is csökkenti a brummot, zajt.
A fűtőfeszültség előállító tekercsnek a hálózati transzformátorban függetlennek kell lennie más tekercsektől és jól szigetelten kell tekercselni.
A végcsöveknél nem szükséges az egyenáramú fűtés, de fűtés "kiközepelése" egy potencióméterrel itt is jó megoldás.
Direktfűtésű csöveknél a fűtőszál kiképzése és (hő)tehetetlensége kevésbé visz be búgást, mint az újabb indirekt fűtésű csöveknél ez mérhető. Azért itt is legalább a fűtésközepelés javasolt.

Üdv!
(#) bigfunk hozzászólása Feb 15, 2018
Köszönöm a válaszokat, most már tisztábban látok.
(#) sandor1632 válasza Cinema hozzászólására (») Feb 15, 2018
Én AC-vel fűtöm az összes csövet, semmi brumm vagy alapzaj nincs a rendszerben.
2x100ohm-al ki van közepelve közvetlen a hálózati feletti panelen és ennyi.

Finomabb induláshoz a hálózati primerkörébe épített ellenállásos-relés lágyindító jobb megoldás lehet.
Így a fűtések semminemű félvezetővel nem találkoznak, és fölösleges hő sem keletkezik a stabilizálás miatt.
A csövek kisebb árammal kezdenek fűteni, és csak 5s után adja rá a teljes kraftot.
Nem mellesleg a trafó sem ránt akkorát a hálózaton.

Az egyszerűbb néha jobb..
(#) gzu válasza bta hozzászólására (») Feb 15, 2018
Tudod a magyarázatát, hogy miért romlik a hangminőség a DC fűtéstől?
Ne vedd akadékoskodásnak a kérdésem, szerintem többünket érdekel.
(#) killbill válasza sandor1632 hozzászólására (») Feb 15, 2018
Idézet:
„Így a fűtések semminemű félvezetővel nem találkoznak,”
Netán a félvezető az ördögtől való?
(#) sandor1632 válasza killbill hozzászólására (») Feb 15, 2018
Erről szó sincs, de ha megoldható pofonegyszerűen, akkor minek feleslegesen bonyolítani?
(#) bta válasza Cinema hozzászólására (») Feb 15, 2018
Idézet:
„direktfűtésű csöveknél a fűtőszál kiképzése és (hő)tehetetlensége kevésbé visz be búgást”

Ez marhára nem így van! A közvetlen fűtésű csövek sajátos brumm-problémáját a katód-rács potenciálviszony helyfüggő, periodikus ingadozása okozza. Sajnos a kiközepelés a gyakorlatban nem mindig ad kielégítő eredményt. És még nincs vége a rossz híreknek: az egyenáramot szolgáltató fűtéskör alkatrészeinek sajáthangja itt nem halványan jön át. Mintha részben ott lennének a jelútban...
(#) tyraw válasza killbill hozzászólására (») Feb 15, 2018
A DC fűtéssel beviszel legalább egy graetz hidat és némi pufferkondit. Félvezető átmehet vezetőbe is, innentől nem úszod meg a külön biztosítékolást a graetz előtt. Illetve ilyenkor a graetz-en is esik fesz, ami nem is kis teljesítményveszteség, ha mondjuk 4 EL34, 1 ECC83 meg egy ECC82 fűtését is rá akarod terhelni szegényre. A kondi sem tökéletes, stb... Plussz energiaveszteségeket viszel be, emiatt magasabb effektív terhelése lesz a hálózati szekundernek. Meg a kisördög, mikor megy tönkre a graetz. Nem mintha nagyon jellemző lenne.
Ellenben, elgondoldolkodtam egyszer, mennyire lenne csőkímélő, egy constant current buck converterrel fűteni ezeket a nyavalyákat...? Bekapcsolási áramlökést el lehetne felejteni, könnyen méretezhető innentől a biztosíték, jó, plussz elem, meg minden... Vagy csak valami (talán?) LM317? Hűtésnek meg ott a sasszi, mehet rá csillállapkával... Erről mi a véleményetek, azon kívül hogy bonyolítom...?
(#) bigfunk válasza bta hozzászólására (») Feb 16, 2018
Valami megint nem tiszta nekem:
Az egyenáramú fűtéskör miért van a jelútban? Akárhány AN kapcsolást megnézek mindenütt a fűtés közepe kondenzátorral a földre van kötve, ami az összes váltóáramot leviszi a földbe. Ezen kívül még ott van az is, hogy a fűtéskör utolsó eleme szintén kondenzátor, ami szintén leföldeli az AC feszültségeket. Akkor miért szól bele a hangba? Vagy megint rosszul gondolkodok?
(#) mek-elek válasza bigfunk hozzászólására (») Feb 16, 2018
Nem építettem még csöveset, de szoktalak benneteket is olvasni.
Én a FET-k hívője vagyok villa híján. Nejem ezt még elnézi a panelban.
Úgy gondolom, elég jó vagyok konstrukcióban, és néha elgondolkodtam azon, ha csövest építenék, hogy állna össze. Véleményem, hogy általában, a csövesek körül kialakult szinte babona, mellőzteti azokat az építési finomságokat, amik jelentősen befolyásolják általában minden erősítő optimális hangját. Minden erősítős témában fel-fel üti a fejét egy egy hitvita, a lényeget már, már mellőzve.
Én (is) úgy tartom meghatározó a táp minden erősítőben, és a tartalék jótékony hatású a gyakorlatban. Meghatározónak tartom a helyes csillagpontos földelést. Nálam az erősítő tápján semmi nem lóg, csak maga az erősítő. A kimeneti RC-tag nem megfelelő földviszonyoknál zavarjelet juttathat a bemenetre. Nem szeretem a fémdobozokat a lakásban, de zavarja a lelkem a kapacitása is. Meg, a fémfelület antenna is egyben. A földelésről meg annyit: ahol a villám a talajt éri, az nem földpont akkor, hanem xezer volt. Ettől körkörösen feszültségosztóként csökken a földfelszínén a feszültség. Ezzel a gondolattal a földelési meggondolásokat próbáltam volna szemléltetni, a hidegítés okán.
Érdekesnek tartom, mint nem hozzáértő, a fűtés hatását a cső viselkedési dinamikájára. Gondolok itt, egy független fűtéskör erősítésre gyakorolt hatására, ha nem egy tápról mennek, valamint, mint ennek a cső élettartamát befolyásoló tényezőre.

Szóval, szerintem a hangzásba sokkal több dolog beleszólhat, mint elsőre gondolná az ember.
(#) bta válasza tyraw hozzászólására (») Feb 16, 2018
Idézet:
„Ellenben, elgondoldolkodtam egyszer, mennyire lenne csőkímélő, egy constant current buck converterrel fűteni ezeket a nyavalyákat...? Bekapcsolási áramlökést el lehetne felejteni, könnyen méretezhető innentől a biztosíték, jó, plussz elem, meg minden... Vagy csak valami (talán?) LM317?”


Nyitott kapukat döngetsz, áramgenerátoros DHT fűtésben a nemzetközi DIY közösség élvonala előrébb jár, mint a "High End" gyártók. Mivel a rádiócsövek feszültségre vannak specifikálva, a fűtőteljesítmény kordában tartásához lassú feszültségszabályozással kiegészített áramgenerátorra van szükség. LM317 IC-vel ez egyszerűen megvalósítható, és ami talán nem mellékes, a direktfűtésű csövek áramgenerátoros táplálása még javít is a hangminőségen (összességében legalábbis, az előnyök dominálnak).
(#) tyraw válasza bta hozzászólására (») Feb 16, 2018
Azt értem, hogy direkt fűtésnél javít. Illetve ahogy láttam, főleg a jel útjába kerülő első triódánál szeretik használni - nyilván ott a leghajlamosabb zajt összeszedni a jel.
A kérdés, hogy mennyi értelme van minden csőre kiterjeszteni?
(#) Mzolee hozzászólása Feb 16, 2018
Sziasztok!

Van olyan kapcsolás, amelyben fel tudom használni kimenőtrafónak áttekerés nélkül a mellékelt képen látható Tesla fali hangfal illesztőtrafóját?
(#) Gafly válasza Mzolee hozzászólására (») Feb 16, 2018
Légrése nincsen, tehát egyenáram ne legyen rajta.
Kondenzátorral leválasztva, hajrá

Mondjuk egyik része sem "audiophil eszköz", de szólásra rá lehet késztetni...
(#) FordPrefect válasza bta hozzászólására (») Feb 16, 2018
Idézet:
„Nyitott kapukat döngetsz, áramgenerátoros DHT fűtésben a nemzetközi DIY közösség élvonala előrébb jár, mint a "High End" gyártók.”

Érdekes. Vicces is. Meg nem jelent semmit. Legalábbis egy átlagember számára, mint én vagyok. Meg a többi amatőr..
(#) cua hozzászólása Feb 17, 2018
Miota elektronikaval foglalkozom meg talaltam embert aki vilagosan, a fizikai torvenyei szerint elmagyarazta volna miert szol(na) jobban egy erosito valto mint egyenfutesrol.
Ez persze lehet az en korlataim miatt is. Es persze a fizikan tul is van elet.
Viszont.
Meg nem talalkoztam olyan emberrel _sem_, aki vakteszten kulonbseget tudna tenni valto es egyenfutes kozott.
De meg olyannal sem aki mar hallott olyanrol aki latott olyat.
Vicces.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2018
(#) cua válasza cua hozzászólására (») Feb 17, 2018
*"nem talaltam" lesz az....
(#) tyraw válasza cua hozzászólására (») Feb 17, 2018
Hát, ha jól vettem ki eddig, az elmélet az lenne, hogy direkt fűtésnél nyilván a katód potenciálja is igadozik a földhöz képest, indirekt fűtésnél viszont csak kapacitív csatolás jöhet létre a katód-fűtőszál közt. Javítson ki, aki többet tud a témáról.
(#) mek-elek válasza cua hozzászólására (») Feb 17, 2018
Műszakilag én nem tudnék neked hozzájárulni kételyeid eloszlatásához, tudásod gyarapításához, és én is szívesen olvasom a segítségedre sietők okosságait. Én szeretem a zenét, és korom miatt nem szoktam kíváncsiskodni, nem foglalkozok a miértekkel, de amiről megtapasztalom, hogy működik, azt örömmel használom fel kütyükéimben.
Nem vagyunk egyformák, így a tanácsokat is testre(fülre) kell szabni mindenkinek, hasonlóan az ételekhez. Nálam ebből az következik, hogy van akiknek ízlik valakinek a főztje, van akiknek nem, de ez nem azt jelenti, hogy az étel készítője nem tud főzni, és ezért meg kellene szólni.
(#) bta válasza FordPrefect hozzászólására (») Feb 17, 2018
Bezzeg amikor az Audio Note erősítőkben alkalmazott megoldásokra hivatkoznak egyesek (gyakran hibásan vagy félreértve), az mindenki számára jelent valamit...
(#) goreny válasza mek-elek hozzászólására (») Feb 17, 2018
Hasonlatoddal élve, általában itt mindenki tud főzni. A megszólás szerintem sem szép dolog, csak vannak olyanok is, akik készre sosem főznek semmit, csak a hozzávalókat mutogatják, meg elmondják hogyan fogják majd elkészíteni, mert mások így szokták és az finom volt. Viszont amikor másvalaki azt mondja, hogy ő ezt nem így szokta, és már elkészítette, ízlelte, szerinte így a legfinomabb, akkor jön a sértődés, meg "az úgy nem lehet finom, mert a Pista, így szokta csinálni és csak az a jó".
Azért az engedtessék meg, ha valaki homokot akar szórni a lekvárba mák helyett, hogy jóindulatúlag szólni lehessen, vagy netán ha le szeretné nyomni más torkàn, az ellenvetéssel élhessen. A maga konyhájában meg mindenki azt kotyvaszt, amit csak szeretne.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2018
Következő: »»   1991 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem