Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   360 / 398
(#) mek-elek válasza Spanyol 5 hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
Tetszik a munkád, a képeid minőségéről nem is beszélve!
(#) penszel válasza mek-elek hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
Ezzel én is egyet értek!
Képeket hogy csináltad? Mert látom hogy PDF formátumban van ezért szép a kép! JPG be már nem ilyen lenne a minősége!
(#) Spanyol 5 válasza penszel hozzászólására (») Márc 14, 2018 / 1
 
Telón fotó aztán mivel a mérete meghaladja a feltölthetőt, így megnyitom gépen a windows fényképnézegetőn aztán nyomtatás PDF creatorral, és ennyi.
Köszönöm a dicsérő szavakat. Igyekszem.
(#) penszel válasza Spanyol 5 hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
Na közben megcsináltam ezt a módosítást. Még jó hogy csak az egyik panelt csesztettem,mert a legkisebb hangerőn úgy, hogy a poti csutkán lent volt meg a pc-n is szinte alig volt hangerő sok volt neki.Szinte a potival nem is tudtam nagyon korrigálni a hangerőt! Pc-n meg esélytelen félig feltolni a hangerőt mert kis hangerőn is majd kiordította a lelkét a qvad. Valami amper szagot is éreztem erősen a próba alatt.
Sajnos nekem ez nem jött be. Lehet hogy valamit elhibáztam,de az is lehet hogy nem hibáztam hanem tényleg sok volt ez már így neki
Nekem volt alapzaj is halkan lehetett hallani a hangfalból, olyan mintha szokol rádió amely épen egy csatornáról kezd lehangolódni.
(#) Alkotó válasza penszel hozzászólására (») Márc 14, 2018 / 1
 
Minimum hangerőállásnál (te ezt így jellemzed: "a poti csutkán lent volt") a bemenet rövidre van zárva, ezért egyáltalán nem szól az erősítő. Emiatt feltételezhető valamilyen kötési hiba.
(#) reloop válasza penszel hozzászólására (») Márc 14, 2018 / 1
 
Az R3 értékét ellenőrizted? Neked 4k7-ről érdemes indulnod.
(#) penszel válasza reloop hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
Nem tudom mi volt a gond! Azzal nem is foglalkozom tovább,megoldottam az egészet eredetiben az a biztos! Csak az R3 22K ellenállást cserélem ki 15K-ohmra és szuper minden! Így nyertem decibelt,nincs alapzaj, nincs amperszag se. Így annyira tökéletes hogy kár bántani tovább. Mélynyomót meg is zargattam kegyetlenül szól! Csak úgy csörömpölt a gázkonvektor szomszédok aszt hiszem
(#) penszel válasza penszel hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
R3-mat próbakép lejeb vittem 10k ohmra. És az eredeti 22k-ohm meg a 10k ohm közt majdnem, fél hangerő a különbség! Járattam az erősítőt egy ideig! De jovalta nagyobb hangerőnél nem tapasztaltam más hátrányt se melegedésileg se torzításilag még eddig.
(#) Spanyol 5 válasza penszel hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
Szia. És így neked rendben? A kondit nem változtattad mármint a C1-t?
(#) penszel válasza Spanyol 5 hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
Szia. semmit se változtattam minden az eredeti csak az R3-mat cseréltem 10k-ohmra mert, nekem
az a megfelelő. Nincs semmi gond még eddig ugyan úgy szól mint az eredetivel csak sokkal hangosabban direkt úgy próbáltam ki hogy az egyik végfok panelon az eredeti 22k-ohm a másikon 10k-ohm és a 10k-ohmon majdnem félhangerővel többet szól ennyi.
Próbáld ki! A telefont meg szerintem felejtsd el azon ne teszteld az erősítőt mert annak a kimeneti jele egy kalap sz.r
10k a potméterem is amivel szabályzom a hangerőt és
(#) penszel válasza penszel hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
Közben gondolkodtam a te panelodon. Nem lehetséges hogy a R35-R36 ellenállás nem megfelelő?
Mert avval korában én is szívtam! Oda nagyon minimális ellenállás kel 0,063-ohm mert ha az nem megfelelő akkor elég rendesen visszaveszi a delejt
(#) Spanyol 5 válasza penszel hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
Szia, arra ügyeltem, nekem 0R18 és 0R1-k vannak párhuzamosan így az eredője replusz képlet alapján:0.R064. Nem hiszem, hogy az egy ezredes eltérés gond lenne. De nekem most jól szól. A teló azt már tudom, hogy nem tudja kihajtani de ment cd-l, ott már bivaly volt. A poti Reloop javaslatára 10K logaritmikus, és nekem a 3.3k jött be az R3 helyére, meg a két 10 mikrós kondi a potinál.
(#) penszel válasza Spanyol 5 hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
Szuper!
Én most jelenleg a hűtéssel vagyok bajban. Már egy órája nézegetem a házat hogy hova helyezzem el a ventilátort, kicsi a hely! És még feszt is csórnom kell valahonnan a ventinek,úgy hogy van baj!
Nem kéne ventilátor de az a 8db R30-31 befűti a belterét rendesen egy óra múlva már érezni a ház tetején hogy van gond! Fene egye meg.
(#) Spanyol 5 válasza penszel hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
Én még a dobozolás várat magára most egy átdobozolt sharp system 7700 bütykölök, átépítettem egy videoton rádió dobozába, kapott egy hangszintszabályozót, azzal vannak problémáim. Majd a sharp dobozába rakom a quadot gyönyörűen perforált teteje oldala van, amit megspékelek ventikkel, az Alkotó féle NTC fan 4 kapcsolással kiegészítve. Arra figyelj a ventinél én is megszívtam, hogy teljesen külön egyenirányított, és stabilizált feszt kelett neki adjak, különben lehetett hallani a hangfalon a venti fordulatának hangját, nem tudom freki miatt, de ezen megoldás után a segédtápról külön elválasztva tökéletes lett.
(#) penszel válasza Spanyol 5 hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
NTC fan 4 kapcsolás az engem is érdekelne! hogy hogy erről nem olvastam?!
Vagy csináljam úgy hogy bekapcsolom a végfokot és direktbe menjen a ventilátor is?
Lehet hülyeség ez csak egy terv,de én a mellékletben lévő fájlban a D4 környékéről lopnák áramot 1 db ventilátornak s kész.
(#) Spanyol 5 válasza penszel hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
Én ennyire nem vagyok szakértő! Kérdés elbírja-e a ventilátor áramát? Nem e terheled túl. Inkább kérdezd meg Reloop mestert! Ő biztos megmondja a tutit. Én viszont most elköszönök, holnap folytatom a hibakeresést. További jó barkácsolást!
(#) Alkotó válasza reloop hozzászólására (») Márc 15, 2018 / 2
 
Én is megcsináltam a módosítást.
Nekem már korábban is problémát okozott a magas bemeneti feszültség igény, ezért az akkori tanácsokat követne a műveleti erősítő visszacsatolását módosítottam (R6=330 kR és C4=47 nF). Ezzel elértem a kívánt érzékenységet, de a hangkép is megváltozott egy kis mértékben de hátrányára (ha jellemeznem kellene akkor tompább lett). Ezért jött kapóra Reloop javaslata.
Az erősítőt szétszedtem és végeztem néhány mérést is ha már asztalon volt, mert így jobban dokumentálható az eredmény. Minden esetben kb. 7,8 R műterhelés volt a kimeneten, és 1 kHZ-es szinusszal vezéreltem az erősítőt.
1. Volt egy sok éves mérésem, amin a teljesítményt igyekeztem meghatározni különböző terhelő impedanciák esetén. Itt figyeltem a kimeneti jelalakot is, és akkor 1932 mV bementi feszültség mellett 33,3 V kimeneti feszültséget tudtam elérni 8 R-os terhelésnél a jelalak tetőesése nélkül. Most ezt az eredményt tekintettem bázisnak, azaz minden esetben az Uki=33,3 V elérésig növeltem az Ube értékét.
2. Először megmértem az erősítőt úgy ahogy van (R6=330 kR; C4=47 nF és a bementi rész is változatlan. Ube=594 mV mellett értem az Uki=33,3 V-ot.
3. Ezután visszaállítottam az eredeti visszacsatolást (R6=100 kR és C4=150nF). Ismét megmértem és Ube=1980 mV feszültség kellett az Uki=33,3V-hoz.
4. Mivel a 2.-es mérés szerinti érzékenység az nekem éppen jó volt, némi számolgatás után ezt céloztam meg elérni. Reloop kapcsolása szerint átalakítottam a rendszert, de nálam az R3=6,8 kR; C1=C27=4,7 µF és a potméter 22kR lineáris. A potméter maximális állása mellett, Ube=599 mV szükséges az Uki=33,3V-hoz. Ez szinte tökéletes eredmény.
5. Viszonylag hosszú, kb. 40 cm-es árnyékolatlan összesodrott vezetékekkel kötöttem be a potmétert. Nullára letekert potméter állás mellett vizsgáltam mennyire zajoz ez a bekötési mód. Amennyire ez füllel megítélhető semennyire. Ha az egész szabályozó részt közvetlen a trafó mellé húztam az asztalon, akkor egy éppen halható kis "csusszogás" megjelenik a közép-surgárzóban (egyértelműen nem brumm).
6. Még egy dologgal elbíbelődtem, ami talán hordoz magában mások számára is hasznos információt. Szóba került a lineáris potméter szabályozási karakterisztikája, illetve hogy ebben a kapcsolástechnikában mennyire lehet ezt logaritmikusnak nevezni. Az elvárható pontossággal megmértem mekkora a potméter elfordulási szöge (254°), majd ez alapján szintén ügyelve a pontosságra szerkesztettem egy 0+10 fokozatú skálát. A skála minden pontján megmértem a potméter értékét (ez van a fokozatjelző számon belül), és megmértem az adott fokozatban a kimeneti feszültséget amit a fokozatjelző számokon kívül írtam fel. Természetesen a korábbi 600 mV-ot osztogattam a potméterrel. A mérési eredményekhez nem fűznék kommentárt, minden adat ott van a skáláról készült fotón.
7. Végül zenével is meghallgattam az átalakított erősítőt. Rendben van. Sokkal jobb így a hangja mint amikor a visszacsatolást babráltam, tehát ez a jobb módszer. A szintszabályozás nálam elegendő finomságú, 0,5 hangerő fokozatnál már egészen halk, és kb. 7-ig jól hangosodik, utána viszont már alig érzek hangosság növekedést.
A bekötést mutató képen jól látszik -én is a fotón vette észre-, hogy a kimeneten lévő 10 R jól el van égve. Ez egyáltalán nem okozott semmilyen érzékelhető hibát, de mégis jelzés arra, hogy korábban valamikor egyértelműen áram folyt itt, tehát volt magas frekvenciás gerjedés. Azért ki fogom ezt is cserélni, sőt 2W-os típust próbálok oda beügyeskedni.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2018
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 15, 2018 /
 
Ábrázoltam a potméter értékét és a kimeneti feszültséget.

fokozatok.jpg
    
(#) Spanyol 5 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Szia. A te esetedben ahigyan írtad csak 4.7 µF kondikat használtál. A kondenzátornak milyen szerepe van a körben? Én a 10µF változatot csináltam 3.3k R3-l.
(#) Alkotó válasza Spanyol 5 hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Az eredeti 22k és 680 nF szorzatát kell megcélozni, és fölfelé kerekíteni. A nagyobb itt nem baj. Inkább abban vannak eltérő álláspontok milyen kondenzátort illik ide tenni, mert átmegy rajta a hang, amiről tudjuk, hogy váltakozó feszültség jellegű.
Tehát ha pl. 1/7-ére csökkented az ellenállást, akkor 7-szerezni kell a kondenzátor értékét. Nálam csak kb. 1/3 az ellenállás értékcsökkenése ezért gondoltam jó lesz a kisebb kondenzátor is.
Nálam mérve is és fülre is rendben vannak a választott értékek.
(#) Spanyol 5 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Köszi a tájékoztatást. Csak szerttem volna értelmezni, hogy a változtatás különböző értékekkel, hogy viszonyul egymáshoz. És mit használsz műterhelésre?
(#) Alkotó válasza Spanyol 5 hozzászólására (») Márc 16, 2018 / 2
 
Többféle műterhelésem is van. Vásároltam ilyeneket, amik különböző kapcsolásával többféle értéket el tudok érni.
Most a mellékelt kép szerinti összeállítást használtam. Ebben a terhelés fűtőszálból van, amit ebből az eszközből bontottam. Kiegyenesítettem a fűtőszálat, majd megmértem az egész ellenállását (nem ellenállásméréssel, hanem ismert feszültség melletti áramméréssel), és abból visszaszámolva készítettem 4 db 17 R-ot. Azért nem 16 R-ot, mert arra gondoltam, hogy majd a tényleges mérések alapján pontos értékre visszavágom, és így állítom be a 16R-os értéket. De miután elkészült az eszköz, már az első alkalommal rájöttem, mennyire jó nekem az a vizuális kiegészítés ha izzókat is teszek a műterheléssel párhuzamosan, mert így ez is többletinformációt ad a feszültségről. Ezek olyan izzók, amiknél már egészen kis feszültség is feldereng az izzószálon, tehát a fényerő jól tájékoztat a feszültségről.
A mostani mérésnél a 2 db 17 R párhuzamosan, és az ezekkel párhuzamos izzósor együttes ellenállása kb. 7,7 R. Azért csak kb. mert az izzó ellenállása függ a hőmérsékletétől (feszültségtől).
(#) penszel válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Szép munka!
De akkor én úgy hogy csak az R3-mat cseréltem 10k-ra és kB ugyan ezt a hatást értem el. Valaminek a rovására megy?
Mert azon kívül hogy nyertem rendesen decibelt mást nem vettem észre!
Nekem így nagyon jól bevált.
(#) Alkotó válasza penszel hozzászólására (») Márc 16, 2018 / 1
 
Az alsó határfrekvenciád feljebb csúszott. Nem gondolnám, hogy ezt valaha is meg fogod hallani, de ha van kedved játszani vele, akkor duplázd meg a 680 nF-ot, és hallgasd meg úgy is.
(#) reloop válasza penszel hozzászólására (») Márc 16, 2018 / 1
 
Szia! Az R3 csökkentésétől nő az erősítő alapzaja és a torzítása. Szerencsére ennek mértéke nem zavaró. Számolni kell azzal is, hogy a jelforrásból nagyobb áramot veszünk ki, ezért az erősítés növelésnél tekintettel kell lennünk annak terhelhetőségére.
(#) Spanyol 5 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Köszi. Szép. Érdeme egy megépített erősítőt lepróbázni műterheléssel, vagy ez olyan biztonsági és működési tájékoztatáat ad?
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 16, 2018 / 1
 
Reloop javaslatára kipróbáltam egy 50 kR-os potmétert is, a többi érték változatlanul hagyása mellett.
A feladat nem kis része volt találni egy ilyen potmétert, de végül is egy koros darabot találtam (sőt mindjárt kettőt). Sajnos a külső fémház erősen oxidálódott, de mutatós műszerrel ellenőrizve a szabályozás megvan, nem szakadt, nem zárlatos.
A skála természetesen nem volt jó, mert ennek 300° az elfordulása, de ezen nem akadtam el, készítettem egy másik skálát.
Elvégeztem a mérést, és ábrázoltam is azt a korábbi táblázatban, hogy jobban látszódjon a két érték közti különbözőség.
1. A potméter alsó részén egyértelműen van egy apró huncutság, de a jelleget ez nem befolyásolja. Csak megjegyzem, mikor hanggal is kipróbáltam akkor 0,5-ös állásig egyáltalán nem szabályoz, csak utána kezd el szólni. Mivel a skála a mechanikus elfordulást osztja pontosan egyforma 10 részre, ezért az ábrázolásban sem az ellenállás, sem az erre alapuló szabályozás nem pontos az alsó részen. Azért a zöld vonalba kis fantáziával beleképzelhető az egyenes, de legalábbis látható a lineáris karakterisztika.
2. A piros jelzésű kimeneti feszültség logaritmikussága lényegesen nagyobb mint a 22k-val felvett karakterisztika (kék vonal). Beigazolódott Reloop ajánlása, valóban finomítható ilyen módon a szintszabályozás.
3. Nem tartozik az adott méréshez, de lefotóztam a végére az elfordulást jelző rögtönzött mutatómat is. Saját szabadalom, és elég hozzá 3 perc ha van kéznél ilyen lemez.
(#) penszel válasza reloop hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Áááá gondoltam hogy túl egyszerű lenne így!
Akkor megcsinálom így! Hallgatva a Akotóra és Reloopra. Írigylem a tudásotokat de nagyon!!!!
Nélkületek a Qvadból amit mi amatőrök építünk mindenféle lenne csak a végeredmény?! Egy nagy rakás sza@r végfok lenne.
Köszönöm TUDÁSOTOKAT!
Egyet nem értek?! Legalább is nem tudom felfogni a bemeneti jel hova megy?
Mert szerintem az előbbi kísérletnél itt szúrhattam el valamit.
RCA kábelt a bemenetnél ami a hangfórásból jött azt ugyanúgy a végfok panel GND és BE ágra vittem,és többit a rajz szerint csináltam meg valahogy.
(#) Alkotó válasza Spanyol 5 hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
A műterhelés, mint a neve is mondja egy szimuláció. Az ezzel való mérés képes egy szélsőséges állapot tartós vizsgálatára. Pl. így lehet a teljesítményt megmérni, így lehet tesztelni a tápegység viselkedését tartós terhelésnél, és jól vizsgálhatóak a melegedési viszonyok is.
De fontos tudni, a valóság ritkán ilyen szélsőséges. Egy átlagos zenei műsor ehhez képest csak kb. 1/3-a terhelést jelent időben átlagolva.
(#) Alkotó válasza penszel hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Ugyanoda mint eddig, a panel bemeneti csatlakozójára. Ezen a képen talán kivehető, hogy a bemenethez nem nyúltam hozzá, maradt az eredeti helyén. Csak az árnyékolás csatlakozójára ráforrasztottam a szürke vezetéket is, innen vittem az SGND-t a potihoz.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2018
Következő: »»   360 / 398
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem