Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   182 / 315
(#) rezsici válasza kapu48 hozzászólására (») Ápr 12, 2018 /
 
Még tényleg nem vettem meg, illetve már megrendeltem, csak még nem kaptam meg.
Ha már lenne ilyen akksim, akkor tudnám mit bír a nélkül, hogy értenék hozzá.

Kínai de nem gagyi és vadi új. Ez az!
Azért gondoltam, hogy előbb tájékozódom és csak utána veszek mert nem olcsó, de most már mindegy, mert már megrendeltem.
(#) RoliNyh válasza rezsici hozzászólására (») Ápr 12, 2018 /
 
Úgy van.
De a videóban egyébként az is benne van, hogy az akku Wh értékéből és a fogyasztó teljesítményből is kiszámolható az üzemidő (ez meg legyen már a házi feladat).
(#) Kovidivi válasza rezsici hozzászólására (») Ápr 12, 2018 / 1
 
Azt kell nézned, hogy a motorod folyamatos, átlag terhelésnél mennyit fogyaszt. A 150W az csak a maximális értéke, de 12.5A-nál többet is fel fog venni mikor indulsz, vagy ha éppen előre sodródik a hajód, de te fékezel. Függ a hajócsavartól is. Ha nagyot raksz rá, jobban beterheled a motort, több áramot fog kérni. Ha kicsi a csavar, lehet 5-6A-nál többet nem eszik. A lényeg, hogy az akksidnak ne okozzon gondot a 20A-es pillantanyi terhelés sem. Ezt a C érték mondja meg. Ha van egy 3Ah-s 30C-s akksid, akkor pillanatnyilag (mondjuk 100mS) le tud adni 90A-t, de ilyenkor melegszik az akksi. Ha az akksid csak 10C-t tud, tehát 30A-t, és te folyamatosan 15A-t veszel ki belőle, akkor valószínűleg meleg lesz az akksid rövid időn belül, és károsodik. Szerintem nem lesz gondod a 60C-s akksival, fél órát biztos menni fog a hajód, de inkább többet. Kefés motor van benne jól sejtem? Egyébként sem nagy terhelés egy etetőhajó, hiszen a hajócsavar el tud könnyen fordulni, nem úgy, mint egy nagy kerekű monster truck autónál, ahol nagy a tapadása a guminak. Ott sokkal nagyobb a terhelés, és egy ilyen akksival kapnál kb. 15-50perc játékidőt brushless motorral! A kefés motorok nem esznek annyit.
(#) rezsici válasza erbe hozzászólására (») Ápr 12, 2018 /
 
Ennyire precízen nem gondoltam a számítást, egyébkét leírtad a kulcsszót, "szükséges akkucsomag". Ez lett volna a cél, hogy megtudjam mekkora akku kell hozzá, hogy ne 5 percig bírja. Azt nem tudom, hogy milyen súlya van a hajónak, de 75cm hosszú, 2,5kg kaját bír bevinni és ha nem is teljes sebességgel, de azért ütemesen szeretném használni. Az idő igazából nem fontos, csak a viszonyítás miatt írtam.
Egyébként a fél óra nem egy elvetemült idő, mert ha ketten használjuk behúzós pecához a hajót mondjuk 250m-re, akkor az 4 botnál 4 bemenet (egyszerre 1 szereléket visz), 4x250m. Ha nem is fél óra folyamatos működés, de majdnem, és ez csak 1 csalizás.
Ha olyan helyre megyek ahol van áram akkor nem gond, de ha elmegyünk 2 napra nomádba, na ahhoz kellene tudni, hogy hány és mekkora akksi kell, hogy 2 napig tudjuk használni a hajót.
(#) rezsici válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 12, 2018 /
 
Köszönöm a segítséged, ez igazán szájbarágós, de hát ezt értem. Azt nem tudom, hogy kefés-e a motor, de 2,5kg-ot kell bevinnie, meg a saját súlyát. Én sem gondolnám, hogy ez nagy teher, talán csak akkor lehet gáz ha nagy szél van és hullámzik a víz. Az a baj, hogy csak a jövő héten lesz kész a hajó, akkor fogom tudni kipróbálni, de gondoltam előre beszerzem hozzá a LiPo akksikat.
Gyárilag egy 12V 7Ah-s zselés akksi van hozzá, erre azt írja gyártó, hogy akár 5-8km-t is elmegy egy töltéssel.
(#) pipi válasza rezsici hozzászólására (») Ápr 13, 2018 / 1
 
Hali!
A számolással vigyázz! Minél nagyobb árammal terheled annál kisebbnek számit akku kapaca a névlegestől... Ha van normális adatlap, akkor benne szokott lenni valami diagram formában. Szóval a 6Ah névleges akksi nagyobb árammal terhelve lehet csak 4Ah-t tud...
(#) rezsici hozzászólása Ápr 13, 2018 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítségét és hozzászólását, annyi infót kaptam tőletek, hogy ha ezt mind megtanulom, legközelebb már én is adhatok másnak tanácsot.
Még egyszer köszi.
(#) FordPrefect hozzászólása Ápr 13, 2018 /
 
Üdv a hozzáértőknek.
Segítséget kérnék. A feladat a 18V-os akkus fúrógépem átalakítása LION-ra. Az akkuk már megérkeztek, típus: 5 db LGDBHE21865. Kinézetre nem hamisítvány.
Kérdés, milyen áramkört tegyek az akkupakkba? Minimalista vagyok, és a fúrógép sem ipari használatban lesz, csak esetlegesen jelentkező házimunkákhoz. Olvastam a topicot, többfajta megoldás létezik, a legegyszerűbb érdekelne. Ha valakinek ilyen célra van ötlete, esetleg 1 db elfekvő áramköre reális áron, érdekelne.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2018
(#) btsoft válasza FordPrefect hozzászólására (») Ápr 18, 2018 /
 
Bár nem vagyok hozzáértő, de egy hasonló megközelítésű (hobby-, otthoni célokra, nem túl bonyolult megoldások) szemlélettel kivitelezett, kétfajta csavarbehajtó (12V/21V -> 3S/5S) akkupakkjainak felújításáról itt írtam le a tapasztalataimat. Az 5S konfigurációban én egy olyan BMS-t próbáltam ki, ami az adott csavarbehajtómhoz végső soron kicsinek bizonyult: nagyobb terheléskor a BMS lekapcsolt, ami 'elég zavaró', munka közben. (A kiválasztott 'CF-5S15A' típusú BMS-nél kipróbáltam egy számomra érdekes hekkelést, ami ugyan megoldotta a problémámat: így már használható a csavarbehajtó, de nyilván ezt a módszert nem ajánlom senkinek sem.) Viszont ez a felújítási projekt arra nagyon jó volt nekem, hogy már az alábbi sorrendben állok neki egy hasonló akkupakk li-ion felújításokhoz: a) a lehető legtöbbet megtudni a csavarbehajtó terhelési áramigényéről; b) akkuk kiválasztása ('ipari' cellák, nagy áramterhelhetőséggel, az akku egyéb paramétereinek a megismerése is fontos!), c) kiválasztani egy BMS-t (szempontok lehetnek: balanszírozást tud-e/kell-e?, töltő is?, hő védelem?, stb.); d) majd ehhez a BMS-hez a töltő kérdését is körbe kell járni (megfelel-e az eredeti töltő? esetleg egy új töltő modul beszerzésével átalakítani a korábbi dokkolót, stb.)
(#) Kovidivi válasza btsoft hozzászólására (») Ápr 18, 2018 /
 
Elolvastam a cikked, jó lett! A vezeték keresztmetszetekre kitérhettél volna, mert 20A az mégiscsak 20A! Mérhetsz feszültség esést a cellától az akksi csatlakozóig terhelés alatt, meg fogsz lepődni. A képeden olyan 0.5-ös vezetéket látok tippre. Én minimum 0.75-ös, de inkább 1.5-öst használtam, minél rövidebb, annál jobb elvvel!
(#) btsoft válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 18, 2018 /
 
Nagyon köszönöm a javaslatot, igazad van: ezt a komponenst egyszerűen csak 'vastagabb'-ként említettem A terhelési vezetékek jelenleg 1,5mm2-esek (H07V-K 1x1,5 Class A) (bár csak nekem lenne ilyen szemmértékem...), ~16A a javasolt max terhelhetőségük, nálam meg jóval 20A felett járnak az értékek. Az elején még úgy tippeltem, hogy ez a körterületű kábel valószínűleg elég lesz, de - mint az utólag kiderült - nem úgy lett. Az új BMS-ekkel ezt is cserélni fogom, ill. majd a blogban is kitérek erre.
Még egyszer köszönöm az észrevételt!
(#) Kovidivi válasza btsoft hozzászólására (») Ápr 18, 2018 /
 
Szia. Ez a 16A a 230V-os hálózati feszültségesésre van méretezve. Ott pár Volt esés sem számít, nálad viszont 0.5V is lényeges, de ezzel az 1.5-össel biztos nem lesz bajod! Ha rövidek a vezetékek, én 0.5-ös vezetéket rakok be a kisebb teljesítményű behajtóhoz (380-as motor, 12.6V-os 3S1P relatív gyenge akkupakk).
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2018
(#) btsoft válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 25, 2018 /
 
OKs, köszi a megerősítést, akkor így marad
Ettől még az észrevételed hasznos volt, valóban: ha egyszer már mindent megpróbálok részletesen leírni, akkor ezt az infót is érdemes megemlíteni, esetleg jól jöhet a hozzám hasonló cipőben járóknak, 'utánépítőknek'.
Kiegészítettem, +1ccer még egyszer köszönöm!

Itt a chat-szleng nem divat!
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) FordPrefect válasza btsoft hozzászólására (») Ápr 25, 2018 /
 
Félreértettük egymást. Köszi, ez nekem bonyolult, végigolvasva a az utolsó 10 oldalban is van ennyi információ. Ha valakinek van konkrét tanácsa vagy alkatrésze, PÜ. De inkább felteszem a hirdetésen.
(#) fecus hozzászólása Ápr 26, 2018 /
 
Egy 12V-os kb. 10W-os LED szalagot szeretnék üzemeltetni 18650-es akkukról. Milyen konfiguráció lenne a leghatékonyabb?

1, 4 db sorba kötve és egy DC/DC step down konverter? Ilyenkor mi lesz amikor az akkukban is csak 12V van?

2, 2-2 akku párhuzamosan majd sorba kötve és step up konverter?

3, 4 akku párhuzamosan és step up konverter? Ennél a töltés nagyon egyszerű lehetne.
(#) Kovidivi válasza fecus hozzászólására (») Ápr 26, 2018 /
 
Visszafelé megyek:
3) nagy áram folyik a cellákból a konverter felé (2-3A), rosszabb hatásfok emiatt, nehéz step uo konvertert találni, ami 3V-ról 12V 0.8A-re konvertál! Melegedni fog rendesen szegény konverter.
2) már jobb a helyzet, és be vagy biztosítva, hogy ha tönkremegy a dc-dc konv., akkor nem fog a LED-re rákerülni a betáp, mint ahogy az 1) esetben előfordulhat. Jobb hatásfok, könnyebb step up konvertert találni.
3) 16.8V-ból szuperül lehet 10-12V-ot step down-nal előállítani, viszont merült cellák esetén 12V-ból nem lesz 12V...
Apropó: neked nem áramgenerátor kellene? Mert így tovább bonyolódik a helyzet!
Ötlet: mi lenne, ha a LED-ednek pont 9V és 0.9A lenne a fogyasztása (8W-on hajtva a 10W-os LED-et, és akár disszipatív, akár step down meghajtással 3S pakkal oldanád meg a problémát? Ami LED-jeim nekem vannak, 9V-os nyitófeszültséget kérnek 8-10W körül. Ezt jó lenne pontosan megmérned, hideg LED-nél (ahogy melegszik, csökken a nyitófeszültség).
(#) nedudgi válasza fecus hozzászólására (») Ápr 26, 2018 /
 
Én elkerülném a LEDszalagot telepes üzemmódban - az előtétellenállások 12V tápra vannak méretezve, ami 20%-25% teljesítményveszteséget jelent. Hosszabb üzemidőt kapsz, ha diszkrét LED(ek)ből step-up áramgenerátorhoz állítasz össze valamit, persze csak akkor, ha megengedi az alkalmazás.
(#) pipi válasza fecus hozzászólására (») Ápr 26, 2018 /
 
1-esre: ha 4 cella és már csak 12V van, akkor nincs kérdés, 3V/cella ez már mélykisötés közeli, le kell kapcsolni az akkuról...
(#) vargham válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 27, 2018 /
 
Egyetértek. LED-hez áramgenerátort. Létezik LED szalagból is ellenállás nélküli, kifejezetten áramgenerátoros tápláláshoz.
Olcsó, kínai áramgenerátort pedig kerülni kell. Nincs benne védelem, terhelés nélkül indítva megöli magát, utána rákötve pedig a LED-et is.
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 27, 2018 /
 
Bocsi, én 10W LED-ről írtam, nem LED szalagról. Félreolvastam a kérdést.
(#) fecus hozzászólása Ápr 28, 2018 /
 
Mindenkinek köszi. Az alap az, hogy maradt a kollégámnak 3m LED szalagja amikor a konyhapult világítását megcsináltuk. Rendesen, hálózatról.
Van egy kis pult-rész (sarok) ahová nagyon körülményes elvinni a 230V-ot.
Kérte, hogy találjak ki valamit a meglévő anyagokból. Ebből indult. Ritkán lenne használva. Arra gondoltunk, hogy az aksipakk kipattintatható lenne és elvinné tölteni.
A 4 cella tetszene egy olyan konverterrel ami 12V környékén vagy alatta, vagy lekapcsol vagy átvezet és a BMS lekapcsol.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2018
(#) Firefighter1 hozzászólása Ápr 30, 2018 /
 
Sziasztok!
Szeretnék egy 5vagy 10 "portos lipo capacitás mérőt építeni! Mert a közeljövőbe vennék "pár" darab 18650 cellát, plussz használva is lenne, és néha jó lenne a kapacitásukat ellenőrizni!
Ennél van hozzá jobb ötletetek?
Mondjuk ez majd 4 dodo darabja, de komplett.... de ha van másik ötletetek akkor szivesen veszem
(#) pipi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Máj 1, 2018 /
 
Hali!
Van ilyenem, jól működik. külső ellenállással kell a kisütőáramot "beállítani". Én cellánkénti kapacellenőrzésre használtam, több soros kapcsolású cellákra nem hinném hogy jó, mert nem tudja a cellánkénti merülést figyelni.
(#) szepi003 hozzászólása Máj 1, 2018 /
 
Sziasztok Tanácsot szeretnék kérni, van egy régi szigetelés vizsgáló műszerem( TR2214 SW11) amiben 6db góliát elem van . Ezt kellene kiváltani tölthető akuval . Tudna valaki ajánlani megfelelő kapacitású akut és töltőt hozzá.köszönöm
(#) Massawa válasza szepi003 hozzászólására (») Máj 1, 2018 /
 
2-4 (a 4=2+2 parallel kapcsolásban) Litium cellával (18650) szerintem müködni fog
Ha nem akarsz büvészkedni a modellboltokban kapsz megfelelö feszültségü és kapacitásu akkut meg töltöt is.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2018
(#) RoliNyh válasza Firefighter1 hozzászólására (») Máj 1, 2018 /
 
Kissé hiányos az információ, szóval én most inkább csak tanácsot adnék ezzel kapcsolatban. A készüléket nem ismerem, de jó lenne tudni, képes -e konstans áramú kisütésre, ez az oldalon nincs feltüntetve egyértelműen. Ha pontos kapacitásértékeket akarsz kapni, mindenképp olyan eszközre lenne szükséged ami ezt tudja. Mivel az eszköz hátulját nem látni, én csak abból indultam ki, hogy csak ellenállás a terhelés, és nem szabályozható, de hangsúlyozom, nem ismerem a készüléket. Szóval lehet, hogy a hátulján azért ott van egy soros teljesítmény FET is, amivel a szabályozás megoldott. Mert ugyebár van rajta egy + és - gomb, tehát gondolom valamit azért csak lehet vele szabályozni.

A másik kérdés az volna konkrétan milyen cellát akarsz tesztelni, újakat, vagy használtat? Ha új cellákat, az rendben van, azok azért egyforma kapacitásúak lesznek (és most itt azért zárjuk ki a hamis cellákat), és megfelelő hozzá a készülék.

Ha használtat akarsz tesztelni, akkor én mindenképpen olyan eszközt választanék, aminek van PC kapcsolata, és tud kisütési grafikont is rajzolni. A használt cellák kisütési karakterisztikája jócskán eltérhet egymástól, és ezt bizony szükséges feltárni, mielőtt NAGYÁRAMÚ használatra válogatnál össze cellákat. Ha csak kisáramú használatra válogatsz, mondjuk egy két elemlámpába, ahol nincs nagy kisütőáram, ott el lehet tekinteni ettől. Viszont ha mondjuk egy elektromos járműbe akarsz cellákat válogatni, ott elengedhetetlen, hogy a nem megfelelő kisütési karakterisztikájú cellák még véletlenül se kerüljenek beépítésre az akkuba, mert az(ok) csak visszafogják, a többi úgymond jó cellákat, és a gyengébb cellák előbb utóbb biztosan tönkre is mehetnek, ami akár túlhevülést tüzet (sőt bizonyos idő elteltével még láncreakciót) is okozhat...
(#) RoliNyh válasza szepi003 hozzászólására (») Máj 1, 2018 /
 
Pont azt nem írtad, hogy az elemek hogy vannak bekötve? Sorban? Akkor elvileg 9V os a készülék ha jól számolok. Azt nem tudjuk, mennyire érzékeny a túl és alulfeszültségre. Ha litiumos akkuval akarod kiváltani, az mindenképpen macerásabb feladat lesz. Én javasolnék 3S cellaelrendezést
(és párhuzamosan lehet egy is, vagy igény szerint, illetve amennyi befér), és utánna egy step down konvertert. De ha a készülék elbírja a 12.6V csúcsfeszültséget, akkor a stepdown akár el is maradhat. Viszont a töltéshez már mindenképp Li-ion akkut tölteni képes töltő kell, ami újabb megoldandó feladat.
A 3S elrendezéshez egy 3S BMS ami rendelkezik balanszálási funkcióval is, megfelelő...
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2018
(#) pipi válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 1, 2018 /
 
Hali!
Konstans áramot nem tud, az ellenállást kapcsolja rá az akkura közvetlen, így a kisütőáram a cella feszültségének függvényében kicsit változik. A +- gommbal a kisutési végfeszültség állítható be, ekkor az ellenállást lekapcsolja az akksiról.
(#) RoliNyh válasza pipi hozzászólására (») Máj 1, 2018 /
 
Ok, az bizony hátrány, így nem ad pontos értéket.
Bár lehet csak nekem fontos a konstans áramú mérés. Amúgy elemlámpához akár még jó lehet.
És az előzőekben leírtakat továbbr is fenntartom...
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2018
(#) pipi válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 1, 2018 /
 
Szerintem annyira nem lényeg a konstans áram, túl sokat nem változik. Méri az áramot, abból számolja a kapacitást. Van egy liitokala toltőm, na az vad dolgokat számol, szerintem nem méri az áramot, hanem a teljes toltési idő alatt a kért töltőárammal számol, igy a 800mAh akksiba simán számol 1800mAh-t, kb azt a kapacot számolhatja, amit a kinai akksikra vastag ceruzával írnak ))
Következő: »»   182 / 315
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem