Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   2022 / 2208
(#) mek-elek válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 5, 2018
Kedves Nebuló!
Örüljön, hogy megúszta körmös nélkül. Meg az ellenőrzőjébe sem írtak be.
Azért ez így is, úgy is bukta (szilvalekváros).
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 5, 2018
Szólj nyugodtan, mert ha nem kérdezel, nem tudod meg, amit szeretnél. Persze az önálló tanulás is kell hozzá. Én látok haladást.
(#) Cinema válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 5, 2018
Kérdezz, mert mi is akkor vagyunk képben, ha gyakoroljuk a csöves technikát, át - meg átolvassuk, utánanézünk, meg itt okoskodunk, ha kell, ha nem.

Üdv!
(#) djhans válasza Cinema hozzászólására (») Jún 5, 2018
Szerinted az MLT-k mellé tegyem a D226b-t egyenirányítónak? 320-330V lesz az első pufferen.
(#) Cinema válasza djhans hozzászólására (») Jún 7, 2018
Ne, inkább UF5408-at, azok elég jók egyenirányító diódának. A diódákkal párhuzamosan nem ajánlott semmilyen kondenzátor!

Üdv!
(#) pucuka válasza Cinema hozzászólására (») Jún 7, 2018
Idézet:
„A diódákkal párhuzamosan nem ajánlott semmilyen kondenzátor!”

Miért is nem?
Szerintem pedig kifejezetten ajánlott. Az egyenirányító diódán, diódákon (a csöveseken is) keresztmoduláció keletkezik. Ezt szünteti, meg a diódákkal párhuzamos 10 nF körüli kondenzátor. Ez brummként jelentkezik, és ha nem szünteted meg mindjárt a keletkezés helyén, sehol máshol nem fogod. Már elég régi csöves erősítők, rádiók tápjaiban is használatos volt. A trafós kis dugasztápokban is sokhelyütt megtalálható volt a négy kondenzátor, vagy a helye, mert a legjobb eredmény eléréséhez nem volt mindíg szükség mind a négy kondi beültetésére.
Szóval, aki nem bír a brumm megszüntetésével, az bátran próbálkozzon a párhuzamos kondenzátorral, de a feszültségtűrésre figyelni kell. Csöves egyenirányítás esetén 500 V körüli ajánlott.
(#) Orbán József válasza pucuka hozzászólására (») Jún 7, 2018
Idézet:
„Az egyenirányító diódán, diódákon (a csöveseken is) keresztmoduláció keletkezik. Ezt szünteti, meg a diódákkal párhuzamos 10 nF körüli kondenzátor.”

Amiket Orbiapu be is szerzett, részlet belőlük a képen...
Enélkül nem hidalok! A diódák lágy éledésűek, és/vagy hexfred típusok.
A képen HFA08TB60 típusokból pár db. Ajánlott csöves erősítőkhöz...
(#) djhans válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 7, 2018
Én nem értem miért kell a csövesbe ilyen gyorsdióda. Miért nem jó a BY133 vagy 1N4007?
(#) (Felhasználó 116638) válasza djhans hozzászólására (») Jún 7, 2018
Miért vesznek az emberek BMW-t? Mikor jó a Lada, meg a Trabi is...meg a D226b
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2018
(#) Orbán József válasza djhans hozzászólására (») Jún 7, 2018
Múltkor felrakott valaki, vagy én, már nem tudom, egy értekezést a diódák miképp csinálnak igen magas frekvenciákon zavarokat az erősítőnél, ami nem akármilyen diódák alkalmazásával elkerülhető. A transzformátor szekunder ellenállása, vagy kiegészítő soros ellenállás segít a diódák nagyobb áramú működését kerülendő - diódák nyitása - és a zavarok további csökkentését szolgálja.
Megkeresem és belinkelem, a web fordítóval eléggé érthető...
A másik, ezt is kipróbálom a tápoknál:
Monoblokk kivitel
Közös trafós kivitel
Szűrésnél nem elkó használata - 15W EL84-esről van szó, ca 60 µF// 6µF// 470nF csatornánként.
Az elkóknál a műszerrel 120Hz-en és 1 kHz-en elég nagy különbség mérhető, hát ha még 10kHz-n, vagy magasabban is tudnék mérni. Aztán vannak jó minőségű elkóim, valami napelemes angol akármiben volt, magasabb frekin jobb értéket mutat, mint 120Hz-n. Ezt nem tudom, hogy csinálták, de nem semmi. Ugyanígy a frekiváltók szűrőelkói is igen jó impulzus készségűek...
Miután láttam jó minőségű tápot, már elhiszem, hogy esetenként a táp nagyobb ráfordítást igényel, mint maga az erősítő!
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2018
(#) Orbán József válasza djhans hozzászólására (») Jún 8, 2018
A csövesek és tápja
Amikor - 3 éve - elkezdtem elméletben a csöves erősítőkkel foglalkozni, azt hittem, kevés alkatrész, nincs hőtorzítás, írják, inkább elvesz a zenéből, mint tenne hozzá (Félvezetős vs. Elektroncsöves) kipróbálom, ilyet még úgysem. Valamint vannak bevált kapcsolások, utánépítem és meglátom (hallom)...
Aztán kiderült, nem olyan forrón verik a cigányt...
Bizony itt is komoly és még annál is komolyabb pénzeket lehet/kell áldozni, ha jó minőséget szeretnénk.
Következő dilemma, meddig érdemes elmenni a minőség terén?
Van az "úgysem hallom meg a különbséget" jó ez nekem - és igaz, a lánc többi tagját a minőségi csöves mellé felhoznom reménytelen, de, ha már csinálom, legalább 1 db legyen (majdnem) minden tekintetben kifogástalan. Utóbbival küzdök, valamint egy marék egyéb erősítő készítésével, amit merő kíváncsiságból csinálok.
Van néhány, viszonylag kevésből elérhető, minőség javító eljárás és van néhány, amit nem tudok/akarok meglépni.
A jó tápegység, a dual monoblokk felépítés, előfokok külön, stabilizált tápellátása még elérhető szerintem, ha tényleg szívünkön van a jó megalkotása.
Nehézség a kellő számú (tartalék) elérhető csőkészlet és a jó kimenő.
Utóbbit azért páran az országban jól művelik, de én is nekifogtam és majd meglátom, milyen eredménnyel.
A tanulság számomra, ha már elkezdtem, el szeretnék jutni legalább egy olyan jó csöves erősítő elkészítéséhez, ami nem vall szégyent akár közép kategóriás, nevesebb cégek készülékével szemben sem.
(#) goreny válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 8, 2018
(#) mek-elek válasza goreny hozzászólására (») Jún 8, 2018
Köszi lementettem, alig várom hogy elolvassam.
Azt viszont nem értem, hogyha valaki csak egy-ötvenet tud átugrani, miért várja el mástól, hogy ne tegye magasabbra tegye a lécet.
(#) goreny válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 8, 2018
Nem elvárás, hogy nehogy magasabban legyen a léc. Legyen, sőt legyen jó magasan. De amíg az egy-ötvennél is csak toporgàs van a léc elött, addig feleslegesnek érződik a magasba tekinteni. Bár szemtornának jó, hátha élesedik a tekintet.
(#) mek-elek válasza goreny hozzászólására (») Jún 8, 2018
Jó élesedést kívánok!
(#) Orbán József válasza goreny hozzászólására (») Jún 8, 2018
Talán érteni vélem...?
Vagyis a 3 év alatt nem haladtam - toporgok?
Be kéne számolnom, miért? Hogy én dolgozó ember vagyok, akinek nem ez a megélhetési forrása? Hogy milyen gépet és mennyi idő alatt tudtam úgy helyrehozni, legyen értelme jó munkát végezni, mert nálam ez is a hobbi része?
Hogy milyen alapokat kellett ahhoz elsajátítanom, hogy legalább értelmes kérdést tehessek fel?
Vagy milyen műszereket, anyagokat kellettt beszerezni ahhoz, hogy értelmét lássam az egésznek?
Vagy nekem öröm az elkészítés akkor is, ha nem 1 nap, év alatt készítek el valamit?
Vagy mi közöd hozzá? Ugyanis miért érdekelne olyannak a véleménye engem fikarcnyit is aki mínusz nulla darab bármilyen hobbi művel rukkolt eddig elő? Bár lehet a tojáspatkolás, szalvéta, gyufacímke gyűjtés itt annyira nem érdekfeszítő téma ezért nem nem láttunk semmit büdöskétől? Vagy hogyan lehet toporgásomra célozni annak, aki úgy tűnik az eddig létrehozott, azért nem 1-2 db "műveimet" valahogy nem veszi észre? Trafók, nyákok, egyebek?
Nem kevés az a 3 év, ami alatt odáig is eljutottam, meg tudom ítélni, kinek van ebben a témában értékes véleménye, tapasztalata és ki az aki csak szórakozásból véleményez, üres nadrágban.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2018
(#) goreny válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 8, 2018
Titkos mentorom szerint, csak az asszonyok dolga az üres locsogás.
(#) mek-elek válasza goreny hozzászólására (») Jún 8, 2018
Értelmes ember lehet a mentorod, vedd komolyan!
(#) Cinema válasza pucuka hozzászólására (») Jún 8, 2018
Azért.
Meg ugyan miért kellene egy gyors dióda működését lassítani egy vele párhuzamosan kötött kondenzátorral, ami, nemlineáris elem lévén, más problémákat is okozhat.
Csöves készülékeknél egyáltalán nem indokolt az egyenirányítókkal párhuzamosan kötött kondenzátor, viszont jó, ha a pufferkondenzátorral és a szűrőkondenzátorral párhuzamosan beteszünk néhány száz-nanoFarádos kondenzátort, ami az ELKO-kat hidegíti és csökkenti a zavarokat is.
-
Az egyenirányító diódákkal párhuzamosan kötött kis kondenzátorok (1-10nF) főleg a nagyfrekvencián csökkenthetik a keresztmodulációs zavarokat, de ehhez más kapcsolástechnika is párosul, nem jellemzően a csöves tápegységek velejárója.

Üdv!
(#) FordPrefect válasza Cinema hozzászólására (») Jún 8, 2018
Nem tudom, miért kell egy elkót "hidegíteni", "gyorsítani" párhuzamos kis kondikkal. Egyiknek lehet, hogy jót tesz, a másiknál akár ronthat is. Nem értem, milyen zavarokat csökkent.
Semmi nem szentírás. Meg szubjektív is erősen.
(#) pucuka válasza Cinema hozzászólására (») Jún 8, 2018
Most újat mondtál. Eddig úgy tudtam, hogy egy kondenzátor lineáris elem. Persze normális működési tartományban. Extra körülmények között lehetnek a normálistól eltérő tulajdonságai, extrém hőmérséklet, feszültségtűrés jelentős túllépése, stb. Ezért jó, ha az ember tudja mit csinál.
Nem tudom félvezető egyenirányítás esetén miért jobb a gyors dióda, szerintem teljesen felesleges, de ez az én véleményem. Egyébként a csöves egyenirányító, meglehetősen gyors, a mai fogalmakkal élve, mert nincs problémája a félvezető rétegben mozgó elektronok sebességével. (pl. egy 6AL5 igaz nem hálózati egyenirányító, de 6 - 700 MHz -ig használható egyenirányításra)
Az egyenirányítóval párhuzamos kapacitásoknak nem a lassítás a célja, hanem az egyenirányító nemlineáris karakterisztikáján létrejövő keresztmoduláció csillapítása. Bizonyára tudod, hogy az egyenirányító eszközön folyó áram távolról sem színuszos, és igen magas a felharmonikus tartalma. (nem mellesleg a gyors diódánál magasabb a harmonikus tartalom) Ez az, ami a gond. Ha a modulációs termékek az átviendő sávba esnek, azt többé kiszűrni nem lehet. (a keresztmoduláció az alapfrekvencia, és a harmonikus frekvenciák fázisban eltolt termékeinek intermodulációja)
A 100 nF -os kerámia kondenzátorokkal csak annyi a gond, hogy az alkalmazott kerámiának nagy a hőfokfüggése, (ez szűrőkondenzátor esetén nem igazi probléma), de hogy viszonylag magas az induktivitása, ami azért néha gond lehet. A tápegységek pufferkondenzátorával párhuzamosan is érdemes, (de hangfrekvenciás erősítőknél nem lényeges) kerámia kondenzátorokat párhuzamosan kötni, mert az elektrolit kondenzátor veszteségi ellenállása már néhány száz Hz -től észrevehetően növekszik.
Ha az ember egy erősítőt tervez, bizony érdemes a helyettesítő képekkel kicsit bíbelődni, nem tudom, hogy az általatok oly kedvelt szimulátorok ezt a terhet is leveszi rólatok. Bizony elég sokat kell(ene) számolgatni.
(#) Cinema válasza pucuka hozzászólására (») Jún 9, 2018
Lineáris elem az ellenállás és ennyi, nincs más lineáris működésű alkatrész, mai tudásom szerint.
Én úgy tanultam és tudom, hogy a kondenzátor az nemlineáris elem, alkatrész, mert reaktív, azaz, frekvenciafüggő a viselkedése.
A kerámia kondenzátorok a tápegységben és főként csatolókondenzátornak nem jók, tapasztaltam sajnos gerjedést, illetve ingadozó, instabil működést miattuk. Én többnyire MKS, MKP kis kondenzátorokkal hidegítek, kerámia kondenzátor csak az IC-s áramkörben a táplábaknál jó, főleg digitális, vagy kapcsoló áramkörök esetén.
Nyilván nagyfrekvenciás áramkörökben a kerámia kondenzátor a megfelelő, de ott sem minden pozícióban.
(Egyes régebbi antennaerősítők azért gerjedtek, mert kerámia kondenzátorral hidegítették a tápfeszültséget a stabilizátor IC lábánál és igen, kellett ide még 220-470nF-os, MKT, vagy MKS kondenzátor, ami lenyelte a nagyfrekvenciás zavart és "hűtötte az IC-t".)
A cső, mint egyenirányító, sokkal többet elvisel, mint a félvezetők, de azért szeretik, ha "normál működési viszonyokat" teremtünk a számukra. Tehát nem fejeljük meg többszáz mikrofarádos pufferkondenzátorral, még ellenállás, vagy fojtó után sem, meg figyeljünk a hődisszipációjukra is, mert a csövön eső kb. 30-80V feszültség mellett az 50-150mA átfolyó áram már elég nagy fűtőteljesítmény, amit a csőnek el kell viselnie, folyamatosan.

Üdv!
(#) rukh válasza Cinema hozzászólására (») Jún 9, 2018
A kondenzátor és a tekercs azért lineáris, mert a rajtuk átfolyó áram egyenesen arányos a feszültséggel (természetesen adott frekvencián és nem extrém működési körülmények között).
(#) mek-elek válasza rukh hozzászólására (») Jún 9, 2018
Az én olvasatomban, azért nincs árnyék, mert árnyékban, azt nem lehet látni.
(#) debe válasza Cinema hozzászólására (») Jún 9, 2018
Idézet:
„Lineáris elem az ellenállás és ennyi, nincs más lineáris működésű alkatrész, mai tudásom szerint.
Én úgy tanultam és tudom, hogy a kondenzátor az nemlineáris elem, alkatrész, mert reaktív, azaz, frekvenciafüggő a viselkedése.”

Na ne!
Ezen az alapon spirálisan köszörült ellenállások szerinted mennyire lineárisak?
Ezért számít a hangtechnikában is egy ellenállás anyaga(i) és felépítése, lábhossza, stb.
Továbbá természetesen létezik olyan kondenzátor, ami MHz-ekig lineáris.

Szinte el sem hiszem, hogy te ilyesmit tanultál - sokkal inkább nem figyeltél - szerencsére ez pótolható.
(#) kristikoma válasza Cinema hozzászólására (») Jún 9, 2018
Én meg azt tanultam, hogy a tekercs és a kondenzátor is lineáris elem. Ha kapnak fix frekvenciájú váltakozó feszültséget, ugyanúgy vonatkozik rájuk Ohm törvénye. Azaz, ha emeled a feszültséget, emelkedik az áram is. A frekvenciafüggő ellenállás(reaktancia) már másik téma.
(#) rukh válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 9, 2018
Igen, igen, de hol is van a szél, amikor nem fúj?
(#) debe válasza debe hozzászólására (») Jún 9, 2018
Persze, még én is butaságot írtam.
Szóval lineáris elemnek a kondenzátor, az induktivitás és az ellenállás tekinthető:
Itt lehet tanulni minderről.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2018
(#) debe válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 9, 2018
Pontosan, olyan nagy a sötétség, hogy még az árnyékok sem látszanak!
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2018
(#) pucuka válasza kristikoma hozzászólására (») Jún 9, 2018
Miért lenne más téma?
Z=1/ωC nemde? és Z=U/I
Lát ebben a képletben valaki nemlineáris tényezőt? Az, hogy az ohm törvény mindhárom tényezője komplex mennyiség, az a helyzeten nem változtat.
Egyébként az ellenállásból, induktivitásból, és kondenzátorokból álló áramköröket a klasszikus villamosságtan lineáris hálózatok címszó alatt tárgyalja. Vagy valaki tud újabbat?
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2018
Következő: »»   2022 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem