Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   189 / 315
(#) rockersrac válasza Bluger hozzászólására (») Jún 17, 2018 / 1
 
Szerintem ha jót akarsz magadnak, minden akksi kuka. Amit fórumtársunk javasolt, eléggé tűzveszélyes dolog...
(#) Bluger válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
Egy próbát megért. Amint jött az elektrolit kifele hajitottam is el, persze kint.
(#) Firefighter1 hozzászólása Jún 19, 2018 /
 
Sziasztok!

Ilyen vagy ehhez hasonló töltőt tesztert használ valamelyikőtök?

Van 400 darab 18650 cellám amit le kellenne teszteljek, meg kapacitást mérni meg hasonló!

Vegyek szerintetek 2-3 olyat? vagy töltéshez csináljak egy tp4056 os panelt 5-6 modullal? De akkor nem látom mennyi megy bele vissza....
(#) david10 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jún 20, 2018 /
 
Szia,
ZB2L3 teszterem van, adnak vele 2db 7.5♧-os ellenállást, ha az egyiket teszed rá, akkor a 3.7V-os aksit 0.5A-rel terheli le, ha mindkettőt, akkor kb 1A-rel.
Teszt közben jelzi, az akku feszültségét, a pillanyatnyi fogyasztást és hogy hány mAh-t merített ki az akkuból.
Elégedett vagyok a teszterrel.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2018
(#) spgabor válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jún 20, 2018 /
 
Szia!

Én is Liitokala Lii - 500-at vettem, TOMTOP-on akciós volt nemrég, szállítással 5k alatt volt az ára. Drágábbat akartam, de nekem csak kb 50 akkura kell tesztelni. Az óta is azt csinálom, ahogy időm engedi.
Van róla egy jó magyar nyelvű teszt. Az én tapasztalataim az ott írtakkal teljesen megegyeznek. Tölteni/tesztelni kiváló, de a belső ellenállás mérésére nem lehet hagyatkozni, mert össze-vissza írja, így max viszonyítási alapnak jó. Van olyan akku, amit feltöltök, 125mOhm-ot ír, kiveszem, visszateszem és kb a felét. Bár a biztos jó akkukat eddigi tapasztalatom szerint azért ekkora szórás nincs benne.
A drágábbak állítólag pontosabbak valamennyire ellenállás mérésben.

Üdv:
spgabor
(#) pipi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jún 20, 2018 /
 
(#) scooby_ hozzászólása Jún 20, 2018 /
 
Sziasztok!
Nem vagyok jártas túlságosan a témában, ezért kérdezek. Van egy elektromos biciklibe szánt 48V 20Ah-ás akkupakkom. Szeretnék hozzá töltőt építeni. Ehhez Skori DC-DC konverterét tervezem megépíteni. Elég jól terhelhető, és nem vészesen nagy a zaja sem, bár nem tudom, hogy akkumulátornál mennyire számít az egyenfeszültség szűrtsége abból kiindulva, hogy a gyári töltők is kapcsolóüzeműek? Ha jól tudom, akkor 56V a töltőfeszültség. A töltő logika hogyan kéne, hogy működjön? A névleges 48V-nál kapcsoljon le, vagy töltsön fel 56V-ig? A másik kérdés, ha mondjuk az akksi a töltőn marad, a töltő kikapcsol, és az akksi a töltőn maradva elkezd merülni, mennyire tesz neki az jót, ha egy bizonyos feszültségszint alá merülve én automatikusan újra visszakapcsolom a töltőt, pláne, ha ez mondjuk többször is előfordul egy töltés alatt? Bár abszolút nem gondolom igazából, hogy ez akár egyszer is előfordulhatna, hiszen visszafelé annyira csekély a fogyasztás, lényegében csak a TL431 fogyaszt.
(#) gerleimarci válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 21, 2018 /
 
Nem akarom elvenni a kedved az építéstől, de elég olcsón van kész töltő, ami egyben van ugye a táppal, nem úgy mint egy épített esetében. Nekem fontos volt a hordozhatóság, ha ha neked ez nem szempont akkor OK. És ennyiért egy rendes kapcsolóüzemű tápot nem kapsz.Bővebben: Link Bár véleményt nem tudok róla mondani, mert még úton van.
(#) scooby_ válasza gerleimarci hozzászólására (») Jún 21, 2018 /
 
Szia!
Köszönöm a fáradozást, de ezt inkább kihagynám. Rendeltem már én is kapcsolóüzemű tápot a notebookomhoz, kettőt is rögtön, mert occoo' volt. Mindkettő leállt egy idő után, végül inkább megjavítottam a gyárit, az bírja most már 8 éve. De ilyet is láttam. Ezért jobb szeretem ezeket én építeni, így nem érhet meglepetés, mégis csak tudom, mi került a dobozba. Szerencsére nem nagyon akarom hordozni egyébként.
(#) gerleimarci válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 21, 2018 /
 
Nálam is van egy olyan táp, ami egy forrasztáshiba miatt nem akart működni és mire megtaláltam, azt hittem megőszülök.
Akkor még annyit, hogy 555 helyett nem lenne jobb valami direkt erre a célra tervezett IC-t használni? Sokkal kevesebb alkatrész kell melléjük.
(#) scooby_ válasza gerleimarci hozzászólására (») Jún 21, 2018 /
 
Na vajon látta-e a meo-s?
Biztosan jobb lenne, pl. akár már a tl494 is. Viszont ez kész van, tesztelve van, többet is csináltam már belőle, és nagyon megbízhatónak találtam. Később lehet, hogy kísérletezek még ilyenekkel, viszont így első sorban az volna a cél, hogy valami legyen, ha lemerülök, mert jelenleg semmi sincs csak, labortáp, abból is kettő sorba. Azokat meg féltem ilyen célra használni.
(#) gerleimarci válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 21, 2018 /
 
Ha egy 13S pakkról van szó, akkor állítsd be 54,6V-ra(vagy ha kímélnéd az akkut, akkor kicsit kevesebbre), áramot pedig kapacitás és akku adatlap szerint vagy amennyit tud a tápod.
(#) scooby_ válasza gerleimarci hozzászólására (») Jún 23, 2018 /
 
Ennyi áll rajta. Elméletileg maximum 5A töltőáramot bír el, de nyilván szeretném kímélni, ezért az előírás szerinti 3A töltőáramot fogom alkalmazni. Köszönöm a segítséget!
(#) vaszily válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 24, 2018 /
 
Szia. Ezek szerint akkor töltő feszültség, 54,6V (13x4.2) ahogyan "gerleimarci" is írta. Arra figyelj majd töltés alatt, hogy ha áram lecsökken ~385mA-re akkor le kell kapcsolni a töltést. ("0,02C cut off" áramot ír a cella adatlap).
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2018
(#) spgabor válasza spgabor hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
Sziasztok!

Most jutottam el oda, hogy a korábbi hozzászólásomban szereplő akksis fúrógép NiMH akku pakkját kicseréltem Li-ion-ra. Az akku három sarus volt, mivel a gép 2 fordulatszámon működött a régi pakkal. Így volt egy negatív, egy pozitív saru, illetve egy középső, amire az akkuk fele volt csak kivezetve. Így fél feszültséggel ment fél fordulaton.
Az átalakítás után a fél fordulatos részt nem kötöttem be, mert azt amúgy se használtam. Viszont amikor megnyomom a kapcsolót, pillanatra megindul és megáll, mintha a BMS letiltana.
Az akkuk laptopból bontott, jó állapotú Samsung 2,5Ah-s 18650-es akksikből 3S BMS-es 3x2 darabban kötve. Az akkukat 1 A terheléssel kb 2,3Ah-t lehetett kivenni. Ha az akkura rákötök egy H4-es izzót, probléma nélkül világít teljes fényerőn.
Van egy 2,5A áramkorlátú labortápom, amiről a gépet viszont el tudom indítani, csak az áramkorlát miatt nem tud rendesen felpörögni.
Mi lehet a probléma? Mégis gyengék az akkuk? Túl nagy árammal akar indulni és leesik a feszültség és letilt a BMS?
Elvileg a BMS-nek kellene bírnia, mert 40A csúcs feszültséget írtak az ebay-res adatlapon és 20-25A-t folyamatosra. Ha szkeptikus is vagyok és elosztom kettővel, még akkor is elégnek kellene lennie üresjáratban forgatni a motort.

Üdv:
spgabor
(#) Kovidivi válasza spgabor hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
Üresjárati árammal ne számolj. Az indulási áram az érdekes. Két dolog lehet: túlárm miatt tilt le a BMS, vagy leesik az egyik akksi feszültsége terhelésre. Utóbbi esetet ki tudod zárni, ha párhuzamosan kötsz még több akksit azzal ami jelenleg bent van. Ha ekkor is letilt a BMS, akkor a BMS-sel lesz a gond. Ha nem tilt le ilyenkor, akkor az akksijaid gyengék.
(#) spgabor válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
Ok, köszi. Ezt kipróbálom.
(#) scooby_ válasza vaszily hozzászólására (») Jún 29, 2018 /
 
Szia!

Én is olvastam, de nem tudtam mi is ez a Cut Off. Így most világos. Köszönöm szépen! Akkor nekem ezek szerint inkább a töltő áramot kell figyelni ezek szerint, nem is a feszültséget. Akkor még ezt is beírom a logikába. Bár, hogy ezeken a kis söntökön mit fogok tudni mérni mikrovezérlővel, az kérdéses. De majd felerősítem.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2018
(#) spgabor válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 1, 2018 /
 
Kipróbáltam BMS nélkül és úgy működik normálisan. Ezért levettem teljesen a BMS-t, majd cserélt kábelekkel újraforrasztottam. Viszont ami furcsak, hogy feltöltöttem BMS-en keresztül és a 3. akupakk, ami. B2 és a B+ között van, azok 0,2-0,25V-tal kevesebbre töltődnek a többihez képest. Illetve merüléskor is ez a külömbség tapasztalható. A BMS-nek nem ezt kellene pont korrigálnia?
(#) KTobi válasza spgabor hozzászólására (») Júl 1, 2018 /
 
A balanszernek igen, de csak kis áramnál tudja korrigálni. Sokáig kell kis árammal tölteni, hogy megszűnjön a különbség.
(#) spgabor válasza KTobi hozzászólására (») Júl 1, 2018 /
 
Akkor merítsem le kicsit és töltsem mondjuk 500mA-val?
(#) KTobi válasza spgabor hozzászólására (») Júl 1, 2018 /
 
Ha van a BMSen balanszer is, akkor igen, picit merítsd le és kezd el tölteni 100mA körüli árammal. Úgy rémlik 30-35mA balanszolási áramokat írtak itt előzőleg. Ha tudod, akkor vedd kicsit vissza a töltési feszültséget, hogy tudjon dolgozni a töltő mielőtt a különbség miatt jelentkező "túlfeszültségre" lekapcsol a BMS.
(#) spgabor válasza KTobi hozzászólására (») Júl 2, 2018 /
 
Szia,

köszi a segítséget. Elvileg van rajta, azt itt néztük a fórumon. Visszamerítem kicsit, aztán töltöm úgy. Most már B6AC-vel is töltök, de azon max csak a 3S-t tudom visszarakni 2S-re, de úgy meg nem biztos, hogy elég a fesz. Vagy majd megnézem, hogy lehet-e még állítani a menüjében a feszültséget egyéb módon.
(#) Kovidivi válasza spgabor hozzászólására (») Júl 2, 2018 /
 
Ne a feszültséget állítsd, hanem az áramot! 50mA-re, ha lehet. Ha ilyen pici áramot nem tud a B6, vagy lekapcsol, akkor válts át NiMh módba, állíts be 12.6V-ot, vagy ahhoz legközelebbi nagyobb feszültséget, és áramnak szintén 50mA-t.100mA-től már lekapcsolhat a BMS, mivel 40-60mA-t tud balanszálni. De ha van B6-od, akkor azzal is fel tudnád tölteni a pakkod, csak rá kell forrasztani a balanszer csatlakozót.
(#) zsoltee0001 válasza spgabor hozzászólására (») Júl 2, 2018 /
 
Szia

Milyen BMS-t használsz?
Én a múltor csináltam egy 3s2p pakkot egy kb 75wattos kézi légbefúvóra, de hideg időbe van, hogy letilt elsőre a nagy áramfelvétel miatt, fúrógépbe úgy gondolom ez még nagyobb áramfelvétellel járhat lévén viszonylag alacsony feszültségből kiindulva. Szerintem 3s3p felállás kelleni fog.
A töltés valóban rafkós, ahogy Kovidivi is írta le kell menni 100mA alá, hogy biztonságosan tudja tölteni mindegyik cellát, nekem volt, hogy totál lemerült cellák voltak a pakkba, miközbe volt olyan cella ami teljesen fel volt töltve.
Érdemes labortáppal kikísérletezni mennyi az a feszültség amivel kis árammal tud tölteni és erre a feszültségre csinálni egy töltőt amit ott lehet hagyni éjszakára.
Mivel egy jól összerakott liio pakk bőven bírnia kéne egy napi intenzív melót ezért nincs nagy szerepe a gyors töltőknek kézi szerszámok esetén... szerintem.
Üdv
(#) spgabor válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 2, 2018 /
 
Ezt a BMS-t használom, itt is vettem. 3x2 akku van csatlakoztatva hozzá. Több sajnos a régi házban nem férne el.
Akkor megpróbálom nagyon kicsi árammal tölteni. A b6-hoz azért nem akartam a balancer csatikat rárakni pluszba, mert ha tud a BMS panel ilyet, akkor nem kell szétfaragnom az akku házát és egy plusz kábelt csatlakoztatni töltéskor. Kár, hogy nem tud nagyobb árammal tölteni, mert ha kell a gép, akkor jó lenne, ha nem egy éjszakát, hanem csak max egy órát kellene várni, hogy feltöltődjön. Így az ebay-es panelen lévő balancernek nincs is értelme szerintem. Vagy ha 2A-val töltöm, akkor a B6 sem tud balanszolni, még ha rá is dugom a csatit?
(#) Kovidivi válasza spgabor hozzászólására (») Júl 2, 2018 /
 
Olyan tápegység kellene, ami 12.6V-ot ad le, maximálisan 2-4A-rel, kicsit vékonyabb keresztmetszetű szekunder oldali vezetékkel (0.5-ös mondjuk 1m). Így a töltés teljesen lemerült akkumulátornál a maximális árammal fog kezdődni, majd ha elértünk olyan 80% töltöttséghez csökken az áram folyamatosan, a balanszer tud dolgozni. A balanszer dolga egyébként nem az, hogy egy teljesen feltöltött cellával sorba kapcsolt teljesen üres cellát feltöltsön, hanem a cellák közötti különbséget eltüntesse! Ha kiveszel a pakkból 3Ah-t, akkor kb. ennyit is kell visszatölteni, a cellák hatásfoka, belső ellenállása miatt az egyiknek mondjuk 3.05Ah kellene, míg a másiknak 3.06Ah. Amíg a cellák nagyjából azonosak, a balanszer megfelelően tud működni! Ha pl. 15V-os táppal töltesz, aminek 2A áramkorlátja van, akkor a töltés végénél is 2A fog folyni, a BMS megpróbál balanszálni, de a nagy áram miatt alig van jelentősége, le fog kapcsolni a túltöltés védelem.
(#) kiborg válasza spgabor hozzászólására (») Júl 2, 2018 /
 
Nem akku, csak aggodalom.
Én vezetékesítve használok egy akkus fúrót.
Egy 12V / 50A-es szerver táp szolgáltatja az energiát.
Amikor megterhelem rendesen a fúrót, akkor bizony ez a táp is elkezd beesni. De próbáltam másik fúrót másik táppal(30A-s táp), de ő is ugyanígy viselkedik.
Félek, hogy egy (vagy 2 párhuzamosan kötött) cella nem fog tudni elegendő áramot szolgáltatni, mert ha laptop akku bontásból származnak, akkor nem a nagyáram volt a szempont, hanem a kapacitás.
(#) fecus hozzászólása Júl 2, 2018 /
 
A múltkor kérdeztem tőletek egy 12V-os ledszalag meghajtását Li-ion aksikról. 2*2 vagy 2*3 aksi lesz a megoldás (hely függvényében). A 2S-es BMS megjött.
A kérdésem, hogy ezzel a töltőáramkörrel tölteném (a V2-vel). Ez a töltő sohasem kapcsolódik le csak közel 0-ra csökken a töltőárama. Ez gond a li-ion aksiknál?
(#) spgabor válasza kiborg hozzászólására (») Júl 2, 2018 /
 
Lehet, hogy az akku nem lesz ideális, de a réginél már most is jobb.
Jelenleg 0,1A-rel töltöm b6-tal, aztán megnézem a különbséget. Ha végzett és még lesz külömbség, akkor Kovidivi módszerével 0,05A-rel fogom próbálni.
Következő: »»   189 / 315
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem