Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   715 / 778
(#) Zsiroskenyer válasza Zsiroskenyer hozzászólására (») Júl 14, 2018 /
 
Találtam egy 60W, 230/12V 5A-es trafót, ezt kombinálva a két puskás trafóval már egész jó kis leválasztó lett.
Így 160V AC van a kimeneten (terhelve), a puffer kondin meg 200V DC van. Ez már szerintem elég lesz a folytatáshoz.
(#) Zsiroskenyer hozzászólása Júl 14, 2018 /
 
Na végre sikerült mérni a primer oldalon is.
(#) latyakosa válasza Zsiroskenyer hozzászólására (») Júl 14, 2018 /
 
Grat! A Source ellenállásos mérésnél vélhetően a 0.8v fesz jól telítésbe viszi a C945-t. A Gate mérésben a lassan hullámzóan emelkedő szakasz okozza a szekunder oldali hullámzást. A C945 bázisára és a gatere mérj még rá szkóppal. Esetleg megpróbálhatsz a C945 emitter körébe egy 10 ohm körüli ellenállást tenni.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2018
(#) Zsiroskenyer válasza latyakosa hozzászólására (») Júl 14, 2018 /
 
Itt a tranyó bázisáról és a FET Gate-jéről együtt a jelalak.
A sárga a tranyó bázisa, a másikat eltoltam, hogy látszon mindkettő.
Mindjárt keresek egy 10 Ohmos ellenállást és kipróbálom úgy is.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2018
(#) Zsiroskenyer válasza Zsiroskenyer hozzászólására (») Júl 14, 2018 /
 
Beraktam a 10 Ohmos ellenállást a test és a c945 emittere közé, de nem sokat változott a jelalak.

10 Ohm-al.png
    
(#) Zsiroskenyer válasza Zsiroskenyer hozzászólására (») Júl 14, 2018 /
 
Itt van még a Gate és a szekunder jelalak együtt. Hátha segít valamit.
(#) Zsiroskenyer hozzászólása Júl 14, 2018 /
 
Nem lehet esetleg, hogy a visszacsatoló tekercsnek sok az 5 menet és azért sok a primer áram?
eredetileg 3 menet kéne legyen, de úgy nem indult el.
(#) latyakosa válasza Zsiroskenyer hozzászólására (») Júl 15, 2018 /
 
Köszi a méréseket! Azt gondolom ezek alapján a primer áram az rendben van. Amivel kapcsolatban változtatni kellene úgy vélem az C954 bázisán a jelalak.
Az emitter köri 10 ohm-t kiveheted.
Még nem teszteltem itthon ilyen kapcsolást.
Azt feltételezem, az méréseid alapján, hogy bekapcsol a fet, az áram elkezd nőni. Ez az áram a source ellenálláson akkora feszültséget ejt, bekapcsol a C945 ezzel lezárja a fet-t, aminek a hatására a trafó légrésében tárolt energia mindegyik tekercsben feszültséget indukál. Ez az indukált jel jelenik meg a szekunderen a segéd tekercsen és a primeren is.
A fura ezek után az, hogy a C945 ismét bekapcsol - csak nem tudom, hogy a 4n25 miatt vagy más okból - relative hosszan van bekapcsolva, majd úgy "tűnik" mint ha a segéd tekercs 47uf kondiját kisütve kapcsol csak ki.
Bekarikáztam a képen, annak a púpnak nem szabadna ott lennie.
(#) latyakosa válasza latyakosa hozzászólására (») Júl 15, 2018 /
 
Egy szabadalmi leírásban hasonló áramkör van kicsit másképp, a D3, C51, R5 részre gondolok.

selosc.jpg
    
(#) Zsiroskenyer válasza latyakosa hozzászólására (») Júl 15, 2018 /
 
Én köszönöm a segítséget és a rám szánt időt!

Holnap még kísérletezek egy kicsit, hátha. Az a furcsa, hogy régebben építettem egy tápot ugyanez a kapcsolás alapján, és az elsőre jó volt. Viszont akkor egy laptop tápból bontott trafót használtam, átalakítás nélkül. Lehet, abban nem volt légrés. Lehet, hogy ez a kapcsolás nem légréses trafóhoz lett tervezve és most azért nem jó.
(#) ferci válasza Zsiroskenyer hozzászólására (») Júl 15, 2018 /
 
Szia!
Próbáld meg a következőt: rövidrezárod a 0.47 ohmot, megszakítod a BC212 kollektorkört és a TL431 1. lábra a + kimenetről ráviszel egy 47 k+47 kA poti soros tagot, terhelésnek pedig valami 24 voltot és 1 ampert is kibíró műterhelést.
Így hagyományos szabályozható táp lesz és legalább azt ki tudod szűrni, hogy ebben a felállásban is szörcsög-e vagy sem, ha feltekered 24 volt környékére..
Ha így jó lenne, a BC212 kollektorba tegyél be egy soros 10...22 k ellenállást, meghagyva az előző dolgokat, visszaállítva az eredeti állapotot és tesztelj áramra is.
(#) Peter65 válasza Zsiroskenyer hozzászólására (») Júl 15, 2018 /
 
Ez záró üzemű tápegység, azaz légréses trafó kell hozzá az egyenáramú elmágnesezés miatt (elvileg a légrést is méretezni kellene).
Viszont a trafó méretezésének (mekkora frekvenciára van kiszámolva) összhangban kell lennie a vezérlő áramkör beállításával. Mondjuk az ilyen elméretezés inkább nagyobb terhelésen szokott problémát okozni.
Nekem nincs jártasságom ezekben a diszkrét megoldású áramkörökben, de érzésre nekem a szekunder oldali szabályozás tűnik olyannak, ami könnyen túlvezérelődhet, és lengéseket okozhat. A söntöt figyelő tranzisztor erősítését próbálnám csökkenteni egy emitter ellenállással. De ez csak egy kósza ötlet. Esetleg próbáld ki csak a szokásos feszültség-szabályozott módon, úgy is jelen van-e a probléma.
Most látom, Ferci is ilyesmit javasolt.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2018
(#) Zsiroskenyer hozzászólása Júl 15, 2018 /
 
Köszönöm az ötleteket!
Ki fogom próbálni mindkettőt, csak most hoztak egy LCD TV-t javítani és a fizetős vendég előnyt élvez a saját tápommal szemben.
(#) Zsiroskenyer hozzászólása Júl 16, 2018 / 1
 
Sziasztok!

Na a TV-t sikerült megjavítani, úgyhogy visszatértem a kis tápomhoz.

Kipróbáltam, amit írtatok, átalakítottam feszültség szabályozósra a visszacsatolást és úgy már nem szörcsögött a trafó, legalább is 10W terhelés felett. De az nem baj, mert 40W-os lámpához kell.
Visszaalakítottam áram szabályozósra a visszacsatolást, azokkal a módosításokkal, amit javasoltatok, és sokat javult a helyzet. A szörcsögést teljesen abbahagyta, de szkóppal nézve még mindig látok egy kis hibát a szekunder oldalon. A másik észrevételem, hogy viszonylag hamar felforrósodik a FET, ami nem túl jó, tekintve, hogy egy zárt dobozban lesz az egész táp.

Felraktam a jelenlegi kapcsolást, a jelalakokat a szekunder oldalon mérve fesz. és áram visszacsatolásnál. A leválasztó trafót meg kihagytam, mert 30W terhelés felett már 100V alá esett a feszültsége. Helyette bekerült egy soros 300W-os halogén, az fel sem izzik. Csak így ismét nem tudok a primer oldalon mérni.
Csak érdekességnek lefényképeztem a trafómagot, hogy látszon milyen a légrés.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2018
(#) Peter65 válasza Zsiroskenyer hozzászólására (») Júl 16, 2018 /
 
Kettő észrevétel:
1. Ha a visszacsatolás a problémák fő oka, akkor azon még mindig kellene finomítani. Az áram jellel arányos feszültséget kellene létrehozni a TL431 érzékelő bemenetére. Ha a negatív ágban hagyod a söntöt, akkor kettő áramtükörrel vinném át a jelet. Ha viszont áttennéd a pozitív ágba, akkor egy áramtükörrel megoldható. Kettő pnp tranyó kell, a bázisuk összekötve, az egyik emitter körébe a sönt, a másikba egy ellenállás. A sönt értéke csökkenthető, már kb. 100-200mV-os sönt feszültség is elég lehet.
2. A szkóp képek szerint nagyobb terhelésnél folyamatos vezetés alakul ki. Ezt az üzemállapotot lehet, hogy inkább el kellene kerülni. Csökkenteni kellene az induktivitást, azaz növelni a légrést (lehet, hogy le kellene ellenőrizni a méretezést). A folyamatos vezetésnek vannak előnyei, de jelen esetben inkább instabilitást okozhat, és a vezetésben lévő diódák kikapcsolása okozhatja a fet melegedését.
(#) Zsiroskenyer válasza Peter65 hozzászólására (») Júl 16, 2018 /
 
1. Ha úgy egyszerűbb, akkor át teszem a söntöt a pozitív ágba, és az se baj ha kisebb lesz az értéke, legalább nem fűt feleslegesen.
Viszont hálás lennék neked, ha ezt az áramtükrös megoldást lerajzolnád nekem, mert technikusi végzettségem ellenére nem egészen világos a működése.

2. A folyamatos vezetés az pontosan mit takar? A FET vezet folyamatosan, vagy mi?
És honnan fogom tudni, ha megszűnik ez a jelenség?

3. Tudom, hogy nincs túl jól méretezve a trafó, csak az a baj, hogy nem tudom mekkora frekivel számoljak, mert eddig 15 kHz és 150 kHz között már volt minden.
(#) Peter65 válasza Zsiroskenyer hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
1. Csatolom. A 2db pnp tranzisztor minél egyformább legyen, legjobb lenne közös tokozású, de ilyet olcsón csak smd-ben lehet venni. 2db BC212 egymás mellett, esetleg összeragasztva is jó lesz ide.
Ha a sönt értéke egyenlőre maradna (0,47R), akkor a 200R helyett 620R-t kellene betenni. A 30K értéke nem kritikus, 20-47K jó lehet. A 200R és 2K5 értéke is kicsit változtatható, de az arányukat azonban fenn kellene tartani.
2. Azt, hogy a trafó mágnesező árama nem csökken le nullára. Amikor a fet kapcsol be, akkor a feten keresztül folyik az áram, amikor kikapcsol, a szekunder diódán keresztül. A szaggatott üzemben, a trafó tekercsein a feszültség egy időre nullára csökken (lásd szobat esti felvételeid).
3. A záróüzemű trafó nem egy hálózati trafó, ahol elegendő a frekvencia figyelembevételével a menetszámokat meghatározni. Néhány segítő szándékú visszaellenőrzés:
Ha a szekunder oldalon 1,5A áramközép-értéket akarsz 3:1-es áttétellel, akkor a szekunder áram kb. 4A-ről kell hogy nullára csökkenjen. A primer oldalon így kb. 1,33A-nél kell, hogy kikapcsoljon a fet.
A csúcs áramoknál sem szabad, hogy telítésbe menjen a vas. Max. gerjesztés 40A. Ha a vason a térerőt elhanyagoljuk, akkor a légrés: l=Teta/H=Teta*uo/B=40*1,26*10-6/0,1=5*10-4=0,5mm. A max. indukciót 0,1T-ra vettem.
Ezek alapján akár jó is lehet. Esetleg a primer söntöt csökkentsd egy kicsit, hogy az áramérzékelő kör nagyobb áramnál is biztonsággal működjön.
(#) Skori válasza Zsiroskenyer hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Egyszerűen csak túl sok az erősítése az áramszabályozó résznek. Kevesebb alkatrésszel is jobbat lehet csinálni, csak annyi kell ozzá, hogy az áramfigyelő tranzisztor emitter ellenállását kihagyod, a bázis ellenállás lehet 1k (47R helyett) a kollektorköri 1K-val pedig közvetlenül az optocsatolót hajtod meg a BC182-t kihagyva. Ha esetleg még így is gerjed, akkor az áramfigyelő tranyó B-C lábára kell egy kondi a TL431-hez hasonlóan...
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2018
(#) szendi001 válasza Zsiroskenyer hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Szép munka, nekem nagyon tetszik!
(#) Zsiroskenyer válasza Peter65 hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Üdv!
Megint kísérleteztem egy sort.
Kipróbáltam az áramtükrös megoldást, kerestem két egyforma bétájú és nyitófeszültségű BC212-t, pillanatragasztóval összeragasztottam őket, az ellenállásokat kicsit átszámoltam, hogy jó legyen a 0R47 sönthöz. Az eredmény nem sok változást mutat, ez is szépen tartja az 1,35A-t, de a jelalak szinte semmit nem változott. Szörcsögés itt sincs, de a FET továbbra is melegszik.

Kipróbáltam a Skori által javasolt visszacsatolást is, de tulajdonképpen ugyan ez az eredmény.
Tehát mindhárom visszacsatolásnak tulajdonképpen ugyan az a hatása.

Próbáltam a légréssel is "játszani", eredetileg 0,6mm (legalább is amennyire tolómérővel pontosan meg tudom mérni , ezt néhány papírlap segítségével megnöveltem 0,8mm-re, de ettől csak még jobban melegszik a FET, és a freki felment 180kHz környékére. Ez a freki már nem túl sok? Kipróbáltam mindhárom féle visszacsatolással így is, de semmi különbség. Lehet, hogy a menetszámokkal is variálni kéne?

Igaz, nagyon kicsi hűtőborda van a FET-en, nem tudom ennél a kapcsolásnál mennyire szabadna melegednie, de jó lenne minél kisebbre csökkenteni a disszipációt.

Csatolom a jelalakokat a nagyobb légrésnél, az első kép az eredeti visszacsatolásnál, a második az áramtükrösnél készült. A Skori által javasoltnál u.az a jelalak, mint az eredeti visszacsatolásnál.
Ja és a jelalakokat ismét a szekunderen mértem.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2018
(#) Zsiroskenyer hozzászólása Júl 17, 2018 /
 
Még annyi, hogy a 0,47 Ohmos primer söntöt kicseréltem egy 0R33-ra. Így kevésbé melegszik a FET, de ismét szörcsög a trafó.
Úgy látszik vagy csendben melegszik vagy hidegen hangoskodik.
(#) Peter65 válasza Zsiroskenyer hozzászólására (») Júl 18, 2018 /
 
Még néhány ötlet:
1. Kicseréled a kapcsoló fetet nagyobb áramúra és gyorsabb típusra.
2. A frekvenciát csökkented, de ahhoz valóban át kellene tekercselned a trafót. A korábbi számításaim szerint akár meg is duplázhatnád a menetszámokat egységesen, ha a légrést összességében 1mm-re felviszed (elég 0,2mm papír). Kérdés, hogy van-e hely a csévetesten, illetve megér-e ennyit neked ez. Így a kapcsolási veszteségekből fakadó disszipációt tudod csökkenteni.
3. Egy másik áramkört választasz, ami vélhetőleg gyorsabb kapcsolja a fetet, mondjuk az UC384X család valamelyik tagjával. Ezzel a kapcsolási veszteségeket tudod csökkenteni.
(#) GPeti1977 válasza Peter65 hozzászólására (») Júl 18, 2018 /
 
Miért nem érted meg hogy a két földet össze kell kötni egy Y kondenzátorral, nézzél már meg egy gyári tápot mik vannak még benne amiket kihagytál.
(#) Peter65 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 18, 2018 /
 
Nem én építem a tápot, hanem Zsíroskenyér.
Zavar védelmileg igazad van, de:
1. A zavarvédelem nem fogja megoldani azokat a problémákat amikkel küszködik
2. Nem csak az Y kondi hiányzik, hanem a bemenetéről az X2-es kondi a fojtóval az elégséges védelemhez
(#) Zsiroskenyer válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 18, 2018 /
 
Megértettem, és eddig is tudtam, hogy kell az Y kondi a két test közé.
Azért nincs még beépítve, mert egyelőre kísérletezés alatt áll az áramkör, és a szekunder oldali test egyébként is le lesz földelve, mivel egy fém házú lámpában lesz. És most a mérések idejére is leföldeltem (szkóp miatt is muszáj volt).
A bemeneten az EMI szűrő tagok pedig tudomásommal csak a hálózat felé visszatáplált nagyfrekis zavarokat csillapítják, a táp működését nem befolyásolja. És egyelőre az a cél, hogy hibátlanul működjön a táp.

Természetesen amikor végleges lesz a kapcsolás, és nyák tervezésre kerül sor, akkor bekerül minden szűrő és védő alkatrész is, de addig csak a helyet foglalják.
(#) Zsiroskenyer válasza Peter65 hozzászólására (») Júl 18, 2018 /
 
Kezdek elbizonytalanodni, hogy érdemes-e ennyit foglalkozni vele. Még majd azt kipróbálom, hogy keresek bele egy erősebb FET-et, meg keresgélek itthon egy kicsit, hátha van hasonló gyári trafó.
De ha úgy se megy, akkor kapni fog a lámpa egy hálózati 50Hz-es trafót meg egy disszipatív áramkorlátot, aztán kész is van. Végül is nem KW-okról van szó, hogy feltétlen szükség lenne kapcsolóüzemre. Úgy legalább garantált a hosszú élettartam, mert a LED-ek is fűtenek rendesen, a táp meg a LED-ek fölött lenne. A régi tápban is nagy valószínűséggel kiszáradtak az elkók, az új tápra is ez várna. De a trafó meg jó helyen van a szekrény tetején is, ott meg nem melegíti semmi.
(#) Skori válasza Zsiroskenyer hozzászólására (») Júl 18, 2018 /
 
Ezzel a kapcsolással 70...80% az elérhető hatásfok. Amikor "szörcsög" akkor valószínüleg leáll a rezgés majd ujraindul, másodpercenként sokszor, előfordulhat, hogy ilyenkor jobb a hatásfok - de ennek ára van. Ha flyback céláramkört használsz, (UCxxx) annak megfelelően méretezve 80...90% hatásfoka is lehet. Sokkal jobb hatásfokhoz eléréséhez más felépítés kell (nem flyback).
(#) GPeti1977 válasza Zsiroskenyer hozzászólására (») Júl 18, 2018 /
 
De van hogy a kondenzátor hiány miatt gerjed.
(#) Zsiroskenyer hozzászólása Júl 20, 2018 / 1
 
Üdv!

Idő közben elkészült a táp.
A kapcsolóüzemű táp építéséről megfelelő felszereltség (normális oszcilloszkóp, szívós leválasztó trafó, stb.) hiányában egy időre letettem. Meg azért lássuk be, volna még mit tanulnom e téren, és a ti időtöket se akarom a végtelenségig pazarolni.
A lényeg, hogy gyári SMPS trafó után kutatva belebotlottam egy kb. 50VA-es toroidba.
Annyira megörültem neki, hogy azonnal megmértem mi jön ki belőle. 2*26V AC-t mértem a szekunderein, ez egyenirányítva 36V, ez pont jó a lámpához. Nem kellett több, a kapcsoló tápot úgy ahogy van belevágtam egy dobozba, aztán C vágányra került.
Gyorsan kreáltam pár tranyóból egy áramkorlátot 1,4A-re, ráakasztottam a LED-eket és szuper lett.
Bár egy kicsit jobban fűt, mint gondoltam, kb. 5W-ot disszipál az áteresztő tranyó, de 20-30 perc alatt felkúszik a borda 80 fokig, és az már kicsit sok. De egy PC venti 5V-on járatva 35-40 fok között tudja tartani, úgyhogy még azt rászerkesztem valahogy, és kész is van.

Minden esetre köszönöm mindenkinek, aki segített!
Így is sokat tanultam tőletek erről a fajta tápról, de majd még bújom egy kicsit a szakirodalmat is, aztán ha ismét elég okosnak érzem magam, akkor lehet nekiállok még egyszer.

Felrakok pár képet, de mivel nagyobbak 2MB-nál, csak google drive linkként tudom felrakni.
Igen, lusta voltam nyákot készíteni...
Ja és az 1k-s poti nincs a képeken, az később került be, mert kicsit kevesebb volt az áram.

https://drive.google.com/open?id=1bDxP7Kwgy4auLAvGZgfMZQQQw0rvbrke
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2018
(#) kovacsj76 hozzászólása Aug 24, 2018 /
 
Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy a litze huzalt miért 0.5 írják, mikor 18db02 sodrat bol áll? Vajon 0.5 rézhuzalnak felel meg? És tényleg egyenként kell megtisztitani a szálakat forrasztás hoz?
Következő: »»   715 / 778
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem