Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   137 / 191
(#) Bakman válasza freddyke hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Annó én is hazsnáltam ilyet. Egy ideig a kapcsolóval "szabályoztam" a teljesítményt, sűrű kapcsolgatással. Később a 230 V-os oldallal sorba kötöttem, ha jól emlékszem, 220 Ohm/30 W-os ellenállást. Jól működött a dolog.
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Jún 14, 2018 / 1
 
Felejtsd el a szabályzot stb. Ezzel a pákával meg kell tanulni dolgozni. Mikor és mennyi idöre kapcsolod be meg ki.
Egy kicsit segithet, ha hosszabb hegyet csavarsz rá ( közönséges villanydrotbol). Finomabb munkákhoz akár csengödrotbol is csinálhatsz hegyet.
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Idézet:
„Felejtsd el a szabályzot stb. Ezzel a pákával meg kell tanulni dolgozni. Mikor és mennyi idöre kapcsolod be meg ki.”
5 éves koromtól használok Cseh pillanatpákát (Lidokov TRP2-73 75W, kocka formájú). Sajnos 20 éve elcseréltem, azóta csak kölcsönpáka volt a kezemben, amíg megvettem az ETP 3-at. Úgy dolgozom vele, mintha ezzel születtem volna. Ismerem a szabályozás módját, de ez 100W-os! Képtelen voltam olyan gyors ütemben kapcsolgatni, hogy a hegyet ne fűtse túl, de ne is hűljön ki. (A munkát természetesen el tudtam végezni, csak a vezetékek alá befolyt az ón, ami egyáltalán nem jó, mert megmerevíti és ott fog eltörni.) Tervben volt egy 75W-os páka vásárlása, de a Lidokov-al befürödtem (már nem az, ami régen volt). Ebből fakadt az ötlet, hogy páka helyett teljesítményszabályzót is készíthetnék.

Idézet:
„Egy kicsit segithet, ha hosszabb hegyet csavarsz rá ( közönséges villanydrotbol). Finomabb munkákhoz akár csengödrotbol is csinálhatsz hegyet.”
Mi az előnye a vékonyabb hegynek?
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2018
(#) freddyke válasza Bakman hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Idézet:
„Annó én is hazsnáltam ilyet. Egy ideig a kapcsolóval "szabályoztam" a teljesítményt, sűrű kapcsolgatással. Később a 230 V-os oldallal sorba kötöttem, ha jól emlékszem, 220 Ohm/30 W-os ellenállást. Jól működött a dolog.”
Inkább valamilyen fokozatmentes vagy legalább két fokozatú teljesítményszabályozót szeretnék. Nem vagyok jártas a dologban. Talán ez itt off, másik témába illene.
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Jún 14, 2018 / 1
 
Én több ilyet pákát használok - bizonyos munkákhoz verhetetlen. 100W-st is meg 75W-st. Soha semmi baj nem volt velük, kivéve a nagyon régieket amik piros bakelitban voltak. Azoknak rendszerint összetörött a háza igy volt mindenféle toldás ragasztás.
Az utobbi 20-30 évben már sokkal jobb házban jönnek, egyikkel sincs semmi baj.

Ha hosszabb a hegy, lassabban melegszik, ha még vékony is, kevesebb onnal és kisebb helyen lehet dolgozni - akár SMD lábak között is.
(#) BarnaPili válasza freddyke hozzászólására (») Jún 14, 2018 / 1
 
Húgomnak van egy pirográfja. Hasonló a cseh pákához. Trafó, vezeték, vékony drótból hegy.
Mindig elégett, ezért egy szétbontott porszívó teljesítményszabályzó elektronikáját építettük elé. Azóta gond nélkül megy.
Lehet, neked is segítene ez a dolog.
Istvan
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Ha lenne egy 75W-os is, akkor nem akarnék teljesítményszabályzót. Az új Lidokov TRP2-73 75W-os (utód) nagyon nem tetszett (le tudom írni miért). ETP 4 75W-os megfelelne, csak ehelyett jutott eszembe a szabályzó. Főleg helymegtakarítás miatt lenne jó egy pákánál maradni.

Kipróbálom vékonyabb, hosszabb heggyel. Hol, milyen néven keressek (tömör rézvezeték) alapanyagot és pontosan milyen vastagságokban érdemes gondolkodni? (Építkezésen vagy egyéb helyen kunyerálás nem fog menni.)
(#) freddyke válasza BarnaPili hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Nekem is a porszívó teljesítményszabályozója jutott eszembe. Két rossz porszívóm van, az egyiknek rossz a szabályozója, a másik még működik, nem bontanám szét. Talán meg kellene próbálnom építeni.
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Jún 15, 2018 / 1
 
Bemész bármelyik barkácsboltba az elektroosztályon vehetsz 100 m-es tekercseket (szigetelt villanydrot, meg csengödrot). De ha elmész itt a villanyszerelö topikba, biztosan találsz valakit a közelben, aki ad neked 1-2 m hulladékot, ami általában évekre elég.
Ha jol emlékszem a villanydrot kb 1,3 mm átméröjü, a csengödrot meg 0,5-0,6 mm.
(#) vision61 válasza freddyke hozzászólására (») Jún 15, 2018 / 1
 
Szia!

Villanyszerelési szaküzletben MCU vezetéket kérj.
Itt nem kell teljes tekercset megvenni, akár 1 m-t is adnak.
Különböző átmérőben vehetsz, a szigetelés könnyen lehúzható róla.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2018
(#) Massawa válasza vision61 hozzászólására (») Jún 15, 2018 / 1
 
Akkor tegyük azt is hozzá, hogy a pákához az 1,5-s meg az 1-s drot kell ( a villanyszerelök a keresztmetszetet mérik nem az átméröt).
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
Köszönöm a tippeket! Kicsit off. A négyzet milliméterben számolt keresztmetszetből úgy kapok átmérőt, hogy elosztom Pi-vel, négyzetgyököt vonok és beszorzom kettővel?
(#) freddyke válasza vision61 hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
Köszönöm, így már sokkal könnyebben megtalálom.
(#) freddyke hozzászólása Jún 21, 2018 /
 
2018 március 2-án vásároltam meg az Ersa i-CON nano állomásomat. Sajnos nem úgy jött össze, ahogyan terveztem. Ma használtam először. Gyakorlás után jött az éles meló. Először error 4-et (környezeti hőmérséklet mérésének hibája), majd inkább error 8-akat (fűtőelem hiba) dobált. Nem tudom mi idézi elő, de az egyik error 8 után ki kellett kapcsolni és a 360°C-ra állított állomás 440°C körüli hőmérsékletet mutatott. Lehet vele dolgozni, de záros időn belül előjön. Köze lenne hozzá, hogy az állomás nagyon felforrósodott? Hűvös helyen volt használva. Az amazon.de már nem engedi visszaküldeni, de még futok vele egy kört. Írtam az ersa-nak. Addig is bármi tipp?
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2018
(#) gerleimarci válasza freddyke hozzászólására (») Jún 21, 2018 / 1
 
Zárlatos kapcsolóelem vagy a vezérlése.
(#) freddyke válasza gerleimarci hozzászólására (») Jún 21, 2018 /
 
Szerkesztettem a hozzászólást. Meglett a 4-es hibakód. Emiatt gyanítom, hogy az állomás felforrósodásának köze lehet hozzá. Így is ugyanezt gondolod? Remélem három és fél hónaposan, első használat után valami garancia lesz.
(#) gerleimarci válasza freddyke hozzászólására (») Jún 21, 2018 / 1
 
Idézet:
„360°C-ra állított állomás 440°C körüli hőmérsékletet mutatott.”

Csak ez alapján. Mert akkor valamiért nem kapcsolt le a fűtés.
(#) freddyke válasza gerleimarci hozzászólására (») Jún 21, 2018 /
 
Remek. Nem tetszik, hogy forrósodik az állomás. 80W-osnak kellene lennie. A páka cikkszáma egyezik a weboldalon találhatóéval. Az állomáson nincs cikkszám, de az igen, hogy 68W. Sehogyan sem stimmel a 80W. Ha gyárilag ilyen, akkor csúnya marketing húzás. Ha az amazon.de cserélte ki (amit nagyon nem gondolok), leverem rajtuk.
(#) Ge Lee válasza freddyke hozzászólására (») Jún 21, 2018 / 1
 
Az állomásnak egyáltalán nem lenne szabad forrósodnia, csak reménykedem hogy ezt még nem hamisítják... A linken nem írják hogy milyen fűtőelem van benne, csak annyit, hogy a 0120CDK a páka típusa. Ebben elvileg ugyanannak a fűtőelemnek (013100J) kellene lenni mint ami a pico-ban (0130CDK) van. Én csináltam hozzá AC-ról és DC-ről működő szabályozót is, de egyik sem melegszik. Van a triakon és a feten egy pici TO220-as hűtő, de épp csak langyos, szóval ott max. 1-2W disszipáció van. Ha forrósodik akkor ott valami nagy baj van.
Arra vigyázz, hogy ez ebből a szempontól sokkal kényesebb mint a legtöbb páka, mert kb. negyede térfogatba van beletömörítve a 80W-os fűtőszál, mint a legtöbb hagyományos pákába az 50W-os. Ha túlmelegíted nagyon gyorsan tönkremegy. Egy ismerősöm úgy járt, hogy valami hiba miatt néhány másodpercre vörösre izzott a fűtőszál, ezt kétszer eljátszotta. Harmadszorra már nem kellett mert a fűtőszál átment zárlatba. Nagyon jó kis pákák ezek, de erre nagyon kényesek, szóval vigyázni kell rá.
Egyébként tudja a fűtőbetét a 80W-ot, illetve olyan 76-78W körül mértem/számoltam rajta.
(#) freddyke válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 21, 2018 /
 
Az Ersa már válaszolt is, hogy kapok újat, de ezt vissza kell küldenem nekik.

A pákán sincs típusszám, csak a hegyen (elnéztem). A használati szerint is 68W-os, az állomás cimkéjén is 68W szerepel. Akkor miért írja a weboldal, hogy 80W?

Nyilván, valamilyen hiba miatt túlfűtötte a betétet. Másodlagos következményként már lehet, hogy tönkrement a fűtőbetét.

Ha letekerem a hegyet tartó foglalatot, nem jön ki belőle a hegy. A hegy alatt össze van nyomva a tartó fémkeret. Próbáltam kitolni, kerettel együtt ment. Normális ez így?
(#) Ge Lee válasza freddyke hozzászólására (») Jún 21, 2018 / 1
 
Ha a hegyrögzítő hüvelyre gondolsz akkor igen, abba van egy mélyedés ami valamelyest rugós, az pluszban rögzíti még a hegyet benne. Az azért van, hogy egyetlen mozdulattal le lehessen kapni róla a hegyet, és ha van másik hüvelyed abban egy másik heggyel, akkor csak fel kell csavarni a helyére, nem fog csúszkálni a hegy össze vissza, nem esik ki stb. Amikor beletolod akkor bepattan a hegy karimája azon a mélyedésen túlra, és rögzül a hüvelyben.
Szerintem azzal is az lehetett a gond amit írtam, és zárlatos lett a fűtőbetét, azért melegedett a szabályozó.
(#) freddyke válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 21, 2018 /
 
Erre a rögzítőre gondoltam. Akkor ez így normális, nem hiba. Szerintem veszek még a rögzítőből párat, ha a második állomással nem lesz gond. Az Ersa csak a címem kérte és most már azt írták küldik. Talán meg sem várják amíg visszaér a hibás készülék. Küldtek egy összefoglaló táblázatot az állomásokról. A pico és nano 68VA-es. Most már végképp nem értem a 80W-ot. Ha arra gondolsz, nagyon nem néz ki hamisítványnak. 360°C-nál nem állítottam feljebb. A rögzítő is rendesen rá volt tekerve. Nem tudom mitől melegedhetne túl a fűtőbetét. De amikor elkezde a hibát dobálni, 440°C fölé fűthette magát jóval. Az állomás újraindítása eltart egy ideig és utána volt annyi a hegy hőmérséklete. Szerencsére nem égettem össze vele a panelt. Mit tehetnék, hogy az új készülék ne járjon így?
(#) Ge Lee válasza freddyke hozzászólására (») Jún 21, 2018 /
 
Nem nagyon értem azt a 68W-ot, mert mindenhol 80W-osnak írják a Pico-t, meg eleve a fűtőbetétet is, mint már írtam én is 76-78W körül mértem rajta. A fűtőbetét egyetlen dologtól melegedhet túl, valami elektromos vagy kontakthibától. Bár nekem olyan a vezérlőm, hogy ha nem kap jelet a hőelem felől akkor nincs fűtés, tehát a kontakthiba sem ölheti meg. Hogy a gyári vezérlőben ez hogyan van megoldva fogalmam sincs, meg ugye ott van a nyelében az elektronika, arról szintén fogalmam sincs hogy az ott mit csinál. Nem csak azért volt jobb ez az ekecselős Ersa mert nekem így jóval olcsóbb volt mint a gyári kiépítés, hanem ezért is, mert nem kell vaktában tapogatóznom, átlátom az egész működését a trafótól a fűtőbetétig.
Készenléti állapotom az nincs, de nem is kell, ha sokáig állna akkor vagy lekapcsolom, vagy visszatekerem a potit minimumra.
(#) szabi95 hozzászólása Jún 22, 2018 /
 
Üdv!
Solomon SL10-el kompatibilis az SL30-as forrasztóállomás pákája?
A fűtőszál szerintem biztos jó, csak a hőelem miatt kérdezem.
( https://www.hestore.hu/prod_10031331.html
https://www.hestore.hu/prod_10032588.html )
(#) freddyke válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 29, 2018 /
 
Az Ersa oldalán is mindenhol 68 Wattos az állomás, csak ilyen létezik belőle. A 80 Watt talán pillanatnyi csúcsteljesítmény vagy marketing fogás. Egyelőre nem írtak mást, csak küldik az újat. Ha a második állomással is baj lesz, akkor gondolom lesz rá garancia. Remélem, hogy akármilyen hibája van, garanciaidőn belül kiderül. Azért vettem komplett állomást, hogy csak használni kelljen. A készenléti állapot jó dolog, de nekem sincs rá különösebb szükségem.
(#) Ge Lee válasza freddyke hozzászólására (») Jún 29, 2018 /
 
A 80W a 3,6 ohmos fűtőbetét ellenállásból meg a 16,5V-os feszültségből adódik (picivel kevesebb). A valós fűtőteljesítményt nem egyszerű megmérni mert az ettől bonyolultabb, hiszen ki-be kapcsolgat miközben igyekszik tartani a beállított hőmérsékletet. Gondolom a gyors után fűtési idő miatt csinálnak manapság egyre kisebb ellenállású fűtőszálakat. Egy őskori weller vagy egy solomon 12 ohm körül van, kell is neki idő mire felfűt, miközben folyik 2A körüli áram. A JBC meg 2,5 ohm, annál 5-6A folyik, fel is fűt 8-10 másodperc alatt.
Idézet:
„Azért vettem komplett állomást, hogy csak használni kelljen.”
Ilyen megfontolás alapján páka sem kell, megvesszük az ebay-ről amit a pákával építenénk, vagy a tönkrement dolgot eldobjuk, és veszünk helyette újat amit csak használni kell.
(#) freddyke válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 29, 2018 /
 
A páka lehet 80 Wattos, de ha az állomás "csak" 68 Wattos (más gyártói dokumentumban 68 VA), akkor tartósan nem tudná leadni a 80 Wattot. Trükközés van benne, az biztos.

Abban gondolom egyetértünk, hogy nem ebay-es minőségű pákákkal szeretnénk dolgozni. Nálam nem volt opció, hogy szétvágjam a nyelet, sem az állomás megépítése. A "saját nyeles" megoldás nem rossz ötlet, de ahhoz is állomást kellett volna építeni.
(#) freddyke hozzászólása Júl 20, 2018 /
 
A garanciás csereként küldött új forrasztóállomással csak 320°C-on forrasztottam és nem jött elő semmilyen hiba. Bekapcsoláskor túlfűt 350-360°C-ig, de utána már +-10°C, nagyon szélsőséges körülmények között +-15°C eltéréssel tartja a beállított hőmérsékletet. Már többször kérdeztem, hogy hova küldjem a rossz állomást, de semmi válasz. Ha nem kérik, megpróbálkoznék a javítással.

Nem merem felcserélni a pákát és az állomást, mert a rossz állomás kinyíthatja az új pákát, vagy a rossz páka az új állomást. A fűtőbetét szinte biztosan rossz (77 EUR-ért kapható). Talán a fűtőbetét meghibásodása csak másodlagos következménye annak, hogy az állomás túlfűtötte. Nagyon kockázatos lenne kipróbálni egy új fűtőbetéttel?
(#) tbarath válasza freddyke hozzászólására (») Júl 20, 2018 /
 
Túlfűtés elleni védelemként a fűtőbetéttel köss sorba mondjuk egy 10 Ohm 100 Wattos ellenállást, illetve a pákahegy hőmérsékletét még ekkor is célszerű folyamatosan monitorozni (Hakko FG100 klónt ebay-en bagóért kapsz).
(#) freddyke válasza tbarath hozzászólására (») Júl 20, 2018 /
 
Az ellenállás sorbakötést csak úgy lehetne bontás, vágás, gányolás nélkül megoldani, ha kapok olyan csatlakozót és ellenpárt, ami az állomásban és a páka vezetékének a végén van. Kérdés, hogy az állomás nem túl okos-e, mit szólna a nagyobb ellenálláshoz. Hőmérőből ez megvehető? Hőmérő amúgy is kell, de sajnos nem lehetne vele megelőzni a bajt. Amikor error-ba megy, másodpercek alatt felszalad a hőmérséklet. Annyi elég a fűtőbetétnek, hogy tönkremenjen.
Következő: »»   137 / 191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem