Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   316 / 368
(#) kocsora válasza erbe hozzászólására (») Júl 29, 2018 /
 
Pont azt tervezem én is.
(#) erbe válasza kocsora hozzászólására (») Júl 29, 2018 /
 
Számold ki, tekerd meg és kész!
(#) (Felhasználó 122012) válasza kocsora hozzászólására (») Júl 30, 2018 /
 
(#) kocsora válasza (Felhasználó 122012) hozzászólására (») Júl 30, 2018 /
 
Köszönöm!
Számolgatok egy kicsit.
(#) Bluger hozzászólása Aug 1, 2018 /
 
Sziasztok
Újra hozzátok fordulnék.
Lehet láma kérdés lesz, de adott egy trafó aminek a bemenete 0-100-110. Na ezt valahogy rátudnám e kötni 230-ra ha pl a 100-110 es ágat összekötöm?

trafó.jpg
    
(#) ferci válasza Bluger hozzászólására (») Aug 1, 2018 / 1
 
Szia!
Elképzelhető, hogy a 100 volt csak leágazás a 110 mellett. Abból a jelölésből nem derül ki egyértelműen.
Ebben az esetben könnyen el tudod te is dönteni: mérj ellenállást a 0-100 és a 100-110 között és ha az első mérés sokszorosa a másiknak( pl. 26 ohm és 2,2 ohm ), akkor CSAK leágazás.
Természetesen sehogy sem szabad összkötnöd.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2018
(#) Bluger válasza ferci hozzászólására (») Aug 1, 2018 /
 
Köszönöm
(#) magery válasza magery hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
Ha nem tud senki sem ajánlani egy szakit, kénytelen vagyok magam megbontani a trafót.
(#) kocsora hozzászólása Aug 5, 2018 /
 
Szervusztok, lenne egy elméleti kérdésem.
Egy CO2 főtrafójának a rajzát csatolom.
Az 1/3-2/4 és a MAX-MIN tekercsek sokkal vékonyabb keresztmetszetűek. Gondolom, hogy ez a kisebb szekunder áramok miatt van, mert itt kevésbé van felgerjesztve a trafó. A teljes gerjesztést, a max szekunder áramot a 2/4-MAX tekercsekre kapcsolt hálózattal érik el.
A kérdésem az, hogy amennyiben a teljes primer egyforma, a max áramhoz igazodó keresztmetszetű, akkor van-e jelentősége a tekercsek sorrendjének.
Van egy trafóm, amin a primer korrekt módon rajta van, azt szeretném folytatni a fokozatok kialakítására.

Üdv.
(#) Ge Lee válasza kocsora hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
A sorrendnek nyilván lesz jelentősége, mert aszerint fog alakulni a szekunder feszültség. A csatolt képeden látható megoldás elég keszekusza, meg sok értelme sincs, sokkal egyszerűbb simán sorban megcsinálni a leágazásokat, és akkor elég egy mezei forgókapcsoló.
Régebben árult egy fickó a rosszfogáson olcsón 25A -es 6 állású fokozatkapcsolókat, nekem olyan van benne.
Ha nem a primer végére hanem a kezdetére csinálod meg a leágazásokat akkor azt jóval macerásabb kivezetni a cséve aljáról, de annyi előnye lesz, hogy nagyobb áramú fokozatnál mondjuk az alsó sor vagy 2-3 sor nem üzemel, így nem is melegszik, nem melegíti a felette lévő sorokat.
(#) erbe válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
A gyártó számára sokkal olcsóbb 2 db egyszerű váltókapcsoló, mint egy sokkal drágább fokozatkapcsoló. Egy gyári eredeti trafóról van szó.
Egykor nem foglalkoztak azzal, hogy tekerés közben néhány menetért huzalátmérőt váltsanak. Ez a mai "takarékos" megoldások eredménye. Néhány gramm réz megspórolásáért.
Néhány hete javítottam egy komolyabb egyfázisú gépet. Minden megcsapoláson azonos keresztmetszetű huzalok jöttek ki.
(#) kocsora válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
erbe, Ge Lee!

Akkor nyugodtan folytathatom majd a primert, ha megleszek a számítással.
A tekercsek sorrendjénél arra gondoltam, hogy lényeges-e, hogy a kezdés után legyen nem sokkal egy leágazás. Úgy okoskodtam, hogy nem. Megerősítésre vártam.

Köszönöm mindkettőtöknek.
(#) erbe válasza kocsora hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
A "MIG..." fórumon gyári gépről adtál be képeket. Annak nem jó a trafója?
(#) elektroby hozzászólása Aug 22, 2018 /
 
Tisztelt Fórumtársak!

A képen látható magból szeretnék leválasztó trafót (230/230) készíteni. (Állítólag eredetileg is az volt. Természetesen a teljes mag megvan, de a másik cséve hiányzik.)

Az oszlop szélessége 3,6 cm, a pakett 6,2 cm így a magkeresztmetszet 22,32 cm2. (A kisebbik E az EI116-os méreteivel egyezik meg)

Számításaim szerint kb. 450 W vihető át ezzel a vassal.

Bmax = 1 T; K = 1; J = 2,5 A/mm2; Iszek = 1,75 A-rel számolva:
2,018 menet/V, azaz Ns = 441 menet és Np = 488 menet (90%-os hatásfok mellet)

A huzalátmérő mindkét tekercsnél 1 mm.

Tekintettel a sajátos EE kialakításra, szerintetek jók (reálisak) a számított adatok?
(#) Cinema válasza elektroby hozzászólására (») Aug 22, 2018 / 1
 
Elválasztó, vagy biztonsági-elválasztó a célod?
230V-ra kell méretezni erre figyelj! (Primer -5%, szekunder +5%-os menetszámok!)
Ha a biztonsági, akkor a két tekercs egymás mellett helyezkedik el külön csévetesten, vagy az alsó cséve fölött van egy másik önálló csévetest és azon van a szekunder tekercs, mind mechanikailag, mind elektromos szempontból teljesen elválasztva.
A vasakat felváltva pakold majd be, egy rövid erről, majd a másik oldal felől és ha a lemezeken szigetelés, vagy oxid-réteg van (más a színe), akkor azokat is annak megfelelően kell bepakolni. Egyformán feküdjenek a lemezek. Kalapálni nem szabad, mert romlik a vas minősége.
A számítás eddig jó, de mekkora az ablak, ahová a huzalt tekered?
(A lehető legvastagabb huzallal kell megtekerni, hogy minél nagyobb legyen az átvihető teljesítmény és a két tekercs térfogata lehetőleg azonos legyen, a veszteségekkel együtt kiszámítható ez is. Tekercselési hossz, tekercselési magasság, szigetelőrétegek vastagsága, mert kb. kétsoronként azért illik szigetelni a rétegeket egymástól. A kész sorokat, miután pontosan ki van számolva, ellenőrizve minden, lehet lakkal bekenni, vagy gyorsan száradó festékkel, ami nem marja meg a zománcot a huzalon. Kapható valamilyen impregnáló lakk, az a legjobb. Nem feltétlenül kell kiönteni az egészet, elég soronként lakkozni, szigetelni, lakkozni. A vasat, ha nem zizeg, zúg, akkor nem kell lakkozni, ha viszont nagyon zúg, akkor nem jó valami a transzformátorban. A menetszám nem stimmel, vagy menetzárlat van, vagy nagyon gyenge a vas minősége, vagy túl van terhelve a transzformátor, vagy egyéb hiba van. A kész vasmagot prespán papíron keresztül húzassuk össze a csavarokkal ez valamennyire rugalmas szorítást ad, majd ha minden rendben, akkor lehet még húzni a csavarokon, ha szükséges. Ha kész és minden szép és jó, akkor esetleg a vasat be lehet kenni egy kis lakkal, vagy fekete színű festékkel, hogy szép legyen, de ez már nem lényeges.)
-
Használatakor ne felejtsd el, hogy a szekunder 230V is ráz, komoly áramütés, vagy akár halálos baleset is lehet a gondatlanságból! A szekunder oldalon később már sehol nem földelünk semmilyen készüléket, mert akkor minek ez a transzformátor?!

Sok sikert!

Üdv!
(#) granpa válasza elektroby hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Az a 2 sönt (I vas köteg) minek van ott? Ki vele! A "sajátos" kialakítás csak nagyobb ablakot eredményez (kényelmesebb tekercselés, ill. több azonos/teljes teljesítményű szekunder elhelyezése). Új csévét kell készíteni, amelyen egymás felett ("cső a csőben") elhelyezett tekercs adja legjobb csatolást, legjobb hatásfokot. Amúgy, ahogy "Cinema" írta.
A cséve legyen rakás(pakett)irányban szélesebb, hogy a belemezelés után, 2 vékony szembe-ékkel (amik csévehosszúak) meg lehessen szorítani a lemezeket kellőképpen.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2018
(#) granpa válasza elektroby hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Ebből a vasból 750 VA kivehető (persze nem lesz mindig csúcsra-járatva), tehát olyan huzal-keresztmetszettel kell számolni (J=2.55); mivel ekkora ablakba belefér. A gerjesztéshez elég 0.9 T-val számolni (nagy ablak!). 490 menet primer, sec. 540. D= 1.3 mm. Ennyi elfér 18-20 cm2-es ablakban.
(#) elektroby válasza Cinema hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Köszi a gyors, kimerítő választ.
Már készítettem néhány "mezei" trafót, úgyhogy az összeszereléssel nem lesz gond.
Hazudnék viszont, ha azt állítanám, hogy értem a biztonsági- és a leválasztó (vagy elválasztó) trafó közötti különbséget. (és az utánaolvasás sem segített túl sokat ) A cél, hogy javításkor, méréskor ne a hálózat legyen a készüléken. (Most éppen egy Orion 115A-t rakok rendbe, amiben pl. autotrafó van).
Természetesen értem, hogy ez is ráz, csak máshogy.
Idézet:
„Ns = 441 menet és Np = 488 menet”
a +-5%-t már figyelembe vettem.

A pontos méreteket csatoltam. Amúgy a jelenlegi cséve 46 mm, a "söntök" 42 mm-esek, így a hiányzó régi cséve 85 mm lehetett. Az ablak magassága 22 mm.
(#) elektroby válasza granpa hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Neked is köszi a választ!
Fogalmam sincs, hogy a söntök miért vannak ott. Amikor évekkel ezelőtt kaptam, az előző gazdája azt mondta, hogy ott voltak. Én még soha nem láttam ilyet, ezért is kértem a tapasztaltabb kollégákat, hogy szakértsék meg ezt.

Csévetest mindenképpen új lesz, bár ilyen cséve a csévében megoldást még nem csináltam.

Idézet:
„A gerjesztéshez elég 0.9 T-val számolni (nagy ablak!).”

Jól értem, hogy a nagyobb ablak miatt (ami pl. nagyobb mágneses úthosszt eredményez), csökkenteni kell/illik a gerjesztést?

A vastagabb huzal jó ötletnek tűnik! Ha a söntök nem kellenek, akkora ablaka lesz, hogy egy repülő is át tud repülni rajta .
(#) elektroby válasza elektroby hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Bocs! A méretek lemaradtak...

Mag.pdf
    
(#) granpa válasza elektroby hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Nem a mágneses úthossz miatt, hanem a biztonságosabb üzem miatt. Ha már ekkora ablak, adjuk meg a módját; az adott vaskeresztmetszet miatt nem úgysem lehet nagyobb teljesítményt beletekercselni. Kb. ekkora ablakot saccoltam, tehát lazán belefér a dupla csévés tekercselés. A kettős cséve csak jó mérés kérdése. A belső cséve kicsit szélesebb legyen, mert ugyanannyi (kicsit kevesebb ugyan) drót, több helyet kér. Vastag dróttal szerencsére könnyű méretezni a helyet. Leválasztó trafónál nem feltétlen kell külön cséve, elég a jó (2-3 réteg 0.3-0.5 mm-es prespán) rétegszigetelés.
(#) Gafly válasza granpa hozzászólására (») Aug 22, 2018 / 1
 
Idézet:
„adott vaskeresztmetszet miatt nem úgysem lehet nagyobb teljesítményt beletekercselni”

Nem a vaskeresztmetszet határozza meg a teljesítményt
Mint köztudott
(#) elektroby válasza Gafly hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Akkor SP= K*m2*v2*Kv2 nem igaz???
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2018
(#) Alkotó válasza elektroby hozzászólására (») Aug 22, 2018 / 1
 
A vaskeresztmetszet a menetszámot határozza meg, nem a teljesítményt.
Azért alakult ki bizonyos méret és teljesítmény kapcsolat a gyakorlatban, mert a gyártást igyekeztek gazdaságossá tenni, hogy a felhasznált réz és vasmennyiség aránya az ideálishoz közeli legyen.
(#) granpa válasza elektroby hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Ez milyen képlet? Mi-mit jelent(ene)? Én mással számolok.
(#) elektroncso válasza elektroby hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Neked ez esetben biztonsági-leválasztó kell. A hagyományos leválasztó csak üzemi elválasztást végez, az a feladata, hogy a két áramkör között ne legyen galvanikus kapcsolat. A biztonsági-leválasztó mint a neve is mutatja a leválasztás mellett biztonsági, életvédelmi funkciót is betölt ezért a kialakítása sokkal "igényesebb". Ha biztonsági-leválasztót használsz akkor ha egy ponton érinted meg a szekundert nem ér áramütés (de ha két ponton akkor az Isten sem ment meg a csúnya áramütéstől, mivel a leválasztó trafó után az ÁVK is hatástalan!). Gyakorlatilag ha csak leválasztó trafó lássa el a készüléket árammal akkor biztonságtechnikailag az utána következő áramkört is a a hálózattal galvanikusan összekötöttnek kell tekinteni.
Legalábbis én így tudom.
(#) elektroby válasza granpa hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
(#) elektroby válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Valami hasonló körvonalazódott az én fejemben is, de az életemet nem merném rátenni.

A hatalmas ablak miatt szinte biztos, hogy biztonsági lesz.
Már csak azt kell eldöntenem, hogy megpróbálkozok-e a cséve a csévében megoldással vagy két egymás melletti külön cséve lesz.
(#) elektroncso válasza elektroby hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
A cséve a cséve mellett biztonságilag jó és könnyen tekerhető cserébe nagyobb lesz a feszültségesés terhelés hatására mint a másik megoldással. Az enyém cséve a cséve mellett formában van tekerve, ráadásul PVC szigetelt huzalból így elég nagy a feszültség esés terhelés hatására, de ezt egy utána kötött szabályozható autotrafóval kompenzálni tudom. Az enyém így nézett ki kb. 3/4 kész állapotban. Az én csévetestem üvegszálas epoxi és bakelit kombinációjából készült, de a primer és a szekunder közötti kúszóút 3-4cm ha a PVC szigetelést nem számolom. Teljesítményben 1100W terhelésre 10 perc után is csak kicsit langyos.
(#) granpa válasza elektroby hozzászólására (») Aug 23, 2018 /
 
Nagyon jó, hogy más jelzéseket használ, mint ami elterjedt, megszokott. Valamint nem veszi figyelembe az üzemeltetési módot, és egységesen alul tervezi a trafót. Fő a biztonság! Aztán 2× akkora vasat, több rezet használhatsz. Nehezebb, nagyobb, drágább lesz!
Ahogy "elektroncső" írja, nagyobb lesz a veszteséged (feszültségesés a szórás/laza csatolás miatt). Neki is kompenzálnia kellett. Tekerd csak egymásra (vagy dupla csévére), jól elszigetelve, úgy jobb a hatásfok. Nem ördöngösség a dupla cséve méretezése. Valamint jól jöhet még a <400 VA helyett a >700 VA. Tapasztalat!
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2018
Következő: »»   316 / 368
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem