Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Raspberry Pi - Málnatopik
 
Témaindító: Topi, idő: Máj 6, 2013
Témakörök:
Lapozás: OK   38 / 65
(#) tbarath válasza Pepebá hozzászólására (») Ápr 30, 2018 /
 
Akkor szerintem xinitrc-be kellene betenni, ami vagy a user ~/.xinitrc-je, vagy van valahol egy globális is, ami ennek hiányában fut le, szerintem vagy /etc/X11 alatt, vagy valahol a /usr/share-ben.
(#) Pepebá hozzászólása Máj 2, 2018 /
 
Köszi a tippet, ennél konkrétabban tud valaki segíteni?
(#) tbarath válasza Pepebá hozzászólására (») Máj 3, 2018 /
 
(#) Andralin válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 4, 2018 /
 
Lenne még egy triviális kérdésem. Milyen parancsot kell kiadni, hogy felfüggesztett vagy hibernált módba kerüljön az Orange Pi?
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2018
(#) dokidoki válasza Andralin hozzászólására (») Máj 4, 2018 /
 
Ezzel most megfogtál, mert grafikus környezetben egyszerű, bekattintod és kész. De mondjuk terminálban mit írj ehhez, azt még a google sem tudja. (kézenfekvőnek gondolt parancsneveket magán a gépen keresve se lettem okosabb) Ezen még dolgoznom kell.
(#) tbarath válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 4, 2018 /
 
Az a baj, hogy erre nincs állandó válasz, és sokszor adott rendszer következő major verzióra frissítésénél is változik. Mostanában cserélnek le minden nyavalyát systemd-re, szóval amíg régen rendszeren azt mondtad hogy "abrakadabra" és csinálta amit kellett, most meg tanulhatsz egy csomó dolgot.

De amúgy is millió féle megoldás van, pl. systemctl suspend, pmi action suspend, pm-suspend, echo -n mem > /sys/power/state, lehet valami buszon keresztül a screensaver-t is nyesztetni hogy kapcsoljon sleep-be, stb.
Aztán hogy adott rendszeren melyik működik azt passzolom.
(#) Andralin válasza tbarath hozzászólására (») Máj 5, 2018 /
 
A legfrissebb, Orange Pi PC Plus-ra hivatalosan elérhető (0.8.0) Raspbian rendszert használom és az X window alatt nincs suspend opció, csak logout lehetőség van.

Parancssorban egyedül az echo -n mem > /sys/power/state parancs működik az általad felsorolt parancsokból, a többi parancs nem létezik.
Ekkor kikapcsol a HDMI kimenet és lekapcsol az ethernet interface is, a piros LED viszont bekapcsolva marad. Viszont felébreszteni nem tudom ebből az állapotból.

Ha ilyenkor megnyomom az oldalán lévő power gombot, akkor kb. 4 másodpercre felvillannak az ethernet port LED-jei, majd elalszanak és semmi más nem történik. Ha meg megszakítom a tápellátást egy rövid időre, akkor teljes bootolás történik, nem felébredés.

Kicsit csalódott vagyok, mert pont azért választottam ezt az modellt, hogy tudjam használni a suspend vagy hibernálás lehetőséget. És a Google sem segít semmit, nem találok megoldást a problémára.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2018
(#) dokidoki válasza Andralin hozzászólására (») Máj 5, 2018 /
 
Nem tudom igazából, mi a lényegi eltérés a raspy rendszertől, mármint amit alább írtam attól. Nálam 70%-ban magyarul kommunikál, van felfüggesztés lehetőség.
Szerk: mellette a narancson, normál indítás után a zöld világit, ha leteszem készenlétbe akkor a piros, ha felébresztem az oldalsó gombbal hiba nélkül feláll és fut minden mint kell... De a zöld és a piros is világítva marad.
Közben került hozzám egy PI3, azon valami gyári rendszer fut a hozzáadott kártyán,... De a grafikus felületen az egérkurzort alig lehet mozgatni, csak ha rángatod akkor hajlandó jobban mozogni... Igazából kerítettem neki olyan feladatot amihez nem kell képernyőn hegeszteni.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2018
(#) tbarath válasza Andralin hozzászólására (») Máj 5, 2018 /
 
Hát passzolom, lehet hogy valami kernel/firmware/akármi együttállás miatt nem megy a suspend, vagy nem jól. Én a HP Microserver-rel futottam abba bele, hogy a HP szerint az _server_, szóval a kedves felhasználó nyugodtan felejtse el a suspend/hibernate dolgokat. Pedig "igény az vóna rá", részemről legalábbis tutira, mert nálam a NAS nem megy állandóan, csak ha van valami hálózati forgalom rajta, amúgy kikapcsol. Ideális esetben standby-ba menne le, onnan gyorsabban is ébredne, csak ugye ez nem oldható meg...
Lehet hogy belefutottál egy hasonló dologba, adott hw és/vagy sw esetén nem megy. Sajnálom.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2018
(#) Andralin válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
Nos kipróbáltam már minden image-et a hivatalos oldalról ezzez a típushoz. Debian és Ubuntu rendszerekkel működik a felfüggesztés, de felébreszteni sehogy sem tudom, az oldalsó gombbal sem történik semmi.

Ha szépen megkérlek, valahogy elérhetővé tudnád tenni számomra pontosan ugyanannak a verziónak az image-ét, amivel neked működik a dolog (ARMBIAN 5.38 UBUNTU 16.0.4.4 LTS 3.4.113 sun8i)?

Te amúgy honnan szerezted be ezt az eszközt, ami nálad van? Én a HESTORE-ból rendeltem.
És ugye biztosan Orange Pi PC PLUS a te típusod is?
(#) Andralin válasza Andralin hozzászólására (») Máj 7, 2018 /
 
Sajnos az orangepi.org oldalról letölthető összes hivatalos image használhatatlan, mindegyikkel volt valami gondom, valami nem működött, köztük pl. a suspend funkció egyiken sem.

De végül rájöttem, hogy vannak ám a hivatalos oldalon kívül is image-ek az eszközre! Így találtam rá az armbian.com oldalra és egyből sejtettem, hogy te is innen tölthetted le a te image-edet! Fel is tettem innen az Ubuntut, és ez végre már tudja a suspend módot rendesen, az oldalsó gombra fel is ébred belőle!
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2018
(#) Andralin válasza Andralin hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Időközben méregettem az áramfelvételét az Orange Pi PC Plus lapkámnak különböző leállított üzemmódokban.

A shutdown paranccsal leállítva 110 mA az áramfelvétele.
Érdekes módon ha a halt paranccsal állítom le, akkor az mást eredményez, ilyenkor 360 mA-t vesz fel álltában.
A fenti két leálítás után az oldalsó gombbal nem lehet felébreszteni, csak a táp ideiglenes megszakításával. Ezek után már aggódtam nagyon, hogy a suspend módban mi lesz az eredmény, a fentieknél jóval többre számítottam, ami nem volt túl bíztató az autós felhasználást tekintve.

Legnagyobb meglepetésemre a suspend paranccsal történt felfüggesztés után stabilan mindössze 30 mA-t vesz csak fel a lapka!
Az 12 V-ról a DC-DC konverter előtt csak 15 mA. Ez hihetetlen jó, sokkal jobb, mint amire számítottam! El sem akartam hinni, ezért két sorosan kötött műszerrel is mértem egyszerre az áramot, leállítás után hosszabb ideig is és stabilan 30 mA-t mutattak a műszerek. Az oldalsó gomb megnyomása után pedig nálam 2 mp alatt működőkész volt ismét a rendszer.

Nagyon meg vagyok elégedve ezzel a fogyasztással, így simán rajta maradhat az autó akkumulátorán akár egy hónapig is felfüggesztett módban, nem kell a leállítás/újrabootolás ciklusaival szenvedni majd. Örülök, hogy rátaláltam erre a lapkára, akinek fontos a felfüggesztés lehetősége a minimális fogyasztással ötvözve, annak ez az ideális lap!
(#) vidra8 hozzászólása Jún 18, 2018 /
 
Sziasztok!

Van egy Raspberry pi 3 b+ (2018) modellem és ehhez keresek valamilyen szünetmentes tápellátási megoldást. Akár kész megoldást vagy barkácsolást.
Amiket találtam battery pacokat az max 1,5A tud leadni, ennek (ha jól tudom és értelmezetem) 2A-2,5A.
Mit lehetne ehhez beszerezni, hogy biztonságosan tudjam üzemeltetni ha például elmegy az áram 1-2 percre?
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2018
(#) Bakman válasza vidra8 hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
Áramgenerátoros és feszültségkorlátozott DC-DC konverter (12 V) -> akku -> DC-DC konverter (5 V) -> Raspberry
(#) vidra8 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 20, 2018 /
 
Köszönöm. Tudnál esetleg egy ilyet linkelni?
(#) Pepebá hozzászólása Jún 30, 2018 /
 
Üdv.
Több DS
(#) Pepebá hozzászólása Jún 30, 2018 /
 
Üdv.
Több DS18B20, Raspi3 (Python)-al mérek hőmérsékletet. Esetenként előfordul hogy az 1wire busz nem 'lát' 1-1 szenzort. (nem mindig ugyan azt és ilyenkor a program leáll)
Ez a konfig Raspi2-vel hibátlanul működik hosszú időn keresztül.
Van valakinek ötlete a hiba okára, busz sebességet lehet állítani?
(#) Pioneer hozzászólása Júl 29, 2018 /
 
Sziasztok!
Vettem egy Orange PI Lite2-őt, de az istenért sem tudom normálisan életre kelteni.
Android rendszert abszolút nem tudok rá varázsolni, ubuntu elindul, de szinte semmi nem működik benne, debian működik, de olyan lassú a böngészés meg a multimédia, minta valami 100éves celeron proci lenne.
Armbian rendszer be sem bootol.
Van valaki aki szájbarágósan el tudná mondani, hogy hogyan tudnám normálisan üzembe helyezni.
Előre is köszi az infókat.
(#) krauszkrisztian14 hozzászólása Aug 3, 2018 /
 
Üdv!
Al esetleg valahol Pesten olyan bolt, ahol helyben azonnal lehet Raspberry-t venni?
Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2018
(#) tbarath válasza krauszkrisztian14 hozzászólására (») Aug 3, 2018 / 1
 
Beírod gugliba hogy "raspberry budapest", aztán végigkattintod az elejét. Én találtam többet is, igaz mindegyik "webshop" szóval előbb meg kell rendelni és csak aztán lehet személyesen átvenni, az utcáról betérve jó eséllyel nem fog működni.
(#) krauszkrisztian14 válasza tbarath hozzászólására (») Aug 4, 2018 /
 
Köszönöm!
(#) krauszkrisztian14 hozzászólása Aug 19, 2018 /
 
Üdv!
A raspberry pi 3b+ támogatja az U1-es SD kártyát?
Itt találtam, nagyon olcsó.
Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2018
(#) Gabó válasza krauszkrisztian14 hozzászólására (») Aug 19, 2018 /
 
Ha mázlid van, ráfér kb 1giga adat
(#) Bakman válasza krauszkrisztian14 hozzászólására (») Aug 19, 2018 /
 
Olcsó húsnak híg a leve, ez, tapasztalataim szerint, a távolkeleti SD kártyákra különösen érvényes. Az nem telejsen világos számomra, hogy mire kell egy Raspberry-be ultragyors SD kártya (már ha tényleg az).
(#) krauszkrisztian14 válasza Gabó hozzászólására (») Aug 19, 2018 /
 
Azt írják, hogy 29 Gb használható, és hogy jól működik...
De akkor menne vele?
Az meg, hogy ulrtagyors csak egy extra, lassabban meg másmilyenben drágább.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2018
(#) Gabó válasza krauszkrisztian14 hozzászólására (») Aug 19, 2018 /
 
Mint Bakman is írja, a levest, én nem kockáztatnék. Ajánlom, hogy tanulmányozd a kínai sd kártyák hamisításának eseteit...
(#) krauszkrisztian14 válasza Gabó hozzászólására (») Aug 19, 2018 /
 
2000Ft nem vészesen sok, ha nem jó. De, ha jó, akkor örülünk neki. Más írta, hogy jó, és hogy már a harmadikat rendrleli. Ezzel a kártyával menne a Raspberry pi 3 b+?
(#) krauszkrisztian14 hozzászólása Okt 4, 2018 /
 
Üdv!
Tudnavalaki ajánlani hdmi-vga átalakítót raspberry pi 3b+-hoz?
Lehetőleg ne legyen túl drága, és lehessen raspberry-vel együtt rendelni. Nem tudom, hogy melyik olcsó átalakító kompatibilis a raspberry-vel. Egy ilyet találtam, de nem tudom, hogy jó-e hozzá.
Előre is köszönöm!
(#) tbarath válasza krauszkrisztian14 hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
Én anno a pi cuccokatt a pimoroniról rendeltem (akkoriban szállítással együtt is olcsóbb volt, mint itthon), és ilyet rendeltem hozzá: Bővebben: Link

Ezzel nekem megy, a pi0 legalábbis biztosan. Állítólag az ebay-es 1-2 dolláros cuccok is mennek, de azokkal nincs személyes tapasztalatom.
Mondjuk más kérdés a fogyasztás, a hdmi szabvány szerint a hdmi "adónak" minimum 55 mA-t kell leadnia, ami kevés lehet az ilyen adapterekhez, erre oda kell figyelni. A pi esetében 200 mA rémlik.
(#) Bakman válasza krauszkrisztian14 hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
Egy ilyen átalakítóval elég sokat lehet veszteni képminőség terén, nem feltétlen jó befektetés.
Következő: »»   38 / 65
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem