Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   136 / 232
(#) Barret válasza Lacaboy hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
Párhuzamos kötésnél össze adódik a teljesítményük.Dupla amper,ugyan annyi feszültség mellett.
(#) Lacaboy válasza Barret hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
Koszonom a valaszt. Ezzel tisztaban vagyok. Arra volnek kivancsi, hogy mitortenik akkor ha az egyik arnyekban van a masik meg kozvetlen eros napsutest kap?

Sajnos olyan fekvesu a haz, hogy a nap az egyiket csak 11:00ig suti, viszont a masik oldalon 12:00-16:00 ig szikrazoan sut a nap. Ezert ugy oldanam meg, hogy mindket oldalra szerelnek egy egy napelemet. Kerdes az, hogy mit szol a levesebbet termelo ahhoz, hogy parhuzamosan van vele kotve egy masik ami tobbet termel.
(#) Gafly válasza Lacaboy hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
Szerintem ha mindegyikkel van sorosan egy dióda, akkor nem látják egymást, és az áramok összeadódnak. Leszámítva a diódák veszteségét.
(#) Barret válasza Lacaboy hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
Leválasztod 1 db diódával,és kész! mindkét panelra 1-1 dióda sorosan,és a kimenetüket összekötöd.Így megkapod a dupla teljesítményt,de nem tudnak egymásra dolgozni.
(#) Barret válasza Barret hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
valahogy így.



kép
(#) Lacaboy válasza Barret hozzászólására (») Feb 17, 2019 /
 
Sziasztok!
Van valami kulonleges kriterium aminek megkell felelnie a diodanak? Vagy csak a feszultseg es az aram szamit?
Dupla gyorsdioda megfelelo erre a celra? Mert abban egy tokban van a ketto es hutheto is.
(#) ferci válasza Lacaboy hozzászólására (») Feb 17, 2019 /
 
A feszültség és az áram a lényeges. Schottky a jobb, mert a vesztesége kb. fele, mint egy hagyományosnak. Bőven van ebben is dupla.
A gyorsaságnak semmi jelentősége nincs.
(#) Barret válasza Lacaboy hozzászólására (») Feb 18, 2019 /
 
A dióda nyitófeszültségét elbukod,ezért jobb a Schottky de nem életbe vágó a különbség.Pár ampert tudjon,és meg is vagy.Egy teljesen hétköznapi pár amperes dióda megfelel.
(#) cimopata hozzászólása Márc 5, 2019 /
 
Üdv.

Segítséget szeretnék kérni, ugyanis volna egy Growatt 3600 MTL-S inverter felszerelve a napelemes rendszerünkben. Sajnos azt vettem észre hogy sokszor lekapcsol AC túlfeszültségre hivatkozva.
255-256V az AC hálózati feszültség a 2-3kW visszatermelés esetén.
Sikerült csatlakozni az inverterre, letöltöttem a ShineBus szoftwert továbbá követtem az alábbi videóban szereplő beállításokat:

Bővebben: Link

Sikerül is átprogramozni a lekapcsolási feszültség értékeket és a tapasztalatok szerint azon a napon amikor ezt megteszem jól is működik minden, de a következő napon (vélhetőleg este kikapcsol az inverter) másnapra elfelejt minden beállítást és visszaáll az eredeti paraméterekre. Tudnátok valamit javasolni hogy miért felejti el másnapra a beállításokat?

köszi
(#) erbe válasza cimopata hozzászólására (») Márc 5, 2019 / 1
 
Egy fázisod van?
(#) cimopata válasza erbe hozzászólására (») Márc 5, 2019 /
 
igen.
(#) erbe válasza cimopata hozzászólására (») Márc 5, 2019 /
 
Panaszkodni kell a szolgáltatónál.
253 V 10% +. Ennél több nem sűrűn lehet a hálózaton.
(#) cimopata válasza erbe hozzászólására (») Márc 5, 2019 /
 
240V van normál esetben, + az utca végén vagyunk és a szomszéd is betáplál 12kW-al + vékony a kábel az óráig.

Át szeretném programozni az invertert magasabbra. Miért felejtheti el a beállítást?
(#) kameleon2 válasza cimopata hozzászólására (») Márc 6, 2019 /
 
Csak egy kérdés. Biztos, hogy az AC körrel van a baj? Mert van olyan, hogy nem pont jól sikerül belőni a stringfeszültséget. Ilyenkor az is segíthet h az ember kivesz egy napelemet a termelésből, mert lehet, hogy túltermel feszültségben a saját rendszered. Érdemes a DC oldalon is mérni, mielőtt szétprogramozod, mert a nap soha nem egyenletesen süt. Őszi időszakban simán lehet túlfeszültség. Vagy épp a tavaszi már napsütéses, de még hűvös időben.
(#) fpali53 hozzászólása Márc 6, 2019 /
 
Mérni kell hálózati Feszültséget az AC oldalon, betáplálás nélkü, és utána betáplálással újra mérni. Mérni kell az inverternél, és a fogyasztásmérőnél is betápláloskor. Ha terheletlenül több mint 231V, akkor mi lehet az utca elején. Szólni kell az áramszolgáltatónak, mert lehet, hogy kicsi az utcai keresztmetszet, túl nagyra van állítva a transzformátor, (mivel állítható) vagy esetleg a szomszéddal közös fázison vagytok. Ez is emelheti a feszültséget. Ez a feszültség tönkre teheti a lakásban lévő fogyasztókat. Ha három fázis van akkor ki kell keresni a legalacsonyabb feszültségűt, és arra átkötni.
(#) Ge Lee válasza cimopata hozzászólására (») Márc 6, 2019 /
 
Az nem logol folyamatosan a wifin keresztül mint mondjuk a fronius? Mert annál pl. ha jól tudom minden adat folyamatosan megy a cég szerverére, és mindent szinte percre pontosan vissza lehet követni, feszültséget, fel-letöltött mennyiséget.
(#) cimopata hozzászólása Márc 6, 2019 /
 
Nincs semmi baj a hálózattal, csupán annyi a kérdésem hogy ha átírom az AC high 263 ról 270V-ra és a 10min AC high-ot 255V-ról 265V-ra akkor másnapra miért áll vissza az erederite?
(#) Ge Lee válasza cimopata hozzászólására (») Márc 6, 2019 /
 
Gondolom az már kívül esik azon a tartományon ami még egészséges, de erről a gyártót kellene megkérdezni.
(#) cimopata válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 6, 2019 /
 
Dehogy esik. Meg van mennyi a maximum most nem tudom fejből, de ha túl nagyot akarnék beállítabi nem is engedné.
(#) erbe válasza cimopata hozzászólására (») Márc 6, 2019 /
 
Idézet:
„+ vékony a kábel az óráig.”

Az invertertől az óráig, vagy az órától az oszlopig?
Ha az invertertől az óráig (lakáselosztóig), azt te is tudod cserélni.
A szomszéd 12 kW-ja 3 fázison megy föl. Megkérsz egy kedves villanyszerelőt, tegye át a te betápodat a leggyengébb fázisra. Persze a legszebb napsütésben enyhe szélviharnál mérjen. Mondjuk holnap.
(#) kameleon2 válasza erbe hozzászólására (») Márc 6, 2019 /
 
A Fronius nagyon háklis a keresztmetszetre. Volt ahol a tulaj által beépített betápot 2 keresztmetszettel nagyobbra kellett cserélni és megszűntek a hibajelzések.
(#) erbe válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 7, 2019 /
 
Cimopata
Idézet:
„Growatt 3600 MTL-S inverter”
-t említ. Nem tudom, honnan szedted a Froniust.
(#) cimopata válasza erbe hozzászólására (») Márc 8, 2019 /
 
Valószínűleg az országkód volt az oka mert a DIP kapcsolóval beállítottam a HUNGARY-t és az felülírhatja az egyéni beállításokat minden újraindításnál. Egyenlőre átkapcsoltam a görög régióra ott magasabb a kikacsolási feszültség a többi ugyan az.
(#) Bakman hozzászólása Ápr 13, 2019 /
 
Estét!

230 / 230 V-os leválasztó transzformátor, egyenirányító híd, 10 - 20 µF-os kondenzátor = kb. 300 V DC. Ezzel lehet tesztelni napelemes invertereket? Pontosabban nem is tesztelni, hanem csak a beállítások elvégzéséhez lenne szüksége egy illetőnek ilyesmire. A kimenet nem lenne terhelve. A kérdést csak tolmácsolom, az ilyen inverterek lelkivilágát nem ismerem.
(#) erbe válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
A kimenetre mindenképpen rá kell kötni a hálózatot, különben a legtöbb inverter el se indul, azaz a menü hozzáférhetetlen. Igen, lehetne tesztelni, de mi értelme? Elvégzik a beállításokat. Van ami csak egyszer állítható, van, ami beállítás után X nappal rögzül és többször nem módosítható (esetleg van szervizkód, amivel módosítható, de az nincs benne a manual-ban).
Tesztelés, beállítás után elteszi a raktárba, aztán?
Nem árt a bemenettel vagy a kimenettel egy nagyobb izzót sorbakötni az áramgenerátoros mód előállítására, különben lehet, hogy az MPPT olyan üzemmódot talál, amit a trafó teljesíteni tud, de nem bír.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2019
(#) ronin75 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
Nem értek hozzà, de nekem kicsit kevésnek tűnik a 10-20 µF szűrésnek. Azért még ha a kimenet nincs is terhelve, a bemenet csak terhel valamennyire. Lehet, hogy ekkora hullámosságot nem visel el a bemenet. Bár gondolom ezek az inverterek is szaggatva alakítják át a bemeneti DC-t.

(Szerintem senki sem kisérletezett még ilyennel, így én senkinek a tanàcsát nem fogadnám el, mert mi van ha esetleg pukk lesz a vége. Aztán hiába mondod az illetőnek, hogy Gipsz Jakab azt mondta a HE-n, hogy menni fog így. De persze ez már a te dolgod.)
Beállítani amúgy is inkább valós körülmények közt kellene.
(#) Bakman hozzászólása Ápr 13, 2019 /
 
Idézet:
„A kimenetre mindenképpen rá kell kötni a hálózatot, különben a legtöbb inverter el se indul, azaz a menü hozzáférhetetlen.”
Ezt pl. nem is tudtam.
Idézet:
„Igen, lehetne tesztelni, de mi értelme?”
Halvány lila gőzöm sincs.
Idézet:
„Beállítani amúgy is inkább valós körülmények közt kellene.”
Ezt hiába mondják az illetőnek, köti az ebet a karóhoz.

Ennyit tudok az egészről, csupán közvetítettem. Naív módon azt hittem, erre a kérdésre van egyértelműbb válasz, csak egy ismerősömnek szerettem volna segíteni mert a "szerelő" őt fárasztja ezzel és ő sem tudott egyértelmű választ adni, most már legalább van egy két új támpont ami alapján ismét el lehet hajtani. Mindegy is, legyen az ő dolga/gondja. Azért köszönöm a fáradozást!
(#) erbe válasza ronin75 hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Az a 10-20 µF a bemeneten semmi az inverter belsejében található ~500 µF vagy nagyobb pufferkapacitáshoz. Ha túl nagy a hullámosság, az meg tudja zavarni az MPPT elektronikát. Ellenben ha kis áramra állítják be az áramkorlátot, elegendő lesz a pufferhatás.
(#) erbe válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Idézet:
„„Beállítani amúgy is inkább valós körülmények közt kellene.””

Ezt inkább úgy módosítanám, hogy a végleges helyén első üzembehelyezéskor...
El kell olvasni a használati útmutató erre vonatkozó előírásait és ahhoz ragaszkodni. Abból nem lehet baj. Ott a kritikus időtartamokat is felsorolják.
(#) AzIgaziCsaby hozzászólása Ápr 19, 2019 /
 
Sziasztok!
A hozzáértők segítségét kérem:
Tavaly felszereltettem a tetőre 5,4 kW-nyi napelemet. Az inverter egy 3 fázisú 6 kw-os Growatt.
A gondom az, hogy a rendszer nyeresége nem megy 4 kW fölé. a mai verőfényes napsütésben is csak 3670 Watt volt a csúcs.
Törődjek bele, vagy reklamáljak garanciában?
Ami lehetséges:
- A helyi sajátosságok miatt (laposan elhelyezett cserepeslemez) jelenleg a táblák déli tájolás mellett mindössze 12 fokban vannak a vízszinteshez képest. A telepítő által "mini konzol"-nak hívott 4-5 cm-es távtartókkal a tetőhöz szorította a napelem táblákat. Emiatt mögötte nem szellőzik át.
- Az invertert a meglévő műhelyemet tápláló 5x1,5-ös MbCu kábelre kötötte, ami a kiselosztóig kb 20-25 méter.

Szerintetek:
- alacsony dőlésszög?
- túlmelegedő táblák?
- alulméretezett elmenő?

Esetleg mind együtt?

Köszönöm.
Következő: »»   136 / 232
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem