Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC vezérlő elektronika és progi
Lapozás: OK   104 / 115
(#) sargarigo válasza usane hozzászólására (») Márc 8, 2019 /
 
És azt próbáltad már, hogy az összes idő 20us? Ha 10-10us akkor 50% a kitöltés, és ha változtatod az egyik pozitív, akkor egyidőben a másikat negatív irányban. Így a periódus idő állandó, a kitöltési időt tudod állítani, és nincs szükség túl nagy Toff-ra. Értelemszerűen a 20us lehet akármi ami neked jó, csak könnyen osztható legyen 20-szal (ha már húsz felé akarod osztani).
(#) usane válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 9, 2019 /
 
Idézet:
„Így a periódus idő állandó”

Ha figyelmesen visszaolvasod, pont a periódus időt akarom változtatni a Toff többszörözésével.
Viszont az elgondolásod szerint nem is lenne állandó, valamit félremagyarázol. Az elgondolás működőképes lehet, átfutom és meglátom hogy mi jön ki belőle. Valamint miért kell 20-al osztható legyen? Veszem a minimum periódus időt, az lesz a maximum frekvencia (esetünkben előtolás alapja) és azt többszörözöm, azaz a frekvenciát felezem, harmadolom stb. Számolok egy kicsit hátha jó lesz valamire.
(#) zmol válasza usane hozzászólására (») Márc 9, 2019 /
 
Bocs, hogy ilyet kérdezek, de biztos, hogy mindent jól csinálsz? (Vagy félreértelek?)
Kipróbáltam ugyanazon a motoron kínai TB6560, TB6600, A4988 és DRV8825 alapú vezérlőket saját okulásomra úgy fél éve. (Mondjuk inkább az érdekelt, hogy melyikkel mennyire melegszik a motor, melyikkel mekkora a nyomaték és a max. fordulatszám.)
Olyan impulzusgenerátorom van, amelyik manuálisan is léptethető akár egyesével is, de folyamatos jelet is adhat (lefelé 20 ns-ig), és külön állítható a logikai "1" és "0" ideje, vagy ahogy írod, a Ton és Toff.
Tapasztalataim szerint mindegyik vezérlőnél csak a minimum T a lényeg, felső plafon nincs.
Mivel engem az idők nem annyira érdekeltek, az impulzus szélességét 30us-ra állítottam, mert azzal mindegyik vezérlő stabilan ment. Utána már csak a szünettel játszottam, de az akármekkora lehetett. Nyomatékméréshez kézzel nyomkodtam egyesével a 30us szélességű impulzusokat, és nem vagyok villámszupermen, tehát legjobb esetben is max. hármat nyomtam másodpercenként, ami ugye 333ms, de nyomatékhatáron sokkal lassabban léptettem, hogy a mérleg be tudjon állni.
Magyarul, esetemben, ha a Ton 30us volt, akkor azt is megtehettem volna, hogy reggel lép egyet a motor és este mégegyet. Amúgy szerintem pont ez a léptetőmotor egyik lényege.
(Más kérdés, hogy elég változó, és beállítás-függő, hogy mekkora áramot vesz fel a motor, így mennyire melegszik, amikor tartásban van, vagyis amikor áll, de ez már egy másik téma...)
(#) sargarigo válasza usane hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
Ahogy érzed. Azt olvastam hogy változtatod a periódus időt, de azt nem hogy ez is a szándékod. A huszat meg te mondtad hogy húsz fokozatot akarsz, arra irtam.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2019
(#) usane válasza zmol hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
Én sem értem miért van,ezért kérdeztem tud-e valaki valamit erről, de mit lehet rajta elrontani? PIC adja a jelet 50us-os megszakításokkal. 1 megszakításnyi idő az ON, és ennek tetszőleges többszöröse az OFF time. Szkópot nem akasztottam a jelre, csak logikai analizátort, de mi különbség lehet off time-ban?
Esetleg az impulzusszélességet lejebb vihetem én is 20-30us-ra de nem hiszem, hogy az sokat segítene.
Majd még kivizsgálom, de most egyéb dolgok kötik le az időmet.
(#) zmol válasza usane hozzászólására (») Márc 12, 2019 /
 
Az 50us-mal nem lehet gond.
Közben egy dolog jutott még eszembe: a hűtésed jó?
A kicsikkel (4988, 8825) ugyanis azt tapasztaltam, hogy nagyon karcsú az a picurka hűtőborda, ami kapható hozzájuk. Nálam gyakorlatilag a legkisebb motorom (1,5 Amper) esetében is csak akkor működtek stabilan, ha egy mini ventillátort tettem a vezérlő mellé, hogy folyamatosan fújja a hűtőbordát.
Könnyen elképzelhető, hogy tartásban nem túl jó a chopper beállítás, és nagy az áramfelvétel. Ebben az esetben lehet az a jelenség, hogy amíg gyorsan forog a motor, addig nincs gond, de mivel a szünetekben sok az áram, ha azok nőnek, akkor hőtanilag bajban van a chip és leállítgatja magát.
Ez csak egy ötlet...
(#) Letiodj hozzászólása Márc 12, 2019 /
 
Üdv mindenkinek!

Szeretnék építeni egy CNC tömítés vágó szerkezetet. A mechanikával boldogulnék de a vezérlő résszel nem vagyok kibékülve.
Mivel pengével kellene vágjon a gép ezért szükség van egy olyan léptetőmotorra is ami a pengét forgatja. Na szóval ezt milyen program, vezérlő tudná kezelni?
Itt egy videó arról, hogy mire gondoltam.
Nem tudom, hogy ide való ez a kérdés de remélem belefér ebbe a témakörbe.

Köszönöm!
(#) Csongi_ hozzászólása Ápr 1, 2019 /
 
Sziasztok!
Megkert valaki, hogy nezzek ra egy CNC gepre (nagyjabol egy 1mX2mX0.3m munkateruletu geprol van szo), telefonon csak annyi informaciot kaptam, hogy valoszinuleg a vegallaskapcsolok hibasak.
Megnezve a gepet vegallaskapcsoloknak ilyen kozelsegerzekelok vannak. Tenyleg nem mukodtek, a csatlakozo amin a tapot kaptak meg volt szakadva. Ezt javitottam, de ezutan az erzekelon levo LED folyamatosan vilagit, ha van, ha nincs elotte semmi.
Meg egy furcsasagot eszrevettem. Ilyen vezerlovel van meghajtva a gep, es hogyha a taviranyitojan manualisan akarom mozgatni a tengelyeket, ugyanazon gomb megnyomasara veletlenszeruen indul meg fel/le, a Z tengely, es ha X,Y-t akarom mozgatni, akkor csak egy helyben allnak, de a gep bug, mintha valamitol nem tudna mozogni.
A vezerlo dobozban ez az aramkor van legalol, es elazas nyomai vannak rajta, ezert arra kovetkeztetek, hogy a vezerlo elektronika hibaja okozza ezeket a jelensegeket.

A kovetkezoket szeretnem kerdezni: Helyes-e a feltetelezesem, miszerint a vezerloelektronika hibaja okoza ezeket a hibakat?

Feltetlenul ki kell cserelni teljesen a vezerloelektronikat taviranyitostol, vagy eleg hogyha csak a vezerlo elektronikat cserelem uj taviranyito nelkul?

Az esetleges regebbi verzios taviranyito mukodni fog az uj elektronikavanl?

Bocsi ha hulyesegeket irtam, de eddig meg nem volt dolgom CNC-vel, kevesbe tudom a mukodesi elvet.
(#) pipi válasza Csongi_ hozzászólására (») Ápr 2, 2019 /
 
Hali! a közelségérzékelő kimenetét lekötötted, hogy csak tápot kapjon?
Lehet zárlatos a panel bemenete, és azért "vissza"hajtja a zárlat a led-et
(#) Csongi_ válasza pipi hozzászólására (») Ápr 2, 2019 /
 
A kozelsegerzekelo kimenetet nem kotottem le.
(#) gepesz13 válasza Letiodj hozzászólására (») Ápr 2, 2019 /
 
Szia!
Bocsi az elektronikáról nem tudok sokat, de ha nem akarsz nagyon vastag dolgokat vágni, akkor Neked plotterkésre van szükséged. Ehhez nem kell a kést forgatni, magádol fordul. Úgy tudom
Bővebben: Link
(#) Letiodj válasza gepesz13 hozzászólására (») Ápr 5, 2019 /
 
Köszi, egy próbát megér az ötlet.
(#) guliver83 válasza Csongi_ hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
A motormeghajtókon , van tartóáram minden tengelyen ?
Én először egy asztali PC vel tesztelném le például Mach3 vagy linuxCNC vel , ha azzal megy akkor lehet a kézi vezérlővel szórakozni esetleg a kártya és a kézi vezérlő közötti kábel!
De ha nem értesz hozzá akkor szakemberre kell bízni!
(#) pancser1960 hozzászólása Máj 10, 2019 /
 
Előlap tervezéshez tudna valaki ingyenes programot?
Köszönöm.
(#) kaqkk válasza pancser1960 hozzászólására (») Máj 10, 2019 / 1
 
Front designer
(#) Kovidivi válasza pancser1960 hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Én készítettem előlapot eagle-vel is már. Bármivel tudsz. Sőt Word is alkalmas rá. Tudom, ingyenes progi kell, de valami csak van a gépeden már.
(#) pancser1960 válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Köszönöm szépen.
(#) bbatka válasza pancser1960 hozzászólására (») Máj 10, 2019 / 2
 
Inkscape . A Gkódot is el tudod vele készíteni maráshoz. (Gcode tools moduljával)
FreeCAD
LibreCAD
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2019
(#) pancser1960 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Valamilyent biztosan lehet.
Nekem olyan kéne, amit milliméterben tudok kezelni, ha esetleg később módosítani kéne. Nem csak úgy, saccra csinál valamit.
(#) Csongi_ válasza guliver83 hozzászólására (») Máj 14, 2019 /
 
A szamitogephez a kezo vezerlon keresztul kell kotni, legalabbis a vezerlolemezen nincs semmilyen egyeb csatlakozo, a kezi vezerlon van csak egy USB port.
A motormeghajtokon levo tartoaramot ellenorizni hogyha feszultseget merek a csatlakozokon, jo lesz?
(#) Georgee hozzászólása Júl 25, 2019 /
 
Sziasztok. Olyan kérdésem van, ha betűt akarok kivágni, akkor például ha MS Wordben tervezem meg a betűt, akkor mivel/hogyan tudom átkonvertálni? Vagy van esetleg olyan program ami kifejezetten erre a célra való? A4 méretbe szeretnék vágni. Mach 3 programmal.
(#) varttina válasza Georgee hozzászólására (») Júl 25, 2019 /
 
Szia!
Inkscape-hez van egy G-code tools nevű ingyenes kiegészítő. Azzal bármilyen vektor ábrát g-kóddá tudsz konvertálni.
(#) bbatka válasza varttina hozzászólására (») Júl 25, 2019 / 2
 
A G-code tools már beépült az Inkscape-be. Nem kell külön a G-code tools programot keresni.
(#) sargarigo válasza bbatka hozzászólására (») Júl 26, 2019 /
 
Ez jó hír! Nem is figyeltem
(#) black1989 hozzászólása Szept 2, 2019 /
 
Sziasztok!

Rendeltem ebay-ról arduino uno panelt , hozzá tartozó cnc shield ,és motorvezérlőket + stepper ,és egy servo motort is! Nos összeállítottam az asztalomon , teszteltem az univerzális g-kód senderrel az x+- és az y+- tengelyt tökéletesen funkcionál! Amit viszont tapasztaltam , hogy ha átküldök mondjuk egy szöveges g-kódot , akkor minden szuper mozgásban vannak a stepperek , de a servo motor meg sem nyikkan ! Mitől van ez? A servo nélkül nem tudom hasznát venni ha megépítem a gépet , mivel nem emeli fel a servo kart az arduino !Másik problémám , hogy az inkscape nevezetű progival nem tudok g-kódot generálni , hibát ír a servo fájlban, csak a makercam.com oldalon tudok g-kódot létrehozni , de az meg nem működteti a servóm! Minden segítség jól jönne , mert sok időm elment rá , de gugliban sem találtam rá megoldást , de más sem , nem vagyok egyedül ezzel a hibával! Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2019

ink.png
    
(#) vaszil29 hozzászólása Szept 2, 2019 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni! Adott 3 bipoláris léptető motor 2.1A /ph Típusa: 6600R034 (Adatlapot mellékeltem) Mekkora tápról tudnám jól meghajtani, hogy ne legyen alul méretezve és legyen benne egy kis tartalék is. Szerintetek mi lenne az optimális?
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) pipi válasza vaszil29 hozzászólására (») Szept 2, 2019 /
 
Az adatlapodon ott van a dinamikus viselkedés diagrammokban....
Minél nagyobb feszről járatod, annál fickósabb lesz a mozgás, a mágneses tér hamarabb felépül.
De áramkorláttal kötelező...
(#) vaszil29 válasza pipi hozzászólására (») Szept 3, 2019 /
 
Szia!

Kifejtenéd picit részletesebben?!

Köszi.
(#) Pali79 válasza vaszil29 hozzászólására (») Szept 3, 2019 /
 
Az adatlapon ott van, hogy 24V és 60V esetében hogyan viselkedik a motor. Mivel ez nem egy nagyon bika motor szerintem ár/érték arányban nem érdemes 40V-nál följebb menni, mert nagyon drága lesz hozzá a vezérlő és a táp.
(#) pipi válasza vaszil29 hozzászólására (») Szept 3, 2019 /
 
Használj spec. léptetőmotor vezérlőt. Vehetsz komplettet, vagy modulban.
A vezérlő működik hogy rákapcsolja a "nagyfeszt" a motorra, amiben elkezd növekedni az áram, kezd felépülni a mágneses tér, a vezérlőn beállított áramértéknél visszaveszi a feszültséget.
A gyakoribb, olcsóbb vezérlők kb 40V-ig használhatók, a nagyobb feszültségűek drágábbak.
Kipróbálhatod kisebb feszültségről is, 10-20V-ról, amilyen tápod van, meglátod a célra megfelel-e.
Következő: »»   104 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem