Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 433 MHz adóvevő modul tapasztalatok
Lapozás: OK   7 / 11
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 20, 2020 /
 
Azé vannak még megoldatlan finom problémák. Mi van, ha egyszerre egy időben szólal megy kettő, vagy több kapásjelző? Lehet a végeredmény az is, hogy a jelző nem jelez, de jön a temérdek hal, és némelyik viszi a cájgot.
Ha már kettő, vagy több adó jelét kell detektálni, már hálózatot kell létrehozni, legalábbis ha viszonylag biztonságban szeretnél lenni. Amolyan lekérdezős hálózatot, ennél biztosított hogy azonos időben csak egy adó működjön, és információja eljusson a jelző szerkezetig. Ha már arduino -- arduino a kapcsolat, akkor nem jelenthet túl nagy gondot.
Szerintem azért megfontolandó.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2020
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Márc 20, 2020 /
 
Jó kérdés, hogyan oldja meg az eredeti készülék a szimultán jelzést, egy kis sima 433MHz-es adónak néz ki a jelzőben levő. Szerintem erősebb kutya b...ik alapon, amelyiknek a jelét tudja éppen venni a vevő, mert a másik kis szünetet tart. Maga a jelzés egy hosszabbított fényjelzés/hang/akár rezgés.
Neki egyébként még mindig a sátorvilágításra kell, tehát a halat nem veszti el, mert az eredeti vevő teszi a dolgát. Max botorkál a sötétben, ahogy eddig.
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 20, 2020 /
 
Az erősebb kutya szindróma csak akkor működik, ha az adók között jelentős fizikai távolság van, de ha jól értem, itt egymás mellett vannak. (a nyomkodás tipikus esete)
Ha meg botorkálni kell, mint eddig, akkor kár a fáradságért.
Vagy csináljuk meg jól, vagy inkább ne csináljunk semmit.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2020
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Márc 20, 2020 /
 
Tipikusan nem fognak egyszerre kapni a halak, ha mégis, akkor sem mozgatja egyszerre mindegyik az érzékelőt. Ez idáig a gyári megoldás, nincs közünk hozzá. Lehet, hogy meg van oldva valahogy, de a kínai is szeret spórolni. Megmondom őszintén, nem tudom, hogy csinálják a 4 csatornás átvitelt. Én mondjuk egy közös vezérlővel küldenék egy olyan kódot, ami az összes variációt, 0001, 0010, 0100, 1000, 0011, 0101, 1001, 1010, 1101, 0111,stb..abból lehet tudni, éppen melyik aktív. Itt persze most nincs még szó a más szettektől való megkülönböztetéstől. Elkalandoztam ..

Kellene az összes adó jelsorozata.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2020
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 20, 2020 /
 
Én pedig csak arra bátorkodtam felhívni a figyelmet, hogy egy kupacban több egymástól független esemény által működtetett azonos frekvenciájú adó, meglehetősen problémás. Így az egyidejűség nem zárható ki, de az alap pecabot jelzőt sem erre találták ki. Azt nem biztos, hogy tudni kell feltétlenül, hogy melyik pecaboton van kapás, csak annyit, ha bármelyik jelez, legyen jelzés.
Egy rádiós csatornán négy információ (csatorna) átviteléhez az egyszerű megoldások nem vezetnek eredményre. Márpedig a 433 MHz sávban csak egy rádiós csatorna van, a rendelkezésre álló sávszélesség nem teszi lehetővé több csatorna kialakítását, pláne ha még ráadásul a vevő szelektivitása is meglehetősen gyenguszka.
A rádiós átvitel sajátosságai miatt amúgy is kell az átviendő eseményt adattá alakítani, kódolni.
Erre valók a céláramkörök, de lehet mikrovezérlővel is megoldani.
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Panelkép alapján egy sima kis TX panel van a jelzőkben. Kínai, így nem feltétlenül a korrekt, hanem a költséghatékony, de még működő megoldás szokták választani. Kíváncsi leszek az eredményekre.
Idézet:
„Azt nem biztos, hogy tudni kell feltétlenül, hogy melyik pecaboton van kapás, csak annyit, ha bármelyik jelez, legyen jelzés.”

Pedig ezeknél ez elvárás, így működnek.
(#) Propanol hozzászólása Márc 21, 2020 /
 
Sziasztok!
Elnézést, hogy kissé eltérek a témától, de hátha tud valaki segíteni nekem. Rádiós kapásjelző vevője tönkrement. (Nem lehet ráhangolni az adókat. Az adók működnek és jelet is adnak.) A vevő modulon sajnos semmi felirat nem található ami a típusára utalna. Olyan katalógust keresnék amiben egy helyen benne lennének (ha nem is mind) a 433-as vevők. A lábkiosztás is meg van, de eddig nem vezetett eredményre a keresés. Köszi a segítséget előre is.
(#) dokidoki válasza Propanol hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
Miből gondolod, hogy a vevőmodul ment tönkre? Data kimenete nem ad értelmezhető jelsorozatot vételezett adás során?
(#) Propanol hozzászólása Márc 22, 2020 /
 
Másik vevőre rá ugyan olyan típusú vevőre rá lehet hangolni csak a sajátjára nem.
(#) Inhouse válasza Propanol hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
Nem a vevő panel a lényeg, főleg, ha nem azzal van gond.
A jelet egy mikrovezérlő dolgozza fel. Ad életjelet az a vevő? Csak nem lehet rátanítani? A gombok jók, nem lehet azokkal a gond? Ad a vevő panel valamit ki a kimenetén, ha mennek az adók? Stb...
(#) Propanol hozzászólása Márc 22, 2020 /
 
Igen. Minden más működik csak a feltanulás funkció végén nem tanulja fel az adókat. Sajnos már több kapásjelzőnél is sikerült kilőni a vevő modult (vagy adónál az adó modult) mert ezek direktben kapják a tápot és egy fordított elem behelyezésnél el is szállnak. Eddig mindig sikerült találni hozzá adót és vevőt is, de ezen semmi felirat nincs ahogy azt már említettem. A netet böngészve rengeteg hasonlót találtam, de a lábkiosztás egyiknél sem egyezett. Ezért keresnék valami katalógust hátha meglelném.
(#) roland9 válasza Propanol hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
Egy képet dobj fel, hátha könnyebb lesz kitalálni.
(#) Inhouse válasza Propanol hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
A vevő modulok kapnak +5V-ot (általában), testet, meg van egy adatláb. A többit a vezérlő csinálja, hacsak az egész nincs összeintegrálva. Talán egy kép jó lenne róla, valamint ha megfogadnád a tanácsokat, hogy miket nézz meg. Azért az elemes készülékeknél szokott lenni védelem, akár egy soros dióda formájában. A vevő előtt is van egy stabilizátor. Semmi nem indokolja, hogy csak a vevő panel ment tönkre, hiszen ott van a többi része, az miért nem? Tuti jól csinálod a tanítást? Hogyan jött elő a hiba? A sógoromékét, meg az apósomét is nekem kellett feltanítanom, mert a leírás nem volt egyértelmű, szóról szóra csinálva nem lett jó. Már nem emlékszem mit, de másképpen kellett csinálni.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2020
(#) Propanol hozzászólása Márc 23, 2020 /
 
Sajnos csak ez a kép van róla.

vevo.jpg
    
(#) Inhouse válasza Propanol hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Helyes, külön van. Megkapja a tápfeszt? Ha megkapja és működik a közelében az adó, akkor van a DATA lábon adat?
(#) pucuka válasza Propanol hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Ha adatokkal dolgozol, szkóp mindíg legyen a kezed ügyébén, mert mással nem lehet eldönteni, hogy mi van a vevő kimenetén.
(#) usane válasza roland9 hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
Szia!
A dekódolást megcsináltam, de a szoftverba még nem tudtam integrálni. Vírus miatt akadt egy kis extra munkám hétvégére.
A leírásod alapján viszont, lehet, hogy kellene minta 2-3 másik hangmagasságra hangolva is, mert a leírtak alapján szerintem úgy működik, hogy van egy adóazonosító sorozat és utána pár bit ami a hangfrekvenciát tartalmazza. Ez alapján ha elhangolod az adó hangját akkor lehet ujra tanítani a vevőhöz, szóval a hang frekvenciáját tartalmazó biteket ki kéne szűrni. Ha nem birizgálod a hangot akkor tárgytalan.
(#) Propanol hozzászólása Márc 24, 2020 /
 
Sziasztok!
Ma megszületett az eredmény ami szintén vevő hibát mutatott. Van egy ismerős aki távirányító javítással foglalkozik és bevizsgálta az egész jelzőt. Sajnos a data lábon nem megy ki semmi adat.
Így továbbra is marad a weben való böngészés egy vevő után. Köszi a segítséget mindenkinek.
(#) roland9 válasza usane hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
Szia,
Köszönöm szépen, nagyon rendes vagy

Megcsináltam a mintákat méghozzá úgy hogy:
Kapásjelzőként van 8 féle hangszín illetve a jelzésnél van húzós és ejtős kapás is.

1-es kapásjelzőnél felvettem mind a 16 mintát (1-8 féle hangszín a húzós-ból és 1-8 féle hangszín az ejtősből)

2-3-4-es kapásjelzőnél csak 6-6-6 mintát fettem fel ezek pedig úgy néznek ki:
1-3 hangszín a húzósból és 1-3 hangszín az ejtős kapásból.

Mindenképpen úgy szeretném megírni az arduino-t, hogy minden beállítás mellett működjön a világítás, lesz egy pár sor, de az nem probléma
(#) Inhouse válasza Propanol hozzászólására (») Márc 25, 2020 / 1
 
Igazából a CON (Control?) láb az érdekes, azt kellene megnézni, hogy micsoda. Ha külön vizsgálta, akkor lehet, hogy azért nem üzemelt, mert ott nem kapott valamit, talán engedélyezés? Ha benne van a jelzőben, akkor meg kellene nézni, hogy alapállapotban, illetve tanítás alatt mi mérhető a CON lábon. Meg kellene nézni, hogy mi megy oda a fő panelról. Benne lenne a vevő panelban a tanítás rész? Nem láttuk, hogy a TX panel másik oldalán mi van. Ha csak egy sima vevő panel, akkor nem lényeg, hogy kicsit más a kiképzése, bele lehet rakni.
(#) Inhouse válasza roland9 hozzászólására (») Márc 25, 2020 /
 
Szerintem sínen van az ügy! Usane hozzáértésével és önzetlen segítségével innen már mennie kell. Hajrá!
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2020
(#) usane válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 25, 2020 /
 
Szuper. Köszönöm. Igyekszem megcsainálni ahogy időm engedi.
(#) roland9 válasza usane hozzászólására (») Márc 25, 2020 /
 
Én köszönöm a segítséget.
Ahogy időd és kedved engedi
(#) Inhouse válasza roland9 hozzászólására (») Ápr 2, 2020 /
 
Van valami fejlemény?
(#) roland9 válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 2, 2020 /
 
Még nincs, várom usane jelentkezését
(#) usane válasza roland9 hozzászólására (») Ápr 2, 2020 /
 
Rajta vagyok, csak kicsit sok dolgom van most. A dekódolt már kész van, de mivel a többit is rá akarod tanítani, így a meglevő kódba nem tudom egyszerűen beleilleszteni, kicsit még variálnom kell rajta. Ha nem jön közbe semmi hétvégén meglesz.
(#) Inhouse válasza usane hozzászólására (») Ápr 2, 2020 /
 
Csak kíváncsi vagyok most már. Köszi! Hajrá! Sok sikert!
(#) roland9 válasza usane hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Szia,

Sikerült jutni valamire?
(#) usane válasza roland9 hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Szia!

Úgy döntöttem nem tanítós lesz. Sokkal egyszerűbb, ha beadom neki fixen a 4 adó kódját ha már egyszer felvetted.
Első körben cseréld ki az rc-switch könyvtáradban a küldött fájlt aztán nézd meg most dekódolja-e az adódat. Mindegy melyiket, csak, hogy dekódol-e valamit, aztán jelezd vissza, meg, a dekódolt számsort is kérem, aztán továbblépünk, hogy szeretnéd kapcsolni, illetve elég-e ha megadom melyik változót kell lekérdezned és te megírod amit akarsz, vagy abban is kell majd segítség.

Egyébként ez a szoftver nem a legjobb, mert mikrosekundumokkal kell dolgozni és azt csak akkor tudom nagyjából leolvasni ha néhány impulzusnyi időre ránagyítok, de megoldottam
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2020

RCSwitch.cpp
    
(#) roland9 válasza usane hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Szia!

Nagyon szépen köszönöm a fáradalmad és a segítséged

Kicseréltem a fájlt ahogyan írtad, de sajnos nem működik
Nano-nak a 2-es (leírás szerint ide kell kötni) és a 3-as lábán is próbáltam, mert ezek az interrupt lábak de egyiken sem jó, próbáltam másik Nano-val de ott sem megy sem direktbe kötve sem adón-vevőn keresztül.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2020
Következő: »»   7 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem