Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Spektrum-analizátor
 
Témaindító: (Felhasználó 518), idő: Okt 26, 2005
Lapozás: OK   20 / 21
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Induktivitásmérőm még nincs, de igyekszek beszerezni egyet. Van egy alap multiméterem, szkópom, és frekvenciamérőm, meg egy 100KHz-s RC oszcillátor, és egy olcsó kinai DDS azt hiszem 8MHz-ig. Ezekből tudok most gazdálkodni.
Gondolom akkor a T1, T2-t majd úgy kell hangolni, hogy a kimenetén a fokozatnak 10,7Mhz-n maximális legyen a jel. Vagy rosszul gondolom?
A többi tekerccsel mi legyen, azok okoznak fennakadást még.
(#) dokidoki válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Ennél a gépnél, még ez a nyák-technika elmegy, csak az áttervezésre írtam, hogy abban akad némi buktató, főleg, ha ennél magasabb frekvenciák elérése a cél. Az ismeretlennek látszó trafók mint Pucuka mester írta... Hogy melyiket vedd ki?.. ehhez ismerni kell a készüléket amit bontasz, azt is fel kell tudni térképezni. És bezony kellenek egyszerű műszerek ennek a megépítéséhez, ha egy két ismeretlen vagy egyedi készítésű alkatrészt kell alkalmaznod pld: LC-mérő, frekvencia mérő, nH-mérő adapter amiben be tudsz rezgetni tekercset kondenzátort .. , szélessávú diódás szintdetektor.
Ezek megépítése és használatba vétele hoz annyi gyakorlatot, ami kell a SA építésének folytatásához.
(#) pucuka válasza dokidoki hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Létezik RLC mérő alkalmazás a számítógépre, elegendő pontosságú, egyszerű összerakni.
(#) dokidoki válasza dokidoki hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Az L2 tekercsnek olyannak kell lennie, hogy abban az áramköri környezetben, 0 Volt hangolófeszültségnél, a frekvenciája a rezgésnek ~145MHz maximális hangolófeszültségnél meg ~235MHz kell lennie. Én kezdésnek betennék egy 3 menetes 4-5mm belső átmérőre tekert 0.8mm huzalt, és frekvenciamérővel megvizsgálnám az eredményt annak a fényében amit mutat módosítanám. Ha alacsony a frekvencia, akkor csökkenteni kell a menetek számát, vagy széjjelebb húzni a meneteket. Ha magasabb akkor növelni vagy összébb nyomni, esetleg változtatni az átmérőn.
Az L1 kb 6 menet, 4-5mm átmérőn, kezdésnek működni fog. L3 is lehet annyi,bár 4,7 uH ír.
Az L4 szintén egy oscillátor része, melynek 134.3MHz kell rezegnie. Szóval nyerő helyzet egy frekvenciamérő.
Míg nekem nem volt ilyenem, addig ezeket a vizsgálódásokat szkenner vevővel végeztem. Mondhatom, hogy sokkal nehezebb az élet így. De megoldható volt.
A tekercs adatok csak iránymutatóak, ha nincs pontos adat, vagy vásárolható alkatrész hozzá, addig a beállításuk ilyen babra munka. Sőt ha lenne is, akkor is a szórt szerelési kapacitások meg a kivitel eltérése akkor is kívánná a babrás beállítást. Amihez kellenek műszerek, meg gyakorlat, és leleményesség.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2020
(#) gernerakos válasza dokidoki hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Frekvenciamérőm szerencsére már van, életem egyik legjobban elköltött pár ezer forintja volt. Valami retró magyar gyártmány, elvileg 650Mhz-ig mér, ezt azonban sose tudtam letesztelni.
Köszönöm az iránymutató értékeket a tekercsekhez. Igyekszek valahonnan FM KF trafót szerezni, aztán a nyákot az eredetihez legjobban hasonlítóra elkészíteni. Sajnos sok kondenzátor ilyen értékekben csak SMD kivitelben kapható pl hestore-ban, szóval muszáj lesz valamennyire módosítani, de a tanácsoknak megfelelően igyekszem ezt minimális szinten tartani.
Gondolom a kondik soros/párhuzamos kapcsolgatásával most annyira nem szerencsés játszadozni...

A következő napokban összeszedem, hogy mi hiányzik itthonról, aztán megrendelem, hogy jövő héten megkapjam. Addig meg pl kipróbálom a pucuka által linkelt pc-s RLC mérőt.
Köszönöm az eddigi segítségeteket!
(#) dokidoki válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Az jó, remélhetőleg az érzékenysége is rendben van. Pár menetes csatolóhurkos koax-al lehet ellenőrizni, ha egy hagyományos FM vevő 3 menetes osc tekercs jelét jól veszi akkor használható lesz. Ilyenkor jó pár lomos doboz miben lapulnak bontásra váró rádiók 's egyebek. Smd kondik?, próbálkozni szabad, sőt néha kötelezően muszaj Keres rá: nanohenry adapter, frekvenciamérődhöz ideális. Van mégegy jó áramkör (franklin osc?) ami két soros 0.5-1pF kondin keresztül megrezget szinte bármilyen párhuzamos rezgőkört, azt is hasonlóan a frekvenciamérő elé igen hasznos eszköz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2020
(#) gernerakos válasza dokidoki hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Mindenképpen utána fogok nézni, kísérletezgetni a különböző megoldásokkal.

Ha már ennyire frekvenciát mérünk, a spektrum analizátornak a képernyőjén megjelenő középső frekvenciáját lehetne valahogy mérni? Tehát nem a kapcsolás 145 illetve 10,7Mhz-s középfrekvencájára gondolok, hanem arra ami éppen megjelenik a képernyő közepén.
(#) dokidoki válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Hát egyszer megjelenik az un. nulla frekvencia egy púpként. Ettől jobbra sorakoznak a többi púpok jellemzően kisebbek, ezek pontos értékét nem könnyű megjeleníteni, a kalibrált eltérítés és a megjelenítésre használt szkóp ernyőleolvasási pontossága, plusz a használt frekvencialöket ami a teljes vizszintes frekvencia/div értékét kiadja és ennek a kalibrációja. pár megahertztől pár száz kHz-ig terjed. Ha ettől pontosabb kell, akkor meg kell építeni a tracking generátort is, és ennek a jele már mérhető frekvenciamérővel, ... Vagy e nélkül, pontosan kell méri L2 frekvenciáját mikor kézi seprésre van állítva az SA és a szkópon kiegyenesedik és maximalizálódik a jelszint.
Ezek csak olyan pontosságot adnak, amilyen a 2 KF szélessége, ill. csak rosszabbat.
A tológató markeres átvitelkarakterisztika megmérése egy jóval összetettebb áramkör és kell hozzá az állítható lovagló marker generátor az azt időzítő és a frekvenciamérés időalapját adó áramkör, és persze a nyomkövető generátor (TG). Szóval nem egyszerű.
Nem akartam az elején megkérdezni, de mi a célod, illetve mire szeretnéd használni az SA-t ?
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Az átkapcsolható szűrőkről még annyit, hogy az egyik egy szélesebb sávú szűrő, olyan, mint amit az FM műsorvevőkben használnak (180 - 360 KHz), a másik egy sokkal keskenyebb sávszélességű (20 - 25 kHz) amit komunikációs vevőkben használnak. Ilyet is tudsz bontani BRG adóvevőkből.
A KF szűrő sávszélesség váltásnak az a jelentősége, hogy a kirajzolt ábrán a keskenyebb szűrővel pontosabb képet kapsz, a szélessel könnyebb keresni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2020
(#) dokidoki válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Hobbi célra - kezdésként jók azok a szűrők. De azt tudni kell neki, hogy eredetileg SA-k szűrői kiváló tranziens viselkedésűek és az átviteli karakterisztikájuk csúcsos - háromszögletű. Míg a kommunikációs ill. műsorszűrők többnyire meredek oldalú lapostetejűek. És tranziens válaszuk elég rossz. Ez a képernyőn lépcsős, esetleg visszhangos púpszéllel és egy oldalon elhúzódó lankaként jelenik meg. Így rontja a megjelenést a képen. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem lehet olyan beállítást eszközölni, hogy látványa ne legyen zavaró. Csak szűkíti a lehetőségeket.
(#) gernerakos hozzászólása Jún 7, 2020 /
 
Üdv!

Bár ugyan nekikezdtem nagy lendülettel a 100MHz-s spektrum analizátornak, egyelőre az RF rész bonyolultsága miatt félretettem azt.
Gyakorlásként szeretnék egy hasonló elven működő spektrum analizátort, de csak hangfrekvenciára. Pusztán tanulásként, reményeim szerint így egyszerűbb dolgom lenne a tekercsek, kondik terén. A megjelenítő itt is a szkóp lenne, a sweep generátort tulajdonképpen készen van innen: Bővebben: Link

Van valakinek ötlete, hogyan lehetne ennek egy hangfrekvenciára butított verzióját megépíteni?
(#) Gafly válasza gernerakos hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Az a baj, hogy szerintem hangfrekvencián nem tudsz elég gyorsan "sweep"-elni, hogy élvezhető képet kapjál az oszcilloszkópon...
(#) deklinacio hozzászólása Jún 8, 2020 / 1
 
Nem akarok offolni, de szerintem rengeteg időt és pénzt öltök egy műszer elkészítésébe, ami ráadásul nem is biztos, hogy pontosan fog mérni, mint ahogyan itt többen leírták. Egy pár hónappal ezelőttig még én is hangkártyával mértem az erősítőmet, de mindig is tudtam, hogy az nem pontos, ráadásul "csal" a mérési program is. Aztán volt profi hanggenerátor, sztereo csővoltmérő, meg Philips kétsugaras tárolós szkóp,meg minden ami szemszájnak ingere. Aztán megláttam a neten egy itthon is olcsón kapható eszközt. Az olcsóság azt jelenti, hogy egy közepes minőségű szkóp áráért egy komplett analóg-digitális mérőrendszert lehet kapni. Igaz kell hozzá egy minimum Windows-os számítógép. Mikor megvettem, és megérkezett, összehasonlító méréseket végeztem vele.: Feszültség, frekvencia, szkóp mérések, stb. Minimális eltérést detektáltam, s nem biztos, hogy az új műszerem tér el. Szkópként papír forma szerint 30MHz-ig, spektrumanalizátorként 20MHz-ig mér. Szerintem amatőr körülmények között ez nagyon jó. Két függvény generátor is van benne, olyan lehetőségekkel, hogy például a felhasználó megadhatja a generátor függvényét (vannak szépszámmal beépítettek is) és a készülék olyan jelet ad ki magából. A spektrumanalizátor rész ugyan ilyen. Lehet vele harmonikus torzításokat, IMD-t mérni, egyszerűen kezelhető markerekkel pontokat lehet kijelölni, relatív távolságokat számol mind a vízszintes tengelyen, mind a függőlegesen. A bemeneti jele osztás nélkül +-25 Volt lehet. Ezzel már például egy 100Vattos audio erősítőt is megmérhetünk. De nem koptatom tovább a billentyűzetet, inkább felteszek egy két fotót a mérésekről. Azt még megjegyzem, hogy az egyik filmnéző csatornán ötvenesével vannak a használatról videók, illetve fontos tudni, hogy az a program amit a képeken láttok, teljesen ingyenes, letölthető, és minden funkciója működik. A bemutatással nem akarok beleszólni, hogy ki mit akar építeni, átalakítani, csak segítséget szeretnék nyújtani a kedves amatőr barátaimnak, megjegyezve azt, hogy ilyen mérőállomás még a profiknál sem van mindenhol.
(#) deklinacio hozzászólása Jún 8, 2020 /
 
A fenti fotók a lehetőségek kb 1%-át mutatják.
(#) tirisztortetróda válasza deklinacio hozzászólására (») Jún 9, 2020 /
 
Szia!

Esetleg egy linket betennel az eszkozrol bovebben, beszerezhetoseg, ilyesmi.

Koszonom!
(#) tirisztortetróda válasza deklinacio hozzászólására (») Jún 9, 2020 1 / 1
 
Köszönöm szépen!
(#) ZoliPBBP hozzászólása Júl 30, 2020 /
 
Sziasztok! Tudnátok abban segíteni, hogy adott egy SPECTRAN HF-4060 as Analizátor. Ezt szeretném eladni csak nem tudom, milyen oldalakon érdemes hirdetni. Köszi a segítséget előre is.
(#) ferci válasza ZoliPBBP hozzászólására (») Júl 30, 2020 /
 
Van az "Apróhirdetés" cimke az oldal tetején. ( első verzió ).
(#) STamás hozzászólása Szept 30, 2020 /
 
Sziasztok!

Kicsit nosztalgiáztam ebben a témában és a Sprint-Layoutban.
Megnyitottam a régi nyáktervet.
Bökdöstem a Teszt mérővel és a következőre lettem figyelmes (kép) - az alsó sávszűrő panelről feljövő jel - középső fehér nyíl a rajzon - zárlatot mutat. Aztán lekövettem a kapcsolást (Attila terve alapján készült és azóta is működik), és akkor vettem észre a balra eső fehér nyilat. Ott hogy jelezhet a program kontaktust? A jobb oldaliról már nem is beszélve - de az jelenleg mindegy is.

Van valami ötletetek?
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2020
(#) kokozo válasza STamás hozzászólására (») Szept 30, 2020 /
 
Lehet, hogy a középső fehér nyiladnál lévő csatlakozó melletti csatlakozó (vagy nemtommi), amibe felülről is megy vezeték az le lett húzva véletlen a rajz aljáig és nem törölve lett csak a vastagsága lett átírva 0-ra. Mivel az onnan menő összes vezető egybe van nőve. De ezt kideríteni csak a lay fájlból lehetne.
(#) STamás válasza kokozo hozzászólására (») Szept 30, 2020 /
 
már nézem is... hát az a rész ott több sebből vérzik de nem találom az okát. Egyenlöre
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2020
(#) STamás válasza kokozo hozzászólására (») Szept 30, 2020 /
 
Átküldöm, ha valakinek van kedve megfejteni...
(#) proli007 válasza STamás hozzászólására (») Szept 30, 2020 / 1
 
Hello! Én megnéztem, nálam nincs ilyen gond.
(#) kokozo válasza STamás hozzászólására (») Szept 30, 2020 / 1
 
Az egyik régebbi verzióban (2012.10.30) volt ilyen bug, de javították Frissítsd fel a progit.
(#) mate886 hozzászólása Jan 7, 2021 /
 
Sziasztok!
Van egy 1971-es gyártású HP 141T típusú spektrum analizátorom. 2 darab RF fiókom van hozzá, a 110MHz-s, és a 18GHz-s. Korából adódóan full analóg az egész gép, és vagy 35-40 kiló. A gondom az volna, hogy nehezen lehet leolvasni a center frekit a skáláról. Lehet ehhez építeni valamiféleképp egy külső frekimérőt ami a skálán beállított értéket mutatja, csak ugye számokkal kijelezve, könnyebben leolvashatóan? Egy kimenet is elég lenne, amit frekimérőre köthetek. Amilyen csatlakozók vannak a készüléken:
110Megás RF unit: RF input
18Gigás RF unit: Ext mixer 10-43GHz, 1. lokál oszc. kimenet, 2. lokál oszc. kimenet, RF input
IF unit: Cal output, pen lift output, vertical output, scan in/out.

Plusz a készülék hátulján van 2 speckó csatlakozó a preselectornak, és a tracking generatornak. Ezekkel a készülékekkel én nem rendelkezem.

Ha valaki valami tippet tud adni, megköszönném! Ha valahol a gépen belül kell kötni szerintem azt is meg tudom oldani.

Kis érdekesség: Az egyik képen az FM rádió spektrumképe látható, a másikon a Kossuth rádióé - a külső oldalsávok a nemzetiségi adóé.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2021
(#) Gafly válasza mate886 hozzászólására (») Jan 8, 2021 /
 
Lovas marker?
Akkor nem kell belenyúlni sem...
Csak ne igy keress rá, mert pacifilctollakat kapsz ereményként.
(#) mate886 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 8, 2021 /
 
Az milyen? Még túl reggel van..
(#) szapcsika válasza mate886 hozzászólására (») Jan 8, 2021 /
 
Gyakoraltilag beviszel egy ismert frekijű jelet a mért jel mellé és az kis lovasként ott fog ülni a mért jelen.
(#) mate886 válasza szapcsika hozzászólására (») Jan 8, 2021 /
 
Ahhhaa! Értem. Köszi,ez is egy jó megoldás. Csak a gond hogy az én generátorom max 5 MHz-es szinuszt tud előállítani! Lehet akkor csinálni kellene egy olyan oszcillátort ami 200 megáig jó legalább..
Következő: »»   20 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem