Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   150 / 195
(#) Alkotó hozzászólása Aug 2, 2020 /
 
Köszönöm a tanácsokat, fontolgatom merre érdemes elmozdulnom.
Eddig is elvoltam az ónszívó-harisnyával, és jó eséllyel a jövőben is elboldogulnék vele, de bizonyos esetekben hatékonyabbnak tűnik a szippantós módszer. Ez csak találgatás a részemről mert még nem próbáltam az eszközt (mostanában), de látok benne fantáziát.
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Mindenképpen legyen otthon, egy-kétezer forintot megér. Én annyit tudok mondani, hogy erős rugója legyen, erősen gyorsabban szippant. Minél rövidebb idő alatt minél erősebben. Hosszabb idejű szívás alatt már szilárdra hűl az olvadt ón, tehát minél erősebb rövidebb impulzus legyen a szívás.
Én boltban választottam erőset. De ennél a visszarúgást ügyességgel erős fogással odanyomással gátolni kell, mert felugrik, és fals levegőt szív ón helyett.
(#) Alkotó válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Azt jól gondolom, hogy ebben az eszközben összegyűlik az ón, amit onnan időnként ki kell üríteni?
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Igy van, meg az ergonomia is fontos, hogy egy kézzel ( hüvelykujjal) fel tudd huzni. Én egy nagyon szép müanyag szippantot ezért dobtam el, mert két kéz kellett a felhuzáshoz, azaz minden szippantás elött le kellett tenni a pákát és felhuzni a szippantot.
Azok a 6-900 foritos szippantok jok, legfeljebb azt nézd meg milyen hosszu a járatuk, mert már olyan is volt a kezemben aminek olyan hosszu volt a csöve, hogy a hüvelykujjal nem értem el. Azon ugy segitettem, hogy levágtam a csö védörészét és a mellemhez nyomva huztam fel.
Természetesen mint minden uj szerszámmal meg kell tanulni dolgozni, ahogy nagyma6 kollega is irja. A müanyagokon az a jo, hogy sokkal könyebbek ( kisebb a tehetetlenség) igy nem ugirnak nagyon el. Már láttam olyat is ami fémcsö, de a dugattyu meg a rudja müanyag, igy sokkal kisebbet ránt. Még nekem nincs de legközelebb ilyet fogok venni. Ugyanugy néz ki mint a listádon az elsö néhány, csak a dugattyu meg a rud készült müanyagbol. Lehet, hogy egyik szippantomat átalakitom, van otthon kevlarcsövem rudnak.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2020
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Igen, gyakran szét kell csavarni tisztítani, én olajozni is szoktam a dugattyút. Vigyázat, szippantásnál ki is potyognak már szilárd óndarabok a bentlévőkből, rá a panelra. Tehát ónszippantózás után átnézni nehogy zárlatot okozzon egypár kihullott óndarabka, ezeket letakarítani. A szippantás közelkörnyezetét is össze szokta fröcskölni óndarabkákkal.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Jól gondolod. Ha használat előtt belefújsz szilikont, akkor egyrészt nem ragad bele annyira a forrasztóón, a dugattyúnak is adsz kenést és jobb lesz a tömítés a dugattyú gumigyűrűje és a henger között.
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Részben. A jobbak ugy vannak kialakitva, hogy ha felhuzod a csucsbol a dugattyu kinyomja a felszippantott ont. A hegy része belülröl tölcséresre van kialakitva azaz ott gyülik össze az on, és a dugattyu hegye átmegy felhuzáskor a csucson és kinyomja.
Vannak olyanok amik belülröl laposak, azokat gyakrabban kell tisztitani ( lecsavarod és kirázod).
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2020
(#) sargarigo hozzászólása Aug 2, 2020 / 1
 
Most vettem! Remélem beválik! Három rugó (meg némi anyacsavar ) volt az ára a lidiben!
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Hiába van a dugattyún tüske, felkenődik rá az ón, időnként szét kell szedni.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Igen föleg ha már öregebb a szippanto és sok a gyanta ( folyatoszer) az onban, mert az ragad mint a méz. De ha a tüske jol szorul a csöben, akkor nem kerülhet nagyon on az oldalára és akkor nem is ragad rá. De idövel ez változik. De a tisztitás nem nagy ügy. Itt is jobba fém csö mert abban hamarabb lehül a felszivott on és akkor már nem ragad. A müanyagban ez sokkal komolyabb gond.
(#) pipi válasza vision61 hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Én is így használom, valaki rég javasolta, tökéletes
(#) Phile80 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 3, 2020 / 1
 
Wellert semmiképp! Ez a Conductive 77 nekem pár éve bírja napi 8 órás használatban, elődje, ami úgyan úgy néz ki 20 év után is működik még. WD40-et használok a dugattyú kenésére.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2020
(#) Kovidivi válasza sargarigo hozzászólására (») Aug 3, 2020 /
 
Ezen is csak a teljesítményt lehet beállítani, vagy ez már hőfokra szabályoz?
(#) sargarigo válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 3, 2020 /
 
Fogalmam sincs, estére megnézem. Még nem bontottam ki (közbejött egy géphalál).
(#) sargarigo válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 4, 2020 /
 
Elvileg hőfokra szabályoz, legalábbis ezt ígéri a user manual.
(#) Kovidivi válasza sargarigo hozzászólására (») Aug 4, 2020 /
 
Nekem a régebbi fajta volt, csak teljesítményre szabályzott, gyorsan át is lett építve. Majd írj, hogy vált be!
(#) sargarigo válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 4, 2020 /
 
Alkalmi fogyasztó vagyok, de majd írok
(#) Alkotó hozzászólása Aug 6, 2020 /
 
Megérkezett az ónszívóm. Még nem bontottam ki. Némi konzultáció, és variálás után ez lett.
De vettem még néhány egyéb dolgot is, köztük egy ilyen fogót. Nem számítottam csodára, csak egy jó szerszámra, de mégis csodát láttam.
Eddig normál oldalcsípővel vagdostam az alkatrészek lábát, és azt hittem ez éppen így jó. Most kiderült, hogy egyáltalán nem így van. Az új fogó olyan könnyedén vágja el alkatrészlábakat, ami szinte már érthetetlen. Nem mértem meg, de nagyjából harmada erő sem kell a vágáshoz mint oldalcsípővel (pedig abból is jófajtám van), rövideket kell nyomni a markolaton, kényelmes a fogás, ideális a rugóerő, csak ámuldozok azóta is. Ettől jobban nem választhattam volna.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2020
(#) pipi válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 6, 2020 /
 
A piros nyelű is jó, én inkább ezt szeretem, erősebb a szája, bár fogyóeszköz, már kb 4-nek tört le az egyik ollója, és mindig ugyanaz, véletlenül sem tudok 2 töröttből egyet csinálni
(#) ozpecs válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 7, 2020 /
 
Ez nagyon jó kis fogó csak egyedül arra kell vigyázni hogy arra használja az ember amire való max 1-1,5 mm-es réz vágására (alkatrészláb) ennél ami sokkal jobb az sokkal drágább is
(#) bbb válasza pipi hozzászólására (») Aug 7, 2020 /
 
Nekem a hegye törik le rendszeresen... Szerencsére aliról valami 200Ft körül van darabja, így nem számít nagyon
(#) Bakman válasza bbb hozzászólására (») Aug 7, 2020 / 1
 
Azért törnek ezek a típusú csípőfogók, mert a két vágóél "meredekre" van kiképezve egymáshoz képest, viszonylag nagy erőt fejtenek ki vágás közben. Megnéztem élőben nem is keveset, szinte mindegyik ilyen, még a neves márkák fogói is. Ahogy pipi írja, fogyóeszköz.

Tudom javasolni a Fortum 125 mm-es műszerész oldalcsípőjét, annak nem ilyen meredek az élkiképzése.
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 7, 2020 /
 
Van ennél is jobb vágóeszköz nekem, amit én csinálok kisollóból. Egyik fajta bőrvágó olló vágórészét kb. fele rövidre és vékonyabbra köszörülöm lassan, hűtve, túlhevítés nélkül.
Még könnyebben vág, elkeskenyített vágója mindenhova befér, olló elv miatt nincs a fogók félreharapás hibája, amikor a két él nem pontosan egymásra esik, élettartama hosszú, gyorsan lehet vele dolgozni.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Aug 7, 2020 /
 
Ovatosabban a dolgokkal. Az ilyen élkiképzésnek egy másodlagos feladata is van, hogy a levágott drot ne repüljön el. Nekem van ilyen is meg olyan is meg, egy speciális fogom is amivel <2,5 mm kemény sárgaréz vagy alpaka idomokat ugy lehet vágni, hogy a vágás egyik fele tökéletesen sima.
A tartosság inkább gyártofüggö. Van néhány csipöfogom már több évtizedes multtal és ma is olyan mint ujkorában, és sajnos van olyan is (és még nem is kinai) ami 2-3 honap alatt kicsorbult.
A legujabb olyan mint Alkoto kolléga kék fogoja, eddig nincs is vele semmi gond. Azért vettem ezt a kéket mert ennek nagyon hegyes a vége, igy akár egy lábat is le tudok vágni a DIL tokbol.
(#) Massawa hozzászólása Aug 7, 2020 /
 
Ha már itt a fogokrol beszélgetünk, évek ota keresek egyet ( valamikor volt, de elkallodott), amit valamikor a telefonmüszerészek használtak az akkori telefonrelék kontaktusainak beállitására.
Ez a fogo két vékony lapos végben végzödött amit a végén mintegy 10 mm hosszban a forgástengellyel párhuzamosan kb 45 fokra meg voltak görbitve. A fogoval a jelfogo kontaktusainak a lemezét fogta be a müszerész és görbitette megfelelö irányba. Sajnos manapság még katalogusban sem találtam.
(A müködése hasonlit a bélyeggyüjtök csipeszére, csak masszivabb és fogo).
Ha esetleg valaki tud ilyenröl érdekelne.
(#) Szárnyas válasza Massawa hozzászólására (») Aug 7, 2020 /
 
Nekem van több, különböző, a fentebb tárgyalt fogóhoz hasonló szerszámom, de bármelyiket is használom alkatrészlábak levágására, ha az ujjammal nem fogom le azt vágáskor, akkor általában mindig el szokott pattanni. A Knipexnek létezik olyan fogója, ami ezt ki tudja küszöbölni a vágóél fölött elhelyezett kis lefogó rúgó által. Bővebben: Link, Bővebben: Link
(#) Massawa válasza Szárnyas hozzászólására (») Aug 7, 2020 /
 
A meredek élüböl nem repül ki semmi, mert a vágás pillanata utan odaszorul. Nekem is van a Knipextöl is ilyen fogom, de van nem Knipex rendszerü, az jobban bevált.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Aug 7, 2020 /
 
Csakhogy világosabb legyen rajzoltam egy Moricka képet ( az ujammal), milyen pofáju fogot keresek. Ami volt az kb 2x ilyen hosszu volt és a pofák nagyon vékonyak (kb 1,5-2 mm vastagok voltak a végén).

IMG_4773.PNG
    
(#) Szárnyas válasza Massawa hozzászólására (») Aug 7, 2020 /
 
Lehet, hogy így van, de onnan terelődött errefelé a beszélgetés, hogy az @Alkotó által vásárolt fogóhoz hasonló szerszámokra írták többen is, hogy törnek, amire @Bakman válaszolta, hogy ez azért van, mert meredekre van kiképezve a vágóélük profilja. Márpedig nekem is van több ugyanilyen fogóm és mindnél tapasztalom, hogy vágáskor elrepülnek a levágott lábak.
De majd jobban szemügyre veszem, hogy az én fogóimnak milyen is az élkiképzése.
Megjegyzem, nekem még soha nem tört el ilyen csípőfogóm, legfeljebb csorbult, ha keményebb, vagy vastagabb anyagot vágtam vele, de próbálom ezekhez nem használni a fogót.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2020
(#) Szárnyas válasza Szárnyas hozzászólására (») Aug 7, 2020 /
 
Egy ilyen lefogót, amit házilag is el tud készíteni az ember, talán nem is nehéz ráapplikálni bármelyik fogóra, ha elfér a fogó nyél felőli oldalának szárán. Bővebben: Link
Következő: »»   150 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem