Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   776 / 839
(#) szikorapéter válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 16, 2020 /
 
A disszipatív egység nem a tápmodulon lesz hanem a gép hátában egy légcsatorna szerű hűtőbordán (3000W-os végfokból bontva), így gondolom annak hőelvezetése,szellőzése megfelelő lesz akár 4-5 modulhoz is.
(#) Alkotó válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 16, 2020 /
 
LPSU3A50V panelt én tudok adni ha azt megfelelőnek látod.
Egy labortáp elején elvárjuk a feszültség és áram kijelzését, és az állításhoz is kell legalább 2 potméter, kellenek csatlakozók, és van néhány funkciót jelző LED is. Ezek nem férnek el kis helyen, vagy szerencsésebb úgy fogalmazni, hogy nem érdemes kis helyre zsúfolni őket, mert jelentősen romlik az áttekinthetőségük.
(#) szikorapéter válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 16, 2020 /
 
Köszönöm, kedves a felajánlás is (láttam a hirdetésed közt) , viszont nekem hosszában nyújtott panel, oldalán élcsatlakozóval lenne az ideális, mivel a dobozt már többségében "készen" kaptam, a potmétereket, fesz /árammérőket is készülök beépíteni, többnyire a modulokat kell még valahogy belefaragnom.
Van itthon egy "kész" 723-as táp panel ami ide került valahogy, ennek rajzát /nyákrajzát akarom majd visszafejteni, ez mondjuk csak 25V-os de 3A-t tud, és megfelel az alacsony profilú kivitelezési módnak.
(#) Alkotó válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 16, 2020 /
 
Remélem megtalálod amit keresel.
(#) pucuka válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 16, 2020 /
 
A 723 eleve csak 40 V -ig jó. Ezért a 723 számára a nyers tápfeszből ami 50 V -nál nagyobb elő kell állítani a 723 számára a megfelelő tápfeszt. A 723 kimenete pedig képes meghajtani egy nagy áramú, nagyobb teljesítményű tranzisztort.
Az általam linkelt adatlapon a Fig 7 pont erre az esetre ad megoldást.
(#) szikorapéter válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 17, 2020 /
 
Végül ide jutottam. Nemtudom mennyire "szakszerű" a gyári ajánlásához képest, de ebből egy panel már régóta működik nekem (értékekkel jelölt), így azt átformáltam kártya szerűvé, így valószínű ezt fogom alkalmazni a továbbiakban.

Esetleg még olyan kérdésem volna hogy ilyen E-fuse (elektronikus biztosíték) kapcsolást valaki ismer amit erre a kapcsolásra kimeneten tudok alkalmazni?
(#) tigris127 hozzászólása Szept 5, 2020 /
 
Üdv!
Rendeltem egy apróságot Bővebben: Link, és szeretnék hozzá kapcsolni egy 2A-es áramkorlátot. Sok rajzot végigbogarásztam itt, de nem igazán tudom, hogy azokból mely részt kéne "kiollóznom", és hogyan kapcsolhatnám a modulhoz, hogy jól is működjön. Köszi elöre is a segítséget
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2020
(#) Peter65 válasza tigris127 hozzászólására (») Szept 6, 2020 /
 
Üdv!
Ennek az DC-DC konverternek a lelke az MP2315-ös step down táp IC. Az áramkorlátja belül van kialakítva, kívülről nem lehet egyszerűen módosítani. Jó hatásfokú korlátozás kialakítása egy másik tápegység felépítését jelentheti. Lehet, hogy másik átalakítót kellene keresned, aminél az áramkorlát módosítható.
(#) tigris127 válasza Peter65 hozzászólására (») Szept 6, 2020 /
 
Nem is akarom átalakítani, csak arra gondoltam, hogy a kimenettel sorba kötöttem volna, de ha jól értem azt nem lehet...
(#) Kovidivi válasza tigris127 hozzászólására (») Szept 6, 2020 /
 
Kimenettel sorba egy sönt, a söntön eső feszültség kapcsol egy tranzisztort, vagy műveleti erősítővel összehasonlítod a feszültséget egy referenciával (ekkor használhatsz potit is, így állítható lesz az áramkorlátod), kikapcsolni az IC-t pedig úgy tudod, ha a feedback lábra magasabb feszültséget kapcsolsz, mint ami az adatlapban le van írva.
(#) Firefighter1 hozzászólása Szept 29, 2020 /
 
Sziasztok!

Labortápot szeretnék venni/ készíteni!

Van 2 troid trafóm.. ez a nagyobb
ehhez szeretnék venni olyan modult ( sajnosnincs most szabad kapacitásom építeni) ami alkalmas lenne hogy egy "labortápegységet" csináljak ...

Ezek gondolom játékszerek....
(#) vision61 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
Szia!

Miért lenne játékszer? Két probléma lehet vele, az egyik ha a táplált készüléket esetleg zavarja a kapcsolóüzem, a másik a bemeneti maximális feszültség. Ha tudod biztosítani, hogy a trafó, egyenirányító, puffer után a 32 V "stabil" legyen, akkor szabályzó kimenetén is meglesz az adatlap szerinti feszültség.
Van ezekből nagyobb bemeneti feszültségű is, inkább olyat vegyél, akkor felhasználható a 36 V-os trafó is, vagy az általad linkeltből 2 db, amiket a 18 V-os tekercsekkel használsz.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2020
(#) ferci válasza Firefighter1 hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
Graetzet ( vagy 2 diódát ), pufferkondit azért venned kell ezekhez még és nem mindegy, hogyan kötnéd be a trafódat, hogy ne csettenjen a modul ( max Ube ).
Mindjárt határolva is van a kimeneti feszültség kicsit.
(#) pipi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
Jó lenne ehhez a modulhoz tapasztalatról ha írna valaki, csak úgy ne vedd meg...
Kérdés a tekerője, ha poti, akkor nem tudsz finoman állítani, Ha örökhajtós(enkóderes), akkor...
Ebayon vettem hasonló, ettől egyszerűbb nyomógombos modult, gyakorlatilag képtelenség beállítani a kimenőfeszt, ha egyet nyomok, akkor 0.06V-ot lép a kimenet, ha folyamatosan nyomom akkor begyorsul, de hiába engedem el a kivánt fesz közelében túlmegy akár fél V-ot, akkor lehet ugyanezt játszani lefelé...
Nyilván a tekerősnek is illik dinamikusan állítani a feszt, ha lassan tekered kicsit lép, ha gyorsan, akkor nagyobbat... Ha mégsem dinamikus akkor az életed töltöd a tekergetéssel.
Szóval kell valakitől referencia mielőtt megveszed.
Esetleg Youtube-on nézz rá
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2020
(#) sector99 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
Akkor inkább ilyent vegyél. Igaz drágább, de tökéletesen megfelel. (hacsak a táplált áramkör nem kényes a kapcsolóüzemre) Nekem 50 V 5 A-es van. Idáig nem volt gondom vele, teljesen "korrekt" kis cucc.
A határértékek állítása ügyesen meg van oldva. A V vagy A gomb megnyomása után villog a kurzor az adott értéken, az enkoder nyoással pedig lehet léptetni, hogy század, tized, vagy egész voltot - ampert állítasz.
(#) pipi válasza sector99 hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
Jól hangzik Ali-n látom 27$-ért + ingyé posta
Szeretném megkérdezni az áramlimit minimum értéke, ill a lépésköze mennyi?
Köszi
(#) Egri Frédi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Szept 30, 2020 /
 
Döntsd el előbb milyen területen akarsz tevékenykedni aztán válassz ...
(#) Gladiator124 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Okt 1, 2020 /
 
Szia!

Használtam mindkettőt (amit sector99 linkelt és ezt is)
A kijelzőn az akksi jelzés csak dísz, semmi értelme. Működik, a hűtőbordácska 3-4A fölött igencsak melegszik. Az 1V feszesés inkább 2. Ami nekem jött Aliexpressről féláron a poti léptetős, általában tizedvoltonként, de időnként (kontakthiba miatt) többet lép. A másikhoz képest szerintem is játékszer.
A sector99 féle szabályzót kapcsitáppal táplálom, sokkal precízebb. El lehet menteni több beállítást és gyorsan előhívhatók. Hűtés, kondik nagyobbak. Szerintem megéri a +3000HUF-ot. Annyit kellett változtatni, hogy zavarszűrés kellett a bemenetre, mert a 230/53V-os táp zavarta a rádiót. Kapcsitáp
A képen még zavarszűrés nélkül 4,3A ohmos terheléssel 0,2V/div beállítással látható a kimeneti zaj.
(#) Firefighter1 válasza Gladiator124 hozzászólására (») Okt 1, 2020 /
 
Szia nagyon köszönöm!

Akkor lehet beruházok egy (két) ilyenre... nekem troid hajtja majd.
(#) neogeo2 válasza Gladiator124 hozzászólására (») Okt 2, 2020 /
 
Szia!
Olvasom, hogy a szabályzó elé egy zavarszűrést építettél. Ha szabad megkérdezni akkor ez hogyan néz ki? Valamiféle LC szűrő?
Köszönöm
(#) sector99 válasza pipi hozzászólására (») Okt 2, 2020 /
 
Szia !
Bocs a kései reagálásért. Nos 1 mA a a legalacsonyabb áramlimit és szintén egy mA lépésközzel lehet állítani. Persze nem kell 185-ször körbetekerni az enkodert ha pl. 5 A limitet akarsz beállítani. Ügyesen meg van oldva az állítás: a V vagy A gomb megnyomása után az enkoder nyomogatásával a helyi értéket tudod léptetni (ezred, század, tized, és egész) a tekeréssel pedig a számot.
(#) Gladiator124 válasza neogeo2 hozzászólására (») Okt 2, 2020 /
 
Szia!

Csak kondik. De nem emlékszem már pontosan így holnap szétkapom és leírom.
A kimeneti csatira tettem még egy diódát fordítva, meg két kondit. Ez a fenti képen nem látszik még.
(#) ha7az hozzászólása Nov 4, 2020 /
 
Sziasztok!

Az 0-30V 2.7.4-V2 táphoz tervezett valaki nyákot?

Feri
(#) Alkotó válasza ha7az hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Én biztosan készítettem hozzá 3 fajta paneltervet. Létezik TO3 tokos áteresztő tranzisztorhoz, "lapos" tokozásokhoz, és van huzalozható változat is. (Szerintem ezeket mind megtalálod itt a fórumon.)
Mindezzel együtt, több szempontból is jobb választásnak tartom Proli007 által tervezett LPSU3A50V jelzésű tápegységet, amihez tudok kész panelt adni.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2020
(#) ha7az hozzászólása Nov 5, 2020 /
 
Köszönm, de mivel egy LM324-es dupla tápot csináltam vagy 30 éve, ebben szeretném kicserélni a panelt, ezért tetszett meg ez a megoldás.

Igen, biztosan bent van a fórumban valahol a terv, de mielőtt a kérdést írtam lapoztam vagy 2 órát és több vakvágányra futottam.

Egy sima huzalozós panel tervre lenne szükségem és megrendelném a jlpcb-től. Ha megjön akkor cserébe tudok adni 2 db kész panelt.
(#) qvasz2 válasza ha7az hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Itt is megtalálod: Bővebben: Link
(#) Alkotó válasza ha7az hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
A fórumon csak otthoni módszerekkel történő gyártáshoz alkalmas PDF fájlokat fogsz találni. A nagyüzemi gyártás lehetőségét nem támogatom.
Ahová az említett áramkör elfér, oda szinte biztosan berakható az LPSU3A50V is, ami lényegesen kifinomultabb labortáp.
(#) ha7az hozzászólása Nov 5, 2020 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek. A link az hasznos volt. Nem találtam, pedig kerestem sokáig.

Valamelyik nap más nyákot próbáltam csinálni, de vagy a két nyomtatómmal, vagy a transzfer anyagokkal volt gond és nem sikerült elfogadható minőséget csinálnom.

Végül 1 áramkört újrarajzoltam, egy meg eleve tervezve lett és így a kétoldalas nyákok szitázva, fúrva 2*5 db 24 USD szállítással.

A tápot sem fogom gyártani, csak feljavítom a régit. Az erősáramú rész egyébként is huzalozva van, azt nem akarom szétszedni. 30 éve hibátlan, jó lesz ez is 30 évig.

Vannak komolyabb tápjaim is, ezt nosztalgiából használom és így is marad.

Ha valaki megszán egy nem pdf pcb tervvel azt köszönöm, ha nem akkor meg újrarajzolom ezt is.

De ha valaki kerülget 2 panelt akkor annak is örülök, mert nem kell rajzolgatnom.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2020
(#) ha7az válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 6, 2020 /
 
Szia Alkotó!

Mára a prototípus gyártás is egyszerűbb és jobb mint otthon vacakolni.

El tudod küldeni az eredeti tervet? Át kell azt is terveznem mert nagyok ezek a panelek.
(#) Egri Frédi válasza ha7az hozzászólására (») Nov 6, 2020 / 7
 
Bocsi, hogy "beleszólok az isten tiszteletbe", de más "szellemi termékét" nem illik sokszorosítani.
Ha nem megy egyedül, ott a kapcsolási rajz, NYÁK -terv, minden ami kellhet, tervezd meg egy egyszerű NYÁK -tervezőn és a saját neved alatt annyit gyártatsz belőle, amennyit szeretnél ...
Következő: »»   776 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem