Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   268 / 287
(#) Pedrobácsi válasza TAttila77 hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Bocsi, hogy ilyen amatőr vagyok, de így 3 kérdés fogalmazódik bennem.
1- A panelen lévő trafó az mekkora menetszámú? (az a 40/400?)
2- Ha a gyújtótrafó nem jó, akkor mekkora trafó kell?
3- SF18 dióda kell, a rajzon BA159 van!?
(#) deak francis válasza Pedrobácsi hozzászólására (») Feb 11, 2021 / 2
 
Üdv. Meg a derót vastagságok is kellenek...
(#) TAttila77 válasza deak francis hozzászólására (») Feb 11, 2021 / 5
 
No akkor neked is meg mindenkinek, akit érdekel a dolog. A fazékmagot én momentán jártam-keltemben a Puskás börzén vettem. A csévét tele kell tekerni, a primer olyan 25-30 menet 0,5-ösből, a szekunder, pedig 350-400 menet 0,22, vagy 0,315-ösből. /elég nehézkes nagyfesz trafót zárt fazékmagon kialakítani, mert nagyfrekin a ferrit vezet! Erre figyelni kell a szigeteléseknél. Érdemes viaszba mártani az egészet./ A tekercsek közt kapton, vagy 3M sárga szig. szalaggal két rétegben szigetelni. Valamikor régebben javítanom kellett tőbb ilyen eredeti villanypásztor változatot, de olyan gyalázatos tákolás volt mind, hogy kénytelen voltam újra kiépíteni és akkor bontottam szét az eleve széttört kis fazékmag trafót. Abban pl. 30/300 menet volt.
Dióda lehet az, amit találtok, csak nagyfrekis legyen és birja a 7-800V-okat is. A kis trafót ki kell kísérletezni, hogy 450-500V-ot csináljon a kondira. Azért, mert ahány ferrit fazékmag, annyi féle lehet AL értékben, pláne ha le van már kopva. Általában SF18-akat használok, de ennél példáúl nem volt, mert elfogytam belőle.
A nagyfesz kimenőtrafót is magam tekerem és a végén gyors műgyantával kiöntöm. Az pedig úgy néz ki, hogy a leg vékonyabb villanyszerelős berman csövön primer 0,6-0,8-as drótból egysorban 50 menet, utána 0,1-es poliészter fóliával szigetelés két rétegben majd jön a szekunder, ami 2500 menet 0,22-es huzalból, minden sor közt 0,1-es poliészter fólia szigetelés és minden szekunder sor 5-6mm-el beljebb kezdődik és hajszál pontosan menet-menet mellé tekerve. Nekem akkora szokott lenni, hogy egy vastagabbacska pezsgő tablettás müanyag piklibe éppen bele tudom dugni, majd ezt színültig kiöntöm langyos műgyantával. Mikor a gyantát kikeverem és langyosodik, amíg híg addig gyorsan kell elvégezni, mert pillanatok mulva már kikeményedik! Legalábbis az amit én használok az edzővel az ilyen.
Remélem segítettem. Poliészter fóliát minden tekercselési segédeszközt árúsító normálisabb üzletben kapni lehet.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2021
(#) deak francis válasza TAttila77 hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Szia.
Én megköszönöm az infókat mindenki nevében.
(#) Pedrobácsi válasza TAttila77 hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Köszi szépen, nagy segítség!!!
A fazékmag trafó nekem ebben gyárinak tűnik, vagy valamilyen készülékből mentett!?
(#) deak francis válasza Pedrobácsi hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Szia. Lemérnéd a fazékmagot?
(#) TAttila77 válasza Pedrobácsi hozzászólására (») Feb 11, 2021 / 5
 
Szét is szedheted és szépen megszámolhatnád a meneteket, legalább friss adattal szolgálnál.
Nem írtam az imént, de most eszembe jutott, hogy nem írtam a nagyfesztrafó magjának kilétét. Az a bermancső darab /ami amúgy nem hosszabb, mint amit az 50-60 menet primer kiad+-3mm/ légmagos marad, így a trafó laza csatolásos lesz. Ez azért jó, mert ha valahol egy gaz -gyom szál, fű szál hozzáér, ránő és levezeti földre a villanyt, akkor a zárlati terhelés az elektronikát nem teszi tönkre. Úgyhogy nektek is ajánlom a légmagos trafó alkalmazását. Tessék vigyázni, mert az általam megadott tekerési menet arányokkal 4-5cm-is szikrák is lehetnek!! Ilyen roppant nagy 40-50kV-okat elég nehéz elszigetelni még gyári szigetelőkkel is. Szikraközt kell alkalmazni és kb. beállítani olyan 20kV-nak megfelelő 2cm távolságon és nagyon gondosan rögzíteni azt. Így le lehet szépen korlátozni, butítani az erejét. Még valami. NEM KELL 10-20u kondikat kisütögetni, felesleges. Látjátok, hogy én két sorba kötött 4u7-et tettem oda utóbb Max. 4u7 bőven elég, csak 600V-os legyen. 4u7-el már nagyon erős , ha gyengét akartok kutya, rövid szőrű jószág, vagy rövid kerítésre, akkor elég 1,1,5 u-t kisütögetni.
Hosszab kerítésnél több földelő levert vasrudat kell használni ezzel megnövelve a földelés felületét és ezeket összekötve kell a kimenő földelést rákötni. Nagy szárazsághban még így is meg-meg kell locsolgatni, gogy kellő földelés legyen, főleg hosszú-hosszú kerítéseknél.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2021
(#) kozso31 válasza TAttila77 hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Sziasztok:Én csak annyit szeretnék mondani,hogy én a vasrúd helyett savállót használnék földelésnek(SAJÁT TAPASZTALAT)Természetesen én nem ezt a fajta pásztort raktam össze.
(#) TAttila77 válasza kozso31 hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Én nem tudom ki mivel földel, de általában a 2m-es 16-os levert betonvas tökéletes szokott lenni. Igaz a saválló az nem rozsdál.
(#) kozso31 válasza TAttila77 hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Teljesen megfelel az 1 méteres is,nekem kb 80cm-es van leütve de 10 éve teljesen tökéletes mint a pásztor.
(#) TAttila77 válasza kozso31 hozzászólására (») Feb 12, 2021 /
 
Azt nem hinném, pláne nagy nyári aszájban hónapokig. Ezt pontosan tudom. Láttam már hasonló két esetet is mikor nem volt elég, mert nem volt a talajnak nedvessége. Örülj hogy felétek nedves a talaj aszájban is.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2021
(#) Pedrobácsi válasza TAttila77 hozzászólására (») Feb 12, 2021 /
 
Már visszaadtam a gazdájának, de majd megpróbálom elkunyerálni!
(#) deak francis válasza Pedrobácsi hozzászólására (») Feb 12, 2021 /
 
Szia.
Jó lenne mindent tudni róla,még azt is milyen nagy területre használja és milyen állatokhoz.
(#) TAttila77 válasza deak francis hozzászólására (») Feb 12, 2021 /
 
Megmondom én, mert ilyet már többet hoztak hozzám javítani,. Nem mintha ez lenne a TV-k mellett a fő elfoglaltságom, de néha ilyen is beesik.
Akik ezt a fajtát hozták, szinte mindenre használják. Az egyik három rottwejlert tart vele kordában, a másik húsz kecskét, harmadik fene se tudja hány marhát, a negyedik meg birkákat.
Akkor?
Meg is válaszoltam. De tegnap azt is külön leírtam, hogy hogy kell megbutítani, kisebb területre, hogy ne legyen erős. Azt is leírtam már neked, hogy hosszússzőrű állatnak nagy villany kell, mert meg se fogja érezni. Innentől csak rajtad múlik minden, hogy mit akarsz.
(#) deak francis válasza TAttila77 hozzászólására (») Feb 12, 2021 /
 
Szia. Attól ,hogy nagyon erős lesz,nem félek!Mindent akarok tudni erről a kapcsolásról....
(#) TAttila77 válasza deak francis hozzászólására (») Feb 12, 2021 /
 
Ennyit tudok többet nem. Annyira nem hat meg, hogy gyártsam gépsoron. Kényszer végett nyomoztam ki az IC-t és muszályból csináltam panelt, mivel az eredetiben tákolás tákolás hátán van és a szerencsétlen tranyó egy semmire való ollóval leszabott sorjás bádoglemez darabon próbál hűlni, mint amit szó szerint odahánytak a piklibe. Nekem meg kellett javítani mindet. Én negyed akkora dobozba építettem, mint az eredeti a hatalmas dobozba. Feleslegesnek tartom a hatalmas dobozt. Ráadásúl ha van kedvem az egész doboz tartalmát kiöntöm viasszal /gyertya-mécses viasz/ így biztos nem tesz benne kárt a hőmérséklet különbségi pára kicsapódás a dobozon belűl. Ez majdnem minden barkács pásztor bajának oka. Ennyi. nincs erről mit tovább ragozni.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2021
(#) mr.Cara válasza TAttila77 hozzászólására (») Feb 14, 2021 /
 
Üdvözöllek !
A TL497-et nem lehet valahogy TL494-el helyettesíteni ? Abból van itthon vagy 6 darab, meg olcsóbb is . Egy próbát kíváncsiságból megérne.... A TL494-el lehetne ellenütemben is megzavarni a fazékvasat, vékonyabb huzal miatt.
(#) ONKYOS válasza TAttila77 hozzászólására (») Feb 14, 2021 /
 
üdv, csak egy jó tanács, az üvegszálas bakelitet, feltalálták, már vagy 40éve hozzá lehet jutni, az epoxi-gyantát, epoxi alapú Uve-rapidot is sokan ismerik,már..
Ezt kell használni, mindenféle ák, alkatrészek kivezetők, szigetelésére alkalmas, 15-20KV-ig, is,!
Én már kb. 15éve használom, bevált,.
(#) TAttila77 válasza mr.Cara hozzászólására (») Feb 14, 2021 /
 
Üdv. Nem foglalkoztam 494-el. Ez így egszerűbb sokkal.
(#) KissAttila hozzászólása Márc 3, 2021 /
 
Üdvözlök mindenkit.
A kérdésem az lenne, hogy ismeri-e valaki a mellékletben lévő villanypásztor áram felvételét(fogyasztását)?
(#) deak francis válasza KissAttila hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Szia.200-300mA.
(#) KissAttila válasza deak francis hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Szia,
Ami nálam van javításra( a tranzisztor volt a hibás) az a kondi töltés kezdetén közel 1A vesz fel, majd lecsökken kb. 30mA-ra. Ez az 1A-es kezdeti áram nem tudom, hogy jó-e, A tranzisztor is melegszik, nem nagyon, de melegszik és félő, hogy a zárt dobozában nem fogja bírni.
(#) deak francis válasza KissAttila hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Szia. Sok az 1A (személyes vélemény).
(#) KissAttila válasza deak francis hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
A tűs mérőműszernek( a tűnek) van egy bizonyos tehetetlensége is, túllendül. Ezenkivül az a bizonyos 1A nagyon kevés ideig van, kb. a szikra ideje+még egy pici.
Viszont nekem is soknak tünik, ezért kérdeztem, hogy valaki tudja-e a tuttit.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2021
(#) deak francis válasza KissAttila hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Próbáltad állítani a pótmétert? Milyen tranzisztort tettél bele?
(#) erdgab válasza KissAttila hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
A 22K trimmerrel újra be kell állítani a készüléket úgy,hogy közben mérni kell a "nagy kondenzátoron" a feszültséget.Gondolom ebben is autótrafó van.Annak elég a 400-450V bőven,úgysem tud többet a szerencsétlen.A tranzisztor azért melegszik mert kicsit túl van hajtva.Jó beállításnál nem melegszik semennyire sem.A készülék áramfelvétele ne legyen több 300-350mA áramnál csúcsban,inkább kevesebb.A trimmerrel vigyázni,pillanatok alatt túl lehet vele lőni!
(#) KissAttila válasza erdgab hozzászólására (») Márc 4, 2021 /
 
Köszönöm a válaszokat, Feri Neked is.
A nyomtatott áramkör nincs úgy alakítva, hogy fogadni tudja az állíthatos potit. Helyette egy 33k Ohmos ellenállás van.
Igen, Szamara autó indukciós tekercs van benne.
A kondenzátoron kb. 360V van kisülés előtt.
Ebbe a pásztorba valaki utólagosan (véleményem szerint) hütő tönköt szerelt a TIP 122G tranzisztorra.
(#) deak francis válasza KissAttila hozzászólására (») Márc 4, 2021 /
 
Nagyon szívesen.
Na...most akkor mennyi a fogyasztása?
(#) kila hozzászólása Márc 4, 2021 /
 
Sziasztok! A fentebb tárgyalt Attila által javított készülék ferrit fazékmagos trafójáról van valakinek infója?
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2021
(#) deak francis válasza kila hozzászólására (») Márc 4, 2021 /
 
Következő: »»   268 / 287
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem