Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   550 / 577
(#) kurz válasza Szikravadasz hozzászólására (») Ápr 18, 2021 /
 
Üdvözlet Szikravadász, szívből gratulálok a sikerhez! Igen nagy szerencse, hogy sikerült megúszni a teljes szétszerelést és ezzel megmenteni egy ilyen ritkaságot! Ilyenkor tulajdonképpen nincs is valós hiba, csak a "megkövült" kenőanag. Nem tudom miket használtak annak idején, amik idővel ennyira ragadóssá váltak sőt, meg is kötöttek mint egy ragasztó. Ez jellemző sok régi készüléknél és gyakran a szétszerelést is szinte lehetetlenné teszi. Ilyenkor segíthet a megindításban, ha valahogy sikerül a beragadás helyét felmelegíteni, nálam már sokszorosan bevált ez például beállt potenciométerek esetében!
Sok örömet kívánok a rádióval, az UKW Supertonok már olyanok, mint a fehér holló. Jó kis készülékek voltak a maguk idejében, különösen az akkori szocialista ipari viszonyok között. Kár, hogy - nem véletlenül - nincs rajtuk rövidhullám. Az URH sávjuk lehetne kicsit érzékenyebb, bár manapság már sok a helyi adó. És lassan már úgyis alig van olyan rádióadás, ami 10 percnél tovább is hallgatható....
(#) Videotonman hozzászólása Ápr 18, 2021 /
 
Sziasztok! A képen látható tekerőgombokat keresem. Egy vagy két darab érdekelne. Előre is köszönöm!

DSCN4920.JPG
    
(#) jani1987 válasza Videotonman hozzászólására (») Ápr 18, 2021 /
 
Hasonló de nem ugyanaz.
(#) Videotonman válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 19, 2021 /
 
Üdv! Mindenképp eredetit szeretnék. Bár kicsi az esély, de azért megkérdeztem, mert sosem lehet tudni...
(#) keszeg01 hozzászólása Ápr 20, 2021 /
 
jó estét.
Kicsit múzeális régen valahol fen volt a pacsirta kimenő bekötése ha lehet fel tené valaki ha megvan ?
(#) granpa válasza keszeg01 hozzászólására (») Ápr 20, 2021 /
 
Írd be a keresőbe Pacsirta (AR612?). Több témában is fenn van a rajzok közt.
(#) gkari válasza keszeg01 hozzászólására (») Ápr 21, 2021 /
 
Ha az eredeti helyére, az eredeti trafót kell visszahelyezni, akkor nem lehet eltéveszteni.
(#) Mazsika válasza Szikravadasz hozzászólására (») Ápr 22, 2021 /
 
Én a Videotonokkal jártam így. A forgókondenzátorok tengelyei úgy megragadtak, és annyira szorultak, hogy a korábbi, előző tulajnál végrehajtott hangolási kísérletek általában a hangoló-forgatógomb belső részének törésével jártak.

A tengelyt nekem úgy sikerült kibányászni, hogy a forgókondenzátor drótjait leforrasztottam, az egységet kiszereltem, majd a tengelyt papírtekercsbe forgatva és óvatosan satuba befogva fújtam a tengely-csapágy részhez féktisztítót (szén-tetraklorid), majd nitrohígító, utána WD40, és ezek felváltva, ciklikusan ismételve, mire megmozdult a tengely, akkor kicsavaroztam a csapágy-fedlapot, és kiszedtem a tengelyt. Arra pedig Flóraszept konyhai zsíroldót fecskendeztem, rövid ideig, hogy a fémet azért ne marja meg ( nem a tömény "hideg zsíroldó"-ról van szó, hanem egy szelídebb löttyről. ) A fogaskereket rossz fogkefével pucoltam, a maradékot, ami nem jött ki, aprócska műszerész-csavarhúzóval, finoman végeztem el: a csavarhúzó vékony lapját áthúztam a fogaskerék hornyaiban, és az ott fekvő, ragasztógyanta-sárrá szilárdult zsírmaradványokat sikerült így kikarcolgatni. Majd amikor leoldotta a cuccot, gyors melegvizes öblítés, semlegesítés következett. Utána 800-as polírpapírral átsikáltam finoman. Visszaszereléskor egy magasabb viszkozitású, MOL lánckenőolajat használtam a kenésre. ( A hígabb olajok, pl. műszerolaj - kifolynak.) A dupla fogaskerék-lamellarendszer valóban szívás néha és nem mindig sikerül úgy összeszerelni, hogy a teljes fordulat-tartományban akadásmentesen, simán fusson a fogaskerék-áttétel.

Valószínűleg a gyári kenőanyag egy gyantásodásra hajlamos szovjet gyártmányú borzadály lehetett.
(#) Sebi válasza bladzser2 hozzászólására (») Ápr 27, 2021 /
 
Az Analcont a Gamma művek által gyártott szabályzástechnikai berendezések neve volt. Többnyire erőművekben, gyógyszergyárakban láttam. Ez a készülék valamelyik távadó tesztelésére készülhetett, nem hinném hogy bármire tudnád használni.
(#) lenolajkence hozzászólása Ápr 28, 2021 /
 
Van egy 1953-as EMUD bakelit rádióm, mely működik, de nem tökéletes. A hangerő elhalkul, vagy erősödik, ha a sávváltó gombot lenyomom, illetve nyomogatom, és "elkúszik" a befogott csatorna egy idő múlva. Érdekelne, hogy Nyíregyházán, vagy környékén ki foglalkozik ilyen rádiók javításával? A rádióhoz van vagy 15 pótcsövem is. Esetleg még Debrecenbe is meg tudnám oldani a szállítását.
(#) jani1987 válasza lenolajkence hozzászólására (») Ápr 28, 2021 /
 
Nem az elkók vannak benne bekrepálva? Bontatlan forrlécről szereltem már le olyat ahol a teszteren bukott el. Gondolom, hogy nem ez lesz a megoldás bár egy régi berendezésnél gyakori eset.
(#) lenolajkence válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 29, 2021 /
 
Kedves jani1987: Nagyon örülök , hogy legalább egy választ kaptam. Az igazság az, hogy én tök hülye vagyok rádiókhoz, meg minden elektronikához, azért kerestem szerelőt hozzá. Nekem ez az elkó szó vadidegen.
(#) jani1987 válasza lenolajkence hozzászólására (») Ápr 29, 2021 /
 
Elkó: kondenzátor, elektrolit kondenzátor. Gyűjtő név.
(#) Jocef hozzászólása Ápr 30, 2021 /
 
Üdv! A képen látható Orosz mérő műszer javításához keresek hozzáértőt, javítót. Hibája: A képen nyíllal jelölt 3 szál vezetékkel ellátott stabilizált szalagtovábbító motorja(made in germany) nem indul. Tengelye nem szorul, elforog. Értékes ajándék a segítőnek.
(#) Jocef hozzászólása Ápr 30, 2021 /
 
Belülről a műszer
(#) Kera_Will válasza Jocef hozzászólására (») Máj 1, 2021 / 2
 
Lehet valaki a fél/negyed képrészletből tudja mi az amit mutogatsz.
Ennek ellenére egy részletesebb készüléken található adatlap adatait is közzé tehetnéd a készülékről:
gyártó , tipus / altpius / verzió szám ....stb. avagy a fotóját róla.
Kép neve tartlamazná a tipust ?
Ezt itt a szöveges mezőbe is beírhattad volna.
(#) Lázár Péter válasza Jocef hozzászólására (») Máj 2, 2021 /
 
Én első körben kipucolnám a mocskot a készülékből. Második sorban azonnal kicserélném a paneleken megbújó régi hengeres elektrolit kondikat. Utána átforrasztanám a gyanús könnyen átmelegíthető forrasztásokat főleg a készülék felső oldalán frissítés gyanánt. Utána megpucolnám az érintkezőket is benne (kapcsolók, pogácsák, wd40, stb). És ha ezek után nem működik a motor, csak akkor kezdenék azon gondolkozni miért lehet.
(#) Lázár Péter hozzászólása Máj 2, 2021 /
 
WK65036 photo resistor elgondolkodtam, vajon milyen készülékekbe építhettek bele ilyen alkatrészt még anno valamikor...
(#) rectamas válasza Lázár Péter hozzászólására (») Máj 2, 2021 / 2
 
A wd40-et tegye el jó messzire, elektronikába ne használja.
A mocskot előszőr száraz ecsettel, ronggyal utána alkoholos ecsettel, ronggyal ajánlatos lepucolni.
Kontakt 60, Kontakt WL-t használja, csak pormentes helyen ajánlatos az olajos kontakt spray.
Alkohollal, sebbenzinnel is tisztítható a kontaktus, a képen egy érintkező sem látszik, valószínűleg van a papíradagolónál,...
A K50-12 elkók jók, jobbak, min a mostani 90%-a, inkább kimérni és a hibásat cserélni.
Ha több hibás, akkor az egészet érdemes cserélni.
Az MBM (1uF, 0,25uF) papírkondik gyakran átvezetnek, azokat cserélném.
Az első kép jobb oldalán levő nagy teljesítményű zöld ellenállás is gyakran megszakad, ellenőrizni kell.
Én "ИИЧ 1М"- nek olvastam a típusát, de ilyet nem találtam. Nincs valahol rendesen leírva, nem ezzel a stilizált betűtípussal?
(#) Lázár Péter válasza rectamas hozzászólására (») Máj 2, 2021 / 2
 
Nem teszem el a WD40-et. És nem használok alkoholos jellegű kontakt spréket. A rozsdaréteget nem szűnteti meg, mert hamarabb elillan az anyaga. Akkor inkább mechanikai tisztítás vagy rendes rozsdamaró. Kis kenésű alkatrészeknél ront a kenésen leoldja és utána szorul, akad, törik. Forgó potmétereknél az alkoholos kontakt spré nem szünteti meg a recsegést az olajos jelleg kis mennyiségben persze sokkal inkább. Az olajos fellazítja az ezer éves megkeményedett kenőanyagot, a másik semmit sem csinál. És még sorolhatnám, de ki hogy, majd eldönti akié a készülék, én csak egy tippet adtam. És alap állapotban a készülékek pormentesek belűről ha normális helyen vannak tárolva.
(#) rectamas válasza Lázár Péter hozzászólására (») Máj 2, 2021 /
 
A kontaktusokat ajánlatos mechanikusan megtisztítani, de ha valaki még nem csinált még ilyet, akkor elhajlíthatja, tönkreteheti... Inkább fújja be valami megszáradó kontakt sprével, esetleg olajos is jó, de akkor mossa le utána egy megszáradóval. Az olajos hosszabb távon ronthat a helyzeten, csak több piszok ragad bele...
Ez valami speciális nyomtatónak tűnik, a papír mindig porol.
A potencióméterek, tengelyszorulás más téma, de nem erről volt szó, egyébként a potméterekhez szerintem lágy zsír jobb, mint az olaj. Ha nem szedhető szét a potméter, akkor csak olajat lehet befecskendezni.
(#) Gafly válasza Lázár Péter hozzászólására (») Máj 2, 2021 /
 
Például befővós olajégőbe lángfigyelőnek...
(#) Sebi válasza Lázár Péter hozzászólására (») Máj 2, 2021 /
 
Nekem is van egy hasonló: Philips ORP90. Azt hiszem fénymérőben volt.
(#) Jocef válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 2, 2021 /
 
Köszönöm a figyelmet, sajnos a készüléken látható ciril betűkön kívül nem sok látható, hátul is uaz a felitat de itt van képpel is. Ebay-on találkoztam: "watch tester PPch-7 Timing Machine Timegrapher USSR Measuring" megnevezéssel ilyent. Sok helyen kerestem de ezen kívül mást nem találtam róla, vajon most előrébb lettünk ezzel javítás ügyben?
(#) szikorapéter válasza Jocef hozzászólására (») Máj 2, 2021 /
 
Bocsi igazából nem akartam beleírni a témába e miatt de ha nem találod akkor szivesen segítek.

Itt van róla minden Oroszul.
(#) rectamas válasza Jocef hozzászólására (») Máj 2, 2021 /
 
Itt már tökéletesen olvasható a típus: ППЧ-7М.
Kapcsolási rajz is van:
http://www.horology.ru/workshop/ppch7m.htm
Az előző képen valami nyomtató vagy regisztrálókészüléknek néztem.
A leírás szerint egy óraellenőrző készülék.
(#) Jocef válasza Lázár Péter hozzászólására (») Máj 2, 2021 /
 
Üdv! Köszönöm válaszod a 70-es évekből való lehet a műszer az elkók nekem is gyanúsak a szigetelésüknél már "szmötyi" látható többnél. Ami inkább kérdéses azon a panelon az R6 pozicióban fel/eltünt 1ellenállás helye, vajon milyen volt s miért hiányzik? Kapcsoló csak 1 van benne az olyan robosztus axiál, hogy örök életű. Lehet végül nem találok hozzáértő orosz holmit javító mestert és magam kell megtanuljam ezt is?
(#) Jocef válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 2, 2021 /
 
Fantasztikus nagyon köszönöm!! Már is megvan azóta milyen alkatrész hiányozhat az egyik panelről(R6") ami csak most tűnt fel bár nem biztos ez okozza a hibát.
(#) Kera_Will válasza rectamas hozzászólására (») Máj 2, 2021 /
 
Aha akkor sejtem a működését (nem olvastam át): van egy mikrofonja/rezgés átalakító és az általa rögzített klattyogásokból rajzolja a csíkokat.
Ebből lehet következtetni a belső mechanikai kopásokra , mely elemet kell cserélni.
Valamikori 95-2000 RádióTecnika évkönyben volt egyhasonló regisztráló leírása ami elektret mikrofonnal figyelt és egy Q-Basicben írt programmal rajzolta ki a képernyőre az ábrákat.
(#) em válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 2, 2021 / 1
 
Ahogy írod. Méri az óra billegője által keltett rezgéseket, és időben felrajzolja. Ideális esetben állandó a periódusidő. Az óra tartója elforgatható minden irányba, és így lehet figyelni, hogy egy kopás, vagy más alkatrész probléma hogyan változtatja meg a billegő periódusidejét. Én még emlékszem amikor órás az én órámat hasonló géppel nézte. Korszerűbb változatait a mai napig használják. Az RT cikket nem láttam, de izgalmas!
Következő: »»   550 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem