Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVB-C (digitális kábeltévé) és annak készülékei
Lapozás: OK   1 / 2
(#) FAZ1 hozzászólása Nov 27, 2021 /
 
Nem kimondottan ehhez a témához, de mégis a beltéri egységekhez kapcsolódna kérdésem:
Miért nem lehet kapni sehol sem olyan beltéri egységet, amelynek a típusjele - DVBT-C.

A Mindig tévéhez általában előfizetéssel adnak valami hozzá hasonlót, de aztán a gyakorlatban -
sehol semmi más.

Nemrég azt mondták egy boltban - olyat csakis a szolgáltatók adnak /bérbe/ az ügyfeleiknek
- havidíjas kábel-szolgáltatásaik vételére.

Na ne máá!
(#) erbe válasza FAZ1 hozzászólására (») Nov 27, 2021 /
 
Javítottam néhányat, biztos vették valahol.
Pl.Amiko combo
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2021
(#) moele válasza FAZ1 hozzászólására (») Nov 27, 2021 /
 
Beállítottam néhányat és lehet is kapni,
Strong SRT 3002 DVB-C digitális kábeltévé beltéri egységet.
(#) uniman válasza FAZ1 hozzászólására (») Nov 27, 2021 /
 
Idézet:
„DVBT-C”

Ez valami új?
DVB-T, DVB-T2, DVB-S, DVB-S2, DVB-C-ről már hallottunk...
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2021
(#) szs válasza uniman hozzászólására (») Nov 27, 2021 /
 
Olyat szeretne, ami egyszerre tudja a dvb-t és a dvb -c -t -szerintem. Van is olyan.
(#) szs válasza FAZ1 hozzászólására (») Nov 27, 2021 /
 
Tessék, van olyan: DVB-T/C doboz
Úgy látom, árulnak olyant is.
(De tulajdonképp nem tudom, miért akarsz DVB-C -t is, ha nem akarsz kábeltévét. Sima DVB-T dobozt pedig kapsz szinte bárhol)
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2021
(#) moele válasza FAZ1 hozzászólására (») Nov 27, 2021 /
 
Azért foglalkozom ezzel még egy kicsit, mert elég sokan keverik a kettőt. A DVB-T az a földfelszíni (terrestrial, innen a -T), a DVB-C pedig a kábelen érkező (cable, innen a -C) digitális video (TV) sugárzást jelenti. Két hasonló, de egymással nem felcserélhető technológiáról van szó, más-más moduláció szükséges a levegőben illetve koax kábelen közvetített jel hatékony továbbításához.
Igen létezik olyan beltéri is amelyik tudja mindkettőt.
Én sem hallottam még "DVBT-C"-ről amit "FAZ1" fórumtárs írt.
(#) Massawa válasza FAZ1 hozzászólására (») Nov 27, 2021 /
 
A baj az, hogy a DVB-T meg a DVB-C két jel, azaz 2 kábelen érkezik a dobozhoz, viszont csak egy tuner van benne a készülékben. Elég nagy ritkaság a 2 tuneres cucc, amibe 2 antenna kábelt lehet egyszerre bedugni. A két kábelt meg nem lehet külsö kütyüvel egyesiteni, mert a kábelben rendszerint minden csatorna foglalt ( az is amin a DVB-T jel jönne). Ezért egy antenna válto is kellene, meg egy hozzátartozo belsö csatorna lista. Ezért körülményes a dolog, mert a TV ha uj kábelt dugsz be elöször végig kell pásztázza az egész sávot hogy megtalálja és elmententse a csatornákat. ( akár 5-8 perc is lehet).
Az egyetlen megoldás a két tuner, vagy két STB vagy ennek a kombinácioja. Ép most néztem a TVm 3 tuneres, de csak 2 bemenet van azaz vagy DVB-T vagy DVB-C kábelt lehet bedugni. A DVB-S mindig külön van, mert más frekvenciatartomány kell. A DVB-T meg a DVB-C viszont ugyanazt a frekvenciasávot használja. ( ráadásul a mai modern agymenenés, mindegyikhez kártya is kell, és ma már nem divat, hogy egy készülékbe akár 3 kártyát is be lehessen dugni.
(#) szs válasza Massawa hozzászólására (») Nov 28, 2021 /
 
Nem olyan nagy ritkaság. (Csakhát te sem vettél többet annál, mint amire szükséget éreztél. Én sem)
Mint ahogyan mutattuk is, egy készülékben több is lehet. Van valóban olyan, amelyik csak egyet tud, de van olyan is, amely mind a DVB-t, mind a DVB-t2, és a DVB-C, meg még a DVB-s-t is képes fogni.
Az valóban igaz, hogy általában csak egy kártyát képesek fogadni, tehát jól kell dönteni, mit fogadunk ingyen, és mire fizetünk elő.
Ezért tettem fel a kérdézt Faz1-nek, hogy: ha nem kíván kábeltévé előfizetést, akkor miért kéne néki DVB-T/C doboz? Hiszen a "C" dobozt úgyis megkapná a kábeltévé-előfizetéshez ingyen. A kábeltévén pedig mindben ott van az is, amit a DVB-T ingyen ad. (az előfizetősből meg csak annyi, amit a kábeltévés is úgy gondolt)
(#) Massawa válasza szs hozzászólására (») Nov 28, 2021 /
 
Az én készülékem is mindent tud ( alig egy éves), de csak 1 antenna bemenet (60- 1200 MHz ) van rajta, azaz egyszerre nem lehet DVB-C meg DVB—T kábelt csatlakozatni. Ha bármi van hozzá csatlakoztatva, akkor megy a C meg a C2 , ill a T meg a T2 is ( és két SAT bemenet is van azaz összesen 4 bemeneti formatum van a készülékben, de csak 3 kábel csatlakozatahato ( alapsáv = azaz kábel vagy antenna vagy két SAT jelforrás).
A probléma az, hogy a DVBC meg a DVBT ugyanazt a tunert használja ( ha egy készülékben van) és csak utána oszlik meg a jel a kábel illetve földi sugárzás jellemzöire).
( amit mutattatok egyiken sem láttam 2 antenna bemenetet, de majd biztos meg mondjátok melyiken van ilyen)
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2021
(#) szs válasza Massawa hozzászólására (») Nov 28, 2021 /
 
Á, félreértettelek. Igen, a DVB-T és a DVB-C az (láthatóan) egy bemenet, választani kell.
(#) Doky586 válasza FAZ1 hozzászólására (») Nov 29, 2021 /
 
Ellenőrizd a frekvenciákat. Ha nem ütik egymást akkor elegendő egy VHF / UHF közösítő is, de az stb behangolásakor a földi adásokat utólag manuális kereséssel kell hozzáadnod a ktv csatornákhoz.
(#) Massawa válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 29, 2021 /
 
Ez már régen nem megy a nagyobb hálozatokban ( ahok internetet és DVBC is szolgáltatnak. Jelenleg már a 860 MHz feletti sáv is foglalt.) Ezzel ma már kár kisérletezni.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2021
(#) Doky586 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 29, 2021 /
 
Akkor nem közösítő kell hanem (manuális) kapcsoló. Többi ugyanaz.
(#) Massawa válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 29, 2021 /
 
A baj csak az, amit már irtam.
A digitális TV-n nem te választod ki a programot, hanem a TV keresi ki az összest ( ha nem találja, akkor manuálisan kell kerestetni) és ha megvan az összes, csak akkor kinálja fel amiböl válogathatsz.
Azaz ha átkapcsolod az antennát percekig nem fogsz látni semmit, legfeljebb csak azt, hogy a TV valamit keres......
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2021
(#) uniman válasza FAZ1 hozzászólására (») Nov 29, 2021 /
 
Epekedve várjuk, hogy a tucatnyi, kérdesedre kapott válaszok után te is megszólalj...köszi!
(#) Doky586 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 29, 2021 /
 
Rendben, nézzük meg jobban a kérdést...
A kérdező "beltéri egység"-et keres. Ebből gondolom van TV-je is..
Az elég életszerűtlen hogy valaki kábeltv-re és mindigtv-re is előfizet, valószínű egyikből csak az ingyenest akarja (amolyan tartaléknak). Úgyhogy mondjuk a kábeltv-t dugja a settopboxba és a mindigtv-t a TV-be... És a gordiuszi csomó már át is van vágva...
(#) szs hozzászólása Dec 1, 2021 /
 
Itt lehet megbeszélni a DVB-C mibenlétét, használatát, készülékeit, esetleg azok javítgatásait és ami még ehhez tartozhat.
(#) FAZ1 válasza Massawa hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
A "kép a képben" funkció az valójában nem azt jelzi, hogy 2 tunel-egység van a TV-ben?
(#) FAZ1 válasza uniman hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Én megszólaltam.
Az első DVB-C dobozom egyik napról a másikra "bedobta a törölközőt". Ahogyan írt is róla itt az egyik hozzászóló - akkor álltak át az MP2-ről az MP4-re (vagy valami ilyesmi).
Pedig azt a dobozt még valahol Újpesten vettem, távszabályzós volt és kártyás.
Így jártam vele.
A másodikat - már nem tudom, hol vettem, ámde az még teszi a dolgát (mint tartalékos)
Viszont szerettem volna a gyerek tévéjéhez valami hasonlót venni, de azokat csakis előfizetéssel együtt adja bármely kábel-szolgáltató, avagy
ott van az ingyenes doboz - a MindigTV-s alapcuccal. (jelenleg az megy a gyerek TV-jén. Nem kábeles, így egy kicsi, saját erősítős "parabola-szobaantenna" van rajta.)
(#) uniman válasza FAZ1 hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
OK...egy hét alatt kiderült, hogy mit is keresel...
A CA-TV szolgáltatód még továbbra is ismeretlen, meg az is, hogy a mostani beltéri egységedben van-e kártya..meg ha a kártyát kiveszed, tudsz-e tévézni vele..?
Bár "a második, ami még teszi a dolgát", arra utal, hogy kártya nélkül nézed vele a csatornákat... Nos, ennek is van bizonyára pontos típusa...?
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2021
(#) Massawa válasza FAZ1 hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Nem, hanem azt, hogy ha több jelforrás áll rendelkezésre ( ami lehet tuner is, de lehet Scart meg HDMi bemenet is, vagy belsö vagy külsö HDD/SSD).
Egy kicsit megtévesztö a tuner kifejezés, mert ma már a tuner ( nagyfrekvencias hangolo fokozat) a jelfeldolgozás kisebbik részét jelzi, mert valamennyi vett jelforrás más digitális feldolgozo fokozatot igényel, más modulacioval rendelkezik). Azaz ha a tuner a DVB-T jelet fogadja, akkor nem tudja a DVB-C jelet fogadni és feldolgozni és forditva. Gyakoraltilag a modern TV-be valamennyi beltérit be kellene épiteni, ami nem lehetséges, mert sok szolgáltato egyéni védelmet használ, másrészt jelentösen megnövelné a TV árát és tovább bonyolitaná a már amugy is bonyolult kezelést.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2021
(#) FAZ1 válasza uniman hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Ismételten nem győzöm neked megemlíteni, az én kábeltévé szolgáltatóm a Magyar Telekom!
Az általuk kihozott set top boxban én sohasem láttam kártyát. (Igaz, talán azt még hozzá kellene fűznöm - még sohasem szedtem szét. Csak azt tudom, hogy amikor szolgáltatást megrendeltük, akkor kétféle box-ot ajánlottak, ezt - /ami jelenleg van/, és ez az egyszerűbbik, a másikban viszont merevlemez is van, tehát a műsorokat lehet vele digitálisan rögzíteni.)
Azt is megemlítettem nemrég, a régi set top box-omban se volt kártyám, pedig a helye annak a dobozában megvolt.
Utoljára talán az anyósomnál láttam olyan set top box-ot, amelyik előfizetői kártyás volt, és a szolgáltatóra nézve valami PR Telecom néven futott.
A másodiknak pedig, amit megkérdeztél (és ami még teszi a dolgát") - a típusa HDC-3500 , és az van az aljára írva - DVB-C receiver.
A régi hasonló box-ot /amely az állítólag MP2-rendszerű volt/ pedig itt ajánlottam fel az "Felajánlás azaz ingyen elvihető" fórumban (el is vitték hamar.) Lehetséges, hogy valahol vidéken, a helyi kábelszolgáltatónál az HBO-ra még elmegy.
(#) uniman válasza FAZ1 hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Hello! Na így már világos...mifelénk csak SAT és IPTV-s Telekom TV létezik.
Egész olcsón megvehető, pl. itt: Bővebben: Link
(#) erbe válasza Massawa hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Úgy ~20 évvel ezelőtt egy falubeli vett hatalmas képcsöves Samsung TV-t. 9 kis képet tudott nézni egyszerre a nagy sarkában. Ha akarta, a 9 kép elfoglalta a teljes képernyőt. Még nem voltak ilyen digitális lehetőségek. Azt nem figyeltem, hogy mind mozgott-e, de bármelyikre váltott, azonnal megnőtt a kép és mozgott. Ez pedig szerény híradástechnikai tudásommal kb. annyi tunert jelent.
(#) Massawa válasza erbe hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Igen voltak valamikor ilyen TV- k. Söt voltak olyanok is, amiben egy nagy képcsö volt, alul meg 8 kis képcsö volt. És azokban valoban 9 tuner meg PAL dekoder volt. ( a kis képernyöket csak fixen lehetett hangolni - de akkoriban az antennával sem igen tudtál 8-müsort fogni. Az akkori kábel TVkre (közös antennákra) lettek kitalálva.
Elvben - ha nem is ugyanigy, ma is meg lehetne csinálni, söt egyik másik készülék ezt tudta - az enyém is, hogy vagy egy multiplexböl vagy 2 bemenetröl egyszerre tudott több programot is fogni ( egyiket néztem, a másikat rögzitettem, de azután jöttek a gazemberek a kártyával azon le van tiltva több müsor egyidejü feldolgozása - licenszdij). Igy ezt a funkciot most már a gyártok sem forszirozzák, igy marad a kép a képben,, ahogy már korábban irtam, meg több downgradelt készülék a nézöknél.
Amiota eltünt a készülék egyszerü hangolása ez a dolog is meglehetösen bonyolult lett. Manapság a dekodoláshoz meglehetösen vaskos számitogép kell, gyakorlatilag minden vett programhoz szinte minden telegázon megy ( hibajavitás, meta informaciok stb). S gondold el milyen káosz lenne a tulajdonosoknál, ha a készülékben 3-4 STB bonyolultságu csatornaterv lenne és azon kellene eligazodnia, amikor egy-egy bemeneti kábelben manapság a programok százai vannak.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2021
(#) FAZ1 válasza Massawa hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
"akkoriban az antennával sem igen tudtál 8-müsort fogni"

Ja!
- Aztán megérkezett a digitális technika és a műholdas TV adás.
Vagy jó 12 éve 2 éjszakára Jezercén szálltunk meg (a Plitvicai tavak közelében).
A szálláson a nagyképernyős TV-n a gyerekem 1300-ig számolta a bejövő TV csatornákat, aztán megunta. Nem is tudom, valójában hány TV adó jött be, viszont az egész olyannak tünt, mintha világvevő TV lenne.
(Talán megjegyzendő az is hozzá - magyar TV adást egyet nem talált a sok között)
(#) Massawa válasza FAZ1 hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
Ez ma is majdnem ugy van, és van néhány magyar adás is ( a szabadon foghato müsorok között). A többség azonban már ott is védve van. Ezért kellett a korai digitális SAT beltéribe több kártyahely is. Viszont a mai TV-kre ez már nem jellemzö és a többségbe egyetlen kártyát lehet bedugni, igy már csak a programok listája érhetö el, maga a müsor nem.
Ráadásul az örökös sakkozás a programokkal sok embernek elvette a kedvét a müholdas vételtöl. Arrol nem is beszélve amikor ( sajnos pontosan a magyar programokkal fordult elö) amikor az a kedvenc néhâny müsor 2 müholdra került, amihez ugye extra antenna, vagy bonyolultabb több LNB-t használo antenna, kábel meg erösitö kell. ( nálam is 4 LNBs tányér van, azaz 16 kábel megy az erösitöbe). Közben a 4 müholdbol 2 már nem sugároz szabadon vehetö programokat.
Azaz sok helyen beállt a böség zavara és jelentösen csillapitotta az érdeklödést ( és igy a pénzt is) a müholdas müsorsugárzásra. Megmaradtak a "kábelcsomagok" ahol a szolgáltatok összeszednek egy programcsomagot és azt árulják ( Digi, UPC DIREKT, stb) amihez elöfizetés ( azaz kártya) kell.
A pénzhiány is jelentösen rontotta a sugárzás minöségét. Sok müsor a digitális technika ellenére nagyon rossz minöségben és felületesen kerül sugárzásra. Volt évekig egy olyan német müsor, ami több transzponderröl volt elérhetö, az egyiken valamit nagyon eltoltak, mert a sztereo csatornán két különbözö hang ment, ami ugye a TVn kezelhetetlen a kép meg a kodolasi formátumokrol nem is beszélve.
Azaz sajnos a csillogás (4k, 8k, 100 vagy 200 TV csatorna) csak a trágyát leplezi. A földi CATV is egyre inkább ebbe az irányba megy és kezd a kábelben is a müsorsugárzás másodlagos lenni.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2021
(#) Tomi20 hozzászólása Dec 4, 2021 /
 
Sziasztok

Ha már kábelTV-ről van szó, pópár évvel ezelőtt találkoztam ha jól emlékszem Digi optikai hálózat volt, a "modem" volt érdekes, bejött az optika a házba, belement a modembe, abból kijött RF-en az adás, volt vagy 40 digitális, meg vagy 30 analóg adás, bármennyi TV-re osztható volt, különböző csatornákat lehetett nézni minden TV-n. Az érdekelne hogyan oldhatták meg a modemben, annyi RF modulátor volt benne, ahány csatorna? Méretileg nem volt sokkal nagyobb, mint egy router.
(#) Massawa válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
Ez abbol az átmeneti korbol volt, amikor még volt analog adás. A kábelTV másfajta ( sokkal igényesebb) optikai technologiát használ mint közismert távközlési optika ahol a “fénynek” csak 2 állapota van ( világit - nem világit). Az kábelTV a folytonosan világito lézerre modulálja fel lineárisan a koax kábel minden tartalmát ( analog/digitális 5-1200 [1700] MHz sávban ).
Az ilyen modulácioban a digitális jel sem digitális valoban, hanem analog jelek csomagja ( QAM illetve manapság már COFDM). Igy az optikai szál végén az optikai/koax átalakitó visszaállitja a jeleket analog formába - ahogy a koaxban is van, azaz a kimeneten ujra ugyanazt kapod mintha koax jönne a házba.
Ezt a technologiát ma is használják, csak már nem adják az elöfizetök kezébe, hanem kisebb alközpontokba vannak koncentrálva a sokkal jöbb minöségü ( és joval drágább) átalakitok. Ezek ráadásul kétirányu eszközök, hiszen az internet is ezen megy.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem