Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   883 / 959
(#) ötfelezős válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 24, 2022 / 1
 
egyidejűleg üzemszerűen is nagyobb terhelés és akkor ne a központi FI relé verjen le egyből, hanem az adott ág, amin a túlterhelés megjelenik
De a FI-relé nem megy le a túlterheléstől...
(#) _BiG_ válasza Kicsa hozzászólására (») Jún 24, 2022 /
 
Idézet:
„Mindegyik lakáselosztó kapna egy-egy db 3 fázisú kismegszakítót,mint főkapcsoló. Ha ezt lenyomom,akkor a lakáselosztón lévő összes eszköz feszültségmentes.”

Ezt ne így csináld. Kapható sínre pattintható 3f kapcsoló, azzal kapcsolj, a biztosíték nem erre való!
Amúgy meg hívj rendes villanyszerelőt. Ne barkácsolj. Bár az áram nagyon barátságos, mert mindenkivel kezet ráz, de nem játék.
(#) Gafly válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 24, 2022 /
 
Idézet:
„De a FI-relé nem megy le a túlterheléstől...”

Van olyan is (például nálam).
(#) erbe válasza Kicsa hozzászólására (») Jún 24, 2022 / 2
 
Idézet:
„Tetetnék egy 30 mA-os (A -? ) FI-relét a bejövő kábelhez,rögtön az elején,ami után a 3 fázis 2 db külön lakáselosztóba is elmenne.”

Nem célszerű a két külön területet közös FI-re kötni. Tegyél egyet-egyet mindegyikhez. 3f kismegszakítót olyan helyen célszerű alkalmazni, ahol rendszeresen 3f motor üzemel róla. Ahol egyfázisú berendezéseket használsz, ott mindegyik fázist külön védd! Sok bosszúságtól kímél meg, ha csak a galibát okozó berendezés kapcsolódik le, nem az egész ház. No meg nem kell annyit keresgélni.
(#) nedudgi válasza erbe hozzászólására (») Jún 24, 2022 /
 
Annyit tennék még hozzá, hogy nem szabad elfelejtkezni a hűtőszekrényről/fagyasztóládáról. Szeparálva mindentől, saját Fi, és biztosíték legyen.
(#) tothgyula hozzászólása Jún 25, 2022 /
 
Szeretném javasolni,hogy legalább 2db. ÁVK-t(FI-relét)építs be. Kellemetlen,ha egy hiba miatt az egész lakás sötét lesz.
(#) gyuszo válasza tothgyula hozzászólására (») Jún 26, 2022 /
 
Egy hiba esetén nem az egész lakás, hanem csak egy áramkör, amelyik kismegszakítóhoz tartozik. Ezt az áramkörök növelésével ( kismegszakítók számával) lehet elérni.
Ha van 20 db kismegszakító, akkor csak egyet kell lekapcsolni és azon keresni a hibát.
Ha 2 db Fi relére oszlik meg 10 -10 db áramkör, igaz könnyebb, de akkor is meg kell keresni azt az 1-et, amihez a hiba tartozik. A módszer ebben az esetben is ugyanaz.
Persze 2 db FI-relé jó ha van és kell is ha van állandói és vezérelt áramkör.
(#) tothgyula válasza gyuszo hozzászólására (») Jún 26, 2022 /
 
T! gyuszo.
Teljesen egyetértek veled, de ha mondjuk csak feleséged van otthon egy hiba lekapcsolásakor( mert te pl.éjszakai műszakban dolgozol)akkor számára gondot jelenthet! Gyakorlati tapasztalatom ez. Egy helyen pl. a kutya rágta meg a kandeláber kábelét és időbe telt míg megtaláltam a hibát.
(#) erbe válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 26, 2022 /
 
Ezt mi indokolja?
(#) sg576 válasza erbe hozzászólására (») Jún 26, 2022 / 1
 
Azon kívül, hogy alkalmasint a nyaralás alatt egy időjárási hatásoknak kitett vagy gyenge kivitelezésű/régi/sérült szakaszon keletkező hibaáram miatt ne oldjon le az ÁVK, magával rántva pár (száz) kiló élelmiszert, semmi. Itt nagyjából két lehetősége van az embernek:
- vagy gondoskodik az elektromos hálózat és az azt védő épületszerkezetek karbantartásáról, esetleg nem úgy hagyja ott a házat hetekre, hogy a kertbe, tyúkólba, fészerbe bekötött 80 éves hálózat áram alatt van,
- vagy elkezd (néha igen komoly) extra költségen redundáns rendszert kialakítani.
(#) kameleon2 válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 26, 2022 /
 
Ezért írtam LS FI -ről. Az mind a túláramra, mind a hibaáramra érzékeny...
(#) ötfelezős válasza Gafly hozzászólására (») Jún 26, 2022 /
 
Ne bolondozzál már.
(#) ötfelezős válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 26, 2022 /
 
De a túláramvédelem az nem a FI-relé funkciója...
Az LS/FI az két készülék egy házban.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2022
(#) Kicsa válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 27, 2022 /
 
Kapcsolóként nem lenne igazából használva a kismegszakító,csak ha valami építés zajlik a rendszer azon részén. Üzemszerűen nem akarom áramtalanítani ezt a részt,hiszen a lakás egy része ezen menne keresztül.
Nem akarok barkácsolni,természetesen jön villanyszerelő is,mérőhely bővítés is lesz. Azt szeretném,hogy a munkáját meg tudjam könnyíteni,előszerelni,amit lehet.
Köszönöm szépen!
(#) Kicsa válasza erbe hozzászólására (») Jún 27, 2022 /
 
Köszönöm szépen,ez is jó tanács,megfogadom.
A lakás részen nem szükséges így akkor a 3f kismegszakító,mivel ott nem lesz ilyen jellegű terhelés.
Viszont a lenti részen elfordulhat ilyen simán,így oda fel fog kerülni egy darab,biztosan.
Köszönöm szépen!
(#) Bakman válasza Kicsa hozzászólására (») Jún 27, 2022 /
 
Idézet:
„...jön villanyszerelő... ...a munkáját meg tudjam könnyíteni...”
Ha valóban szeretnéd megkönnyíteni a munkáját, hagyd rá az egészet, te csak a kívánságaid közöld vele.

A képen lévő "AUTÓSZERELÉSI" szót cseréld le a "VILLANYSZERELÉSI" szóra.
(#) teglascs hozzászólása Jún 27, 2022 /
 
Sziasztok,

az lenne a kérdésem, hogy mi a katasztrófavédelem számára megfelelő megoldás a cserépkályha és a konyha-fürdőszobai elszívók közötti elektromos reteszelésre?
Összebuherálni nyilván össze lehet termoelemmel/csőtermosztáttal/relével/stb-vel, de szerintem egy ilyet meglátva a kat.véd. hangosan felnevetne.
Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata v. infója?
100 éves társasházi lakásról van szó.
Köszönöm.
(#) Atis57 válasza teglascs hozzászólására (») Jún 27, 2022 / 1
 
Szia !
10-15 éve --amikor ez még újdonság volt--nem árultak készen ilyet. Tehát mindenféle buherált-guberált szerkezetet láttam, s elfogadták.

Kb 5 éve már nem találkoztam ilyennel, nem is kérte senki.
(#) Kicsa válasza Bakman hozzászólására (») Jún 27, 2022 /
 
Köszönöm,de nem így egyeztünk meg a szerelővel.
Igazából ő az óráig történő kötést végzi,hálózati részről. Én előszerelem a falra a dobozt és végigcsövezem a helyiségekig,illetve terv szerint megcsinálom majd a vésést is.
A doboztól a 3x1,5 MCu vezetékeket végighúzom,előkészítve ezzel a terepet.
Ha ő jön,akkor igazából a dobozba kell "csak" összekötözgetnie mindent illetve az új földkábel leásása lesz még terítéken valamint a kinti doboz szerelése-átkötése.
(#) teglascs válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 27, 2022 /
 
Köszönöm.
(#) szs válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 28, 2022 / 1
 
Idézet:
„10-15 éve --amikor ez még újdonság volt--nem árultak készen ilyet.”

Elektromos reteszelőt? Több, mint 30 éve vezettette be a fater a gázt, kötelező volt az elektromos reteszelő (gondolom azért, mert egy helyiségben lett a gázboylerrel a gázkazán), és lehetett is készen kapni, fel is lett szerelve.

Szerintem lehet kapni még, hiszen (úgy látom) kereslet van rá, és a kérdésből úgy tűnik, mintha szabály is kötelezné a felszerelést...

Vagy félreértek most valamit?
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2022
(#) Atis57 válasza szs hozzászólására (») Jún 28, 2022 / 1
 
Szia!

Nincs félreértés , a szabályok érvényben vannak.

De ettől függetlenül ez a megrendelői igény eltünt

Bár azért furcsának tartom máig is; télen-nyáron kinyitni az ablakot ha a gáztűzhelyet be akarom gyűjtani.
A kazán -bojlerpáros is érdekes ..........
(#) granpa válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 28, 2022 / 1
 
Miként kolléga is írta; van ilyen reteszelő szerkezet. '81-ben én feltettem, mert egy helyen, egy kéménybe ment a C21 és a KV6.
(#) teglascs hozzászólása Jún 29, 2022 /
 
Köszönöm mindenkinek. Egészen pontosan arról lenne szó, hogy a -mint ahogy Budapest esetében több helyen is hallottam- a kat.véd. egy-két éve elindult társasházi kéményeket ellenőrizni, a tennivalókat behatáridőzni. Egy tulajdonos keresett meg, hogy az lett nála rögzítve a jegyzőkönyvben, hogy a cserépkályha üzemelése esetén (amúgy ez nagyon ritkán van) az elszívók bekapcsolása le legyen tiltva.
Voltam már abban a lakásban, és arra emlékszem, hogy a cserépkályha egy nagy, díszes, sarokban álló építmény (valami ilyesmi), azt nem is tudom, hogy egyáltalán a füstcsőhöz hozzá lehet-e férni.
A lakás legfölső szinti, külön fürdőszoba és WC van, mindkét helyiségben a tetőtérbe kivezetett ventillátoros elszívással. Konyhai elszívó is van talán, bár a tűzhelyhez képest 1 méteren belül van a konyhaablak.
A tulaj ősszel festetni szeretne, így ha most, ezzel kapcsolatban lenne valami vésés-fúrás-faragás, azt most csináljam.
Mi a véleményetek csőtermosztát alkalmazásáról a kémyén bekötésnél (ha egyáltalán hozzá férek ), ami azt érzékelné, hogy be lett-e gyújtva a kandallóba?
(#) vision61 válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 29, 2022 / 1
 
Idézet:
„A kazán -bojlerpáros is érdekes ..........”

Nem érdekes, hanem a felhasználó életét mentheti meg ebben az esetben a reteszelő. Ahogyan granpa is írta, a közös kémény esetén, HA a kémény nem volt alkalmas a két készülék egyidejű üzemeltetésére, be kellett építeni. A másik kötelező eset, a gázkészülékkel közös helyiségben üzemelő elszívó. Mára már csak ez utóbbi szokott előfordulni, viszont régebben gyakori volt pl. a FÉG V4 vízmelegítő, és a FÉG Cxx cirkó használata.
(#) vision61 válasza teglascs hozzászólására (») Jún 29, 2022 /
 
Szia!

Kapható készen, a hivatalos neve gázkészülék reteszelő, viszont ezek többnyire ionizációs lángérzékeléssel működnek, ergo a cserépkályhához nem lesz jó, abban nincs fém égőtálca. Amit én láttam cserépkályhát, de szerintem ez igaz mindegyikre, a helyszínen építik, rakják, gyakorlatilag a falhoz van hozzáépítve, így a füstcső, kéménybekötés nem hozzáférhető. Esetleg ha a tetején van kialakítva egy nyitható tisztítónyílás, akkor ott be lehetne építeni pl. egy K típusú hőelemet, ami egy elektronikán keresztül, relékkel tiltaná az elszívók működését fűtés esetén. Azt nem igazán értem, hogy ha nem ebben a helyiségben van(nak) az elszívók, akkor miért akarják ezt felszereltetni?
(#) tothgyula hozzászólása Jún 30, 2022 /
 
A korábbi 11/2013.(III.21.)NGM rendeletet módosító 3/2020.(I.13.)ITM rendelet van hatályban!
Ennek 26. és az azt követő szakaszai foglalkoznak részletesen a biztonsággal, így a szellőző levegővel is.
Ajánlom Tisztelettel MINDENKI figyelmébe, aki ilyen területen tevékenykedik.
(#) vision61 válasza tothgyula hozzászólására (») Jún 30, 2022 /
 
Köszi.
Azt viszont továbbra sem értem, és ebből sem derül ki, illetve a régebbi rendeletekből sem, hogy miért kell reteszelni a másik helyiségben lévő elszívót. A cserépkályha méretéből következtetve, nem egy 20 m2-es garzon lakásról van szó, és nem is gázüzemű. Ez szerintem csak a szokásos majd én megmondom mi legyen, hozzáállás a hatóság részéről.
(#) _BiG_ válasza vision61 hozzászólására (») Jún 30, 2022 / 1
 
Mert a légnyomást és annak a csökkenését nem érdekli, melyik helységben történik, a másikból is vissza tudja szívni az égéstermékeket.
(#) vision61 válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 30, 2022 /
 
Nem jó válasz.
Következő: »»   883 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem