Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler fűtése közvetlenül napelemmel
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Janifly hozzászólása Szept 7, 2022 /
 
Sziasztok!
Közvetlenül napelemmel tervezek fűteni egy bojlert. A fűtőszál 1300W-os innen kiszámolható az ellenállása. Olyan napelemet választanék amiket sorba kötve kijönne mondjuk 250V és ez a watt érték. Viszont ez egy ohmos ellenállás a napelemeknek meg változik a feszültsége ahogy süt/kevésé süt a nap. Tudom hogy ez a megoldás csak egy adott értéken dolgozna optimálisan, minden más helyzetben elveszne a teljesítmény egy része. Azt hogy invertert iktassak közbe teljesen feleslegesnek tartom, bár nyilván ez is egy megoldás. Milyen áramkörrel (egyszerűvel) lehetne optimalizálni ezt a rendszert? Épített e már valaki ilyet és mik a tapasztalatai?
(#) Ge Lee válasza Janifly hozzászólására (») Szept 7, 2022 / 2
 
Ebben a formában ez nem fog működni, mivel a DC feszültségtől a bojlerben lévő bimetál rövid idő alatt be fog égni, ugyanis kikapcsoláskor elég nagy ívet fog húzni. Egyébként van napelemes és bojleres topik is ahol ezek már le lettek írva, nem kell ennek újat nyitni.
(#) Inhouse válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 7, 2022 / 1
 
Esetleg, ha nem kapja meg a névleges feszültséget, csak 40-50%-át és feltekeri a termosztátot olyan hőfokra, hogy soha ne érhesse el, ne kapcsoljon le.
Lassabban fűtene fel, de ráérne...
(#) Janifly válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 7, 2022 /
 
Köszönöm, nem találtam ilyet ezért tettem fel itt a kérdést.
(#) teglascs válasza Janifly hozzászólására (») Szept 7, 2022 / 3
 
Ha csak energetikailag nézem, nekem az ugrik be, hogy a napsugárzásból csinálunk feszültséget/áramot, abból meleg vizet.
De akár ki is lehetne hagyni a közbenső lépést: napsugárzás --> meleg víz (napkollektor).

Ez mennyiben lenne jobb vagy rosszabb?
(#) Doky586 hozzászólása Szept 11, 2022 /
 
Talán felejtsd el a napelemet és simán a napra kitett fekete csövekben keringesd a vizet. Ezzel 80%-al nagyobb hatékonyságot érhetsz el.
(#) Atis57 hozzászólása Szept 11, 2022 /
 
Sziasztok!
Tehát kétfelé választva ,
--Csak melegvizelőállitásra legjobb a napkollektor.

--vannak kisegitő lehetőségek; napelemem van nem tudok/lehet visszatáplálni, hogy ne mondjak le a megtermelt energiáról, igy rákötök még egy villanybojlert.
De nem ez a főirány ,csak kisegitő megoldás.
(#) nyiradiz válasza Janifly hozzászólására (») Szept 20, 2022 /
 
Épp tegnap kaptam egy kapcsolást erre,de még nem próbátam ki,mert én közveten kapcsoltam rá a fútőszálra úgy hogy a fali fütőtest sorba van kapcsolva,és így max 70 fokos volt a víz nyáron. Közreadom,hátha ezt keresi valaki.
(#) Villanymozdony válasza Janifly hozzászólására (») Jan 5, 2023 / 1
 
Szia!
Nem javaslom a napelemet bojler fűtésére, mert egy drága, rossz kihasználtságú rendszered lesz.
Ami ezt a teljesítményt tudja, már elég komoly ára lesz, rossz hatásfokkal, a napelem üzemideje során csökkenő teljesítménnyel. Ha napelemed van, mindenképp érdemes betáplálni valahogy a hálózatba.
Amúgy a DC kapcsolgatása simán megoldható lenne egy mackósabb FET-el, amit a bimetal kapcsol.

Ha melegvizet akarsz, vegyél napkollektort, sokkal olcsóbb, kisebb, biztonságosabb, és az élettartama "örök", azaz míg ki nem rohad valahol.
Szüleimnél 20 éve napkollektor adja a HMV-t nyáron, télen is csak az oda vezető csövek fagyveszélye miatt van leűrítve, mett előmelegítőként is működhetne.

A napsugárzás jelentős része hő, így elsősorban azt érdemes hasznosítani.
(#) mederor57 válasza Janifly hozzászólására (») Jan 30, 2024 /
 
Zseniális az ötlet! Én is belefogok, bár én nem iparkodom elérni a hálózati feszültség értékét a napelemekkel, nincs rá szükség. A napelemeknek eddigi ismereteim alapján nem annyira a feszültsége változik, hanem a leadott áram. Inverterre és optimalizálásra éppen ezért nem igazából van szükség, bár ezzel bizonyára sokan vitatkoznának. Szerintem a költsége jóval meghaladná a hasznosságát. Én egy tápegységgel megtámogatott néhány napelemmel működő rendszert tervezek megvalósítani, ahol a termosztát egy MOSFET vezérlőáramát szaggatná. Ha esetleg van már tapasztalata, megírná itt az okulásunkra? Előre is köszönöm!
(#) mederor57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 30, 2024 /
 
Ebben a formában ez fog működni, mivel a DC feszültséget nem a bimetál kell, hogy megszakítsa, hanem egy MOSFET, aminek a vezérlő feszültségét bontja csak a bimetál kapcsoló, ami így soha nem fog beégni.
(#) mederor57 válasza teglascs hozzászólására (») Jan 30, 2024 /
 
Ez annyiból lenne rosszabb egy kis teljesítményű tápegséggel megtámogatott napelemes bojlerhez képest, hogy csak napsütés esetén lenne melegvíz, sokkal többe kerülne a fagyveszély miatt.
(#) mederor57 válasza Villanymozdony hozzászólására (») Jan 30, 2024 /
 
Erősen javaslom a napelemet bojler fűtésére, mert egy olcsó (100 ezer Ft-ból kihozható), télen-nyáron elegendő hőfokú és mennyiségű rendszered lesz, ami 4-5 év alatt bőven visszahozza a befektetett összeget.
(#) dB_Thunder válasza mederor57 hozzászólására (») Jan 31, 2024 /
 
Idézet:
„Erősen javaslom a napelemet bojler fűtésére,”

Érdekes számomra, hogy te ezt csak most szeretnéd megvalósítani úgy, hogy közben a villamos területet érintő tudásod elhanyagolható, és már most megmondod, hogy ez a tuti!!

Én mint villanyszerelő, és hobbi szinten kb. 30 éve elektronikával foglalkozó, elmondom neked, hogy ezt azért nem olyan egyszerű mint hiszed! Sokmindent össze lehet drótozni, ezt is, csak nagyon távol fog állni a biztonságostól, a jó hatásfokútól, stb.!
Nekem is van napelemem, és általam "okosított" bojler is.

De hogy használható infót is adjak: Mindenképp szükséged lesz egy (gyanúsan egyedi) MPPT is tudó egyszerű inverterre, ami célszerűen még a hőmérsékletet is figyeli!! Másként az egyébként is kevés napelem teljesítmény nagy részét elbukod!
(#) mederor57 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 31, 2024 /
 
Számomra is érdekes, hogy csak most szeretném megvalósítani. Néhány hónapja még eszembe sem jutott, hogy a teljes fogyasztásomat fedező szaldós napelemes rendszer mellett még bojleren gondolkozzam, de aztán egy unokaöccs megkérdezte, hogy lehetséges lenne-e napelemekkel, inverter és akku nélkül megoldani ezt, így elkezdtem foglalkozni vele. Elhanyagolható elektromos és elektronikai tudásommal arra a következtetésre jutottam, hogy igen, megvalósítható. Ez a tuti? biztos, hogy nem mindenkinek, mivel kompromisszumokkal jár együtt, de sok, kevés pénzű, de hozzám hasonlóan elhanyagolható tudású sorstársam meríthet belőle ötletet. Sejtettem, hogy sokan fogják támadni az ötletet, jórészt olyanok, akiknek abból semmi hasznuk nem származik, ha valaki otthon, saját magának megcsinál egy ilyen rendszert és pénzt spórol meg magának. Elhiszem neked, hogy nem könnyű összehozni egy ilyen rendszert, de nekem mindig is kihívást jelentett egy ilyen probléma és nem elriasztott, hanem tanulásra ösztönzött. Érdekelne az okosított bojlered, talán másoknak is adhatna ötletet vagy javaslatokat kaphatnál a továbbfejlesztésére. Csekély tudásúaknak is lehetnek jó ötleteik! A használható infót köszönöm szépen! Első lépésben biztosan kihagyom az MPPT-t, de talán a jövőben megpróbálom kiszámolni, hogy mennyi haszonnal kecsegtethet. A napelem teljesítményének egy részét elbukhatom, de ha bele sem kezdek a projektembe, akkor amit megtermelne a napelem, annak a 100%-t buknám el. Belekezdek.
(#) Gafly válasza mederor57 hozzászólására (») Jan 31, 2024 /
 
Van erre egy jó angol mondás: Hair up.
(#) dB_Thunder válasza Gafly hozzászólására (») Jan 31, 2024 /
 
Idézet:
„Érdekelne az okosított bojlered”

Saválló 200 liter, 3f 18kW betét "visszakötve" 4kw-ra, 3f szilárd test relé kapcsolja, 2 ponton méri a ház PLC-je hőmérsékletet. Mivel a fényerő is mérve van, csak akkor van fűtve, ha süt a nap, éjjel szükség esetén belefűt ha 40 fokra hűlne. A biztonsági hőkioldó leüti a bojler FI reléjét, ha valamiért túlfűtene, de PLC hamarab riaszt!
További okosítások lesznek majd a programban, nyáron a több zuhanyzás okán nagyobb hómérsékletre fűti. A lehetőségek végtelenek!
Visszatáplálós napelem rendszerem van 12.5kW inverterrel, igaz jelenleg csak 7kW panel van a tetőn, még 7db várja, hogy legyen hozzá tető.. Így nekem nem kellett nyers DC-vel játszanom!
(#) mederor57 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 1, 2024 /
 
Ehhez passzol egy lengyel mondás: Kazdy potwór znajdzie swego amatora.
(#) mederor57 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 1, 2024 /
 
Köszönöm szépen a tájékoztatást! A bojlerhez szükséges mérni két helyen a házban a hőmérsékletet? A fényerő mérésének mi a szerepe a bojler vezérlésénél? (Nem kötözködöm, csak kíváncsi vagyok.) Én is gondolkodom 12 órás fűtési periódusban, de azt nem fényerő függően, hanem egy elektromechanikus kapcsoló segítségével. A célja, hogy akkor történjen fűtés, amikor esély van a napelem működésére is, ugyanis nyáron így lehet a legtöbbet spórolni. Télen is 12 órás lesz a fűtési időszak, hogy nap híján is legyen melegvíz. Nálam nyáron automatikusan melegebb lesz a víz, mivel akkor túlnyomórészt a nagyobb fűtési teljesítményt biztosító napelemek szolgáltatják az áramot, nem pedig a hálózatról működő tápegyság. Az én visszatáplálósom 8,295 kWp-s és jelenleg teljes mértékben fedezi minden fogyasztásunkat, beleértve a fűtést is. A DC táplálás inkább azoknak lehet alternatíva, akiknek nincs több milliójuk engedélyeztetett, visszatáplálós napelemes rendszerre, de mégis szeretnék élvezni a napelemek nyújtotta előnyöket minimális befektetéssel. Sok sikert a további okosításhoz!
(#) dB_Thunder válasza mederor57 hozzászólására (») Feb 2, 2024 /
 
Idézet:
„A bojlerhez szükséges mérni két helyen a házban a hőmérsékletet?”

Nem!
A több szenzor közelebb vihet a felhasználható melegvíz mennyiség pontosabb kalkulációjához!
A vitáink ellenére is mélyen tisztelt Bakman úr csinált 4 szenzoros HMV hőmérőt, szerintem ő relevánsabb infót tud adni a több szenzor hasznáról, mint én! Nekem egyenlőre a második szenzor csak van.

Idézet:
„fényerő mérésének mi a szerepe a bojler vezérlésénél?”

Készülve arra, hogy a szaldó előbb-utóbb megy a levesbe, akkor akarom fűteni a bojlert, amikor termel a napelem!
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2024
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem