Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2412 / 2489
(#) mcc válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 10, 2022 /
 
Nyilván meg lehet csinálni jól... Nekem a letkési trafókkal sem volt gondom, de ez már nem számít, mert onnan már nem jön több...
Egy ideje minden trafómat 400V-os primerrel rendelem.
(#) mek-elek válasza kistee hozzászólására (») Szept 10, 2022 /
 
Csak nem akarsz elviekből kioktatni.... Házasságkötéskor is megígérnek mindent.....
Maradjunk a valóságnál, amennyi szemetet behoznak az országba, hogy biztosra én nem mennék. Meg hát van fázisceruza is a világon. Nálunk a fürdőszobában, és a konyhában voltak kiépítve a vésőföldek, azok is a bejövő nulláról mentek. Máshol sehol. Számítógép, stb a levegőben, ha nem földeled le, állandó fizikoterápiás kezelést kapsz mellette. Ma sem tudom az elvét, hogy mért a nullát szakítja meg a villanykapcsoló az előszobában. Szerintem nem a kapcsoló a veszélyforrás, hanem az égőcserénél az ott ólálkodó fázis. Szóvak szép dolog az elmélet, a ki mit hallott, de a valóság a meghatározó adott esetben.
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 10, 2022 /
 
Az előbb írtam, hogy átütött. Rázott. Nem csak engem, mindenkit. Megsérült a primer és a szekunder közötti szigetelés. Mit nem lehet ezen érteni már megint?
(#) Massawa válasza kistee hozzászólására (») Szept 10, 2022 /
 
Amit gyakran rázosnak érzünk abszolut nem biztos, hogy a készülék hibás felépitéséböl következik. Sok helyen használnak hidegitö kondikat, sok berendezés - föleg manapság kap kapcsolotápot stb, a ruhád, a szönyeged, a padlo sztatikusan feltöltödik, sok berendezés kapcsolodik külsö hálozatokhoz ( LAN, KábelTV, stb) ahonnan bármikor kerülhet olyan feszültség a rendszerbe, ami rázhat. Ráadásul nem is vagyunk egyformán érzékenyek ilyesmire. A hölgyek álatlában érzékenyebbek. A nejemet néha még a modellvasuti sinben levö 12 V is megrázza.
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 10, 2022 /
 
Hogy hogy mit? Hát azt, hogy embert sem láttam még életemben olyat, aki egyáltalán hallott volna ilyenről, mert ha azt valami cég készítette úgy ahogy szokás akkor a dolog erősen a fizikai képtelenség kategória. A primer és a szekunder között poliészter fólia van, ami 1 rétegben is szigetel legalább 4-5kV-ig és 3 réteg van egymáson. Megsérülni meg nem tud hacsak nem vakargat be valaki késsel a szekunder alá. Ha netán még megvan és nincs szétcincálva küldd el nekem, állom a postát, mert ilyet eddig nem láttam és nem is fogok szerintem.
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 11, 2022 /
 
Ha 30 évvel ezelőtt tudom azt, hogy a világon vagy, bizony Isten félretettem volna neked. De szerencsére nem tudtam... így hát kidobtam mindkettőt.
(#) kistee válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 11, 2022 /
 
Nem akartalak kioktatni semmiből (hogy jövök én ahhoz, hogy oktassam a fényességes GURU-t?), csak jelezni próbáltam, hogy szamárságot írtál... Ennyi és nem több. Úgy látszik, még az sem jött át. Biztosan az én hibámból az is... Bocsásd meg nekem a gyarlóságomat Fényességes Guru!
(#) kistee válasza Massawa hozzászólására (») Szept 11, 2022 /
 
Tudom, hogy van ilyen, de most nem erről van szó.
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 11, 2022 /
 
Tisztességes cég esetében érthető, mert a gyártás követi a meó.
De ki meózta azt a kis pa....de köszörűt, amit munkatársam hozott átnézésre, mert nem ment.
Multival rámérek, szakadás mindenhol. Pedig egyszerű mint a faék. A motorból három kivezetés, kétáramkörös kapcsoló, egy darab fázistoló kondenzátor. Minden szigetelt FASTON csatlakozóval szerelve.
Csak a szigetelés nem csak a csatlakozókon volt, hanem a vezetékeken is rajtamaradt. Szegény betanított szalagmunkás nem értett a villamossághoz, tehát nyugodt szívvel rákrimpelte a sarukat a szigetelésre.
Nem is ő, hanem a meó hibázott nagyobbat, mert ha működést nem, akkor vélhetően érintésvédelmi megfelelőséget sem vizsgáltak.
Szép ződ a színe, oszt jó.

Én működő készülékből vettem ki toroid trafót, ahol bár megvolt a három réteg szigetelés, viszont a primer tekercs mind két vége csupaszon volt kivezetve, a szekunder tekercs pedig több mint fél cm-es szakaszon simán maga alá szorította azokat. Tehát csak a huzalok lakkozása védett az átütés ellen. Egyébként hazai termék, már sokszor fikáztam a céget, nem akarom itt is, csak nem kell a terméke ingyen se.
(#) Ge Lee válasza tothbela hozzászólására (») Szept 11, 2022 /
 
Na de olyat forgalomba se lehetne hozni, mert életveszélyes! Ha csinált volna rajta egy HI-POT tesztet már lehet hogy ott kibukik a dolog mert átüt, de nyilván aki ilyen munkát végez az nem fogja azt ellenőrizni sem, holott előírás.
A lakk meg öregszik, kiszárad, egyre kevésbé fog szigetelni, ha még meg is van mozgatva le is pattog a huzalról. Mondjuk manapság a lakkok is korszerűbbek, de én bontottam vissza olyan 40 éves trafót ahol a másfeles huzalról fél centis darabokban jött le a lakk, pedig csak úgy magában volt, nem az utólagos lakkozás vagy műgyantázás tépte le onnan.
Toroidnál nekem ami nagyon tetszik az az, amikor kész a primer, és a kezdő szálat csak úgy simán kihozzák a rajta lévő 3-4 réteg huzal alól úgy, hogy majdnem a teljes primer fesz ott van a két szál drót között. Vagyis ott feszeng a többi rátekert menet között. Na pl. az olyanokból szokott rövid idő alatt menetzárlat lenni.
(#) Ge Lee válasza tothbela hozzászólására (») Szept 11, 2022 /
 
Találtam egy képet is amin szépen látszik amiről beszéltem. Na aki ilyet csinál azt is eltiltanám egy életre a toroid tekercseléstől. Ez is valami magyar "cég" terméke de így 35 év távlatából meg nem mondom melyiké. Pedig akkoriban még nem is dívott így a tervezett elavulás.

kezdet.jpg
    
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 11, 2022 /
 
Látom.
Erre mondtad, hogy menetzárlatba fog átmenni.
Most képzeld el ugyanezt a képet, de amit látsz,az már a szekunder. Így jött ki közüle a primer. Hát az már átütésveszély.
Nem vagyok jó tekercselő, főleg hogy toroid tekerő gépem sincs, de ilyet én sem csinálok.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 11, 2022 /
 
Ez elég rosszul néz ki.Viszont tegyük hozzá, hogy egy toroid trafót is meg lehet csinálni korrekt módon úgy, hogy akár leválasztó trafónak is teljes biztonsággal használható legyen.

A hálózati készülékeimet szoktam ellenőrizni 2000V-al és, hogy miért pont ennyivel:
- A kapcsolóüzemű tápokban az Y kondi (primer-szekunder oldal között) általában 2kV-os, tehát ennyit biztosan ki kell bírnia - ha ennél többel vizsgálnám akkor esetleg azért ütne át.
- A műszer amit vettem 500, 1000, és 2000V-al tud szigetelési ellenállást mérni 20GΩ-ig.
(#) Massawa válasza kistee hozzászólására (») Szept 11, 2022 /
 
A házierösitöknék duplán fordulhat ilyesmi elö, hiszen azok kivétel nélkül aszimmetrikus bemetekkel rendelkeznek, igy a jel egyik polusa okvetetlenül a testen ( sasszin, fém részeken ) van. Azaz ha dupla szigetelésü a berendezés ( 2 polusu a stekker ) akkor még tényleges földelése sincs. Azaz pontosan a dupla szigetelés okozhatja, hogy esetleg rázhat a berendezés.
A dupla szigetelésü, jobb erösitökön van földelési csavar vagy csatlakozo, de akkor meg az a baj, hova is kötheted az ilyen földelést, hogy ne legyen brumm, áthallás meg ki tudja milyen egyébb balhé.
Volt egy nagy balhém a munkám során. Egy komoly érzékeny berendezést (6 számjegyü dollárban), laptoppal (PC-vel) lehetett kezelni, beállitani. Minden tökéletesen müködött, már éppen csomagoltam a repülötérre, amikor hivtak a helyi szakik, hogy baj van. A laptop akkuja lemerült, és elövették a gyári töltöt, amikor bedugták a stekkerbe repült minden. Mint kiderült a laptop töltöjében a minusz polus össze volt kötve a hálozat PEN vezetékével, a meghajtott berendezés meg a központ védett hálozatábol kapta a földet ( az IT hálozat is ide volt természetesen földelve).
A cég milliokra perelte a laptop gyártoját, mert nekem ugyanolyan gépem volt és az én töltöm dupla szigetelésü, azaz PE nélküli. Persze kinek jutott volna az eszébe ezt ellenörizni, mielött összekötik.
Ráadásul kiderült, hogy a cég egyik másik berendezéséhez ( akkus müszer) a külsö 12V-s tápot vették és ott is volt olyan ami szigetelt, meg volt olyan is, ami 3 polusu hálozati kábelt kapott, és volt olyan is közöttük, ahol belül ott is össze volt kötve a - polus a PE-vel. A cégben egy kis osztályt kellett nyitni, hogy ott kiszürjék ezeket a kapcsitápokat. (Állitolag a mai napig kétes szövegü az erre vonatkozo szabvány)
Nos manapság ez otthon is bárkivel elöfordulhat, ha a PC-t valamilyen modon hozzáköti az erösitöhöz vagy a TVhez, vagy mind a kettöhöz. Ráadásul a modern okos TVben mehet a LAN kábel is meg a kábel TV. S akkor már könnyen áll a bál.
(#) tothbela válasza Massawa hozzászólására (») Szept 11, 2022 /
 
Ez a laptopos történet nálunk is megvolt, csak kicsiben. Egy próbaterem a helyszín. Azóta kapott a lapos egy leválasztó trafót.
(#) Ge Lee válasza tothbela hozzászólására (») Szept 11, 2022 /
 
Át is ment 25 menettel arrébb, azért lett szétbontva csak az már nem látszik a képen. Az a 25 menet is rajta volt még azon a kezdet szálon, át is ütött.
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Szept 11, 2022 /
 
Olyan tudású műszerem volt nekem is, szerencsére sikerült tőle megszabadulnom. Ami most van az 5kV-ot is tud, meg nem csak 20 hanem 500GΩ-ot és ezzel már sok esetben fel lehet deríteni kezdődő vagy kisebb hibát is. Vol olyan nagyon régi EI trafóm ami 500V-tal még csak gyanús volt, 1kV-on még gyanúsabb aztán 2,5kV-on át is ütött.
(#) teddysnow válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 11, 2022 /
 
Nekem is volt egy műszerem, ami gyanús volt 12 Volton, 230 meg pláne. A piezós gázgyújtót már meg se mérte. Komolyan.
(#) lac- hozzászólása Szept 12, 2022 /
 
Sziasztok! Kicsit megint foglalkoztam a Rotel RX850-el, de nem az igazi a dolog. Röviden: kiváltó tranyókkal kellett dolgoznom, de nem tudtam levinni a nyugalmi áramot eléggé (eredeti hozzászólásom: https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2514982.html#2514982). Suba 53 javaslatára csökkentettem R621 értékét, így már működött a nyugalmi áram beállítás, de az a probléma, hogy szép lassan, 10-15 perc alatt elmászik, folyamatosan növekszik. A javított oldalon a hűtőborda is egyértelműen melegebb mint a gyári oldalon. A hőmegfutás elleni védelemért a Q607 (2SB605L) felelne elvileg, ez gyári tranyó maradt, kimértem, működni látszott, majd hővezető ragasztóval visszaragasztottam a bordára (nem furatos tok, gyárilag is ragasztva volt). Melóból elhoztam a hőkamerát, semmi nem melegszik túlzottan, szép lassan az egész javított oldali végfoknak emelkedik a hőmérséklete honogénen (legalábbis a borda miatt is tűnhet így gondolom, de egyéb gyanús dolgot nem látok). Mi lehet ennek az oka? Mégis rossz lehet a Q607? Köszi előre is!

Rotel2.PNG
    
(#) Massawa válasza tothbela hozzászólására (») Szept 12, 2022 /
 
No nem néz ki nagyon rozsásnak a helyzet. A kedvenc boltomban sem találtak egyböl forrást azokra a nagyfeszültségü FETekre, de még nem adták fel.
Ma sikerült helyet csinálni a mühelyasztalon, a másik szerkezetet majdnem befejeztem, igy el lehett rámolni. Ha minden összejön, akkor holnap este nekifoghatok a mérecsgélésnek, de szerdán biztosan. Lehet, hogy addigra lesz hir a boltbol is.
(#) reloop válasza lac- hozzászólására (») Szept 12, 2022 / 1
 
Szia! Melegíts rá pákával a Q607 kollektorlábára! Ha ettől nem esik meredeken a nyugalmi áram akkor ne is várd, hogy stabilizálódjon. Nézted, hogy van-e gerjedés?
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Szept 14, 2022 /
 
Baj van, nincs tranyo ( ill a 4-5 honapos határidöt mondanak). Igy fél nap elment a keresgélésre, mivel ( kaphatoval ) lehetne helyettesiteni a H16NA40FI - t.
Nagykeserven találtam egy hasonlot, több jellemzöjében jobbat, és kaphatot. IRFP31N50L-nek hivják a Vishaynál.
Megnézhetné valaki, hogy tényleg minden paraméter rendben van-e. A Vishayhoz kimeritöbb az adatlap. Nem szeretnék valamit elnézni mielött megrendelném öket.

H16NA40FI

IRFP31N50L


Kösz.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2022
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Szept 14, 2022 /
 
Megcsináltam néhány mérést is, természetesen terhelés és jel nélkül, egy leválaszto trafoval.
Az alacsony feszültségek rendben vannak. A 24 V a táp, 12 V a Vb és igy a Standby is 12 V.
A nagyfeszültség 318 V, a kimeneten mértem gyanus szinteket, a T1 ponton kb 120 V-t a T2-n meg kb 140 V-t, holott ott 5,9 mV különbségnek kellene lennie. Meg fogom mérni az ellenállást ( 0,47 Ohm, mert nem igen eshet azon 20 V. Csak mindig várni kell a mérésekkel, mert sok kondin van akár több 100 V.

Nem tudom, hogyan tudnám lemérni a bemeneti trafo szigetelését. Az Ohmmérövel nem mérhetö semmi, de ott üzem közben akár 640 V is lehet. Érdekes modon a poffogás meg a kattogás nem verte ki az egyetlen biztositékot a halozati vezetékben.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Szept 14, 2022 /
 
A második mérés már jobb lett. Egy másik automatikus DVM-t a TP1/2-re akasztottam. Soha nem mutatitt többet mint 2-3 mV-t. Feszültség a tesztpontokon most 120 V volt, a táp meg 320V-n kezdödött majd 330V lett.
Amit viszont észrevettem ( bekapcsolt relével, de jel és terhelés nélkül), hogy a TPn a feszültség folyamatosan csökken és kb 2 perc alatt lement 100 V alá. Azaz valahol uszik a szimmetria. A relé meghuzott állapotban kapcsolja a hangszorot, az most nincs, azaz nincs semmi a kimeneten. Ha leesik a relé ( jel nélkül, kb 5 perc), akkor van ott egy kis müterhelés (1k), de az csak arra van, hogy kimeneti kondi ne a hangszorokon töltödjön fel. De lehet, hogy pontosan az okozhatta a pattogást.
Sajnos a többi tranyohoz igen nehéz hozzáférni, mert nem tudom megforditani rendesen a NYÁKot, hogy alulrol tudjak mérni ( a kábelek hozzá vannak ragasztva a hütöbordához). Csak kb 90 fokra lehet elforditani, hogy lehessen forrasztani.
Egy pár helyre igy is drotokat kellett forrasztani, mert még a mérözsinor hegye sem fér a méröpontokra.
Na majd holnap kivárom, mikor esik le a relé, hogy akkor mi történik.
(#) Karesz 50 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 15, 2022 / 1
 
Nem tudom segít-e, de leszimuláltam. A féltápot rosszul mutatja, az 160 V kell legyen, de a többi stimmel. A kimeneten Stand-by állásban van 236 mV DC, emiatt pattan egy picit a relé átkapcsolásakor.
Ha tönkrementek a végfetek, azok vinni szokták magukkal a source ellenállást is, én azokat gondolkodás nélkül kicserélném.
A rajzon D11 1N4148, de az nem lehet, mert 300 V a katódján a csúcsfeszültség.
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Szept 15, 2022 / 1
 
Nem követtem az eseményeket, de ha a vége tönkrement akkor olyan esetben mindig vagy szakad vagy nyúlik az emitter (source) ellenállás is. Ebben a kapcsolásban a végfeted akármi lehet ami elbírja a kellő feszt, áramot és disszipációt.
Szigetelést nem hiszem hogy vizsgálni kéne, de ha nincs rá műszered akkor kisebb feszültségre (100V köré) megteszi egy ilyen amit a fiókból is össze tudsz rakni, úgy 10 GΩ-ig lehet vele nagyjából korrektül mérni. Itt ugye nem a pontosság a lényeg hanem a nagyságrend. A tranyó szinte bármilyen bontott nyákon PC táp stb. megtalálható, a trafó nekem egy 2x15V 1,5VA kis nyáktrafó, az egész kis oszcillátor egy lion celláról megy. Az amplitúdót a primer kondikkal meg a bázisellenállással lehet állítgatni, a kondikat hozzá kell lőni az adott trafóhoz. Mutatok két mérést is vele, az egyik 2db soros 500MΩ a másik egy 4-5GΩ körüli kábel mérése ahol a mérést a nagy műszerrel ellenőrzöm vissza.
Fontos hogy a multimétered belső ellenállása ne 1 hanem 10MΩ legyen, mert különben elhúzza mind a mérést mind a mérőfesz mérését, mert a kimenő feszültsége 1MΩ-mal leterhelve már a felére esik.
(#) Massawa válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 15, 2022 /
 
Kösz, ez nagyon jo lesz, legalább végigmérni az egyes fokozatokat. Sajnos, mint kiderült a NYAK rajz sem stimmel, igy most keresgélnem kell több alkatrészt, ami nem ott van ahol a rajz mutatja.
Nem egészen világos miért nem áll be a kimeneten a táp fele, maximum eddig 140 Voltot mértem a 160 helyett, illetve a szimulátorod szerint 182 V helyett.
Valoszinü, hogy a végtranzisztorok nem mentek tönkre, mert akkor aligha állna be a 140-80 V a kimeneten. Na felsö 0,47 Ohm egészen biztos, hogy rendben van, hiszen, csak 2-3 mV mérhetö rajta.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2022
(#) ngyzoli válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 15, 2022 /
 
Tökéletesen igaz.Nemcsak,hogy a koncertet nem tudod "hazavinni",de még egyetlen akusztikus hangszer hangját sem... Mindössze meg kell hallgatni egy hegedűt,zongorát,bármi mást valóságban,majd ugyanezt felvételről visszajátszva.Világok választják el a kettőt egymástól! 80-100 éve itt tart a technika.
(#) compozit válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 15, 2022 /
 
Jé! A kütyüd pont olyan, mint az én lámpázó-vagy kicsengető és tranzisztorvizsgáló berendezésem kivitele. Ami áll 4 db ceruzaelemből, egy darab ellenállásból és egy darab LED-ből.
(#) tépapa válasza ngyzoli hozzászólására (») Szept 15, 2022 /
 
Nem mindenre van racionális magyarázat.

Gondolom nem azért állnak az emberek kilométeres sorokban, hogy megnézzék a királynőt, hogy hogyan kell meghalni.

Te most viszont ezt bizonygatod.

Én egyszer beszéltem egy operaénekessel, aki azt mondta, hogy a közönség 20 százaléka SE élvezi az előadást, csak elmegy mert ...

Egyszer kíváncsiságból én is elmentem.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2022
Következő: »»   2412 / 2489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem