Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   557 / 562
(#) Remci válasza dara hozzászólására (») Jan 11, 2023 /
 
Szia!
Nos,kicseréltem a ventilátort, átnéztem a panelt,IGBT-ket jónak találtam. Szerintem a kijövő füst, amit láttak, a ventilátorból jöhetett,mert elég égett szaga volt. A gép elindult,tudok is vele hegeszteni, áramot állítva a potméteren, látható a változás. Próba alapján működik. De egy dolgot nem értek, bár még sok inverteres hegesztőt nem javítottam, ha jól számolom akkor ez az első, mégpedig hogy a kép bal alsó sarkában látható 7815 Ic hűtőbordája üres járatban is felmelegszik 50-60C° közé. Ez normális?
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2023
(#) Régi motoros válasza Remci hozzászólására (») Jan 11, 2023 /
 
Gyanítom mert nagy a terhelése, és a borda alul van méretezve. Tegyél rá nagyobb bordát ha van lehetőséged, és pasztázd is meg rendesen. Egyébként pont a bemeneti és kimeneti feszültséget kellene megmérni, akkor tudnál számolni, hogy mennyi az a felesleges feszültség amit el kell fűtenie,
azért melegszik. Egyébként normális jelenség. A kimeneti lábon 15V -nak kéne lenni pár mV eltéréssel
(ha csak nincs eltolva a GND lába a testtől, azt is figyelembe kell venni akkor).

Ui.: Viszont ott a primer oldali pufferelkókon mintha lenne egy kis kosz (tán csak nem füst?),
azt illene megnézni közelebbről és a környékét nincs e ott valami ellenállás megégve, elpukkanva.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2023
(#) Remci válasza Régi motoros hozzászólására (») Jan 11, 2023 /
 
Lehet hogy tényleg a borda kicsi. Nagyobbat sajnos nem tudok be tenni,mert csak jóval nagyobb bordáim vannak, azok meg nem férnek be. A bemenő feszültség 25v, a kimenő meg 15,3v. Ha csak 200mA a terhelés,bár azt nem mértem, akkor is 2W-ot fűt. Az meg szerintem már elég meleg. Megpróbálok valami belevaló nagyobb bordát keresni emez helyett. A kondin por látszik csak, mikor az IGBT-ket mértem, akkor kiszedtem a bordákat is, de semmi más elváltozást nem találtam még a környékén sem.
(#) Régi motoros válasza Remci hozzászólására (») Jan 11, 2023 /
 
Nagyobb bordából lehet csinálni kisebbet, ha ismered a fűrészt meg a reszelőt.
Kisebből nagyobbat nemigen.
(#) Remci válasza Régi motoros hozzászólására (») Jan 11, 2023 /
 
Az igaz, de olyan szépek,hogy sajnálom szétdarabolni őket
(#) Régi motoros válasza Remci hozzászólására (») Jan 11, 2023 /
 
Jah, azt nem gondoltam, hogy gyűjtöd.
De hát akkor meg mégis mire, ha nem pont az ilyen helyzetekre, ugyebár.
Nekem is van már egy dobozzal, néha ha kell használok is belőle, nem csak rakosgatom ide-oda.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2023
(#) moltam hozzászólása Jan 18, 2023 /
 
Helo.
Mastroweld mma250ei segédtáp elfüstölt. UC3845 2sk3878 fet. A source köri áramfigyelő ellenállások elfüstöltek, 2db párhuzamos smd. Nem tudja valaki hány ohmosak lehettek?
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Feb 23, 2023 / 1
 
3ohmosak, leírom hátha jár még így valaki.
(#) boap válasza Peter65 hozzászólására (») Feb 24, 2023 /
 
Szia !

Úgy gondoltam, hogy 2 gate trafót fogok használni 2 meghatással fél/fél híd meghajtására, mert a fél híd meghajtásával szebb a jel.
Most 2 FET-es meghajtásom van, de nem tudom, hogy egyszerre tudna a 2 megfelelően működni az UCC2808-al, vagy van korábbi tranzisztoros panelem és azokat használva hajtanám a FET-es meghajtásokat párhuzamosan.
Van még egy lehetőségem: beszereztem 2db TC4421AVOA mosfet drivert, amit korábban is ajánlottál. Ennek logikai bemenete van és valószínű le kell osztanom az UCC2808 kimenetét és úgy hogy ne befolyásolja a másik FET-es meghajtást.

Melyiket javaslod ?
(#) Toth Attila hozzászólása Ápr 20, 2023 /
 
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni Tőletek! Hozzám került egy inverteres hegesztő, Jasic Arc 250 IGBT, természetesen zárlatos. Semmilyen információt nem találtam a neten, gondolok itt kapcsolási rajza. A zárlat oka 3 darab IGBT, ez kiderült hamar miután kiforrasztottam mind a 8-at és megmértem őket. A készüléket biztos hogy javították már előttem, és ezeket az IGBT-ket cserélték, de nagyon kontár volt aki javította, csúnya forrasztások és nem megfelelő rögzítés a hűtőbordához. Sajnos nem tudom mi volt az eredeti alkatrész, az biztos, hogy a mostani IGBT-ék: 40G120HD (1200V, 40A)típusúak, amiket csak kínai oldalakon találni és szerintem ezek nem hozzák azokat a paramétereket amit rá írnak. Körül néztem a hazai áruházakban és igen csak sokféle típus is szóba jött, de mivel nem vagyok jártas az IGBT-k világában fogalmam sincs milyen típus lenne a legmegfelelőbb. A készülék három fázisú betáplálású és 250 Amper maximum kimeneti áramot lehetne kivenni belőle. Abban kérnék tanácsot, milyen típusú IGBT- vel érdemes javítani, természetesen mind a 8 darabot cserélném, viszont az sem mindegy, hogy 1600Ft/db, vagy 6000Ft/db az IGBT-k ára. Pár képet mellékelek a készülékről.
(#) gulyi88 válasza Toth Attila hozzászólására (») Ápr 20, 2023 /
 
Nincs ennek olyan érzékeny lelke.
1200V 30A-es TO247 tokú IGBT-vel szinte akármelyikkel menni fog.
Talán a gyártót érdemes szűrni, valamelyik nevesebbet választani mint pl az Infineon.
1500-2500huf/db az normális ár (netto).


Javításhoz:
Az összes alkatrészt le kell mérni,
IGBT melletti R mehet helyben látni fogod a névleges értéket, mert mind egyszerre nem mehet tönkre, olyan 1kohm nagyságrendileg.
0,22 ohm 5W mehet helyben, vele sorban a kék kondi mehet helyben.
Trafó melletti alkatrészek:
A diódákat meg a kondikat kiveszed utána az ellenállásokat helyben mérheted (néhány ohm meg néhány 10ohm nagyságrendileg), majd a diódát kint mérd (csere: UF4007 ha kell, mindet egyszerre), ha jók, mehetnek vissza (de úgy ahogy eredetileg volt, nem fordítva!), kondit még kint méred, ha jó, mehet vissza.
Az IGBT hűtőborda közötti szigetelő csere (lehet venni egy db TO247 alá való szilikon szigetelőt, meg nagy lapot is, amiből kivághatod egybe a 4 tok alá, úgy ahogy most is van, felfogatástól függ, hogy melyiket érdemes választani).
Első indítás egy soros legalább 100W-os de inkább 200W-os izzón keresztül, kezdetben felvillanhat de utána csak parázsolhat, kimenőfesz 70V körül, ha így működik akkor mehet tesztelni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2023
(#) Toth Attila válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 20, 2023 /
 
Szia!
Köszönöm a gyors választ, sokat segítettél, így már van kiindulási támpontom is!
Ahogy időm engedi folytatom, és ahogy írtad mindent kimérek!
Amint jutottam valamire jelzek, de lehet hogy csak hetek múlva!
Üdv.
(#) Toth Attila válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /
 
Szia!
Átmértem az alkatrészeket ahogy írtad.
- Az IGBT melletti ellenállások 8 db, 4,7 Ohm.
- Az 5 wattos ellenállások 4 db, 22 Ohm.
- Velük sorban 4 db, 470pF.

Trafó melletti alkatrészek:
- Diódák 4 db (1N5819), 0,184 voltos nyitófeszültség.
- Kondenzátorok 4 db, 47nF.
- Ellenállások 4 db, 2,2 Ohm és 4 db, 15 Ohm.

Az IGBT-ék beszerzése folyamatban van. Ezt a típust választottam ki: Bővebben: Link

Ha van észrevétel bármivel kapcsolatban kérlek jelezzétek!
(#) Toth Attila válasza gulyi88 hozzászólására (») Jún 4, 2023 / 1
 
Szia!
Ezen a hétvégén sikerült össze szerelni az inverteres hegesztőt. Mind a 8 darab igbt-t cseréltem IHW15N120R3 típusúra. Műterheléssel indítottam és nem volt probléma, utána élesben. Jól működik, kicsit hegesztettem is vele.
Köszönöm a tanácsokat, és az információkat!
(#) mlaci989 hozzászólása Aug 12, 2023 /
 
Üdv mesterek.
Kérdésem lenne inverteres - fetes hegesztővel kapcsolatban.
Megpusztult mert nedvességet kapott a vezérlő- szabályzó része. Az erő rész nem durrant el. Fetek meg a diődák megmaradtak. Élesztgetem tanulmányozom a kimenő hidat. 3 asban párosítva 12 Fet IXTQ460P2. Gate trafó kikötve, jelgenátorról adok neki mondjuk 40-50KHz négyszöget vagy akármit. A Fetekig eljut, átmegy a trafón a jel. Megkapják ellentétesen a vezérlést. Megkínálom egy kis tápfesszel 10-100V és nemnagyon jön ki semmi a kimeneti trafókra (3darab van összekötve). Feteket kimértem, jónak tűnnek. Egyet kiforrasztottam és leteszteltem 4Volt körül nyit, rendben van. Mit hibázok vagy nem látok hogy nem tudom föléleszteni ezt a hidat.? Talán az hogy a jelgenerátoron nincs holtidő de akkor meg egymásra nyitnának a Fetek.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2023
(#) mpisti válasza mlaci989 hozzászólására (») Aug 12, 2023 /
 
A jelgenerátorod tud néhány Ampert a trafó meghajtásához? Mert ahova a tápcsipeszt tetted, amellett ott csücsül 4 db FET(2 P csatornás 2 N csatornás)és azok hajtják a meghajtó trafót. Egy jelgenerátor pár mA-nyi jele semmi a trafó meghajtásához. A segédtáp meghajtó kis panelen néhány alkatrész meg van sülve, az jól látszik. Először azt kellene megjavítani, a segédtáp kapcsoló FET-et cserélni, mert az bizonyosan kuka, ha már a kis panel meg van sülve. A kis panelen a jobb alsó sarokban levő ellenállás figyeli a segédtáp áramát, az -ha jól emlékszem 2,2 ohmos. De ha az meg ég akkor több minden áldozatul esik a kis panelen.
(#) Régi motoros válasza mlaci989 hozzászólására (») Aug 12, 2023 /
 
Azon a kis panelen nem hogy a két jobb alsó ellenállás van megsülve, de a bal felső sarokban lévő négy lábú IC is el van pukkanva, kijött belőle a működtető füst, tisztán látszik.
(#) mlaci989 válasza mpisti hozzászólására (») Aug 12, 2023 /
 
Kössz a gyors választ.
A jelgenerátorom 0,2A -t tud. Gondoltam lecsekkolni az erő részt, aztán ha az jó akkor foglalkozom a többivel. Igen a kis panelon eldurrant pár dolog. A segédtáp körül volt a beázás. A 4 lábú ránézésre egy optocsatoló. Tehát combosabb meghajtás kell a trafónak.?
Nekiállok a segédtápot föléleszteni vagyis először labortápról beindul-e.
(#) mlaci989 válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 12, 2023 /
 
Vezérlő ic KA3525 4es és 7es lábán megvan a fűrész 180,5KHz.
Kimeneteken 11-14 lábakon egyenlőre semmi. Meghajtó fetek kimérve jónak mutatkoznak.
(#) Inhouse válasza mlaci989 hozzászólására (») Aug 13, 2023 /
 
Hú, de egy kaptafára készülnek ezek. Unokatesó Hyundai-a nagy hasonlóságot mutat. Bár pont az önrezgős 24V-os segédtáp egy kicsit más. Ebben nem volt kis segédpanel ott a trafó mellett. Neki is minden megmaradt, csak a segédtáp fetet indító 510k 3W ellenállás szakadt meg. Ha jól látom, nálad 2 sorba kötött 260-270k. Mivel sehol nem lehet ilyet kapni, én 2db 1M 2W-ot raktam párhuzamosan.
Gondolom a pár csúnya ellenállás miatt nálad sem megy a 24VDC. Erről megy az elektronika, erről húz a lágyindító reléje, stb...
A próbához, gondolom a 24V-ot kellene kiváltani...ott van a kis trafó takarásában a csatlakozója, nem?

Hyundai.jpg
    
(#) mlaci989 válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 13, 2023 /
 
Én 15V al tápláltam meg 12es stab kocka van rajta. Ac ic KA3525 belső oszcilátora megy csak nem tudom a PWM komparátor invertáló bemenetén (9-es láb ide tilt a hiba erősítő) mi kell hogy legyen a helyes működéshez.?
(#) Inhouse válasza mlaci989 hozzászólására (») Aug 13, 2023 /
 
Kérhetnék valamit? Gondolom a belső szendvics szerkezet is olyan, meg a dobozolás is. Én részben bontva kaptam, így próbáltam a földelés saruját egy értelemszerű pontra csavarozni, ahol kontaktban van a fémházzal, de nem egyértelmű. Raknál fel egy képet a tieden levő földelési pontról?
(#) Inhouse válasza mlaci989 hozzászólására (») Aug 13, 2023 /
 
Azzal a kiszolgáló rész csak részben indul el szerintem. Én a 24V-ot állítanám helyre, mert abból készül a többi kisebb feszültség is. Meg az indítja a relét is a 230V-os táppanelen. Anélkül meg csak a segédtáp akar működni, a nagyáramú rész nem, ha jól rémlik.
Én 120W-nyi soros izzón keresztül próbáltam, biztos, ami biztos alapon. Az első villanás után derengés és 180V-ig leesett a hálózati feszültség, de már életjelet mutatott, olyan 65V volt az elektróda kimeneteken. Közvetlenül táplálva meg 85V. Egész szép varratot lehet vele húzni még egy ilyen amatőrnek is, mint én.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2023
(#) mlaci989 válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 13, 2023 /
 
Hozzám is bontva került a belseje. A földelési pontok összevoltak kötve a hálózati földkábellal meg a fém vázzal közös ponton.
A kis segéd trafó állítaná elő a segédfeszt. Innen csak egy fesz jön le. Ide adtam a 15 vagy akár 24V-ot. Stab kocka 7812 meg utánna 7805. Hővédelem reagál ha zárom a trafó hőkapcsolóját kigyullad a piros led. Annyi hogy nincs itt a kijelző, de anélkül fölkellene élednie.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2023
(#) Inhouse válasza mlaci989 hozzászólására (») Aug 13, 2023 /
 
Köszi. Nekem az elején megy a fémházra a 4. képed szerint a panelról, de hátul a 230V kábel föld vezetékének saruja a kérdés. A ventilátort a fémlemezre fogó csavarok közül a felső 2, ahova elér. A többi csavar ami szóba jöhetne, azok a szendvicset tartó műanyag rudakba mennek. Végülis kisípoltam, jó.
A kis trafó és egyenirányítás után 24VDC kell legyen. Én végül nem adtam neki labortápról ide, mert annyira egyértelműen jó volt minden az 510k-n kívül, hogy elsőre egy ezeréves, nagy, orosz szénréteggel kipróbáltam, ment, aztán szereztem be olyat, ami maradhat is benne.
A te paneled csúnyán megégett. A fet is odalett?
Ja, hogy neked kijelzős? Á, ebben 2 LED van.
Ennél a próbánál mit akasztasz a 320VDC helyére? Vagy anélkül nézed a vezérlést?
Én inkább adnék neki soros izzót, összekötnék benne mindent, csak a saját segédtáp helyett adnék neki labortápról 24VDC-t.
Ha nem tudod helyreállítani a kis panelt, akár egy külső 24V-os táp is szóba jöhetne...
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2023
(#) mlaci989 válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 13, 2023 /
 
Meghalt a fet. 2. képen látszik hpl kapott nedvességet. Ez egy bitang strapa hegesztő. Rengeteget levartak vele. Ezen a beázáson kívül semmi látszólagos hiba nincs.
(#) mlaci989 válasza mlaci989 hozzászólására (») Aug 13, 2023 /
 
Valami történt.
Összedugtam a csatikat külsö táprol 24V beindult a vezérlés. Rendben lessz ez csak a segédtáp szállt el.
(#) Inhouse válasza mlaci989 hozzászólására (») Aug 14, 2023 /
 
Idézet:
„Összedugtam a csatikat külsö táprol 24V beindult a vezérlés. Rendben lessz ez csak a segédtáp szállt el.”

Nahát, mintha pont ezt írtam volna eddig.
(#) mlaci989 válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 14, 2023 /
 
Igazad volt a 24V al kapcsolatban. 22,6V felett indul a vezérlö ic. Van valami alacsonyfesz figyelö ami elkerülte a figyelmemet .
(#) Inhouse válasza mlaci989 hozzászólására (») Aug 14, 2023 /
 
Keresel egy önrezgős táp rajzot, ami valamennyi hasonlóságot mutat ezzel. Mondjuk egy ilyesmit...
Aztán feltérképezed, hogy mi az ami stimmel és mi az ami más, abból ki lehet bogarászni, hogy mit kell cserélni és mire. Ha végképpen nem megy, akkor egy külső 24V-os táp, felfogatod a hátuljára és bekábelezed.
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2023
Következő: »»   557 / 562
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem