Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   543 / 570
(#) VIM válasza szili83 hozzászólására (») Jan 22, 2023 /
 
Szia! Azért vigygyázni kell azzal a hőfoklépcsővel, mert probléma lesz még akkor is ha bitermikus az a hőcserélő. Bővebben: Link Bővebben: Link
(#) Tomesc hozzászólása Jan 22, 2023 /
 
Sziasztok,

Segítséget szeretnék kérni tőletek.
Adott egy 2008-as gyártású Immergas Eolo Star 24 kombi készülék. 2016 óta üzemel nálam. Használtan kaptam, de kifogástalan volt akkor, így felkerült az ingyen készülék a régi FÉG helyére.
Mostanában kezdte az alábbi HMV oldali hibát:

HMV vételezés elindul nagy lángon (nem modulál), fűt 15 mp-ig, majd lángot lekapcsol közben 11 hibát ír ( keringtet, ventilátor megy) ismét 15 mp után újra gyújt; majd ez a folyamat körbe-körbe.
A vételezett meleg víz hőmérséklete hullámzik 14-26°C között; HMV 40°C-ra van állítva. Bárhova állítom a hmv hőmérsékletet ezt a hibát produkálja a készülék; attól függetlenül, hogy a lakásba hol nyitom meg a meleg víz oldalt ( fürdő, mosdó, konyhai mosogató).

A fűtés oldal szódával elmegy. Lehetne jobb is a hatásfoka (modulálhatna jobban), de jelenleg ez van.

Amit próbáltam:
- kitakarítottam az égésteret
- kitakarítottam a csöveket, mely a füstgáz nyomás érzékelőhöz megy
- kiszereltem a ventilátort, kipucoltam
- ellenőriztem a kémény csatlakozás, tiszta mind a beszívott friss levegő oldal, mind az égéstermék elvezető oldal, hossza 80 cm
- lehúztam az összes érzékelőt, megtakarítottam a kontaktus, visszatettem

Egyszer már egy ismerős készülék szerelő javította ezt a hibát valami kézrátétellel. Nem árulta el a trükköt.
Mielőtt szervizest hívok a készülékhez, én is megpróbálkoznék a kézrátétellel.

Elképzelhető, hogy a kazántest hőcserélő HMV oldala van nagyon elvízkövesedve?
Nem látom, hogy szét lett volna szedve a észülék belseje. A gyári MEO fesés minden csatlakozóponton érintetlen.

Kb még egy fél évet kellene a készüléknek kihúznia, ősszel teljes rendszer átalakítás lesz egy 150 l kapacitású HMV tároló + fűtő patron normál fűtőkazánra.

Update:
Most már a fűtés sem indul. 03 kód villog. Ami érdekes, mert a kézikönyvben ennél a típusnál nincs 03 kód... amelyikben van, ott a 11-es kód nem létezik.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2023
(#) VIM válasza Tomesc hozzászólására (») Jan 22, 2023 /
 
Szia! Próbáltad "resetelni"? Talán ha több alkalommal fordul elő ugyanaz a hiba akkor annak leállás lesz a vége amit csak a resettel lehet törölni. A kézrátétes javítás nem fog menni még a szerelőnek sem. A fűtési előremenő NTC-t lehetne megmérni, hogy megfelelő e az értéke, mert az eléggé ki van "hegyezve" ott a hőcserélőn. Ha a fűtés megy, megyeget akkor a HMV oldallal annyit tehetsz, hogy kiveszed az átfolyás korlátozót ami a vízáramláskapcsoló után van a csőben. Így nem lesz túl meleg a víz de talán nem fog lekapcsolni ha melegvizet készít. Eddig tartott a bitermikus használt hőcserélő. Ennek a kemény víz a "halála" és az utóbbi évek aszályos ideje csak rontott rajta, szinte minden csapvíz magas karbonáttartalommal kerül a hálózatba ami a hőcserélőbe beleég. Épp az előtted lévő hozzászólásban vannak erről a hőcserélőről linkek.
(#) jpuskas99 válasza Tomesc hozzászólására (») Jan 22, 2023 /
 
Én az alábbiakat azért megpróbálnám:
A füstgáz presszosztátot ellenőrizd, a kezelésiben a 11. tétel. Az 5. tételszámú hmv áramlásmérőt is meg kellene mozgatni.
(#) VIM válasza Tomesc hozzászólására (») Jan 22, 2023 /
 
Még annyit lehetne megpróbálnod kideríteni, hogy ha meglazítod az égőtér burkolatát rögzítő csavarokat (nem lesz tömör a tűztér), hogy akkor előfordul e a hiba.
(#) Tomesc válasza VIM hozzászólására (») Jan 23, 2023 /
 
igen, a hiba akkor is fennáll.
ill ha 10 pm-ig nyomom a reset gombot, akkor elindul a kéményseprős teszt üzemmód.
brutál sárga a láng, kattog zörög... ma már ez se megy.
(#) Jaaani válasza VIM hozzászólására (») Jan 23, 2023 /
 
Igen ezt nem értem én se. A leírás szerint a fűtéshez be kell állíani az égőnyomást és ezen a minimum és maximum értékek között állítja az elektronika modulációval a láng magasságot. De a HMV-ről ezt írja : " Megjegyzés: A használati meleg víz maximális és minimális hőteljesítménye a gázarmatúrán előre be van állítva, így nincs szükség további módosításokra."
Ezek alapján csak az elektronika csabályozza a teljesítményt. Ami érdekes, megnézetem a másik elektronikával, azzal is ezt csinálja. Tehát valamelyik szenzor értékei alapján gondolja, hogy ez a megfelelő érték.


A vízáramlás kapcsolót még nem szedtem ki , de tuti nem vízköves. A HMV hőcserélő használati melegvizes oldalát úgy vízkőtlenítettem, hogy kívől a kazánra csatlakoztattam egy pumpát amiben keringettem a citromsavas vizet. Melegvíz vételezés közben néztem mit ír ki az info menüben, ha változtattam a csap állásán, változott a liter/perc is, de nem mértem, hogy valós-e az érték. De akkor kiszedem és menézem látok-e rajta valamit.

A szelep szerintem jól zár, 10 perc melegvíz vételezés alatt sem emelkedett az előremenő csöve a kazánból kiépő oldalon.
(#) szili83 válasza VIM hozzászólására (») Jan 23, 2023 /
 
Köszönöm, ma feljebb állítottam a hőfokot, így a kimenő víz 70 fok körüli. Csak sok helyen alacsonyabb 55-60 fokos vizet javasoltak.
(#) Gombszem válasza szili83 hozzászólására (») Jan 23, 2023 /
 
A hatásfok jelentősen lecsökken, ha ilyen magas a vízhőmérséklet.
(#) VIM válasza Jaaani hozzászólására (») Jan 23, 2023 /
 
Amikor ezt írtad, hogy:
Idézet:
„1. Kicseréltem a HMV ntc-jét - nincs változás”
az az NTC az ugyan olyan mint ami benne volt színre is?
(#) VIM válasza szili83 hozzászólására (») Jan 23, 2023 /
 
Az egy kicsit sok (a 70) de a 60-65°C az talán nem fog gondot okozni a visszatérő oldalon (kondenzációt). A hátulütője pedig ismert ennek a megoldásnak.
"Az ilyen hőcserélőnek azonban vannak hátrányai is. A legfontosabb a vízminőség iránti nagy igény. Akkor ne válasszon ilyen modelt, ha a régióban a víz minősége nem megfelelő és a sók nagy százalékban vannak jelen: ebben az eszközben sokkal aktívabban rakódnak le, mint egy különállóban, és karbantarthatósága alacsonyabb. Ne tegye a kazánt "forrás" üzemmódba."
Ez utóbbi azért fontos, mert a 70°C feletti hőmérsékleten megnő a karbonáttartalom kiválásának mértéke ami ráadásul beleég a hőcserélőbe.
(#) Jaaani válasza VIM hozzászólására (») Jan 23, 2023 /
 
Nem, pont azért cseréltem ki.

A kazán alatt a csövek mögé be volt dobva egy ntc, a kazánban pedig egy ránézésre rosszabb állapotú volt mint a kazán többi alkatrésze. Tippem szerint valaki valamikor gyanakodott ntc hibára és a táskája aljáról berakott valamit. Vettem egyet típusszám alapján, az pontosan olyan mint ami a kazán alatt volt.
(#) artifex hozzászólása Jan 26, 2023 /
 
Sziasztok! Van egy Ariston Clas Premium 24 kombi cirkóm. Most történt egy olyan, hogy működött a meleg víz, mosogattam, majd 10 percre rá akartunk megint meleg vizet, de nem gyújt be a cirkó. Több csapon próbáltuk, szűrő nélkül is, sehonnan nem indult. Fűtést próbáltam, hibátlanul indul, de ha fűtés közben meleg vizet indítok, nem áll le a fűtés és nem vált meleg vízre. Fűtés megy, hibát nem ír, arra tippelek ezekből, hogy nem érzi a víznyitást (nyomást?), de nem értek hozzá, így lövésem sincs miért. Nekem úgy tűnik, hogy gyengébb a víznyomás, de lehet csak beképzelem. Holnap reggel új próba. Esetleg van-e ötlet, hogy mit nézzek? Van olyan, hogy állítani lehet milyen nyomásra induljon a meleg víz? Magyarán lejjebb venni, hogy alacsonyabb nyomáson is már induljon?
(#) VIM válasza artifex hozzászólására (») Jan 27, 2023 /
 
Szia! Van egy ilyen reed relé a jobboldali hidróblokkon amit a bemeneti vízszűrő-ben lévő korlátozón található mágnes működtet. Ezt kellene megvizsgálnod, hogy az miért nem kapcsol ha megnyitod a vízcsapot. Ha leveszed a csatlakozót a reed kapcsolóról és rövidzárat csinálsz a végében akkor be kell indulnia a HMV körnek DE ehhez nyitni kell vízcsapot, hogy azért legyen vízáramlás, ne menjen víz nélkül a készülék HMV oldala. Csak akkor fogjál hozzá ha tudod is, hogy mit csinálsz nem beszélve arról, hogy el ne törd a műanyag tokot a reeden. Ha ki kellene venni a vízszűrőt, mert fel van benne akadva a mágnes ahhoz pedig el kell zárni a bemeneti vizet és feszteleníteni azt a csőszakaszt majd kivenni a rögzítő villát és ki lehet húzni a betétet.
(#) AristonGENUS24FF válasza AristonGENUS24FF hozzászólására (») Jan 27, 2023 /
 
Sziasztok,
Megoldódott a problémám. A vezérlő elektronika paneljén kellet cserélni pár alkatrészt. Köszönöm annak aki segíteni próbált.
(#) proli007 válasza AristonGENUS24FF hozzászólására (») Jan 27, 2023 /
 
Hello! Azért megoszthattad volna, hogy mit. Mert ha Te tanácsot kértél, akkor lehet más számára is hasznos lenne az információ.
"Zongora órát adok-veszek!" jeligére
(#) VIM válasza proli007 hozzászólására (») Jan 27, 2023 /
 
Helló! Végül is nem itt lett megoldva a probléma a többi meg kit érekel de lehet, hogy legközelebb majd csendben maradunk. Az az érdekes, hogy a hiba nem állandó és a tárolóban is csak ármenetileg szerepel, a perifériák jók és mégis a vezérlőpanelen lesz alkatrész hiba (vagy a kijelzőn?)
(#) Danecay hozzászólása Jan 28, 2023 / 1
 
Sziasztok!

Csak, hogy keretbe legyen foglalva a történetem!
Nos úgy néz ki, hogy egyelőre az én lassan 1 hónapja tartó kálváriám is megoldódott. Egy D-ÉG Colibri (Beratta) típusu kazánnal volt gondom, ami már korábban is produkált időnként leállásokat, de január 1-én végképp megadta magát, legalábbis olyan 95%-ban, mert voltak ritka alkalmak amikor elkapta és működött. Ilyen volt persze az az alkalom is, amikor kihívtam még a hónap első hetében a szerelőt, le sem akart állni, vagy 20 percig kapcsolgattuk ki-be, mire egyszer csak lekapcsolt, és már nem akart újra elindulni. Némi vizsgálódás után a szerelő, arra jutott, hogy valószínűleg a főpanelra, vagy alaplapra csatlakoztatott gyújtásért felelős panellel lesz a baj, úgy volt, hogy lehet van is otthon olyan neki, és hogy majd másnap újra eljön és hozza magával a panelt. Másnap felhívtam, hogy mikorra várjam, de azt a választ kaptam, hogy mégsem volt neki, és szerezni sem tudott, így a hétfői napot, mondta, hogy akkor tud jönni legközelebb. Hozzáteszem, ha jól emlékszem csütörtök volt, és a fűtés mellett a kazán szolgáltatta (volna) a használati melegvizet is. Közben eszembe jutott, hogy felhívom az egyik szerelőt, aki anno dolgozott a víz és a fűtésrendszeren nálam, akiről tudtam, hogy ugyanilyen kazánja volt és hogy lecserélte, hogy megérdeklődjem tőle, hogy megvan e még neki a kazán, annak reményében, hogy amennyiben igen, ki tudjam próbálni az ő kazánjának az elektronikáját. Válaszként azt kaptam, hogy a kazán már nincs meg, de egyszer cserélt benne elektronikát ő is, és hogy valamelyiknek kint kell lennie a műhelyben, kimegy szétnéz és visszahív. Másnap én hívtam fel, hogy mire jutott. Mondta, hogy nem találta meg, de telefonált egy pár ismerősének, hogy nem e tudnak, és amint jeleznek szól, igaz nem túl sok jóval kecsegtetett. Na az óta is hív. Időközben eljött a hétfő, hívtam a szerelőt délelőtt, hogy mikorra várjuk, mert lenne egy kis dolgunk. Közölte, hogy du. 4 óra után, úgyhogy intézzük nyugodtan. Úgy is volt, 16 órára haazértünk és újból hívtam, mire azt mondta, hogy aznap már nem fog odaérni, és hogy majd másnap jön, de aztán akkor sem jött. Közben itt a fórumon is érdeklődtem, valamint VIM fórumtárssal is beszélgettünk privátban, valamint egyszer telefonon is, és arra jutottunk, hogy a szóban forgó gyújtópanelben, nagy kárt azzal nem csinálunk, ha kicseréljük rajta a nagyobb kondikat, azok mégiscsak el tudnak fáradni, veszíteni a kapacitásukból stb. annyira nem értek hozzá, nem vagyok elektromos ember, de hátha. Lekapargattuk a fekete lakkot az alkatrészekről, hogy megnézzük azok értékeit, összeírtuk és megrendeltük a Conrad-tól. Ez január 11-én szerdán este volt, és egy hét múlva, január 18-án érkeztek meg a megrendelt alkatrészek. Bizakodva cseréltük ki azokat, de kipróbálva az új alkatrészekkel felvértezett panelt, sem működött a kazán. VIM fórumtárstól kaptam egy tippet miszerint a Jófogáson hirdeti magát valaki, aki gázkazán elektronikák javításával foglalkozik. Találtam is, 2 ilyen személyt is. Felhívtam azt, aki közelebb lakik hozzám, le is beszéltük, hogy elküldöm neki a komplett elektronikát, tehát a főpanelt és a kicsit, amit javítani próbáltunk. Ez már jóval gyorsabban ment, csütörtökön feladtam, pénteken odaért, szombaton felhívtam a szakit, azt mondta megcsinálta, letesztelte, és hogy működnie kell. Most hétfőn, tehát január 23-n feladta, és keddre meg is érkezett. A szaki nem akarta elárulni, hogy mit ügyködött, mit cserélt, kérte, hogy maradjon meg ez az ő titka. Próbáltuk megkeresni, hogy mit cserélhetett ki, de nem találtuk meg, mert minden egyezett. Volt képem a panelról, mert a csatlakozók miatt több fényképet is csináltam róla. Valamit forrasztgatott, ezt is csak abból lehetett észrevenni, hogy voltak fényesebb forrasztási pontok a panelon. Viszont nem ez volt a lényeg, hanem hogy működjön. Nagy reményekkel beszereltük a panelt, próba, és a kazán továbbra sem működött, inicializálás során kiállt piros LED-es hibával. Ekkor őszintén felmerült bennem, hogy át lettem verve és hogy valószínűleg a panellel nem is volt baj, és, hogy jó eséllyel működött a szakinál is, mert elvileg valahogy tudja tesztelni, de tuti ami fix alapon azért átforrasztott egy pár alkatrész és csatlakozólábat és ezért elkért tőlem 15e Ft-ot, miközben nem volt baja a panelnak. Másnap, azaz szerdán felhívtam és elújságoltam, hogy továbbra sem megy a kazán. Értetlenül állt a dolgok előtt, azt mondta, hogy volt hibája, megcsinálta, tesztelte, annak működnie kell, vagy pedig akkor máshol is van hiba, de hívjam vissza délután mert akkor rá fog érni és ha akad egy multiméter átnézünk egy pár dolgot. Így is történt.

Ezek a következők voltak:

SS. - Használati meleg víz hőmérséklet- érzékelője (NTC) - 10kOhm
SR. - A fűtőrendszer hőmérséklet-érzékelője (NTC) - 10kOhm
T.L - Határtermosztát - rövidzár

Nos nálunk az SR, végtelen ellenállást mutatott, akárhogy is mértük, csatlakozón és közvetlenül a szenzoron is, viszont egy 10kOhm-o ellenállást közbe iktatva, leinicializált a kazán, kizöldült a LED, bekapcsolt, és csinálta a meleg vizet. Azonnal meg is rendeltünk 2db. ILYEN NTC-t, mert a HMV oldalon is ugyanilyen van, szóval legyen, ha szükség lenne rá. Tegnap, pénteken meg is érkeztek az NTC-k, a hibásat kicseréltük és voilà! működik.
A gázszerelő, és a régebbi szerelő ismerős, az óta sem hallattak magukról, pedig a gázszerelő tuti, hogy volt az utcában az óta és el is kellett menjen a házunk mellett, ugyanis az egyik kollégámnál járt, aki túl lakik rajtam. Hozzáteszem, hozzá is sokadszori unszolásra ment csak ki.

Nos ez lett volna a bő lére eresztve megénekelt igaz históriám, hátha tanulságos lesz valakinek!

Köszönöm VIM-nek, és mindenki másnak, aki tanácsot adott és segíteni próbált!
(#) Tomesc válasza Tomesc hozzászólására (») Jan 28, 2023 /
 
A fentebbi hiba megoldódott. A készülék zárt égésterű burkolatát megbontva azonnal indult. A gázkészülékes a ventilátort szétkapta, kompresszorral szétfújta.
Annyit mondott, hogy ezeknek a turbós kazánoknak ez a betegsége. Ha nem kapnak "elegendő" levegőt, már állnak is le és tiltanak mindenféle hibakóddal.
Szvsz sok pénzért ennyivel okosabb lettem.

Helyi márkaszervizes szerelő egyből alaplapot akart volna cserélni... de nem ért rá a héten. Úgyhogy addig hívtam a környékbeli Immergasos szerelőket, míg valaki ki nem jött.
(#) VIM válasza Tomesc hozzászólására (») Jan 29, 2023 /
 
Ezt mint ha említettem volna de minjárt rácáfoltál most meg kiderül, hogy mégis levegő baja volt és ezen a vonalon lehetett volna tovább menni egészen a ventilátorig. Te tényleg csak a csavarokat lazítottad meg.
(#) VIM válasza Danecay hozzászólására (») Jan 29, 2023 /
 
Profi vagy!
(#) Danecay válasza VIM hozzászólására (») Jan 29, 2023 /
 
Én sajnos nem, ha az lennék, nem tartott volna eddig. Te és a Szaki már inkább, de azért köszi!
(#) una038 hozzászólása Jan 29, 2023 /
 
Sziasztok,

hátha valaki tud segíteni a következő jelenséggel kapcsolatban. Hosszú lesz Adott egy FÉG-Unical Qonpac CTFS24 típusú idős kombi cirkó.

Kíválóan működött az elmúlt pár évben, de megfigyeltem, hogy a fűtés indulásakor 3 gyújtás is kell neki, amire égve marad a láng, és folyamatosan fűt. Fura módon a szünetekben, amikor csak a keringetés ment, a láng nem, akkor is egyik pillanatról a másikra forró lett az előremenő cső, de gondoltam, ez ilyen. Tippre mintha nehezen indult volna meg a víz, és túlmelegedés miatt oltaná el a lángot, de ez tényleg csak tipp. Melegvizet stabilan, tökéletesen adott mindig, és az éves gázfogyasztásával is elégedett voltam.

Most viszont az történt, hogy mivel a szivattyú elindulásakor megnő a nyomás a rendszerben (1 bar => 2,3 bar), csöpögni kezdett a túlnyomásszelep.

Szerelő jött, kiváltotta a túlnyomásszelepet, ellenőrizte a tágulási tartályt, nem lyukadt-e át, illetve az iszapleválasztót, nem dugult-e el. Végül megállapította, hogy szerinte a hőcserélő dugult el, jórészt azért, mert a kazán irányából nem folyt ki víz, mikor szétszedte az ülepítőt.

Kérdésem az a hozzáértő fórumtársakhoz, hogy mielőtt szétkapom az egészet (nem vagyok gázkészülék szerelő, de ennek a kazánnak az ugyanilyen elődjében cseréltem már keringetőszivattyút, javítottam a vezérlőpaneljét, ezt is évente takarítom):

Valóban okoz-e a hőcserélő dugulása nyomáslengéseket, vissza nem folyó vizet?

A kazánban egy mechanikusnak tűnő váltószelep van, annak a leragadása nem jár hasonló jelenséggel?

És jelenleg is működik amúgy, egy-két radiátor levegős még, de annyira csak nem lehet eldugulva az egész, ha megfordul a víz.

HMV-t tökéletesen szolgáltat, le nem tilt azóta sem, se fűtéskor, se vízvételkor.

Van egy működő donorom, de találomra nem kezdeném szétbontani, és alkatrészeket cserélgetni.

Nagyon szépen köszönöm, ha valaki ismeri a típust, és van ötlete a jelenségre.
(#) VIM válasza una038 hozzászólására (») Jan 30, 2023 /
 
Szia! Nem sok mindent lehet találni erről a készülékről de mint ha bitermikus lenne a hőcserélője. Azt nem tudom, hogy amit váltószelepnek nézel az akkor mi lenne de ha készítesz felvételeket erről részről és megmutatod, talán kitalálható lesz. Ha mégis bitermikus lenne a hőcserélője az magyarázatot adna arra amit a túlmelegedésre írtál. A tágulási tartályban viszont nincs hely a rendszer tágulatának ezért azt fel kellene tölteni levegővel (ha már egyszer meg lett állapítva, hogy nem lyukas). Erről itt egy vázlatos rajz. Azért cseppen a biztonsági szelepnél a szivattyú indulásakor, mert nincs hely a ballonban a rendszer vizének amit a szivattyú odanyom. Expanziós nyomás helyett vízzen van tele a TÁT.
(#) Elektro.on válasza una038 hozzászólására (») Jan 30, 2023 /
 
Ha ennyire megnő a nyomás a szivattyú indulásakor, én arra gyanakodnék, hogy valami dugulás van. Ta lán vízkő vagy egyéb szennyeződés kerülhetett bele és a kazánból nehezen jut ki a víz.
Ez zokozhat irreálisan gyors melegedést a kazánban rekedt víznél.
Nem ismerem ezt a kazán típust de én erre felé keresgélnék első körben.
Persze könnyen lehet, hogy teljesen rosszul gondolom. Más lenne a helyzet, ha személyesen látnám/hallanám a kazánt üzem közben.
(#) harakaly71 hozzászólása Jan 30, 2023 /
 
Waillant kombikazán működési hiba !A kazán indítása után rendben dolgozik,de kb 10 perc után a láng leáll és csak a szivattyú dolgozik .Mi lehet a hiba? Köszönöm a segítséget !
(#) VIM válasza harakaly71 hozzászólására (») Jan 30, 2023 /
 
Szia! Vannak esetleg számok is a márkanév után vagy csak simán Vaillant és kész? .... vagy Audiból is csak egy van?
(#) VIM válasza Elektro.on hozzászólására (») Jan 30, 2023 /
 
Idézet:
„Végül megállapította, hogy szerinte a hőcserélő dugult el, jórészt azért, mert a kazán irányából nem folyt ki víz, mikor szétszedte az ülepítőt.
Akkor a szivattyú akkorát szívott a biztonsági szelepre, hogy az kinyitott (mert az a visszatérőben szokott lenni mint az ülepítő)? Talányos.
(#) Elektro.on válasza VIM hozzászólására (») Jan 30, 2023 /
 
Nekem egy Radiant kazánom van.
Ott úgy kezdődik, hogy jön a visszatérő "hideg" víz, megy a szivattyúhoz.
Minden más utána van. következés képp a biztonsági szelep is.
Tehát nem akkorát szívott, hanem akkorát nyomott.
(#) Elektro.on válasza VIM hozzászólására (») Jan 30, 2023 /
 
A képek lemaradtak...
Következő: »»   543 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem